Menu
Montenegro

Durmitor National Park in Montenegro bezoeken: alle tips

Durmitor National Park in Montenegro is één van de mooiste nationale parken van Europa. Ondanks dat, wordt het nog relatief weinig bezocht door toeristen. Montenegro is echt een opkomend vakantieland, waardoor je Durmitor zelfs in de zomer nog voor een groot deel voor jezelf hebt. Zoek je een unieke bestemming in Europa waar je geweldig kunt hiken, raften en zelfs ziplinen en waar de natuur adembenemend mooi is? Kies dan voor Durmitor National Park in Montenegro! 

Waar ligt Durmitor?

Durmitor is een bergketen, gelegen in  het noorden van Montengro. Het natuurgebied is bijna 400 km2 groot en staat sinds 1982 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Naast bergen omvat het park ook meren, dichte bossen en rivieren. In de winter is Durmitor een geliefd wintersportgebied. Er zijn een aantal heel mooie en bijzondere plekken in Durmitor National Park te vinden waar ik je graag mee over vertel.

#1 Tara Canyon

De bekendste plek in Durmitor National Park is de Tara Canyon. Deze canyon is maar liefst 150 kilometer lang en op het diepste punt 1300 meter diep. Hiermee is het de grootste en diepste canyon van heel Europa. Sterker nog, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten is dit de grootste kloof ter wereld.  Logisch dus, dat de Tara Canyon één van de bekendste trekpleisters van heel Montenegro is. De beste plek om de canyon te bewonderen, is bij de Tara Bridge. Wie niet bang is voor hoogte, kan vanaf hier ook ziplinen over de canyon. Voor zo’n 20 euro suis je in ongeveer een halve minuut naar de overkant van de canyon.

Doe je liever een activiteit die wat langer duurt? Dan is het ontzettend tof om te gaan raften over de Tara rivier. Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi.

Tara Canyon

Tara Canyon

Tara Canyon Montenegro

#2 Black Lake (Crno Jezero)

Black Lake is zonder twijfel de meest populaire plek in Durmitor onder locals. Op warme zomerdagen trekken inwoners er massaal op uit om te genieten van het koele water van het Black Lake en te relaxen op het bijbehorende strand. Bij het Black Lake zit ook een horecazaak. Vanaf het pad van de parkeerplaats is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het meer en langs het pad staan talloze kraampjes waar je originele souvenirs en eten en drinken kunt kopen. Parkeren is trouwens gratis. De entree tot het gebied bedraagt €3 per persoon.

Er zijn meerdere wandelingen en hikes te maken bij het Black Lake. Eén van de gemakkelijkste opties is het pad dat rondom het meer loopt. Hier doe je ongeveer een uur over. Daarnaast zijn er ook moeilijkere hikes te maken die door de bossen naar bijvoorbeeld een uitzichtpunt voeren. Check Alltrails voor alle hikes bij Black Lake.

Black Lake in Durmitor National Park

Black Lake

#3 Hiken naar Bobotov Kuk

Eén van de hoogste bergen van Montenegro behoort tot het Durmitormassief en ligt in het hart van Durmitor National Park. Bobotov Kuk is maar liefst 2523 meter hoog en het is mogelijk om deze te beklimmen. De wandelroute start in Sedlo en is heen en terug zo’n 10 kilometer. Afhankelijk van je conditie, doe je hier zo’n 5 uur over. Check de complete route op Alltrails. Er is ook een langere route die start in Zabljak. Ik raad je aan om bij het Durmitor Information Center in Zabljak eerst na te vragen of deze op het moment van jouw bezoek te doen is. Dit is namelijk echt afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een andere populaire hike in Durmitor National Park, is Ledena Pecina, oftewel, de IJsgrotten. In totaal is deze hike 12 kilometer lang en klim je bijna een kilometer. Hierdoor is deze uitdagender dan de hike vanuit Sedlo  naar de top van Bobotov Kuk. Bekijk de complete route op Alltrails.

Durmitor

Durmitor

#4 Savin Kuk Ski Center

In Durmitor wordt het ’s winters ontzettend koud en valt er veel sneeuw. Zoveel zelfs, dat je er kunt skiën. In de zomer zijn de skiliften ook in werking want dan leent het gebied van Savin Kuk zich geweldig voor het maken van mooie hikes. Je kunt ervoor kiezen om vanaf beneden naar boven te hiken, maar zelf vond ik het wel zo prettig om lekker de skilift te pakken. Vanaf het uitstappunt kun je te voet nog verder omhoog. Ook als je niet wil hiken, is het een aanrader om voor 7 euro de lift naar boven te pakken. Het uitzicht vanaf Savin Kuk is namelijk adembenemend mooi.  In het dal vind je een restaurant met fijn terras waar je na je wandeling wat kunt eten en drinken.

Savin Kuk si center

Savin Kuk si center

#5 Devil’s Lake (Vrazje jezero)

Vrazje jezero is een meer waarvan je, als je aan komt rijden, niet direct onder de indruk bent. Tenminste, ik vond het een mooie plek maar niet super bijzonder. Echter verandert dat beeld compleet zodra je de heuvel opklimt en je het meertje van boven ziet. Vanaf daar zie je namelijk de bijzondere blauwtinten van het water veel beter en steekt het meer sterk af tegen de kale omgeving. Reis je met de tent of camper door Montenegro? Dan kun je aan Vrazje jezero kamperen.

Durmitor

Durmitor

#6 Wilde paarden spotten

Op meerdere plekken in Montenegro kun je, met een beetje geluk, wilde paarden spotten. In Durmitor leven verschillende kuddes en ik geloof dat ik zelfs een kreet van enthousiasme sloeg toen er in het gouden uurtje een kudde paarden de heuvels af kwam galopperen. Wát een adembenemend mooi gezicht! Paarden zijn belangrijk in dit deel van Montenegro en er zijn verschillende plekken waar je kunt paardrijden.

Rondreis Montenegro

#7 De Durmitor Ring rijden

Naast al het bovenstaande is eigenlijk gewoon lekker op je gemakje rond touren met de auto ook geweldig. Door Durmitor loopt een cirkelvormige weg die je langs alle hoogtepunten voert, de Durmitor Ring. Wij reden vanuit de Piva Canyon Durmitor binnen en ik kon gewoon niet geloven dat dit ook Montenegro was. Het landschap was zo anders en zo geweldig indrukwekkend. Wij kwamen pas aan het einde van de middag in Durmitor aan, waardoor we tijdens het gouden uurtje (het uur voor zonsondergang) door het park reden. Mocht het lukken om het zo te timen, dan kan ik je dat zeker aanraden. Zo mooi!

Durmitor

Route Montenegro

Durmitor

Waar te verblijven in Durmitor

De meest centrale plaats in Durmitor is het stadje Žabljak. Hier vind je veel accommodaties, meer dan voldoende horecagelegenheden, twee supermarkten en ook het Durmitor information center. Daarnaast zijn alle bovengenoemde plekken goed te bereiken vanuit Žabljak. Zeker als je het fijn vindt om alle voorzieningen in de buurt te hebben, is Žabljak een goede keuze.

Rondreis Montenegro

Ik bezocht Durmitor tijdens een rondreis door Montenegro. Naast dit unieke nationale park, heeft Montenegro nog veel meer moois te bieden. Ben je van plan om ook een rondreis te maken? Check dan zeker mijn route.

Savin Kuk

Durmitor in Monentegro is fantastisch mooi en wie van wandelen houdt, mag dit gebied niet missen. Wil je meer weten? Lees hier al onze tips voor Montenegro.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter