Rib Safari Noorwegen

Rib safari op het Sognefjord in Noorwegen

Home / Noorwegen / Rib safari op het Sognefjord in Noorwegen

De Noorse fjorden behoren zonder twijfel tot de meest indrukwekkende natuurfenomenen ter wereld. Het op twee na grootste fjord op aarde is het Sognefjord, een fjord met een lengte van maar liefst 204 kilometer. De gaafste manier om dit fjord te verkennen is per rib safari. Met een super snelle opblaasboot voer ik gedurende 2,5 uur door het Noorse Sognefjord en ik vertel je alles over mijn ervaringen met deze rib safari op het Sognefjord! 

Opstappen in Flåm

Het dorpje Flåm ligt aan de voet van het Aurlandsfjord, een vertakking van het Sognefjord, en het is omgeven door indrukwekkende rotspartijen. Je kunt het hele jaar rond een fjordsafari maken: weer of geen weer, de boot gaat gewoon. Op de dag dat wij met  FjordSafari het fjord gaan verkennen, is het wat mistig en sneeuwt het. Dit geeft een magisch sfeertje aan het fjord en ik durf wel te stellen dat een rib safari in de winter misschien nog wel mooier is dan in de zomer. Het voelt zo mysterieus en indrukwekkend en ik kan niet wachten om te vertrekken.

Als een Michelinmannetje

Voor de tour had ik het advies gekregen om comfortabele en warme kleding aan te trekken. Ik droeg een thermobroek, spijkerbroek, thermoshirt, fleecevest en ski-jas. Hier overheen kreeg ik een dik water- en winddicht pak aan. Hilarisch natuurlijk, maar o zo nodig. Zeker als de boot vaart maakt, kan de wind ijskoud worden en dan ben je dankbaar dat je zo’n pak aangekregen hebt. Naast het pak kun je, als je wilt, ook waterdichte wanten, een muts en een skibril lenen. Ben je een koukleum? Trek dan ook je skibroek aan in plaats van een spijkerbroek. Daarnaast is ook een buff geen overbodige luxe. 

Ribsafari Sognefjord
Rib Safari Sognefjord

Rib Safari in Noorwegen

Varen door het Sognefjord

Als iedereen dik aangekleed is, is het zo ver. We gaan vertrekken! Voorin de boot heb je meer last van de deining. Aangezien ik snel zeeziek word, kies ik dus voor een plekje achterin. Goed om hier even over na te denken. Als je voorin zit heb je natuurlijk wel vrij zicht, al vond ik het niet storend om mensen voor me te hebben. We varen op een rustig tempo weg van de kade en onze schipper geeft aan dat hij onderweg een aantal stops maakt om meer te vertellen over de omgeving. Daarna schieten we met maximaal 56 kilometer per uur het fjord in. 

Varen door de Fjorden in Noorwegen

Sneeuw, mist en trollen

Direct na vertrek voel ik dat het pak geen overbodige luxe is. Zeker als het harder begint te sneeuwen, voel ik de kou op het kleine stukje huid wat vrij is. Ik zet de skibril op en duik lekker diep in mijn jas weg. Door de sneeuw en de mist voelt het landschap nog onherbergzamer en ik ben zo onder de indruk van dit natuurschoon.

Rib Safari in Noorwegen in de Winter

Tijdens één van de stops vertelt de schipper de mythe rondom het ontstaan van dit deel van het fjord. Volgens de overlevering was er een enorme trol ’s nachts aan het werk om steile wanden te creëren, zodat mensen hier niet konden wonen. Trollen kunnen niet tegen zonlicht en helaas was deze trol te laat en had hij zich nog niet terug getrokken toen de zon op kwam. Hierdoor versteende hij en zijn enorme pikhouweel werd hierdoor door de lucht geslingerd. Deze vormt nu de hoogste piek in het Sognefjord, terwijl je aan de overkant van het water de vuist van de trol in het gesteente kunt ontwaren. Natuurlijk vertelt de schipper vervolgens ook het echte verhaal over de oorsprong van het fjord, maar zeg nu zelf, dit is toch veel leuker?

Varen door de Fjorden in Noorwegen Rib Safari in Noorwegen Varen door de Fjorden in Noorwegen

In totaal varen we zo’n uur lang het fjord in. Op het draaipunt stoppen we bij een waterval en op dat moment trekt de mist op en zie ik pas echt goed in welke omgeving we zijn. Aan beide kanten verrijzen hoge, besneeuwde rotsen en ik zie zelfs wat blauwe lucht. Opnieuw: super indrukwekkend!

Fjord in de winterRib Safari Noorwegen

Stop in Undredal

De hele weg terug blijft het vrij helder en als we het dorpje Undredal in zicht krijgen, heb ik helemaal het gevoel in een winters sprookje terecht te zijn gekomen. Dit idee is niet zo gek, aangezien de schipper vertelt dat Undredal dé inspiratiebron vormde voor het dorp Arendelle in Frozen. Ik weet dat ook het Oostenrijkse Hallstatt model heeft gestaan hiervoor, maar ik zie de gelijkenis met Undredal veel meer. Undredal is werkelijk een droom, zó mooi. De schipper vertelt dat er in het dorpje slechts 75 mensen wonen die samen meer dan 300 geiten hebben. Het is dan ook geen verrassing dat Undredal bekend staat om haar geitenkaasproductie. Tijdens de tour gaan we van boord in het dorp om deze beroemde geitenkaas te proeven.

Rib Safari in NoorwegenUndredalUndredal

(Bruine) geitenkaas proeven

In Undredal worden we opgewacht door een ontzettend vriendelijke man die voor ons allemaal een bordje met drie soorten geitenkaas en een heerlijk kopje warme bessenthee heeft klaargezet. Hij produceert een relatief jonge geitenkaas en een ouder kaasje. Daarnaast is zijn bruine kaas beroemd tot ver buiten Undredal. Je leest het goed: bruine kaas. Deze kaas wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van witte kaas. Deze wei wordt een paar uur lang ingekookt met room. Hierdoor karamelliseert deze uiteindelijk en blijft er een bruin kaasje over.  Het eerste wat je proeft is inderdaad de smaak van geitenkaas. Echter verdwijnt deze al heel snel naar de achtergrond en proef je inderdaad een soort sterke karamel. Heel bijzonder en iets wat je zeker geproefd moet hebben als je dit deel van Noorwegen bezoekt.

Geitenkaas

Terug naar Flåm

Vanuit Undredal is het nog een kwartiertje terug varen naar Flåm. Nog heel even genieten we van het uitzicht op het fjord vanaf het water en voor ik het door had meerden we weer aan. Die 2,5 uur op het water zijn echt voorbij gevlogen. Als je West-Noorwegen bezoekt, mag je wat bij betreft deze tour over het Sognefjord niet missen. Het op één na grootste fjord ter wereld is werkelijk fantastisch mooi en een must see. 

Praktische informatie over de rib Safari op het Sognefjord

  • Een wintersafari kun je maken van november t/m maart. Dit betekent niet dat er per se sneeuw ligt. Dit jaar was de sneeuw bijvoorbeeld extreem laat: de eerste vlokken vielen pas eind januari. 
  • Volwassenen betalen 860 NK (86 euro) en kinderen betalen 660 NK (66 euro). 
  • Draag thermokleding, een warme trui en een skipak. Je kunt een skibril, muts en handschoenen lenen maar ook je eigen spullen meenemen. 
  • Wil je deze tour boeken? Kijk op de website van FjordSafari voor meer informatie.
  • Bezoek je het Sognefjord in de lente, zomer of herfst? Ook dan is het mogelijk om een rib safari te maken op het Sognefjord. Er worden verschillende soorten Fjordsafari’s aangeboden in april, mei-september en oktober. Kijk op de website voor de actuele informatie.

Het Sognefjord van boven zien

Heb je een huurauto? Dan is het ontzettend tof om na de rib safari naar de Stegastein Lookout te rijden. Dit is een uitzichtpunt vanaf waar je fantastisch zicht hebt op het deel van het Sognefjord waar je zojuist doorheen gevaren bent. Het is echt heel bijzonder om het fjord ook van boven te bewonderen. 

Stegastein lookoutStegastein lookout

Extra tip: de Flåm trein

 

In het dorpje Flåm kun je nog een heel gave activiteit ondernemen. Vanuit hier vertrekt namelijk de Flåm trein. Met een ouderwets boemeltreintje ga je de bergen in naar het dorp Myrdal en het gaat echt om de reis, niet om de eindbestemming. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten en adembenemende dieptes. Heen en terug ben je zo’n 2 uur bezig dus je kunt deze prachtige treinreis prima combineren met een rib safari.

Flam Trein Flam Trein

Hoe kom je bij het Sognefjord?

Vanuit Nederland vlieg je op de Noorse stad Bergen. Het is het makkelijkst om op het vliegveld een huurauto op te pikken en hiermee naar de fjorden te rijden. Vanaf Bergen airport rijd je in 2,5 uur naar Flåm. Wij huren al onze auto’s op reis via Sunny Cars. Deze Nederlandse organisatie is ontzettend betrouwbaar en je bent altijd all-in verzekerd. Dit geeft mij, zeker als ik moet rijden over besneeuwde wegen, een veilig gevoel. 

Omdat het best wel een rit is naar het Sognefjord én omdat je zeker ook een rit met de Flåm trein moet maken, raad ik je aan om minstens één nacht te overnachten in Flåm. Zelf verbleef ik in het Fretheim Hotel, een heerlijke accommodatie pal voor het treinstation. Overnacht je hier, dan raad ik je zeker aan om er ook te eten. Zó lekker!

Fretheim Hotel

Een rib safari door de Noorse fjorden in de winter is een geweldige ervaring die je absoluut niet mag missen. Ik heb er met volle teugen van genoten en juist het winterse landschap maakt het zo bijzonder. 

Ik bezocht het Sognefjord op uitnodiging van Fjord Norway.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven