Portugal Algarve Ria Formosa - Reisgenie

Ria Formosa: bijzondere natuur in de Algarve

Home / Portugal / Ria Formosa: bijzondere natuur in de Algarve

Wie al eens in de Algarve is geweest, heeft bij het landen of opstijgen in Faro vast het prachtige Ria Formosa zien liggen. Zelf bezocht ik de Algarve laatst voor de derde keer en ik was nu toch wel erg nieuwsgierig geworden naar dit natuurgebied dat ik vanuit het vliegtuig zag. Ik kan alvast verklappen dat Ria Formosa absoluut niet teleurstelde. Wát een uniek en prachtig natuurpark is dit. Ria Formosa is niet voor niets uitgeroepen tot één van Portugal’s zeven natuurwonderen. Ik deel al mijn tips voor een bezoek aan het prachtige Ria Formosa in de Algarve!

Parque Natural da Ria Formosa

Parque Natural da Ria Formosa, ook wel Ria Formosa Natural Park genoemd, is een beschermd natuurreservaat aan de kust van de Algarve in het zuiden van Portugal. Het park is 60 kilometer lang en loopt van Faro tot Cacela, vlakbij het vissersdorpje Olhão. In Ria Formosa liggen verschillende eilanden die worden omgeven door een labyrint van kanalen en lagunes. Dit bijzondere landschap trekt veel dieren aan, waaronder flamingo’s, kameleons en verschillende unieke vogelsoorten. In totaal leven er 1500 verschillende diersoorten in Ria Formosa.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

Hoe kom je bij Ria Formosa?

Ria Formosa is zo’n groot gebied dat er niet echt één vaste plek is om naartoe te gaan. Zelf heb ik vooral het deel rondom Faro bezocht. Dit deel van het park is zowel met de auto als met het openbaar vervoer erg goed bereikbaar. Er zijn verschillende gratis parkeerplaatsen, die ik op de kaart wat verderop in het artikel heb aangegeven. Vanuit Faro kun je bus 17 pakken naar Ludo, waar je een mooie wandelroute kunt lopen. Ook kun je vanuit de haven van Faro met de ferry naar Praia de Faro vanaf waar je naar het beginpunt van verschillende mooie wandelroutes kunt lopen. Tot slot kun je het park ook per boot bezoeken, waar ik je later meer over vertel.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

Wandelen in Ria Formosa

Eén van de beste manieren om Ria Formosa te ontdekken is te voet. In het park liggen dan ook verschillende mooie wandelpaden.

Ludo Trail

Wij liepen zelf de Ludo Trail die vlakbij het vliegveld van Faro begint. Je kunt hier goed langs de kant van de weg parkeren, maar mocht het vol staan dan kun je ook wat verder doorrijden naar een grotere parkeerplaats. Het brede wandelpad loopt dwars door de natuur en aan beide kanten zie je kleine lagunes afgewisseld met duinen en veel groen. Zeker wanneer je net als wij vroeg op de ochtend of juist rond zonsondergang gaat, zie je ook talloze vogels. Ik vond met name de grote groepen flamingo’s erg indrukwekkend. De Ludo Trail is overigens ook goed begaanbaar met een buggy, dus ook erg geschikt met kinderen of voor mindervaliden.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

São Lourenço Trail

Aangrenzend aan de Ludo Trail ligt de São Lourenço Trail. Wil je een lange wandeling maken dan kun je deze twee trails goed combineren, maar je kunt de São Lourenço Trail ook vanuit een ander punt beginnen. De trail loopt grotendeels om een golfresort heen. Qua natuurschoon en diersoorten zie je op deze trail ongeveer hetzelfde als bij de Ludo Trail. Je kunt hier echter na afloop gemakkelijker ergens iets drinken of eten, omdat er wat meer restaurants in de buurt zijn.  

Tip: wil je in korte tijd veel zien van Ria Formosa? Je kunt het park ook goed op de fiets ontdekken! Boek hier een fietstocht met gids.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

Rota Circular do Centro de Educação Ambiental de Marim

Ik kwam er eigenlijk pas te laat achter dat er ook een heus bezoekerscentrum in Ria Formosa ligt, het Centros de Educação Ambiental. Vanaf dit bezoekerscentrum kun je ook een mooie wandelroute van 3 kilometer lopen. Deze route brengt je langs duinen, zoutvlaktes en bossen vol pijnbomen. Het bezoekerscentrum ligt vlakbij het dorpje Olhão.

Het stukje tussen punt B en C kun je overigens prima lopen, maar Google Maps was het daar niet mee eens.

Vogels en flamingo’s spotten

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Ria Formosa. Door de unieke combinatie van verschillende ecosystemen vind je hier talloze bijzondere vogelsoorten. Als je net als ik niet zo’n grote vogelkenner bent, kun je op de verschillende borden in het park meer te weten komen over de vogels die er leven. Zelf kwam ik namelijk niet veel verder dan een flamingo en een ooievaar, dus het was erg leuk om ook meer te lezen over de andere vogelsoorten die ik zag. Toch vond ik de grote groepen flamingo’s het meest indrukwekkend, zeker omdat ze zo vlak naast de wandelpaden liepen. Het voelde soms haast alsof ik even terug in Midden-Amerika was. Wil je ook vogels spotten in Ria Formosa? Ga dan vooral net na zonsopkomst of net voor zonsondergang op pad, dan heb je de grootste kans om veel dieren te zien.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro Portugal Algarve Ria Formosa in Faro

De eilanden en stranden van Ria Formosa

Ria Formosa wordt soms weleens vergeleken met de Nederlandse waddeneilanden. Niet alleen vanwege het soms vergelijkbare duinlandschap, maar ook vanwege het feit dat het Ria Formosa Park ook vijf eilanden telt: Barreta, Culatra, Armona, Tavira en Cabanas. Al deze eilanden beschikken over uitgestrekte zandstranden die, in tegenstelling tot veel andere stranden aan de Algarve, maar relatief weinig bezocht worden. Je kunt hier dus in alle rust genieten van een heerlijk dagje strand. Extra bijzonder is het eiland Barrata, beter bekend als Ilha Deserta. Barreta is de geografische naam van het eiland, maar vissers noemden het ook wel Deserta, wat woestijn of verlaten betekent. Op dit eiland woont namelijk slechts één persoon, verder is het er onbewoond en ongerept. Zelf heb ik helaas niet de kans gehad om dit eiland te bezoeken, maar een bezoek aan Ilha Deserta is dé nummer 1 activiteit in Faro en omgeving volgens TripAdvisor.

Hoe kun je de eilanden van Ria Formosa bezoeken?

Vanuit Faro kun je de verschillende eilanden van Ria Formosa bezoeken met een catamaran of een hop-on-hop-off-tour waarbij je de eilanden op je eigen tempo kunt bekijken. Liever niet het water op? Bezoek dan het schiereiland Praia de Faro. Dit langgerekte en rustige strand is vanwege de brug met het vasteland ook goed bereikbaar met de auto, fiets of te voet.

Strand Ria Formosa Faro Strand Ria Formosa Faro Strand Ria Formosa Faro Strand Ria Formosa Faro

Ria Formosa met de boot

Het prachtige Ria Formosa leent zich ook perfect om vanaf het water te verkennen. Naast de eerder genoemde boten die je naar de verschillende eilanden van het natuurpark brengen, heb je nog tal van andere leuke opties. Zo kun je je eigen kajak huren of een begeleide kajaktour boeken, waarmee je ver in de moerassen en lagune kunt komen. Ook zijn er tal van boottochten te boeken, zoals een boottocht met een ecologische zonneboot of een boottocht waarbij je met een gids op zoek gaat naar bijzondere vogels.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in Faro

Dolfijnen spotten in Ria Formosa

Naast de boottochten die zich focussen op Ria Formosa zelf, kun je ook wat verder de Atlantische Oceaan op gaan. Aan de kust bij Ria Formosa vind je naast verschillende soorten vogels namelijk ook dolfijnen. Er worden verschillende tours aangeboden waarbij je op zoek gaat naar deze bijzondere dieren. Naast bruinvissen, gewone dolfijnen en tuimelaars heb je zelfs kans op het spotten van walvissen, haaien en orka’s. De beste periode om op zoek te gaan naar dolfijnen is van april tot en met november, waarbij je in de warmste maanden de meeste kans hebt op het spotten van dolfijnen. Boek hier een boottocht om dolfijnen te spotten of kies voor een boottocht waarbij het spotten van dolfijnen wordt gecombineerd met een grottentour.

Dolfijnen spotten op Madeira
De foto van deze dolfijnen is aan de kust van het Portugese Madeira gemaakt.

Overnachten nabij het Ria Formosa Natural Park

Het Ria Formosa Park is wat mij betreft op haar allermooist rond zonsopkomst en zonsondergang. Ik raad je daarom aan om vlakbij het park te overnachten. Dit is ook heel fijn als je net als wij een vroege vlucht terug hebt, aangezien het natuurpark recht naast het vliegveld van Faro ligt.  Wij sliepen in het Faro Island Beach & Airport Apartment op loopafstand van het vliegveld en de autoverhuurders. Ideaal, want zo kun je je huurauto een dag eerder inleveren (en dus een dag minder autohuur betalen) en naar het vliegveld lopen. Het appartement was van alle gemakken voorzien: een complete keuken en badkamer, twee slaapkamers en een fijn dakterras met hangmat. Tijdens een eerdere reis sliepen we in het Ibis Hotel, een hele fijne en goede budgetoptie op loopafstand van het winkelcentrum Forum Algarve en met gratis shuttleservice naar het vliegveld. Een andere leuke optie is een verblijf in het sfeervolle oude centrum van Faro. Vanaf het centrum van Faro kun je het Ria Formosa Natural Park ook gemakkelijk bereiken. Bekijk hier alle accommodaties in Faro.

Portugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Ria Formosa in FaroPortugal Algarve Doen in Faro

Als je de Algarve bezoekt, raad ik je echt aan om minstens één dag uit te trekken voor de regio van Faro. Ik vond het Ria Formosa Natuurpark echt een enorme verrassing en weer totaal anders dan de rest van de Algarve. Naast het Ria Formosa Natural Park heeft Portugal nog veel meer moois te bieden. Bekijk hier al onze tips voor een bezoek aan Portugal.  

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Ria Formosa: bijzondere natuur in de Algarve”

    1. Ik vond het ook zo’n mooie en bijzondere plek! We hadden geluk dat we nog net even weg konden voordat de richtlijnen waren aangescherpt, maar ik mis het reizen ook zo 🙁 gelukkig kunnen we in ieder geval nog wegdromen bij mooie plekken en hopelijk kunnen we snel weer op reis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven