Menu
Praag / Tsjechië

Boheems Zwitserland in Tsjechië, de mooiste wandelingen en beste tips

Pravčická brána

Anders dan de naam doet vermoeden, ligt Boheems Zwitserland niet in de Alpen, maar in Tsjechië. Het verhaal rondom de herkomst van deze naam is simpel: de eerste toeristen in dit gebied kwamen uit Zwitserland en zij riepen uit dat het ‘net zo mooi als thuis’ was. Sindsdien wordt deze regio Boheems Zwitserland genoemd. Dit gebied leent zich geweldig voor lange wandelingen vol prachtige uitzichten en rustige paden. Ik maakte drie verschillende tochten en geef je graag tips voor jouw bezoek aan Boheems Zwitserland in Tsjechië. 

 

Boheems Zwitserland, het jongste nationale park van Tsjechië

Boheems Zwitserland ligt in het noordwesten van Tsjechië en is sinds 2000 een nationaal park. Hiermee is het het jongste nationale park van Tsjechië, iets wat mij best wel bevreemd, aangezien dit werkelijk een adembenemend mooi gebied is. De regio wordt wel al sinds 1972 beschermd en dat was ook hard nodig. Als je nu door het natuurgebied wandelt zie je overal dode dennenbomen en als je even stil staat klinkt het alsof het regent. Dit is echter geen regen, maar vallende dennennaalden. De overheid plantte eerder in de twintigste eeuw alleen bomen die snel groeiden, zodat er ook veel gekapt kon worden. Helaas bleken dennenbomen niet goed tegen het zachte klimaat te kunnen en zijn ze nu stuk voor stuk aan het sterven. Gelukkig is het de bedoeling om loofbomen, die oorspronkelijk in dit gebied groeien, terug te planten zodat de natuur in ere hersteld wordt.

Uitzichtpunt in Boheems ZwitserlandBoheems Zwitserland

 

Eerste kennismaking

Mijn verblijf in Tsjechië staat volledig in het teken van wandelen. De dag van aankomst maak ik onder begeleiding van Marek, een ervaren gids van Northern Hikes, een kleine wandeling om er ‘in te komen’. Het weer is wat druilerig maar dat maakt niets uit. Juist door de regen wordt het bos in een wat mysterieus sfeertje gehuld, heel anders dan wanneer de zon schijnt. We wandelen een uurtje door de Kyjov vallei en beklimmen één van de belangrijkste natuurfenomenen van het park: Kyjovsky skalni hradek, een groepje zandstenen rotsen vanaf waar je mooi uitzicht over het bos hebt. Natuurlijk zijn er nog veel langere wandelingen in dit gebied te maken, maar aangezien de zon al langzaam achter de bomen verdwijnt, besluiten wij terug te rijden naar ons hotel.

Kyjov Vallei Kyjov Vallei

 

Wandelen door Boheems Zwitserland

Op de eerste volle dag in Tsjechië staat de zon hoog aan de hemel en is de lucht strakblauw. Een heerlijke dag om te gaan wandelen. Ook vandaag loopt Marek met ons mee. Wat mij betreft is dit een echte toevoeging, omdat hij ontzettend veel over het nationale park weet te vertellen. Zo wijst hij de gaten in de zandstenen rotsen aan en vertelt dat hier miljoenen jaren geleden een zee was. De zee heeft de zandsteenrotsen waarmee het park bezaaid is uitgesleten tot hun bijzondere vormen. De gaten in de rotsen zijn sporen van fossielen van de prehistorie. Zo kijk je toch met heel andere ogen naar de natuur om je heen.

Boheems Zwitserland

 

Pravčická brána, de zandstenen poort

De eerste 2 kilometer lopen we alleen maar omhoog, maar nooit wordt het echt zwaar. Marek heeft vooraf al aangegeven dat we daarna eigenlijk niet meer zullen klimmen. Fijn dat dit dus al aan het begin van de route achter de rug is! Na deze 2 kilometer komen we meteen bij de bekendste bezienswaardigheid van heel het gebied: de  Pravčická poort. Dit is de grootste natuurlijke poort van heel Europa en ik ben echt onder de indruk, wat een uniek natuurfenomeen. Naast de ‘poort’ zit een restaurant wat recht uit een sprookjesboek lijkt te komen en ik ben dan ook niet verbaasd te horen dat Hans Christian Andersen hier schijnbaar inspiratie voor zijn verhalen heeft opgedaan. Tot in de jaren ’90 mocht je ook bovenop de poort lopen maar dit is nu verboden omdat bleek dat het zandsteen flink aan erosie onderhevig was en al die voetstappen het proces alleen maar versnelde.

 Pravčická brána Pravčická brána Pravčická brána

 

Loop zeker ook even naar het uitkijkpunt aan de andere kant. Hier heb je namelijk ook een prachtig uitzicht over het landschap en de zandstenen rotsen. Leuk feitje: deze rotsen vormen de natuurlijke grens tussen Tsjechië en Duitsland. Wij zijn onze wandeling vanaf de parkeerplaats iets voor 10 uur gestart, waardoor het nog heerlijk rustig in het park is. Nu is het sowieso naseizoen wanneer wij het park bezoeken, dus ik denk dat het niet zo veel uitgemaakt had. In de zomer kan het echter best druk zijn, dus ik raad je aan om vroeg te beginnen. Het park is 24 uur per dag geopend maar de poort is vanaf 9 uur te bezoeken.

Entreekosten uitkijkpunt Pravčická brána: €3
Parkeerkosten (stel Google Maps in op Parkoviště U Vodopádu): €3 voor de hele dag

 Pravčická brána Pravčická brána

 

Wandelen door dichte bossen en lunchen met lokale gerechten

We blijven ongeveer een uurtje bij de Pravčická poort hangen en zetten daarna onze wandeling voort. Zoals belooft gaat de weg niet meer omhoog en wandelen we heerlijk op ons gemak door de bossen. Het grappige is dat we in dit deel van het nationale park echt amper meer iemand anders tegen komen. Ik verbaas me er echt over hoe rustig het hier is. Het is hier zó mooi, ik begrijp niet dat er niet meer toeristen zijn. We wandelen tot het dorp Hřensko, middenin het park. Hier lunchen we bij U Fořta met gerechten uit de lokale keuken. Een perfecte stop zo midden op de route.

Boheems Zwitserland Boheems ZwitserlandTsjechisch Eten

 

Over het water van de Edmund Kloof

Het tweede deel van de wandeltocht leidt ons naar de Edmundkloof. Vanaf Hřensko, het dorp waar we lunchen, wandelen we richting de rivier de Kamenice. Hiervoor lopen we eerst het hele dorp door en gaan daarna linksaf een paadje in direct achter Penzion na Vyhldíce. De weg leidt ons via een aardig lange trap helemaal naar beneden tot aan het water. Marek geeft aan dat dit een stuk gemakkelijker is dan de route andersom lopen en ik moet hem gelijk geven. De mensen die omhoog komen, lijken het zwaar te hebben terwijl wij op ons gemakje naar beneden wandelen.

Edmund Kloof

 

Eenmaal onderaan aangekomen, heb ik het gevoel in een andere wereld terecht te zijn gekomen. Alles is zo groen, zo betoverend, ik kijk mijn ogen uit. Als dan ook nog blijkt dat je hier alleen nog maar per sloepje verder kunt, kan ik mijn geluk niet op. Wat is dit bijzonder! Je betaalt €3 voor de overtocht van 20 minuten en de boot gaat pas als hij vol is. Dit is bij ons eigenlijk binnen 5  minuten al het geval dus we hoeven niet te wachten. Na 20 minuten kalm varen bereiken we de andere kant en vanaf hier lopen we in ongeveer een half uur weer naar de parkeerplaats waar we ’s ochtends begonnen zijn.

Edmund Kloof Edmund Kloof Edmund Kloof Edmund Kloof

 

Handige wandelapp: Mapy.cz

Het plannen van deze ronde van zo’n 13 kilometer kun je het beste doen met de app Mapy.cz. Hierop zijn alle wandelpaden in deze regio aangegeven en je kunt hier dus gemakkelijk je eigen route plannen door verschillende wandelingen met elkaar te combineren. Zo liep ik nu delen van de rode en de blauwe route, zodat ik een rondje kon maken. Handiger dan dezelfde route op en neer te moeten lopen! Wil je mijn route ook lopen? Dan kun je de volgende oriëntatiepunten het beste aanhouden voor het plannen van je wandeling:

 • Start bij Parkoviště U Vodopádu
 • Volg de rode route omhoog naar de Pravčická poort. Let op: je loopt ongeveer een half uur over de weg voordat je het park in gaat.
 • Loop langs de poort af en volg de Gabrielina trail. Je hebt de poort op dat moment aan je linkerhand en volgt de weg rechtdoor.
 • Maak een lunchstop in Hřensko.
 • Navigeer daarna naar de Edmund gorge.

Ik heb deze route via de app al voor je uitgezet, maar ik raad je aan om het zelf ook nog even op je telefoon te doen via de app. Dat loopt toch het handigst denk ik. Bekijk hier onze wandelroute door Boheems Zwitserland. Neem voor meer informatie over mooie wandelingen en andere activiteiten in Boheems Zwitserland een kijkje op de website van Branadocech.cz of Czechtourism.com.

 

Hoe kom je in Boheems Zwitserland?

Ik vloog met Transavia vanaf Eindhoven in een dik uur naar Praag. Vanaf Amsterdam kun je vliegen met diverse aanbieders naar de Tsjechische hoofdstad. Na aankomst op het vliegveld haal ik mijn huurauto van Sunny Cars op. Zoals onze vaste volgers ongetwijfeld weten, huren Saskia en ik altijd via deze organisatie onze auto. Als je via Sunny Cars huurt, ben je namelijk altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering. Daarnaast zijn de auto’s altijd in goede staat en als je het Premium Plus pakket afsluit krijg je altijd een voertuig met minder dan 25.000 kilometer op de teller.

De rit van het vliegveld van Praag naar Boheems Zwitserland duurt zo’n 2 uur. Land je net als ik aan het einde van de ochtend, dan raad ik je aan om vrijwel meteen na vertrek een lunchstop te maken bij Penzion v polích, een mooi pension met een geweldig restaurant erbij. Wij hebben er genoten van 3 verschillende voorgerechten en 2 hoofdgerechten en ik overdrijf niet als ik zeg dat het allemaal fantastisch lekker was. Absoluut een goede manier om je vakantie te beginnen! Het pension zelf is een aanrader voor als je een vroege vlucht terug hebt en je dichtbij het vliegveld wilt overnachten.

Wil je Boheems Zwitserland liever bezoeken als dagtrip vanuit Praag? Ook dat is prima mogelijk! Je kunt hiervoor zelf een auto huren en op pad gaan, maar er zijn ook verschillende compleet verzorgde dagtours vanuit Praag naar Boheems Zwitserland. Blijf je wat langer in Praag? Bekijk dan hier al onze tips voor een bezoek aan Praag.

Eten bij Penzion v Polich Terras bij Penzion v Polich

 

Verblijf in Boheems Zwitserland

In Boheems Zwitserland zijn maar weinig steden te vinden. Met zo’n 60.000 inwoners is Děčín de grootste gemeente, maar ik zou je niet per se aanraden om hier te verblijven. Het is veel leuker om voor één van de vele dorpjes te kiezen en de rust die je overdag in de natuur ervaart door te zetten naar de avond. Zelf verbleef ik bij Pivovar Falkenštejn in het kleine dorpje Krásná Lípa. De term pivovar doet misschien bij bierliefhebbers wel een belletje rinkelen: dit betekent namelijk brouwerij. Boven de brouwerij is sinds 5 jaar een hotel gevestigd en alles is gloednieuw en schoon. Een fijne plek om te verblijven, zeker als je een bierliefhebber bent. Ik heb tijdens mijn verblijf van meerdere mensen gehoord dat ze hier het beste bier van de regio maken. Zelf heb ik dit uiteraard ook getest en ik moet zeggen dat het inderdaad prima smaakte!

Pivovar Falkenstejn

 

Combineer Boheems Zwitserland met het Boheems Paradijs

Ik verbleef in totaal 5 dagen in het noorden van Tsjechië en combineerde Boheems Zwitserland met het minstens even mooie Boheems Paradijs. Als je de tijd hebt, zou ik je zeker aanraden om ook deze combi te maken, want beide regio’s zijn erg indrukwekkend en er zijn tal van mooie wandelingen en andere outdoor mogelijkheden. In dit artikel lees je meer over het Boheems Paradijs. Daarnaast is een bezoek aan het Boheems Zwitserland of het Boheems Paradijs goed te combineren met de Tsjechische hoofdstad, aangezien Praag op slechts anderhalf uur rijden van deze natuurparken ligt. Bekijk hier al onze tips voor een bezoek aan Praag.

Boheems Paradijs

 

De natuur in Tsjechië is echt prachtig mooi en ik was oprecht verbaasd dat er zo weinig andere toeristen in Boheems Zwitserland waren. Ik begrijp dat eind september het naseizoen is, maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat je er in de zomer over de koppen kunt lopen. Daarvoor was het nu al veel te rustig. Mocht je op zoek zijn naar een originele najaarsbestemming in de natuur, dan is wandelen in Boheems Zwitserland misschien wel iets voor jou.

1 Reactie

 • Prague Active
  2 december 2019 at 21:47

  I would also recommend Bohemian Paradise UNESCO Geopark just 45min drive from Prague.

  Reageer

Laat een reactie achter

Scroll Up