Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys Trail

Wandelen in de Algarve: de mooiste wandelroutes

Home / Portugal / Wandelen in de Algarve: de mooiste wandelroutes

De Portugese Algarve is wat mij betreft één van de mooiste regio’s van Europa. Je vindt er prachtige stranden omgeven door hoge kliffen en veel bijzondere en gevarieerde natuurgebieden. Je kunt in de Algarve dan ook prachtige wandelingen maken. Ik wandelde onder andere over de kliffen van het meest zuidwestelijke punt van Europa, langs idyllische baaitjes en verborgen zeegrotten en zag onderweg flamingo’s en andere bijzondere vogelsoorten. Wil jij ook gaan wandelen in de Algarve? Kijk mee naar de mooiste wandelingen in de Algarve, inclusief een kaartje met de mooiste wandelroutes en gratis parkeerplaatsen.

Seven Hanging Valleys Trail

De Seven Hanging Valleys Trail is misschien wel de populairste wandelroute van de Algarve. Ondanks dat ik inmiddels al drie keer in de Algarve ben geweest, liep ik deze wandeling pas tijdens onze laatste reis. Wat ben ik blij dat ik deze route ontdekt heb, want het is absoluut één van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gedaan. De route loopt hoog over de kliffen langs zeven valleien. Onderweg heb je fantastische uitzichten over de kust en de verschillende baaitjes waar je langs komt. De oranje rotsformaties deden me af en toe zelfs denken aan Bryce Canyon in West-Amerika. Het is soms best een pittige trail met veel klimmen en dalen, maar het is echt de moeite waard. Er komt binnenkort nog een uitgebreid artikel online met al mijn tips voor deze mooie wandelroute in de Algarve.

Lengte van de Seven Hanging Valleys Trail: heen en terug is de route 11,9 kilometer. Je kunt natuurlijk ook alleen heen lopen en een bus of taxi terug naar je beginpunt pakken. Dan is de route 5,95 kilometer.

Parkeren bij de Seven Hanging Valleys Trail: je kunt gratis parkeren bij het begin-of eindpunt van de route. Ik raad je aan om de wandeling te beginnen bij de parkeerplaats van Praia da Marinha. Ook bij veel tussenliggende stranden zijn overigens gratis parkeerplaatsen te vinden, mocht je maar een deel van de route willen lopen.

Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys TrailWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys TrailWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys TrailWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys TrailWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys TrailWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys Trail Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys Trail Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys Trail Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Seven Hanging Valleys Trail

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade was voor mij de reden dat ik graag terug wilde naar het dorpje Lagos, waar we het grootste deel van onze reis verbleven. Ik was hier al twee keer eerder geweest en ik vond Ponta da Piedade toen al zo mooi en indrukwekkend. Ik werd deze keer echter blij verrast, want er ligt inmiddels een prachtig wandelpad bij Ponta de Piedade. Het wandelpad bestaat bijna volledig uit houten vlonders en is daarom ook goed begaanbaar met een buggy of rolstoel. Wil je toch genieten van een zelfde soort uitzicht als bij de Seven Hanging Valleys Trail zonder al te veel fysieke inspanning? Dan is Ponta da Piedade de perfecte plek. Het nieuwe wandelpad over de kliffen is echt prachtig en absoluut één van de mooiste plekken van de Algarve.

Lengte van de route bij Ponta da Piedade: 1,8 kilometer heen en terug. 

Parkeren bij Ponta de Piedade: je kunt gratis parkeren op de bijbehorende parkeerplaats bij de vuurtoren van Ponta da Piedade. 

Bekijk alle tips voor een bezoek aan Ponta da Piedade.

Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de PiedadeWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de PiedadeWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de PiedadeWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de Piedade Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de Piedade Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de Piedade Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de Piedade Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Ponte de Piedade

Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente is het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. Alleen daarom is het al bijzonder om deze plek te bezoeken. De meeste toeristen stoppen hier echter alleen bij het fort om de iconische vuurtoren te bewonderen. Hoewel het fort en de vuurtoren inderdaad heel fotogeniek zijn, vond ik de omgeving vele malen indrukwekkender. Je kunt hier heel mooi wandelen over de gigantische kliffen. Pas wel goed op bij de rand, want de kliffen lopen bijna kaarsrecht tientallen meters naar beneden. Ik vond de ruige natuur van Cabo de São Vicente één van de meest indrukwekkende plekken van de Algarve.

Lengte van de route bij Cabo de São Vicente: er is niet echt één vaste wandelroute, dus je kunt je wandeling zo lang maken als je wil.

Parkeren bij Cabo de São Vicente: je kunt gratis parkeren bij de parkeerplaats van het fort van Cabo de São Vicente. 

Lees hier alles over een bezoek aan Cabo de São Vicente.

Portugal Algarve Cabo de São Vicente zuidwestelijke punt EuropaPortugal Algarve Cabo de São Vicente zuidwestelijke punt Europa Portugal Algarve Cabo de São Vicente zuidwestelijke punt Europa Portugal Algarve Cabo de São Vicente zuidwestelijke punt Europa Portugal Algarve Cabo de São Vicente zuidwestelijke punt Europa

Passadiços de Alvor

De Passadiços de Alvor, ook wel de Alvor Boardwalk & Estuary Trail genoemd, is een relatief nieuw wandelgebied. De wandelpaden liggen bij het gelijknamige dorpje Alvor en de Passadiços de Alvor bestaat uit meer dan 5 kilometer goed begaanbare wandelpaden. Ruim 3 kilometer van deze paden bestaat uit houten vlonders. Het grootste deel van de route is daardoor ook goed te doen met buggy of rolstoel. Je begint de wandeling in de sfeervolle haven van Alvor en kunt vervolgens langs het water en tussen het groen lopen of juist één van de paden richting de zee pakken. Er zijn hier ook opvallend veel duinen en de kust doet daardoor bijna Nederlands aan. Heel bijzonder hoe anders de natuur hier weer is in vergelijking met de rest van de Algarve. Houd er wel rekening mee dat er weinig schaduw is op de route. Je kunt deze wandeling dus het beste vroeg in de ochtend of juist wat later op de dag doen.

Lengte van Passadiços de Alvor: in totaal ligt er in dit gebied ruim 5 kilometer aan wandelpaden. 

Parkeren bij Passadiços de Alvor: je kunt gratis parkeren bij het station van Alvor.

Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Alvor Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Alvor

Algar Seco Cliff Walk

Een ander mooi wandelpad met houten vlonders is de Algar Seco Cliff Walk, vlakbij het dorpje Carvoeiro. Je loopt hier hoog over de kliffen heen en hebt daarbij een prachtig uitzicht over de kust. Extra bijzonder is dat dit wandelpad begint of eindigt bij de Algar Seco grot, waar de wandeling ook naar vernoemd is. Via een lange trap kom je uit in een prachtige zeegrot waar het water omhoog spat. Wandel eenmaal beneden ook even de andere kant op, nog voorbij het restaurant. Hier vind je een smalle doorgang die leidt tot een kleine grot met twee grote ‘ramen’ die uitkijken op zee. Echt een prachtig gezicht!

Lengte van de Algar Seco Cliff Walk: het houten wandelpad is 570 meter lang.

Parkeren bij de Algar Seco Cliff Walk: je kunt gratis parkeren langs de route. Er zijn verschillende kleine parkeerplaatsen en langs de weg zijn een aantal parkeerhavens.

Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Algar SecoWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Algar Seco Portugal Algarve Algar & Silves - ReisgenieWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Algar SecoWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - AlvorWandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Algar Seco Wandelen in de Algarve - mooiste wandelroutes - Alvor

Ludo Hiking Trail in Ria Formosa

Eén van de meest speciale plekken die ik bezocht heb in de Algarve is het Ria Formosa natuurpark. In dit natuurreservaat leven meer dan 1500 verschillende diersoorten, waaronder tal van flamingo’s. Ria Formosa is ruim 60 kilometer lang en ligt vlakbij het vliegveld van Faro. Je kunt in dit park een aantal hele mooie wandelingen maken. Zelf liep ik de Ludo Trail. Dit brede wandelpad loopt dwars door het natuurgebied en aan beide kanten word je omringd door kleine lagunes, afgewisseld met duinen en veel groen. De Ludo Hiking Trail is ook goed begaanbaar met een kinderwagen of rolstoel. Wil je je wandeling uitbreiden, dan kun je de Ludo Hiking Trail combineren met de aangrenzende de São Lourenço Trail. De beste tijd om te gaan wandelen in Ria Formosa is rond zonsopkomst of zonsondergang. Het is er dan heerlijk rustig en je hebt dan de grootste kans op het spotten van verschillende bijzondere vogelsoorten.

Lengte van de Ludo Hiking Trail: de Ludo Hiking Trail is 7 kilometer lang en loopt deels in een rondje. Het is ook goed mogelijk om een korter rondje te maken, omdat de route uit verschillende paden bestaat. Wil je je route uitbreiden, dan kun je de 6,3 kilometer lange São Lourenço Trail toevoegen aan je route.

Parkeren bij de Ludo Hiking Trail: Je kunt hier goed langs de kant van de weg parkeren. Mocht het vol staan, dan kun je ook wat verder doorrijden naar een grotere parkeerplaats. Beide opties zijn gratis.

Bekijk hier al onze tips voor een bezoek aan Ria Formosa.

Portugal Algarve Ria Formosa - Reisgenie Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro

De mooiste wandelingen in de Algarve op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de mooiste wandelroutes in de Algarve inclusief nabijgelegen parkeerplaatsen waar je je auto gratis kunt parkeren.

Complete pakketreizen naar Algarve

Er zijn veel fijne opties voor complete pakketreizen naar Algarve. Het voordeel van een pakketreis is dat je vlucht en accommodatie inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Doordat je de hele reis in dezelfde accommodatie verblijft, kun je ultiem relaxen. Er zijn bovendien meer dan genoeg opties voor toffe dagtrips, zodat je tijdens je reis veel van de Algarve kunt zien.

Sunweb

Grootste aanbod in volledig verzorgde reizen naar de Algarve. Ruime keuze uit goed beoordeelde hotels, aparthotels en appartementen.

Meer informatie

TUI

Voordelige vliegvakanties naar de Algarve inclusief verblijf in goed beoordeelde accommodaties. Keuze uit logies, logies en ontbijt, half pension, vol pension en all inclusive.

Meer informatie

Corendon

Zeer ruim aanbod pakketreizen naar de Algarve met voornamelijk veel accommodaties in Albufeira, Lagos en Armação de Pêra.

Meer informatie

Eliza was here

Prachtige, kleinschalige accommodaties op de mooiste plekken in de Algarve. Je boekt altijd inclusief vlucht en huurauto.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

14 reacties op “Wandelen in de Algarve: de mooiste wandelroutes”

 1. Ellen McLoughlin

  Vanmorgen de wandeling ponta da piedada gedaan, wat prachtig! Wij zijn in Lagos begonnen en vandaar naar de vuurtoren gelopen, in totaal 4 km heel en terug. Ze hebben de wandeling dus flink uitgebreid en zijn nog steeds nieuwe vlonderpaden aan het aanleggen. Bedankt voor de tip, was echt prachtig!

  1. Wat super leuk om te horen Ellen! En wat tof dat ze de vlonderpaden zo aan het uitbreiden zijn. Het is zo’n mooi gebied om te wandelen. Ik ben blij dat je iets aan onze tip hebt gehad en dat je zo genoten hebt! Hopelijk was de rest van jullie tijd in de Algarve ook geslaagd.

 2. Hartelijk dank voor je blog, Saskia! Door jou deze kuststreek ontdekt. Wat is het er mooi.
  Gisteren een stukje van de 7 Trails gelopen. Vandaag eerst bij Ponta da Piedade stukje gewandeld en daarna nog even bij Bejanil (als ik het goed schrijf). Daar super geluncht bij O Pescador. Vandaag was het erg mistig, waardoor we weinig zicht op zee hadden. Maar het was evengoed geweldig mooi. We gaan zeker nog eens terug! Nogmaals dank!

  1. Wat super leuk om te horen Jacqueline! Heerlijk dat jullie zo genieten van de Algarve. Bedankt dat je een reactie achterlaat, dat vinden we altijd erg leuk. We hopen dat jullie snel eens terug kunnen om meer van deze mooie streek te ontdekken!

  1. Hi Chantal, dankjewel voor je reactie. Veel van deze wandelpaden hebben niet echt één vaste route. Bijvoorbeeld in Ria Formosa of bij de Passadiços de Alvor of Ponta da Piedade kun je zelf je route kiezen en kijken hoe lang je je wandeling maakt. Je kunt hier echter amper verdwalen, zeker als je een telefoon met Google Maps bij je hebt. In Ria Formosa staan overigens wel bordjes met bewegwijzering. De Algar Seco Cliff Walk is wel één rechte weg. De Seven Hanging Valleys is ook een vaste route. Volgens mij stonden daar niet echt bordjes, maar de route spreekt voor zich en is duidelijk zichtbaar. Ook hier kun je overigens zelf kiezen of je de hele route of een deel van de route loopt. Het enige deel waar we even moesten zoeken is wanneer je bij Praia de Benagil afdaalt en vervolgens weer omhoog moet lopen aan de andere kant, maar eigenlijk spreekt ook dit voor zich. Hopelijk beantwoordt dit je vraag een beetje. Veel plezier gewenst mocht je die kant op gaan!

 3. Gaaf hoor! Helaas hebben mijn kinderen altijd weinig zin om te wandelen, daarom hebben wij de Algarve dit najaar met de auto bekeken. Misschien moet ik nog eens in mijn eentje terug om lekker te gaan hiken.

  1. Haha die kleine van ons heeft nog weinig te kiezen gelukkig. Maar er zijn ook veel korte wandelpaden die heel geschikt zijn met kinderen. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar misschien kun je ze overhalen door te zeggen dat de wandeling eindigt op het strand en ze daarna lekker een zandkasteel mogen bouwen? Wel tof dat je toch naar de Algarve bent geweest dit najaar. Hopelijk kun je ook ooit gaan hiken in de Algarve. Het is er waanzinnig mooi!

 4. Wow, wat een gave wandelingen hebben jullie gemaakt en wat een toffe foto waar je helemaal in je eentje staat tussen de rotsen! Echt heel tof! Wij zijn al meer dan tien jaar geleden in de Algarve op huwelijksreis geweest en vonden het toen al erg indrukwekkend, ondanks we toen eigenlijk weinig gedaan hebben daar (we hadden ook geen huurauto meer). Een goede reden om met onze dochter dit gebied nog eens een keer beter te gaan verkennen.

  1. Wauw wat een mooie bestemming voor een huwelijksreis! Inderdaad een heel goed idee om eens terug te gaan met jullie dochter en het gebied opnieuw te verkennen. Voor ons was dit inmiddels de derde keer in de Algarve, maar wel de eerste keer met huurauto. We hebben zo veel nieuwe mooie gebieden ontdekt! Echt een prachtige omgeving. Ik hoop van harte dat jullie de huwelijksreis binnenkort eens over kunnen doen met zijn drieën, zo bijzonder!

  1. Dankjewel voor je reactie Ashley! Wij zijn eind september naar de Algarve geweest. Toen was het nog goed te doen gelukkig. Ik zou altijd nederlandwereldwijd.nl aanhouden voor de meest recente reisadviezen. Wij blijven in de tussentijd gewoon doorgaan met het delen van reisinspiratie voor wanneer we wel weer kunnen reizen. Hopelijk kun je snel weer naar de zon toe! Ondanks dat ik in september nog ben geweest, mis ik de zon ook enorm!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven