Cliffs of Moher

Cliffs of Moher in Ierland: de beste tips

Home / Ierland / Cliffs of Moher in Ierland: de beste tips

De Cliffs of Moher, of in het Nederlands de Kliffen van Moher, zijn een adembenemend natuurfenomeen in Ierland die je eens in je leven gezien moet hebben. Niet voor niets zijn de Cliffs of Moher één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Ierland. Zeker nadat een beroemde scène in Harry Potter hier gefilmd is, zijn de Cliffs of Moher mateloos populair. Ik bewonderde de kliffen zowel vanaf het water als vanaf het land en ik deel graag mijn tips voor jouw bezoek aan de Cliffs of Moher in Ierland met je!

Waar liggen de Cliffs of Moher?

De Cliffs of Moher liggen aan de westkust van Ierland, op zo’n anderhalf uur rijden van Galway en een dik uur rijden van Limerick. Deze indrukwekkende rotsformatie is op het hoogste punt maar liefst 214 meter hoog en heeft een totale lengte van 8 kilometer. Het dorpje Doolin ligt het dichtst bij de kliffen.

Cliffs of Moher walking trails

Eén van de mooiste manieren om de Cliffs om Moher te aanschouwen, is vanaf één van de walking trails die over de kliffen lopen. Wij verbleven in Doolin en één van de trails begon vrijwel recht voor onze b&b de Blackberry Lodge. Als je deze trail wilt lopen, raad ik je dan ook zeker aan om ook in Doolin te verblijven. De route van Doolin naar het bezoekerscentrum van de kliffen is 8 kilometer lang en niet al te moeilijk. Je loopt op redelijk vlakke grond waardoor het weinig inspanning vergt. Wel kan het pad modderig zijn, dus goede wandelschoenen zijn een aanrader. Vanuit het visitors center gaan er bussen terug naar Doolin.

Cliffs of MoherCliffs of Moher

Een andere wandeling start bij Hags Head, één van de bekendste punten op de kliffen. Deze is 6 kilometer lang en voert je ook naar het bezoekerscentrum. Als je hier begint, parkeer je je auto voor een paar euro net buiten Hags Head en neem  je, nadat je de route gelopen hebt, de shuttle bus terug naar de parkeerplaats. Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit Hags Head helemaal door te lopen naar Doolin. In dat geval is de route 14 kilometer.

De trail is gratis te bezoeken. Voor het parkeren langs de route, bij het bezoekerscentrum en Hags Head betaal je wel. Wat je ook doet, ik raad je zeker aan om minstens een paar kilometer van het pad te lopen. De kliffen zijn zó indrukwekkend om te zien en tijdens het wandelen word je constant getrakteerd op adembenemend mooie uitzichten.

Cliffs of Moher boottocht
Hags Head

Boottocht inclusief bezoek aan de Aran eilanden

Op het wandelpad zie je de kliffen van boven. Een andere optie is het maken van een boottocht waarbij je ze vanaf het water bewondert. Wij deden een boottocht waarbij we eerst Inis Oirr, één van de Aran eilanden voor de kust van Ierland, bezochten. Op de terugweg voeren we langs de Cliffs of Moher.

Als je voldoende de tijd hebt, is het ontzettend gaaf om een boottocht te doen. De Aran eilanden zijn werkelijk uniek en ik vond Inis Oirr echt de moeite van een bezoekje waard. Je kunt bij aankomst in de haven een fiets huren en zo op eigen gelegenheid het eiland verkennen. In totaal heb je een uur of 3 te besteden. Precies genoeg voor een rondje eiland en een lekkere lunch.

*op dit moment is de combi-tour niet te boeken. Wel kun je de ferry naar de Aran eilanden pakken vanuit Doolin.

Aran Eilanden Aran Eilanden

Na het bezoek aan Inis Oirr vaart de boot met een omweg terug naar de haven van Doolin. Want, inderdaad, je gaat ook de Cliffs of Moher nog aanschouwen! Wij hadden ontzettend veel geluk met het weer en het was spectaculair om de kliffen vanaf het water te zien. Houd er rekening mee dat een plekje op het bovendek gewild is. Als je graag buiten wilt zitten, moet je op tijd in de haven van Inis Oirr in de rij gaan staan.

Je boekt de boottocht in de haven van Doolin. Ik raad je aan om een dag voordat je de tocht gaat maken een kaartje te reserveren. Anders is de kans groot dat de boot is uitverkocht.

Cliffs of Moher boottocht

Het Cliffs of Moher Visitor Center

Bij de Cliffs of Moher is ook een visitor center. Hier leer je van alles over de kliffen en er is een geasfalteerd pas van 800 meter over de kliffen wat langs O’Brien’s Tower loopt. De entreeprijs is 7 euro tussen 08.00-11.00, 10 euro tussen 11.00 en 16.00 en 8 euro tussen 16.00 en sluitingstijd. De sluitingstijd varieert per seizoen. Kijk op de site van het visitor center voor de actuele tijden. Let op: het geasfalteerde stuk pad kun je ook bereiken als je via één van de walking trails loopt. Het grote voordeel van het bezoekerscentrum is dat er veel parkeerplaatsen zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant als je meer wilt weten over de geschiedenis van de kliffen.

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher in Harry Potter

Ik zei het al even in de inleiding: sinds de Cliffs of Moher in Harry Potter en de halfbloed prins voorbij kwamen, zijn ze nog populairder geworden. De scène waarin Harry en Perkamentus het gruzielement in de grot opsporen, is hier opgenomen. Als je een boottocht langs de kust maakt, wordt er omgeroepen wanneer je de grotten uit Harry Potter ziet. Omdat je niet dichtbij genoeg komt, valt er weinig van te zien, maar het is toch een leuk feitje als je bekend bent met Harry Potter.

Hoe kom je bij de Cliffs of Moher

Zoals gezegd, liggen de kliffen in het westen van Ierland. Zelf vloog ik op Cork, vanuit waar ik een roadtrip richting de Cliffs of Moher maakte. Als je rechtstreeks gaat, rijd je er in 2,5 uur naartoe. Het is ook een optie om op Dublin te vliegen. In dat geval duurt de rit zo’n 3,5 uur. Ik huur mijn auto op reis altijd via Sunny Cars, dus ook in Ierland koos ik voor deze Nederlandse organisatie. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat je altijd all-in verzekerd bent en er dus geen sprake is van een eigen risico.

Ierland

Verblijf in Doolin

Doolin is eigenlijk niet meer dan een aantal huizen en restaurants langs de weg. Ondanks dat, of misschien juist daarom, heeft het wel die typisch Ierse charme. Omdat het zo klein is, maakt het niet echt uit waar je verblijft. Wij overnachtten bij de Blackberry Lodge, een B&B aan de rand van het dorp en recht tegenover de start van de trail naar de kliffen. Het was er heerlijk rustig en de kamer was lekker ruim. De ideale accommodatie in de buurt van de Cliffs of Moher wat mij betreft.

Doolin Doolin

Cliffs of Moher vanuit Dublin

Om de Cliffs of Moher te bezoeken, hoef je niet per se op eigen gelegenheid af te reizen naar de westkust van Ierland. Het is ook mogelijk om een Cliffs of Moher tour vanuit Dublin te doen. Je dag begint vroeg, aangezien het zo’n 3,5 uur rijden in naar de kliffen. Onderweg maak je een stop bij het Kilmacduagh Monastery, waarna je doorrijdt naar de Cliffs of Moher. Op de terugweg stop je ook nog bij de Burren en in Galway. Aan het einde van de dag ben je weer terug in Dublin. De ideale tour voor als je op stedentrip in Dublin bent en meer van Ierland wilt zien!

Kliffen van Moher

Cliffs of Moher vanuit Galway

Ook vanuit het dichterbij gelegen Galway kun je naar de Cliffs of Moher met een dagtour. Deze dag duurt in totaal zo’n 8 uur, aangezien het vanaf Galway maar 1,5 uur rijden is naar de kliffen. Ook tijdens deze tour maak je een aantal fotostops en bewonder je het unieke landschap van de Burren. Ideaal als je geen huurauto hebt, maar wel graag de adembenemend mooie Cliffs of Moher wilt zien.

Meer tips voor Ierland

Er is in het zuidwesten van Ierland nog veel meer moois te zien en te ontdekken. Ik maakte er een roadtrip van 10 dagen en verzamelde heel veel tips. Check zeker de andere artikelen over Ierland als je van plan bent die kant op te gaan. 

Ring of KerryRing of Kerry

De Cliffs of Moher zijn een prachtig natuurfenomeen want je absoluut gezien moet hebben als je naar Ierland gaat.  

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven