Asnen in Zweden

Åsnen Nationaal Park in Zweden: tips en informatie

Home / Zweden / Åsnen Nationaal Park in Zweden: tips en informatie

Åsnen Nationaal Park ligt in het hart van Zuid-Zweden en het is het jongste nationale park van het land. De Åsnen archipel heeft maar liefst 700 kilometer kustlijn en een oneindige hoeveelheid bossen en eilandjes. Het grootste deel van het park bestaat uit water. Van dit gebied is 19 km2 in 2018 omgedoopt tot nationaal park. Ga je naar het zuiden van Zweden? Sla dan Åsnen Nationaal Park niet over! Ik laat je graag zien waarom je dit gebied niet mag missen. 

Waar ligt Åsnen?

Åsnen ligt in het hart van de provincie Småland in het zuiden van Zweden. Het ligt op een kleine 2 uur rijden van het zuidelijker gelegen Kristianstad en op zo’n 45 minuten rijden van de stad Växjö in het noorden. Als je een rondreis door Zuid-Zweden maakt, is de kans groot dat Åsnen op je route ligt en ik raad je dan ook zeker aan om hier een nacht of 2 te verblijven. Nationaal Park Åsnen is een handige bestemming om toe te voegen aan een rondreis naar Zweden met je eigen auto. Vanaf Utrecht is de totale afstand tot het park zo’n 1000 kilometer. 

Lake Asnen
Asnen Nationaal Park
Asnen Nationaal Park

De Big Five van Åsnen

Wist je dat Åsnen zijn eigen big five heeft? De eland, zeearend, visarend, kraanvogel en de parelduiker vormen samen de 5 belangrijkste dieren die hier leven. De zeearend is met een spanwijdte van maar liefst 2,5 meter de grootste roofvogel van Zweden en met een beetje geluk zie je dit prachtdier boven je in de lucht zweven op zoek naar vis. Zelf was ik midden september in Zweden en dat was wat laat om de big five te spotten. Helaas heb ik dus niets gezien, maar als je wat eerder in het jaar komt, is de kans groot dat je één of meerdere van deze dieren ziet.

Big Five Asnen

Kanoën of bootje varen

Natuurlijk is de mooiste manier om Åsnen te verkennen vanaf het water. Het grootste deel van het nationaal park en het gebied eromheen bestaat uit water en je kunt hier kanoën, zwemmen, SUP’pen of met een bootje het meer op. De Värendsleden Canoe Trail is een prachtige, 120 kilometer lange kanoroute langs de volledige westkant van het meer. Onderweg zijn er meerdere kampeeropties en je kunt er dus gemakkelijk een meerdaags kano-avontuur van maken. 

Zelf verkende ik Åsnen per motorbootje. Samen met Ingrid, eigenaresse van Getnö Gård Resort, waarover later meer, voeren we rond zonondergang over Lake Åsnen. Het is een prachtige ervaring om op het water te zijn op dit tijdstip. Er zijn namelijk bijna geen andere bootjes of kano’s te zien en het is heerlijk rustig. Een dikke aanrader! Bij Getnö Gård verhuren ze kano’s, SUP’s en bootjes waarmee je zelf het meer kunt verkennen.

Ingrid Getno Gard Asnen Nationaal Park

Fietsen langs het meer

Dit nationale park leent zich perfect voor een verkenningstocht per fiets. Sterker nog, de 250 kilometer lange Banvallsleden fietsroute loopt pal langs Lake Åsnen. Daarnaast kun je ook de Åsnen runt fietsen. Deze route van 140 kilometer voert je helemaal om het Åsnen meer heen. Het advies is om hier een dag of 4 voor uit te trekken. 

Ook voor wie gewoon een dagje lekker wil fietsen zijn er meer dan genoeg opties. Zelf huurde ik fietsen bij de Nederlandse eigenaars van Ålshults Handelsbod, een heel gezellig restaurant met B&B. Ze hebben zowel gewone als elektrische fietsen, dus voor ieder wat wils. Ik tourde een dag met een elektrische fiets vanuit Ålshults Handelsbod naar Trollberget en weer terug. Een mooie route van zo’n 15 kilometer één kant op.

Tip: ga na je fietstocht lekker lunchen bij Ålshults Handelsbod. De huisgemaakte soep is heerlijk en zeker op een mooie dag is het terras de perfecte plek om je fietstocht af te sluiten.

Fietsen in Asnen National Park
Fietsen in Nationaal Park Asnen
Ålshults Handelsbod

De mooiste bossen in Åsnen Nationaal Park

Bjurkärr

Eén van de best bewaarde beukenbossen van Europa ligt middenin Åsnen Nationaal Park. Bjurkärr worden ook wel de groene longen van Åsnen genoemd. Hier staan beukenbomen die wel 250 jaar oud zijn en er groeien een aantal zeldzame mossoorten. Bjurkärr is daarnaast de leefomgeving van de grootste én de kleinste spechtsoort ter wereld en de kans dat je ze hoort tikken op de bomen is groot. Je bezoekt Bjurkärr het gemakkelijkst vanuit Sunnebron, de noordelijke entree tot het park. 

Trollberget

Wat meer naar het zuiden ligt de Trollberget ingang tot het nationale park. De Trollberget, de Trollenberg op z’n Nederlands, is een ietwat mysterieus bos wat je zeker gezien moet hebben. Net na de entree ligt een stapel grote stenen waarnaar Trollberget genoemd is en als je wilt, mag je er bovenop klimmen. Door het bos heen staan informatieve borden over de omgeving en vlak voor de ingang is een prachtige picknickspot met barbecue plek en toiletten te vinden. Er zijn meerdere korte routes van maximaal 3 kilometer in Trollberget te lopen. Daarmee is dit een heel fijn deel van het nationale park om wat langer te ontdekken. 

Trollberget in Asnen National ParkTrolberget Asnen

Toftåsa myr

Dit bos ligt een stukje ten zuiden van Trollberget en de vegetatie is uniek voor Zuid-Zweden. De planten en bomen die je hier ziet, groeien normaal gesproken alleen in Zweeds Lapland. Zo staan hier voornamelijk naaldbomen en bestaat de grond uit moeras, iets wat je nergens anders in het nationale park tegenkomt. Er ligt een vlonderpad door het bos heen zodat je niks kunt vertrappen tijdens het wandelen en zodat de moerasgrond in tact blijft. 

Asnen Lake
Nationaal Park Asnen
Nationaal Park Asnen

Overnachten bij Lake Åsnen

De overnachtingsmogelijkheden bij het meer zijn beperkt, maar wel divers. Zo kun je kiezen voor een B&B, wildkamperen of verblijven op een camping met vakantiehuisjes.

Getnö Gård Resort

Ik verbleef in Åsnen bij Getnö Gård Resort, een vakantiepark met verschillende verblijfsopties. Zo kun je hier een staplek voor een tent of caravan boeken, verblijven in een klein vakantiehuis of kiezen voor een groepsaccommodatie. Er zitten een winkeltje, bakkerij, restaurant en terras op het terrein en bij de receptie kun je talloze tours en activiteiten boeken. Daarnaast is het mogelijk om een barbecue- of lunchpakket te bestellen voor een dag aan het meer. Getnö Gård Resort is de ideale plek aan Lake Åsnen om te verblijven als je lekker veel wilt zien en doen.

Getno GardGetno GardGento Gard

Wildkamperen

In Zweden geldt dat je vrijwel overal mag wildkamperen. Houd er echter wel rekening mee dat veel gebieden privégrond zijn en je, waar mogelijk, toestemming moet vragen aan de eigenaar om er te mogen staan. In Åsnen zijn meerdere wildkampeerplekken gecreëerd waar je mag staan. Hier zit altijd een vuurpit bij en soms staat er een toiletgebouwtje. 

Kurrebo

Wie liever in een B&B verblijft, kiest voor een overnachting bij Kurrebo. Deze B&B met restaurant zit aan de rand van het nationale park en achter de accommodatie vind je het Lunnabacken uitzichtpunt. Dit is het hoogst gelegen punt in Åsnen en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de regio. Ook als je niet bij Kurrebo verblijft, raad ik je aan om hier een stop te maken. Je kunt er namelijk heerlijk lunchen of gewoon een kopje koffie drinken.

Kurrebo Kurebo

Bezoek Åsnen tijdens je rondreis door Zuid-Zweden

Ik reisde met mijn eigen auto door Zuid-Zweden en bezocht toen ook de Åsnen regio. Wil je ook dit deel van Zweden verkennen en ben je benieuwd naar de ideale route? Ik deel mijn rondreis door Zuid-Zweden met je in onderstaand artikel. 

Skane

Meer over Småland

Åsnen ligt middenin de provincie Småland en in dit gebied is nog veel meer moois te zien en te doen. Ik zette mijn beste tips voor deze Zweedse regio voor je op een rijtje.

Herrgard de Luxe

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven