Menu
Europa / Reisinspiratie / Reistips

De mooiste natuur in Europa – Deel 1

Als er iets is wat we de afgelopen maanden (her)ontdekt hebben, dan is het wel hoe mooi Europa is. Naast mooie steden en sfeervolle dorpen, vind je in Europa tal van mooie bekende en onbekende natuurgebieden. Daarom delen we vanaf nu elke maand een aantal van onze favoriete natuurgebieden in Europa. Kijk mee naar deel 1 van de mooiste natuur in Europa!

Jökulsárlón, IJsland

IJsland ligt op slechts drie uur vliegen van Nederland, maar toch voelt het hier haast alsof je aan de andere kant van de wereld bent beland. Met name bij het gletsjermeer Jökulsárlón leek het even alsof ik op Antarctica was. Jökulsárlón is met een diepte van rond de 260 meter het diepste en grootste gletsjermeer van IJsland. Het meer wordt door een smalle strook land gescheiden van de Atlantische Oceaan. In het helderblauwe water zie je overal grote ijsschotsen drijven en als je goed kijkt zie je zelfs zeehonden zwemmen tussen de ijsschotsen. Het meer wordt bovendien omgeven door een gigantische gletsjer vol sneeuw. Echt een heel bijzonder gezicht en dat gewoon in Europa!

Lees meer over het bijzondere Jökulsárlón in IJsland.

Jokulsarlon IJslandJokulsarlon IJsland Rondreis IJsland - Jokulsarlon 1 Jokulsarlon IJsland

Ria Formosa, Portugal

Nog zo’n plek waarbij het lijkt alsof je aan de andere kant van de wereld bent, is het Portugese natuurpark Ria Formosa. In dit natuurreservaat leven meer dan 1500 verschillende diersoorten, waaronder tal van flamingo’s. Hierdoor voelde het echt even alsof ik terug was in Mexico. Ria Formosa is ruim 60 kilometer lang en ligt vlakbij het vliegveld van Faro, in de Portugese Algarve. In Ria Formosa liggen verschillende eilanden die worden omgeven door een labyrint van kanalen en lagunes. Ik vond het echt een prachtig natuurgebied en begrijp helemaal dat Ria Formosa is uitgeroepen tot één van de zeven natuurwonderen van Portugal.

Lees hier meer over Ria Formosa in Portugal.

Portugal Algarve Ria Formosa - Reisgenie Mooiste Natuur Europa - Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

Quiraing, Schotland

Eén van de mooiste plekken in Europa is ongetwijfeld Isle of Skye in Schotland. Dit schiereiland is in zijn geheel heel indrukwekkend, maar het mooiste deel ligt wat mij betreft in het uiterste noorden van het eiland. Hier vind je natuurgebied Quiraing, waar je één van de mooiste hikes van Europa kunt maken. Het eerste deel van deze wandeling liepen we over kronkelige paden en langs diepe dalen. Na een tijdje maken de groene heuvels plaats voor grijze rotsen en uiteindelijk kwamen we uit bij een groot plateau waar we getrakteerd worden op een fantastisch uitzicht over de kustlijn van Quiraing. Dit is absoluut de mooiste wandelroute die ik in Schotland heb gelopen.

Lees hier meer over Quiraing in Schotland.

Startpunt Quiraing Quiraing Mooiste Natuur Europa - Quiraing Schotland Quiraing

Gosausee, Oostenrijk

Oostenrijk kende ik in eerste instantie alleen als wintersportbestemming. Nu ik er twee keer in de zomer ben geweest, heb ik pas echt ontdekt hoe mooi en bijzonder de natuur van Oostenrijk is. Zo zijn er tal van mooie meren te vinden in het land.  Eén van de meest bijzondere meren vind ik de Gosausee in de deelstaat Salzburgerland. Wat de Gosausee zo uniek maakt, is het uitzicht op de Dachstein Gletsjer. Ook de Gosaukam, die de hele rechterkant van het water beslaat, is machtig mooi om te zien. De Gosausee bestaat uit de Vorderer See en de Hinterer See. Dit zijn 2 meren die beide te bezoeken zijn. Je kunt hele mooie wandelingen om het meer maken,  maar ook verder de bergen in wandelen.

Lees hier meer over de Gosausee in Oostenrijk.

GosauseeMooiste Natuur Europa - Gosausee OostenrijkGosausee Gosausee

Zweeds Lapland, Zweden

Ik bezocht Zweeds Lapland voor het eerst in de winter. Toen de sneeuw een meter hoog lag en ik er op sommige plekken tot aan mijn knieën weg zakte. De zon liet zich slechts een paar uur per dag zien en ik genoot  elke dag van de prachtige zonsopkomst en zonsondergang. Ik zag elanden, rendieren en zelfs het Noorderlicht. Zweeds Lapland is echt een magische plek. Na deze reis was ik ontzettend benieuwd hoe deze regio er zonder sneeuw uitzag en dus keerde ik terug voor een rondreis door Zweeds Lapland in de zomer. Ook dit was weer een fantastische ervaring: zo veel rust, ruimte en vrijheid. Zweeds Lapland behoort absoluut tot de mooiste natuur in Europa!

Lees meer over Zweeds Lapland in de winter of bekijk de route van mijn rondreis door Zweeds Lapland in de zomer.

Zonsondergang in Zweeds Lapland Zweeds Lapland met NoSun Rendieren in Zweeds Lapland

Mljet, Kroatië

Het kleine eiland Mljet ligt aan de kust van Kroatië. Mljet bestaat voor 90% uit bossen en is zelfs het dichtst beboste eiland van de hele Middellandse Zee. Het wordt daarom ook wel het groenste eiland van Kroatië genoemd. Mljet is echt nog een onontdekt pareltje en wat mij betreft één van de meest bijzondere plekken van Kroatië. Het eiland heeft slechts 1100 inwoners en je vindt er onder andere bijzondere zoutwatermeren, een mooi nationaal park, prachtige wandelroutes, sfeervolle baaitjes en natuurlijk heel veel bomen.

Lees hier meer over het eiland Mljet in Kroatië.

Mooiste natuur Europa - Mljet Kroatië

Huis ter Heide, Nederland

Voor mooie natuur hoef je gelukkig niet per se naar het buitenland. Ook in ons eigen Nederland zijn tal van mooie natuurgebieden te vinden. Één van de grootste verrassingen van dit jaar was voor ons Huis ter Heide. We bezochten dit gebied heel vroeg in de ochtend om er met zonsopkomst te wandelen. Er is dan nog niemand in de wijde omtrek te bekennen en de dieren hebben vrij spel. We spotten een stuk of drie reigers, talloze vogeltjes, konijnen, ganzen en een aantal mooie Schotse Hooglanders. Je kunt in het gebied vijf verschillende wandelingen maken. Vooral de route over de vlonderbrug is prachtig rond zonsopkomst, wanneer de mist nog laag boven het water hangt.

Meer over dit bijzondere gebied lees je in ons artikel met de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant.

Huis ter HeideSchotse Hooglanders Huis ter Heide Huis ter Heide

Bekijk ook de andere delen van onze serie over mooie natuur in Europa:

Hoeveel van deze natuurgebieden kende jij al?

Geen reacties

    Laat een reactie achter