Quirang Hike

Quiraing hike, mijn favoriete wandeling in Schotland

Home / Schotland / Quiraing hike, mijn favoriete wandeling in Schotland

Tijdens mijn 1,5 week in Schotland maakte ik diverse lange wandelingen. De mooiste was toch wel de Quiraing op Isle of Skye. Het was even twijfelachtig of ik deze hike überhaupt kon gaan maken, aangezien we bij aankomst op het eiland heel slecht weer hadden. Quiraing is namelijk een hike die je echt met mooi weer moet lopen. Gelukkig klaarde het weer helemaal op en konden we dit unieke stukje Schotland gaan verkennen.

Algemene informatie over de Quiraing hike

De Quiraing hike is een route van een kleine 7 kilometer die je in zo’n 2,5 uur kunt afleggen. Houd je net als ik van foto’s maken, dan kun je rekenen op een uurtje extra. Op de website van Isle  of Skye wordt ervoor gewaarschuwd dat je Quiraing niet moet wandelen als het heel winderig of mistig is. De route leidt je namelijk over smalle paadjes langs, af en toe, diepe afgronden dus goed zicht en een goede balans zijn essentieel.

Quiraing

Startpunt Quiraing hike

Quiraing is een gebied in het noorden van Isle of Skye en vanaf de hoofdstad Portree rijd je hier in een dik half uur naartoe. Ik vond het gaaf om te merken hoe het landschap onderweg veranderde. Hoe dichter we bij Quiraing kwamen, hoe indrukwekkender de uitzichten. Zo kom je onderweg langs Leath Falls, wat met zijn steile kliffen absoluut een fotostop waard is. De laatste paar kilometer tot de parkeerplaats van Quiraing rijd je al door het gebied waar je later doorheen gaat wandelen. Ik kon echt niet wachten om op pad te gaan, zo mooi zag het er allemaal uit. Je komt trouwens bij de parkeerplaats door letterlijk parking Quiraing op Google Maps in te typen. Hoe vroeger je komt, hoe meer kans je hebt op een parkeerplek vlakbij de start van de hike. Wij stonden nu zo’n 700 meter verderop geparkeerd.

Quiraing Onderweg naar Quiraing

De Quiraing hike loopt in een rondje en je bepaalt zelf of je bij het begin- of het eindpunt start. Wij volgen netjes de bordjes en lopen rechtsaf het pad op. De eerste 100 meter is het aardig druk. Vooral veel Aziatische toeristen staan hier foto’s van elkaar te maken. Vrijwel meteen na de eerste bocht is het pad leeg en we begrijpen dat veel mensen hier enkel komen voor een foto.

Startpunt Quiraing

Over kronkelige paden en langs diepe dalen

Het eerste deel van de hike voert ons over smalle zandpaden en langs bescheiden afgronden. Het pad is nat en af en toe lopen we door sloten water. Ik stop om de paar meter om een foto te maken en roep aan één stuk door uit hoe mooi ik het hier vind. Het landschap is namelijk zo anders dan alles wat ik ooit in mijn leven gezien heb.

Quiraing Quiraing

Fikse regenbui en warme zonnestralen

Na een tijdje wandelen, loopt de weg het hoekje van de berg om en verandert onze omgeving. De groene heuvels maken plaats voor grijze rotsen en af en toe voel ik mezelf net een berggeit, zo klauterend over de stenen. Via de rotsen komen we uit in een dal en vrijwel meteen worden we verrast door een fikse regenbui. Ik heb geen speciaal regenpak meegenomen en ik blijk zo ongeveer de enige te zijn. Alle andere wandelaars beginnen zich direct om te kleden en bijna direct nadat ze in vol ornaat de hike herpakken, is het al weer droog. Het weer in Schotland is enorm onvoorspelbaar en je moet echt op alles voorbereid zijn. Toch ben ik blij dat ik me niet helemaal omgekleed heb want de zon breekt ook meteen weer door en ik krijg het direct warm in mijn windjack.

QuiraingQuiraingQuiraing

Enorm plateau met prachtig uitzicht

Na een kleine 2,5 uur hiken weten we even niet goed meer welke kant we op moeten. Het pad verdwijnt namelijk in het grasland. We besluiten de steile helling die voor ons ligt toch maar te beklimmen. Uiteindelijk zijn we heel blij met deze keuze want we worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de kustlijn van Quiraing. Eenmaal boven aangekomen blijkt dat we op een plateau staan. Vertwijfelt kijken we om ons heen: en nu? Er is nergens een pad te ontdekken en we zijn even bang dat we terug moeten zoals we gekomen zijn. Gelukkig helpen 2 vriendelijke Schotten ons uit de brand. Langs de richel van het plateau loopt een pad wat we kunnen volgen tot we weer terug zijn bij de start van de Quiraing hike.  

QuiraingQuiraing

Berggeiten

Het berggeit-gevoel wordt tijdens het laatste deel van de hike nog flink versterkt. Het ‘pad’ bestaat namelijk uit spekgladde modder en loopt vrijwel loodrecht naar beneden. Deze laatste 30 minuten van de wandeling zijn dan ook veruit het spannendst en ik ga nog even 100 meter voor het eindpunt onderuit. Nu snap ik pas echt waarom dit een mooi weer hike is. In de regen is dit niet te doen. Na een half uur ploeteren staan we weer aan het begin van de hike. Tijd voor een welverdiende hamburger en koud blikje drinken bij de lokale foodtruck!

Quiraing Quiraing

Praktische informatie

Wat moet je meenemen?

Omdat de Quiraing hike slechts 7 kilometer beslaat, zul je niet zo gauw een tekort aan iets hebben. Toch zijn onderstaande dingen wat mij betreft onmisbaar, vooral door het wispelturige weer op Skye:

Hoe kom je op Isle of Skye?

Quiraing ligt in het noorden van Skye, een eiland aan de noordwestkust van Schotland. Ik voer met de boot van DFDS vanuit IJmuiden naar Newcastle en nam mijn eigen auto mee. Handig, want een auto is wat mij betreft wel een must in dit land.

Rondreis met huurauto

Heb jij je auto niet meegenomen, dan is het praktisch om een auto te huren. Bij Sunny Cars huur je altijd een auto inclusief all-in verzekering. Waar ter wereld ik ook ben, ik huur altijd via hen zodat ik echt zonder zorgen op pad kan.

Wij reden vanuit Newcastle eerst naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Vanuit Edinburgh rijd je in 4,5 uur naar het dorpje Broadford. Deze bevindt zich helemaal onderin Isle of Skye. Naar de hoofdstad Portree is het 5 uur rijden, wat dus ook prima in één dag te doen is. Je kunt ervoor kiezen om, net als ik, via de brug naar het eiland te rijden, of om met de veerboot te gaan. In het laatste geval raad ik je aan om op tijd te reserveren, aangezien de autoplaatsen op de boot beperkt zijn.

Meer tips voor Isle of Skye

Naar de Quiraing hike is er nog veel meer moois te zien op Isle of Skye. Zo mag je de Fairy Glenn, het plaatsje Portree en de Old Man of Storr. Ik deel al mijn andere tips graag met je.

Fairy Pools op Isle of Skye Isle of Skye

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Quiraing hike, mijn favoriete wandeling in Schotland”

  1. Hoi Kimber,

    Wat een mooie beschrijving van je hike! Wij zijn momenteel in Isle of Skye en zijn aan het oriënteren wat we allemaal willen gaan doen. We vroegen ons af of bovenstaande hike voor iedereen prima te belopen is of zeg je dat de steile stukjes/ rotsachtige omgeving voor ervaren/getrainde wandelaars is. We zijn benieuwd!

    1. Hoi Boukje, wat heerlijk dat jullie nu op Isle of Skye zijn! Ik heb nog dagelijks heimwee naar het mooie Schotland. Ik ben zelf geen getrainde wandelaar en maar ook alleen hikes voor mijn plezier. Als je gemiddeld fit bent en het niet erg vindt om de tijd te nemen voor het laatste stuk naar beneden, dan kun je deze hike echt prima doen! Alvast heel veel plezier gewenst, ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven