Lagos de Covadonga - Tips voor de mooiste meren van Picos de Europa

Lagos de Covadonga: de mooiste meren van Picos de Europa

Home / Spanje / Lagos de Covadonga: de mooiste meren van Picos de Europa

Lagos de Covadonga is een verzamelnaam voor de twee gletsjermeren Lago Enol en Lago de La Ercina. Deze meren liggen op 1134 meter hoogte in de provincie Asturië in het noorden van Spanje, middenin Nationaal Park Picos de Europa. Er zijn verschillende wandelroutes rondom de meren en ook in de omgeving is veel te zien en te doen. Kijk mee naar mijn tips voor Lagos de Covadonga in Picos de Europa!

Waar liggen de Lagos de Covadonga?

De Lagos de Covadonga liggen in het noorden van Spanje in de provincie Asturië. Ze zijn onderdeel van Nationaal Park Picos de Europa. Om dit nationale park te bezoeken kun je het beste vliegen naar Bilbao of Santander. Vanuit het vliegveld van Bilbao rijd je in iets meer dan 2,5 uur naar Cangas de Onís, de bekendste plaats in de buurt van de meren en een fijne uitvalsbasis om de Lagos de Covadonga te bezoeken. Vanuit Cangas de Onís is het nog zo’n 40 minuten rijden naar de meren.

Noord-Spanje is vanuit Nederland ook goed bereikbaar met de auto. De totale reis naar Cangas de Onís duurt zo’n 17 tot 18 uur, maar onderweg zijn er genoeg mooie plekken om te stoppen, zodat je er een complete roadtrip van kunt maken. 

Lagos de Covadonga - Tips voor de mooiste meren van Picos de EuropaLagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos

Hoe kom je bij Lagos de Covadonga?

Met de auto naar Lagos de Covadonga

De fijnste manier om de Lagos de Covadonga te bezoeken is met de auto. Het nadeel is echter dat de weg naar de meren een groot deel van het jaar is afgesloten voor auto’s. De weg is namelijk vrij smal en er lopen ook regelmatig koeien of schapen over de weg. Ook zijn er ter plekke maar weinig parkeerplaatsen. Vandaar dat redelijk recent gekozen is om de weg in het hoogseizoen af te sluiten. Op deze website van de provincie Asturias vind je een handig jaaroverzicht met openingstijden van de weg.

De oplossing om de meren toch met de auto te bezoeken is om voor 07:30u te gaan. De weg wordt namelijk pas om 07:30u afgesloten. Als je eenmaal door de poort bent, mag je zo lang blijven als je wil en kun je dus weer terug rijden wanneer het jou uitkomt. De toegangspoort ligt op ongeveer een half uur rijden van Cangas de Onís, maar ik raad je aan om al iets eerder te vertrekken, zodat je zeker op tijd bent. Het is misschien wat vroeg, maar ik beloof je dat het echt de moeite waard is.

Lagos de Covadonga - Schapen op de wegLagos de Covadonga - Lago Enol

Parkeren bij Lagos de Covadonga

De toegang tot de meren is gratis en je kunt hier ook gratis parkeren. Er zijn twee parkeerplaatsen bij de meren. De eerste parkeerplaats, Aparcamiento de Buferrera, ligt vlakbij Lago Enol en is het grootst en gemakkelijkst te bereiken. Dit is ook waar de bussen stoppen. Ik raad je echter aan om door te rijden naar de kleinere parkeerplaats bij Mirador de Entrelagos, bij het tweede meer Lago de La Ercina. Vanuit hier wandel je zo de trap op naar het mooiste uitzichtpunt van Lagos de Covadonga.

Lagos de Covadonga - Parkeerplaats

Met de bus naar Lagos de Covadonga

Zie je het niet zitten om zo vroeg op te staan? Dan kun je de meren ook goed met de speciale shuttlebus bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld de bus pakken vanuit Cangas de Onís of vanuit Covadonga. Ook kun je je auto parkeren op een van de aangegeven parkeerplaatsen en vanuit daaruit de bus pakken. De bus vertrekt vanaf de volgende parkeerplaatsen:

  • P1 – Cangas de Onís Centro
  • P2 – El Bosque
  • P3 – Los Lagos
  • P4 – El Repelao

De precieze locatie van de parkeerplaatsen kun je terugvinden op de kaart verderop in het artikel. Parkeren kost €2 voor een hele dag. Een retourticket voor de bus kost €9. Je kunt daarbij zelf kiezen waar en hoe vaak je uitstapt en de tickets zijn de hele dag geldig. Je kunt bijvoorbeeld de bus nemen vanuit Cangas de Onís, uitstappen bij het Satuario de Covadonga en vanuit daar weer de bus pakken naar de meren. Tickets kun je ter plekke kopen bij de verschillende parkeerplaatsen of online via de lokale busmaatschappij ALSA

Lagos de Covadonga met de bus

Met een tour naar Lagos de Covadonga

Naast de bus krijgen ook taxi’s en touroperators toegang tot de weg naar Covadonga. Het is daarom ook mogelijk om een complete tour naar de Lagos de Covadonga te boeken. Tours vertrekken vanuit onder andere Cangas de Onís, Oviedo, Gijón en Santander. Je bezoekt bij de tour niet alleen de Meren van Covadonga, maar maakt onderweg ook een tussenstop bij onder andere de Basilica de Covadonga en de Santa Cueva de Covadonga. Een voordeel van een tour is dat je verzekerd bent van vervoer en bijvoorbeeld niet lang in de rij hoeft te staan om de bus terug te pakken.

Lagos de Covadonga met een tour

Op de fiets naar Lagos de Covadonga

Het is mogelijk om de Meren van Covadonga op de fiets te bezoeken. Je hoeft dan geen rekening te houden met de sluitingstijden van de weg. Ik raad dit echter alleen aan als je een geoefend wielrenner bent. De weg is iets meer dan 22 kilometer lang en je overbrugt meer dan 1100 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. De klim naar de meren is vergelijkbaar met de Alpe d’Huez qua lengte, stijgingspercentage en hoogte en dus echt alleen aan te raden voor fanatieke en geoefende wielrenners.

Lagos de Covadonga op de fiets

Lagos de Covadonga op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de verschillende parkeerplaatsen en de mooiste plekken in en rondom de meren van Covadonga.

Wandelen in Lagos de Covadonga

Kies je wandelroute

Alleen het fantastische uitzicht op de meren is al een bezoek aan Lagos de Covadonga waard, maar de beste manier om meren en hun omgeving te ontdekken is door een wandeling te maken rondom de meren. Je kunt hierbij kiezen uit de korte route van 3 kilometer of de langere route van 5,5 kilometer. Wij kozen zelf voor de korte route. Deze wandeling is ook goed te doen met kinderen. Beide routes vormen een handige loop, dus je komt vanzelf weer uit bij je beginpunt. Naast deze twee routes rondom de meren zijn er ook nog een aantal langere en zwaardere routes de bergen in, zoals de 16,6 kilometer lange Vega de Ario Trail.

Lagos de Covadonga - wandelroutesLagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos

Mirador de Entrelagos

Wij begonnen onze wandeling bij de parkeerplaats van Mirador de Entrelagos. Bezoek je Lagos de Covadonga met de bus, dan begin je je wandeling bij de parkeerplaats van Buferrera. De route is verder hetzelfde, alleen je begin-en einpunt is anders en je loopt vanuit hier eerst naar Lago Enol wat bij ons de laatste stop was.

Mirador de Entrelagos is het mooiste uitzichtpunt van Lagos de Covadonga. Vanuit deze plek heb je namelijk uitzicht op zowel Lago de La Ercina als op Lago Enol. Er is een trap aangelegd, zodat je het uitzichtpunt gemakkelijk kunt bereiken. Wij zijn aan het einde van de wandeling ook nog eens terug geweest naar dit uitzichtpunt. Een aanrader als je net als wij wat vroeg bij de meren bent, omdat de zon aan het einde van de wandeling alweer veel hoger staat. Rondom de meren lopen veel koeien. Je hoort dan ook de hele route hun bellen rinkelen.

Lagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos Lagos de Covadonga - Mirador de EntrelagosLagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos Lagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos

Lago de La Ercina

Na een bezoek aan het uitzichtpunt wandelen we nog even naar Lago de La Ercina. Dit is het kleinste meer en het beslaat ongeveer 8 hectare. Grappig feitje is dat het meer op het diepste punt slechts 2 meter diep is, terwijl je zou verwachten dat het veel dieper is. 

Lagos de Covadonga - Lago de La ErcinaLagos de Covadonga - Lago de La ErcinaLagos de Covadonga - Lago de La ErcinaLagos de Covadonga - Lago de La Ercina

Minas de Buferrera

We vervolgen onze weg naar de Minas de Buferrera, de oude mijnen van deze regio. Het landschap vol hoge rotsen is erg indrukwekkend. Via een trap dwalen we af naar wat vroeger een mijn is geweest, heel bijzonder om te zien. Om de route te vervolgen, moet je zelfs een stuk door de oude tunnel van de mijn lopen. 

Lagos de Covadonga - Minas de BuferreraLagos de Covadonga - Minas de Buferrera Lagos de Covadonga - Minas de Buferrera Lagos de Covadonga - Minas de Buferrera Lagos de Covadonga - Minas de Buferrera Lagos de Covadonga - Minas de BuferreraLagos de Covadonga - Minas de Buferrera Lagos de Covadonga - Minas de Buferrera

Centro de Visitantes Pedro Pidal

Na de tunnel komen we uit bij Centro de Visitantes Pedro Pidal. Dit is het bezoekerscentrum van de meren. Tijdens ons bezoek was het nog gesloten, maar hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de meren. Bij goed weer kun je ook nog even doorlopen naar het nabijgelegen Mirador del Principe de Asturias. Tijdens ons bezoek ligt dit uitzichtpunt echter helemaal in de mist.

Lagos de Covadonga - Uitzicht onderweg

Lago Enol

Via de parkeerplaats van Buferrera komen we vervolgens uit bij Lago Enol. Met een oppervlakte van 100 vierkante meter is dit het grootste meer van de twee. Aangekomen bij Lago de Enol kun je kiezen om de langere route te lopen of om terug te keren naar Mirador de Entrelagos. Wij kozen voor dit laatste, maar we wandelen wel eerst nog een stukje langs het meer.

Lagos de Covadonga - Lago EnolLagos de Covadonga - Lago EnolLagos de Covadonga - Lago Enol Lagos de Covadonga - Lago Enol

Mirador de la Reina

Wanneer je de meren met de auto bezoekt, kun je op de terugweg nog een kleine stop maken bij Mirador de la Reina. Dit uitzichtpunt ligt ongeveer halverwege de weg naar het plaatsje Covadonga. Je hebt hier, bij goed weer, een mooi uitzicht op de groene bergketens van Picos de Europa en er zijn ook een aantal picknickplaatsen.

Lagos de Covadonga - Mirador de la Reina Lagos de Covadonga - Mirador de la Reina

Combineer je bezoek aan de meren met het plaatsje Covadonga

Wanneer je naar de meren rijdt, kom je langs het gelijknamige plaatsje Covadonga. Hier ligt onder andere de Basílica de Santa María la Real de Covadonga, die heel indrukwekkend op de top van een heuvel is gebouwd. Vanuit de basiliek heb je uitzicht op de Santa Cueva de Covadonga, een kapel die volledig in een rots ligt. Wil je meer weten over Covadonga, bezoek dan Museo del Real Sitio de Covadonga. Verder is er in het dorpje, op een souvenirwinkel na, weinig te beleven. Ik zou je aanraden om dit dorpje op de terugweg te bezoeken in plaats van op de heenweg, zodat je zo vroeg mogelijk bij de meren bent.

Covadonga - Basílica de Santa María la Real de Covadonga
Covadonga - Basílica de Santa María la Real de Covadonga
Covadonga - Santa Cueva de Covadonga

Ruta’l quesu y la sidra

De weg tussen Cangas de Onís en Covadonga staat ook wel bekend als als Ruta l’quesu y la sidra, ofwel de route van kaas en cider. De regio staat namelijk bekend om haar kaas en appelcider. Onderweg zul je verschillende ciderijen tegenkomen waar je kunt stoppen voor een proeverij van verschillende soorten appelcider, vaak gecombineerd met een aantal heerlijke lokale kazen.

Cangas de Onís - Queso

Combineer je bezoek aan de meren met Cangas de Onís

Cangas de Onís is de bekendste en grootste plaats in de buurt van de Meren van Covadonga. Het is een heel gezellig plaatsje met veel restaurants en winkeltjes en ik raad je zeker aan om hier even te stoppen voor een lunch of diner of om het plaatsje verder te verkennen. Wandel ook even naar de Puente Romano de Cangas de Onís, een indrukwekkende Romeinse brug.

Cangas de Onís - Puente Romano Cangas de Onís Cangas de Onís

Eten in Cangas de Onís

Cangas de Onís is de beste plek voor een lekkere lunch of diner na een bezoek aan de meren. Panadería La Pedrera is een goede bakkerij met terras en zitplaatsen binnen. De cheesecake en aardbeientaart waren heerlijk en ook de huisgemaakte empanada met tonijn was erg goed. Voor een uitgebreide lunch of diner is Cuarenta Grados een aanrader. Dit restaurant maakt gebruik van lokale ingrediënten, maar wel in een modern jasje. In de avond wordt het restaurant omgetoverd tot cocktailbar.

Cangas de Onís - La Pedrera Cangas de Onís - La Pedrera Cangas de Onís - Cuarenta Grados Cangas de Onís - Cuarenta Grados

Verblijven in Cangas de Onís

Cangas de Onís is de ideale plek om te verblijven wanneer je de Meren van Covadonga wil bezoeken. Zelf verbleven wij twee nachten in dit sfeervolle plaatsje in Picos de Europa.

Onze tips voor accommodaties in Cangas de Onís

Cangas-de-onis-santa-cruz

Hartje centrum

Hotel Santa Cruz

Goed en heel centraal hotel op 2 minuten lopen van de Romeinse brug van Cangas de Onís. 

Cangas de Onis-Apartementos Picabel

Luxe appartementen

Apartamentos Picabel

Prachtige appartementen net buiten Cangas de Onis. Inclusief volledig uitgeruste keuken, balkon en hot tub. 

Cangas de Onis - Hotel Ecos del Sella

Modern hotel

Hotel Ecos del Sella

Mooi en modern hotel met een heerlijke tuin en gratis privéparkeerplaats. 

Het weer in Lagos de Covadonga

De Lagos de Covadonga zijn gletsjermeren en ze liggen op zo’n 1100 meter boven zeeniveau. Het kan er erg koud zijn en buiten de zomermaanden ligt er zelfs vaak sneeuw. Ik raad je daarom aan om, zeker als je vroeg gaat, een jas mee te nemen en verschillende laagjes aan te trekken. Zodra de zon opkomt, voelt het namelijk wel snel een stuk warmer. Het kan soms ook erg mistig zijn bij de meren, waardoor je de meren helaas amper kunt zien. Twijfel je ter plekke wanneer je het beste naar de meren kunt gaan? Via deze webcam kun je live zien wat voor weer het is bij de meren.

Lagos de Covadonga - Mirador de Entrelagos

Meer tips voor Picos de Europa

Naast de Meren van Covadonga heeft Picos de Europa nog veel meer te bieden. Maak een ritje in de kabelbaan Fuente Dé, bezoek het sfeervolle dorpje Potes, wandel de populaire wandelroute Ruta del Cares of maak een roadtrip via het prachtige plaatsje Riaño. Wil je meer weten over de hoogtepunten voor Picos de Europa? Wij hebben de handigste route langs de mooiste plekken van dit nationale park voor je uitgeschreven.

Picos de Europa
Picos de Europa
Picos de Europa

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven