Mooiste plekken in Oostenrijk

16x de mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Home / Oostenrijk / 16x de mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Het barst van de mooie plekken in Oostenrijk en Oostenrijk is een geweldige bestemming voor de zomervakantie. Ik bezocht Oostenrijk meerdere malen in de zomer en elke keer opnieuw ben ik verrast door de hoeveelheid mooie plekken. In de winter is het de ideale bestemming voor wintersport, terwijl je er in de zomer een heerlijk actieve vakantie kunt beleven. In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste plekken in Oostenrijk. Dit zijn mijn favoriete plekken in Oostenrijk voor in de zomer!

#1 Nockberge

In de provincie Karinthië ligt natuurgebied Nockberge. Een unieke plek in Oostenrijk die totaal anders is dan de rest van het land. De bergen zijn hier zacht glooiend en dichte bossen worden afgewisseld door lage graslanden.  Nockberge is beschermd en daarom betaal je €18 entree als je er met de auto doorheen wilt rijden. Wat mij betreft is een bezoek aan dit gebied zijn geld echt waard. De totale route, de Nockalmstrasse genoemd, is 34 kilometer lang en vrijwel overal wilde ik wel even stoppen. Sterker nog, ik ben er 2 volle dagen geweest en nog had ik lang niet alles gezien. 

Ga je Nockberge bezoeken trek dan in ieder geval goede wandelschoenen aan. Er zijn talloze trails uitgezet, zowel kort als lang. Verspreid over het gebied zijn best wel wat alpenhutten te vinden waar je kunt eten en drinken en waar ook verschillende wandelroutes naartoe lopen. Nockberge is ontzettend divers en het is wat mij betreft één van de mooiste plekken in Oostenrijk.

Tip: verblijf in een hotel in de aangrenzende dorpen. Dan krijg je namelijk 50 procent korting op de entreeprijs van Nockberge.

Hoogtepunten van Oostenrijk - Nockberge Nockberge Nockberge

#2 Kitzlochklamm

Ben je wel eens in de zomer in Oostenrijk geweest, dan is de kans groot dat je één of meerdere klamms bezocht hebt. Een klamm is een kloof of ravijn in bergachtig gebied en in sommige gevallen zijn ze opengesteld voor publiek. De mooiste klamm die ik in Oostenrijk bezocht, was absoluut de Kitzlochklamm. We reden hier langs en besloten vrij spontaan om de klamm in te gaan. Dat was maar goed ook. Wát een natuurpracht! Het indrukwekkende aan de Kitzlochklamm is dat de houten trap heel stijl omhoog loopt. Daarnaast kun je hier ook klettersteigen, iets wat in veel andere klamms niet mogelijk is. De totale route duurt een uur of 2, maar je kunt ook eerder afbuigen als je minder tijd hebt. De Kitzlochklamm is zonder twijfel één van de mooiste plekken in Oostenrijk.

Hoogtepunten van Oostenrijk - Kitzlochklamm Kitzlochklamm Kitzlochklamm

#3 Kaisergebergte

De plek die het meest indruk op me gemaakt heeft tijdens mijn laatste rondreis en die zeker één van de mooiste plekken in Oostenrijk is, is het Kaiser Gebergte. We waren onderweg naar Kitzbuhel en ineens doemde dit indrukwekkende gebergte voor ons op. Meteen wist ik dat ik hier wilde gaan hiken. Een goede beslissing, want het is er echt machtig mooi. Het Kaiser Gebergte is een heel ruig gebied waar je een aantal pittige wandelingen kunt maken. Zelf deed ik een ‘rode hike’, wat in Oostenrijk een medium zware route betekent. Ik vond het pittig en was dan ook heel trots toen we de top bereikte. Het Kaiser Gebergte is een ruig, prachtig gebied waar fervente wandelaars hun hart op kunnen halen.

Hoogtepunten van Oostenrijk - Kaiser Gebergte Kaiser Gebergte Hoogtepunten van Oostenrijk - Kaiser Gebergte

#4 Johanneswasserfall

Als ik weet dat we een lange rijdag voor de boeg hebben tijdens een rondreis, speur ik van tevoren altijd Google Maps af op zoek naar leuke stops onderweg. Op deze manier kwam ik bij de Johanneswasserfall terecht. Op Maps leek het niet heel veel voor te stellen, maar aangezien de waterval echt recht naast de weg leek te liggen, besloten we toch een stop te maken. Gelukkig maar! De Johanneswasserfall bleek namelijk een prachtige plek te zijn. Hij ligt inderdaad naast de weg, maar omdat je eerst een heel stuk moet afdalen heb je dat helemaal niet in de gaten. Daarnaast maakt de waterval natuurlijk veel herrie, waardoor je de weg niet eens hoort. Zoals overal in Oostenrijk, kun je ook vanaf hier verschillende wandelingen maken. Ook als je, net als wij, alleen de waterval komt bewonderen is deze stop echt de moeite waard.

Johannes Wasserfall

Johannes Wasserfall

Hoogtepunten van Oostenrijk - Johannes Wasserfall

#5 Hallstatt

Er bestaat een hardnekkig gerucht dat het Oostenrijkse Hallstatt model stond voor Arendelle van de film Frozen. Dat dit door Disney nooit bevestigd is weerhoudt drommen, veelal Aziatische, toeristen er niet van om toch naar Hallstatt te komen. Het dorpje is met slechts 900 inwoners heel bescheiden, dus je komt hier niet naartoe om een dag rond te wandelen. Door de prachtige ligging aan een meer is het echter wel de moeite waard om er een tussenstop te maken. Wij huurden een bootje en bij mooi weer is dat echt heel leuk om te doen. Lekker rustig én een fantastisch uitzicht op het dorp. Zorg wel dat je er vroeg bent: er liggen maar liefst 4 parkeerterreinen in het buitengebied en deze staan na een uur of 11 helemaal vol.

Verblijf je in Salzburg, dan is het een goed idee om met een georganiseerde tour naar Hallstatt te gaan. Zo heb je in ieder geval zeker geen parkeerproblemen.  Een andere optie is om in Hallstatt te overnachten. 

Hoogtepunten van Oostenrijk - Hallstadt Hallstadt

#6 Gosausee

De Gosausee ligt op een kwartier rijden van Hallstatt en je kunt deze twee mooie plekken in Oostenrijk dan ook heel goed combineren. Zelf deed ik dit ook: eerst een bezoek aan Hallstatt, daarna lekker wandelen rondom de Gosausee. Ik vind dit meer absoluut één van de mooiste plekken in Oostenrijk. De Gosausee is omringt door bergen en op de achtergrond zie je de Dachstein gletsjer. Een fantastisch beeld als je het mij vraagt. Je kunt in het meer zwemmen, je kunt er suppen, duiken en zelfs met een bootje varen. Daarnaast is het mogelijk om het hele meer rond te wandelen of er een langere trekking van te maken waarbij je naar het achterliggende meer loopt.

Gosausee Gosausee

#7 Salzburg

Het is een beetje valsspelen om Salzburg te noemen in een artikel met tips voor Oostenrijk in de zomer, aangezien ik zelf midden maart in Salzburg was. Echter was het weer toen zó mooi, dat ik wel een heel goed beeld heb van hoe deze stad in de zomer is. Daarnaast is Salzburg sowieso één van de hoogtepunten van Oostenrijk als je het mij vraagt. Het centrum van Salzburg is prachtig bewaard gebleven en je kunt hier gemakkelijk een hele middag door de kleine straatjes ronddwalen. Daarnaast barst Salzburg van de musea en is een café of chocolatier nooit ver weg. Zodra de zon doorbreekt, komt iedereen naar buiten en speelt het leven zich echt op straat af. Grappig, want dit deed me denken aan bijvoorbeeld Spanje of Portugal.

Aldstadt in Salburg de Rezidenzplatz in Salzburg

#8 Achensee

Tijdens mijn eerst rondreis door Oostenrijk in de zomer bezocht ik ook de Achensee. Oostenrijk barst van de mooie bergmeren en de Achensee is er daar eentje van. Toch wil ik deze speciaal noemen, want ik vond het omliggende gebied ook zo gaaf hier. Vlakbij het meer ligt namelijk nationaal park Karwendel. Dit is een indrukwekkend natuurgebied waar je gems, steenbokken, gieren en andere wilde dieren kunt spotten. Je mag er op eigen gelegenheid wandelen, maar ik raad je aan om een wandeling onder begeleiding van een ranger te doen. Zo leer je namelijk meteen ook veel over het gebied. Op de Achensee zelf kun je flink wat watersporten beoefenen en natuurlijk kun je er goed wandelen. Al met al een leuke, gevarieerde bestemming voor in de zomer.

Hoogtepunten van Oostenrijk - Achensee Achensee

#9 Kanisfluh

In het Bregenzerwald ligt de berg de Kanisfluh. De berg op zich is niet heel anders dan andere bergen in de omgeving. Wat deze plek zo gaaf maakt, is dat je er een heel mooie zonsopkomsthike kunt maken. Toen ik de regio Vorarlberg bezocht kon het dan ook niet anders dan dat ik deze gave hike ook zou gaan doen. Ik ging eind juni naar boven, wat betekent dat de zon al rond half 6 aan de horizon verschijnt. Het was even slikken om de wekker middenin de nacht af te horen gaan, maar het was het absoluut waard. 

Het uitzicht vanaf de top van de Kanisfluh is werkelijk adembenemend mooi. Met zonsopkomst is de Kanisfluh echt één van de mooiste plekken in Oostenrijk. Als je wat eerder of later in het seizoen gaat zal het eerder een vroege ochtendhike worden dan dit nachtelijke avontuur. De beklimming van de Kanisfluh was voor mij letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Oostenrijk.

Kanisfluh Bregenzerwald

#10 Grosses Walsertal

Grosses Walsertal is een Unesco Biosphere Reserve, wat betekent dat het volledig beschermd is. Ik noem Grosses Walsertal in zijn geheel, omdat ik het een heel bijzonder gebied vind. Er is hier namelijk slechts één stukje vlakke grond te vinden en dat is het voetbalveld. Verder worden de dorpen letterlijk omsloten door bergen. Dit zorgt voor een bijzonder gevoel en het is natuurlijk prachtig om te zien.  Ben je in Grosses Walsertal dan mag je de thermale bron bij Bad Rothenbrunnen niet overslaan. De bron zelf vond ik niet bijster indrukwekkend, het gebied waar de bron aan ligt des te meer. Daarnaast is het echt tof om de bergen in te rijden om een traditionele kaasboer te ontmoeten en om de Klangraum Stein te wandelen.

Hoogtepunten van Oostenrijk - Kaasboer in Grosses Walsertal Grosses Walsertal

#11 Ehrwald

Tegen de grens met Duitsland en aan de voet van de Zugspitze ligt het dorp Ehrwald. Tijdens mijn rondreis door Oostenrijk deed ik dit gebied eigenlijk alleen aan omdat mijn oom en tante hier op de camping staan. Juist omdat ik er niet echt research naar gedaan had, was ik compleet verrast door de schoonheid van Ehrwald en omgeving. De berg de Zugspitze torent indrukwekkend over het dorp uit en ook de rest van de bergachtige omgeving is prachtig. Je kunt in dit gebied heel gave wandelingen maken. Zo is een dagtocht naar de Coburgerhutte een aanrader. Ook de wat kortere route naar de Seebensee is absoluut de moeite waard. Ik had echt te weinig tijd in Ehrwald en voor mijn volgende trip naar Oostenrijk staat dit gebied sowieso al op de planning. Ik kan niet wachten om nog veel meer moois in Ehrwald te ontdekken.

EhrwaldEhrwald Hoogtepunten van Oostenrijk - EhrwaldSeebensee

#12 Großglockner Hochalpenstrasse

De 48 kilometer lange Großglockner Hochalpenstrasse is één van de mooiste wegen in Europa. Net als Nockberge is dit ook een tolweg, wat betekent dat je moet betalen om deze route te mogen rijden. Dat de Großglockner Hochalpenstrasse zijn geld waard is, durf ik je wel te vertellen. Deze weg staat namelijk bekend staat als één van de mooiste wegen te wereld. Je begint in het plaatsje Bruck en eindigt op de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Vind je het spannend om zelf te rijden? Dan kun je ook de pendelbus pakken die in het hoogseizoen op en neer rijdt. Kijk op de website Austria.info voor alle informatie. 

Grossglockner Hochalpenstrasse

#13 Wenen

Uiteraard mag de hoofdstad van Oostenrijk niet ontbreken in dit overzicht met mooiste plekken. Wenen is een fantastische bestemming als je van cultuur en historie houdt. De stad barst van de mooie gebouwen, sfeervolle koffiehuizen en indrukwekkende musea. Wenen is zowel in de zomer als in de winter een heel mooie plek om te bezoeken. Waar je in de winter geniet van een kop gloeiendhete koffie in één van de vele cafés, kun je in de zomer heerlijk flaneren door de binnenstad. Wandel in de zomer zeker ook door de Volksgarden of over de oevers van de Donau.

Mooiste Plekken Oostenrijk

#14 Formarinsee

De Formarinsee werd in 2015 uitgeroepen tot de mooiste plek van Oostenrijk. Dit wil natuurlijk wel wat zeggen in een land met zoveel natuurschoon. Zelf bezocht in de Formarinsee in juni en ondanks de hittegolf op dat moment, lag er nog sneeuw en ijs. Dit zorgde voor een uniek plaatje. De Formarinsee is goed te bereiken vanuit het plaatsje Lech. 

Formarinsee Formarinsee

#15 Kufstein vallei

Deze vallei was tot 2008 alleen te voet bereikbaar. Sindsdien loopt er wel een weg naartoe, maar deze mag enkel gebruikt worden door de 44 inwoners van de vallei. Ieder ander die de Kufstein vallei wil bezoeken, moet nog steeds lopen. Let op: de hike duurt zo’n 4-5 uur vanaf bushalte Kaiseraufstieg (de laatste halte). Het mooiste plekje in de vallei is de St. Anthony kapel. Deze bereik je via een trap met bijna 300 treden. 

#16 Innsbruck

Het historische Innsbruck is wat mij betreft één van de mooist gelegen steden van Oostenrijk. De stad is namelijk omgeven door bergen en het schijnt zelf zo te zijn dat piloten een speciaal brevet moeten halen om op Innsbruck te mogen landen. Ook het vliegveld wordt namelijk volledig omgeven door hoge pieken. Innsbruck zelf heeft een mooie Altstadt en staat bekend als studenten- en cultuurstad. Daarnaast vind je hier een Olympische skischans en sta je in een kwartiertje rijden bij een gondel die je naar de top van de Nordkette brengt. Vanaf daar zijn een aantal prachtige hikes te maken.

Innsbruck: de mooiste bezienswaardigheden en beste tips Triomfboog Innsbruck

Rondreis door Oostenrijk met je eigen auto

Wil je bovenstaande plekken bezoeken? Check dan zeker mijn artikel met een route voor een rondreis door Oostenrijk met de auto in 2 weken. Met deze route doe je veel van de mooiste plekken in Oostenrijk aan.

Georganiseerde rondreizen door Oostenrijk

Wil je een rondreis door Oostenrijk maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Oostenrijk. Het voordeel hiervan is dat je eventuele vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

TUI

Mooie fietsrondreizen door Oostenrijk. Je reist met je eigen auto naar Oostenrijk, waarna je een prachtige route door het land fietst.

Meer informatie

ANWB

Zeer ruim aanbod autorondreizen vol variatie. Ook veel speciale rondreizen voor gezinnen.

Meer informatie

De Jong Intra

Mooie, voordelige individuele rondreizen met je eigen auto.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “16x de mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer”

  1. Hondenlach

    Wat een leuk artikel! 🙂 Wij hebben een blog geschreven over het meenemen van je hond naar Oostenrijk. Wat vinden jullie ervan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven