Caldeira Velha op São Miguel, Azoren - De beste tips

Caldeira Velha op São Miguel: de mooiste warmwaterbronnen van Europa

Home / Portugal / Azoren / Caldeira Velha op São Miguel: de mooiste warmwaterbronnen van Europa

Caldeira Velha is één van de mooiste en meest bijzondere natuurwonderen op São Miguel, het grootste eiland van de Portugese Azoren. Het Caldeira Velha natuurreservaat ligt verborgen in het tropische regenwoud en bevat een aantal hot springs waar je heerlijk kunt baden omgeven door palmbomen, varens en andere tropische planten. Je kunt er zelfs zwemmen onder een waterval. Het voelt hier echt niet alsof je nog in Europa bent. Caldeira Velha is wat mij betreft een must om te bezoeken wanneer je op São Miguel bent. Ik vertel je graag hoe je aan tickets komt, wat het beste tijdslot is is om de baden te bezoeken en ik deel meer tips voor deze prachtige hot springs op de Azoren!

Hoe kom je bij Caldeira Velha?

Natuurreservaat Caldeira Velha ligt in het hart van São Miguel, op ongeveer een half uurtje rijden van de hoofdstad Ponta Delgada. Caldeira Velha betekent letterlijk oude ketel. Een caldeira is namelijk het beste te vergeleken met een warme ketel. Het is een grote krater, die gevormd is door vulkanische activiteit. In dit geval zijn vanuit de krater verschillende kleine door de natuur verwarmde meren ontstaan, waar je in kunt zwemmen. Je kunt de hot springs op eigen gelegenheid bezoeken of met een tour.

Caldeira Velha - de mooiste warmwaterbaden van de Azoren
Caldeira Velha - de mooiste warmwaterbaden van de Azorenv

Tickets voor Caldeira Velha

Doordat een bezoek aan Caldeira Velha erg populair is, wordt er tegenwoordig gewerkt met tijdslots van 1,5 uur waarbij steeds slechts 100 mensen toegang krijgen tot het park. Wat mij betreft iets heel positiefs, want daardoor kun je in relatieve rust genieten van prachtige plek. Je kunt vooraf tickets reserveren voor een tijdslot via de officiële website van Caldeira Velha. Ik raad je aan om dit zeker in het hoogseizoen minstens een paar dagen voor je bezoek te doen. Als de tickets niet zijn uitverkocht, kun je ze ook nog aan de kassa kopen.

Zorg dat je ongeveer een kwartier voordat je tijdslot begint aanwezig bent. Je krijgt bij aankomst een gekleurde armband, zodat het personeel weet wanneer je tijdslot in het park erop zit. Ze zijn vrij strikt met deze tijdslots en komen je ook zeggen als je tijdslot voorbij is. 

Toegangsprijs Caldeira Velha

De volgende toegangsprijzen worden op dit moment gehanteerd wanneer je de baden van Caldeira Velha wil bezoeken:

 • Volwassenen (15 t/m 64 jaar): € 10
 • Juniors (7 t/m 14 jaar): €5
 • Seniors (65+ jaar): €5
 • Kinderen (0 t/m 6 jaar): gratis

Wil je alleen een wandeling maken door het natuurreservaat en niet daadwerkelijk de baden in, dan zijn er gereduceerde tickets beschikbaar. De prijs is dan €3 voor volwassen en €1 voor kinderen ouder dan 6 jaar.

Caldeira Velha natuurreservaat

Openingstijden Caldeira Velha

 • Mei t/m september: 09:00u – 20:30u
 • Oktober t/m april: 09:00u – 18:30u
 • November t/m maart: 09:00u – 17:00u

Parkeren bij Caldeira Velha

Caldeira Velha is vanuit het hele eiland goed te bereiken met de auto. Op 300 meter van het natuurreservaat is een grote parkeerplaats gelegen waar je je auto kunt parkeren. Navigeer dus niet naar Caldeira Velha zelf, maar naar deze parkeerplaats. Via een grote trap bereik je vervolgens de ingang van het park. 

Tip: wij huren onze auto’s op reis altijd via de Nederlandse organisatie Sunny Cars, omdat bij hen de autohuur all-in is, wat betekent dat je nooit extra hoeft te betalen voor verzekeringen en bij eventuele schade zelfs geen eigen risico betaalt.

Parkeerplaats Caldeira Velha

Tours naar Caldeira Velha

Heb je geen huurauto tot je beschikking? Dan zijn er ook voldoende georganiseerde tours waarbij je een bezoek kunt brengen aan Caldeira Velha. Vaak wordt een bezoek aan deze warmwaterbronnen gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Lagoa de Fogo of Ribeira Grande.

De warmwaterbaden van Caldeira Velha

De route naar de hot springs

Vanaf de ingang van het park is het zo’n 5 tot 10 minuten naar de baden. Dit is absoluut geen straf, want ook de weg er naartoe, dwars door het regenwood, is prachtig. Onderweg zie je zelfs al een aantal kleine watervallen.

Caldeira Velha - wandelpad naar de hot springs
Caldeira Velha - wandelpad naar de hot springs
Caldeira Velha - wandelpad naar de hot springs

Faciliteiten in het park

Vervolgens kom je wat omkleedhokjes tegen. Deze zijn op twee plekken in het park te vinden. Verwacht hier overigens niet te veel van. De hokjes staan buiten, zijn niet echt afgesloten en hebben verder geen zitplek en slechts één haakje. Het is een beetje behelpen dus, zeker als het wat frisser is. Er zijn ook wc’s en koude douches aanwezig. Je kunt in het park voor €2 een locker huren, maar je kunt je spullen ook prima op één van de vele bankjes bij de baden leggen. 

Caldeira Velha - omkleedhokjes

Het interpretation center

Middenin het park ligt het interpretation center van Caldeira Velha. Hier krijg je meer informatie over de eilanden van de Azoren en hoe ze ontstaan zijn en leer je meer over de oorsprong en werking van de thermale baden. Wij hebben dit centrum zelf niet bezocht, omdat we ons tijdslot van 1,5 uur liever doorbrachten in de prachtige warmwaterbaden. Er zijn drie plekken waar je het water in kunt.

Eerste bad: twee baden in één

Het eerste bad dat je tegenkomt zijn eigenlijk twee baden in één. Deze baden zijn een soort infinity pools en geven een mooi uitzicht op het regenwoud. Je bereikt ze via een houten brug. De temperatuur van deze baden is zo’n 36°C. 

Caldeira Velha - het eerste badCaldeira Velha - het eerste bad

Middelste bad: het warmste bad

Om bij het middelste en warmste bad te komen, wandel je eerst via een brug langs een afgesloten poel. Hier mag je absoluut niet in, want zoals je aan het borrelende water wel kunt zien, kan de temperatuur hier makkelijk het kookpunt bereiken. Dit bad is goed afgesloten, dus je kunt je ook niet per ongeluk vergissen.

Caldeira Velha - kokend water

Wanneer je iets verder doorloopt, kom je uit bij een bad waar je wel in kunt. Het kokende water stroomt in dit bad, maar is voldoende afgekoeld om erin te kunnen baden. Met een temperatuur van zo’n 38°C is dit het warmste bad van Caldeira Velha. Dit middelste bad was onze favoriet, omdat het lekker warm was en relatief rustig, doordat de meeste mensen of in de eerste baden plaatsnamen of doorliepen naar de waterval. We werden van alle kanten omringd door het regenwoud en als je over de rand keek, zag je zelfs een aantal kikkers.

Caldeira Velha - middelste en warmste badCaldeira Velha - middelste en warmste bad-2

Laatste bad: zwemmen onder een waterval

De grootste trekpleister van het park is echter het laatste bad, met een prachtige waterval op de achtergrond. Dit bad is met een temperatuur tussen de 25°C en 28°C wat kouder dan de andere baden, dus ik raad je aan om met dit bad te starten. Met een beetje geluk heb je het bad dan nog helemaal voor je alleen, zo bijzonder! Het is echt een prachtige plek en het voelt hier haast alsof je in de jungle in Midden-Amerika bent. Zo ontzettend mooi en speciaal!

Caldeira Velha - zwemmen bij een watervalCaldeira Velha - zwemmen bij een waterval

Beste tijd om Caldeira Velha te bezoeken

Caldeira Velha is het hele jaar door te bezoeken en elk seizoen heeft zijn charme. Een bezoek aan dit natuurreservaat is ook een perfecte activiteit voor een regenachtige dag. Bij ons regende het even toen we in de hot springs zaten en eigenlijk maakt dit de ervaring zo middenin het regenwoud alleen maar meer bijzonder. Qua tijd van de dag zou ik je aanraden om voor het eerste tijdslot van 09:00u tot 10:30u te gaan, omdat het dan nog relatief rustig is. Bovendien heb je dan het minste gedoe bij de (slechts 10) kleedhokjes. Ook in de avond is het vaak rustiger in het park en in de schemer is het extra sfeervol. 

Tip: doe je badkleding vast aan onder je normale kleding. Je hoeft dan niet eerst langs de kleedhokjes en kunt meteen als eerste de baden in en hebt ze zo nog helemaal voor jezelf, vooral als je eerst doorloopt naar het verste bad met de waterval. 

Caldeira Velha - beste tijd om te bezoeken
Caldeira Velha - beste tijd om te bezoeken

Wat meenemen naar Caldeira Velha

Er is niets verkrijgbaar is het park zelf, dus neem het volgende zeker mee:

 • Drinken en kleine snack. In het park is geen restaurant of mogelijkheid tot het kopen van eten of drinken. Neem daarom in ieder geval een flesje water mee. Tegenover de ingang staat wel vaak een kleine food truck waar je wat drinken of snacks kunt kopen voorafgaand of na afloop van je bezoek.
 • Slippers of sandalen, zodat je gemakkelijk van het ene naar het andere bad kunt lopen.
 • Oude badkleding. Het water in Caldeira Velha heeft een hoog ijzergehalte, wat kan zorgen voor vlekken in je kleding. Wij hadden hier zelf gelukkig geen last van, maar ik zou je toch aanraden niet je nieuwste en mooiste badkleding aan te trekken. Verder raad ik je aan om je sieraden om dezelfde reden uit te doen, want ook deze kunnen verkleuren door het hoge ijzergehalte.
 • Makkelijke en warme kleding voor na je bezoek. Nadat je uit de baden stapt, kan het best fris zijn. Zorg daarom voor warme en makkelijke kleding om na je bezoek aan te doen.
 • Camera. Wil je graag foto’s maken? Dan kun je je camera prima mee de baden in nemen. In alle baden kun je namelijk goed staan, dus je hoeft er niet mee te zwemmen.

Caldeira Velha - tips om mee te nemen

Caldeira Velha met kinderen

De hot springs van Caldeira Velha zijn prima te bezoeken met kinderen. Het is slechts een kleine wandeling vanaf de ingang naar de warmwaterbaden en in alle baden kon onze oudste dochter van 3 gewoon staan. Ons bezoek aan Caldeira Velha en het ‘zwemmen in een warm bad in de jungle’ was voor haar zelfs één van de hoogtepunten van onze vakantie op de Azoren. Ook onze jongste dochter van 1 vond het heerlijk in de warme baden en genoot volop. De kleedhokjes zijn wel wat behelpen met twee van die kleintjes, maar verder is het echt een aanrader met kinderen.

Caldeira Velha met kinderen

Andere warmwaterbronnen op São Miguel

Naast Caldeira Velha zijn er op het eiland São Miguel nog een aantal andere warmwaterbronnen die de moeite waard zijn. Bezoek daarvoor het plaatsje Furnas. Hier vind je het populaire oranje bad van Terra Nostra. Parque Terra Nostra is een grote en ontzettend mooie botanische tuin met de grootste hot spring van het eiland. De entree voor het park en de hot springs kost €10, maar is gratis wanneer je in het Terra Nostra Garden Hotel verblijft. In Furnas vind je ook de prachtige hot springs van Poça da Dona Beija. Dit thermale kuuroord is ook in de avond een aanrader, wanneer het mooi verlicht wordt.

Terra Nostra warmwaterbronSão Miguel - Parque Terra Nostra

Combineer Caldeira Velha met Lagoa do Fogo

Een bezoek aan Caldeira Velha is perfect te combineren met Lagoa do Fogo. Dit prachtige kratermeer ligt op slechts 10 minuten rijden van Caldeira Velha en is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van São Miguel. Het is namelijk het hoogste kratermeer van het eiland. Vanuit Caldeira Velha kom je als eerste Miradouro da Bela Vista tegen. Dit uitzichtpunt geeft je een mooi uitzicht op de kust. Kort daarna kom je de twee mooiste uitzichtpunten op Lagoa do Fogo tegen: Miradouro da Lagoa do Fogo en Miradouro da Barrosa. 

Houd er rekening mee dat je in het hoogseizoen (15 juni tot 30 september) tussen 09:00 en 19:00u niet met je eigen auto naar Lagoa do Fogo kunt rijden. Er rijdt in plaats daarvan elke 20 tot 30 minuten een shuttle bus naar het meer. Je betaalt hiervoor €5 per persoon. Een alternatieve optie is het doen van een tour. Hierbij hoef je niet op de shuttle te wachten en zit de entree bij de tourprijs inbegrepen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voor 09.00u of na 19.00u het meer te bezoeken.

Tip: je zou het op basis van onderstaande foto’s niet zeggen, maar het is vaak erg mistig bij Lagoa do Fogo, waardoor je het meer helaas niet altijd goed kunt zien. Via de handige website of gratis app van Spot Azores kun je via een webcam het huidige weer in de gaten houden. Ik raad je aan om meteen deze kant op te rijden zodra je meer kunt zien op de app. Dit was de enige dag waarop wij het meer op de webcam zagen. De rest van de week hing er dichte mist.

Lagoa do Fogo - São Miguel, Azoren Lagoa do Fogo - São Miguel, Azoren

Combineer Caldeira Velha met Ribeira Grande en Praia de Santa Bárbara

Rijd je vanuit Caldeira Velha 10 minuten de andere kant op dan kom je uit in het sfeervolle Ribeira Grande, op de hoofdstad Ponta Delgada na de grootste stad van het eiland. Dit is een erg leuke stad om even doorheen te wandelen. Je kunt ook doorrijden naar het bijbehorende strand Praia de Santa Bárbara. Dit strand is prachtig gelegen in een groene baai en door de hoge golven is het erg populair onder surfers. Voor een lekkere lunch, diner of snack met uitzicht op het strand kan ik TukáTulá Beach Bar van harte aanbevelen. 

São Miguel - Praia de Santa Barbara São Miguel - Praia de Santa Barbara São Miguel - TukaTula Beach Bar São Miguel - TukaTula Beach Bar São Miguel - TukaTula Beach Bar

Meer tips om te doen op São Miguel

Naast het bezoek en van de prachtige warmwaterbronnen van Caldeira Velha en omgeving is er nog veel meer te zien en te doen op São Miguel. Bezoek bijvoorbeeld de enige thee-en ananasplantages van Europa, wandel door de botanische tuinen, geniet van de fantastische uitzichten bij de verschillende miradouros, proef de lokale specialiteiten en ontdek de vele watervallen op het eiland. Wij hebben de beste tips om te doen op São Miguel voor je op een rijtje gezet!

Hoeveel dagen op São Miguel?

Wij verbleven zelf een week op São Miguel en ik vond dit perfect om het eiland rustig te verkennen. Ik raad je aan om minimaal 5 dagen uit trekken om het hele eiland te zien. Ben je nog op zoek naar een handige planning om de mooiste plekken en bezienswaardigheden van het eiland te zien? Ik deel de ultieme route door São Miguel in 5 dagen, zodat je alle hoogtepunten van dit mooie eiland kunt zien. Bekijk mijn planning voor São Miguel in 5 dagen, inclusief tips als je korter of langer op het eiland verblijft.

Lagoa do Fogo - São Miguel, Azoren

Ook naar de Azoren?

Rechtstreeks naar São Miguel

Vanaf Nederland zijn TUI Fly en Transavia de enige aanbieders die rechtstreeks op de Azoren vliegen. De totale vliegtijd bedraagt slechts 4,5 uur. Op de heenweg wordt er vaak een korte stop gemaakt op het eiland Terceira, waardoor je deze eilanden gemakkelijk kunt combineren.

Combineer de Azoren met Lissabon of Porto

Alle andere maatschappijen die naar de Azoren vliegen, zoals TAP Air Portugal of Ryanair, hebben een tussenstop in Lissabon of Porto. Je kunt er daardoor ook voor kiezen om voorafgaand of na je reis naar de Azoren nog een paar dagen in Lissabon of Porto door te brengen. Beide steden zijn fantastisch en deze vliegtickets met een tussenstop zijn vaak een stuk goedkoper dan rechtstreeks vliegen.

Miradouro Santa Luzia Lissabon

Vervoer op São Miguel

Om de mooiste plekken van São Miguel te verkennen, zou ik je echt aanraden om een auto te huren. Wij boeken onze huurauto’s op reis altijd via Sunny Cars, omdat bij hen de autohuur all-in is, wat betekent dat je ter plekke geen verzekeringen meer hoeft af te sluiten en in geval van schade perfect verzekerd bent en zelfs geen eigen risico betaalt. Ik raad je aan om je huurauto op São Miguel op tijd te boeken, aangezien het aanbod redelijk beperkt is. Bij Sunny Cars kun je tot 1 uur van tevoren je huurauto kosteloos omboeken of annuleren.

Vervoer op de Azoren

Verblijf op São Miguel

Ik raad je aan om minstens 5 dagen door te brengen op São Miguel om alle hoogtepunten van het eiland te zien. Zelf verbleven we hier een volle week en ik vond dat eigenlijk perfect. De hoofdstad Ponta Delgada is een fijne uitvalsbasis tot het eiland, maar het is ook leuk om een paar nachten in een kleiner plaatsje door te brengen, bijvoorbeeld in Furnas of het dorpje Sete Cidades. Ook zijn er verschillende mooie kustplaatsjes en unieke accommodaties te vinden op São Miguel. Er is letterlijk voor ieder wat wils. Wij hebben de tien mooiste plekken om te overnachten op São Miguel voor je op een rijtje gezet.

Verblijf op de Azoren

Complete pakketreizen naar São Miguel

Ondanks dat de Azoren nog geen heel drukbezochte bestemming zijn, zijn er steeds meer aanbieders die voordelige pakketreizen naar de Azoren aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie (en in sommige gevallen zelfs je huurauto) inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Tot slot heb je met een reisorganisatie altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren.

TUI

Fijne en voordelige accommodaties, inclusief directe vlucht naar de Azoren met TUI Fly.

Meer informatie

Eliza was here

Unieke en kleinschalige accommodaties op de Azoren inclusief vlucht en huurauto.

Meer informatie

Voja Travel

Kleinschalige reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar de Azoren.

Meer informatie

Sunweb

Groot aanbod voordelige accommodaties inclusief vlucht.

Meer informatie

Boca do Inferno - São Miguel, Azoren

Eilandhoppen op de Azoren

Naast São Miguel bestaan de Azoren uit nog 8 andere prachtige eilanden. Doordat de eilanden relatief dichtbij elkaar liggen, kun je hier perfect eilandhoppen. Verschillende organisaties bieden een individuele rondreis op de Azoren aan.

Voja Travel

Voja is een kleinschalige reisorganisatie, gespecialiseerd in reizen naar de Azoren. Je boekt hier mooie, op maat gemaakte, individuele rondreizen.

Meer informatie

Sunweb

Voordelige Fly & Drives om de eilanden van de Azoren op eigen gelegenheid te ontdekken.

Meer informatie

Eilandhoppen op de Azoren

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven