Grand Canyon Tips West-Amerika

Tips voor een bezoek aan de Grand Canyon in West-Amerika

Home / Verenigde Staten / West-Amerika / Tips voor een bezoek aan de Grand Canyon in West-Amerika

De Grand Canyon is misschien wel de bekendste trekpleister van West-Amerika. Dit nationale park in Arizona trekt per jaar meer dan 5 miljoen bezoekers. Ook voor mij stond het meteen vast dat we de Grand Canyon zouden bezoeken tijdens onze rondreis door West-Amerika. Ondanks het wisselvallige weer, was ik diep onder de indruk van dit bijzondere natuurwonder. Kijk mee naar mijn beste tips voor een bezoek aan de Grand Canyon! 

North Rim of South Rim?

De Grand Canyon is een diepe kloof van maar liefst 435 kilometer lang, waardoor het haast niet mogelijk is om de gehele Grand Canyon te bezoeken. De belangrijkste gebieden om te bezoeken zijn de North Rim en de South Rim. Aangezien de North en South Rim op meer dan 4 uur rijden van elkaar afliggen, zou ik je aanraden hier een keuze in te maken. Zo’n 90% van de bezoekers kiest voor de South Rim, waar de bekendste uitzichtpunten zijn gelegen. De South Rim is het gehele jaar geopend, terwijl de North Rim enkel tussen mei en oktober geopend is. Aangezien ik zelf enkel de South Rim bezocht heb, zullen de tips in dit artikel voornamelijk gefocust zijn op dit deel van de Grand Canyon.

Grand Canyon Tips West-Amerika

Beste reistijd voor de Grand Canyon

De beste tijd om de Grand Canyon te bezoeken is wat mij betreft in de lente of de herfst. In de zomer kan het hier namelijk erg heet worden, met name als je afdaalt in de canyon. Ook is het vooral in juli en augustus vaak erg druk vanwege het hoogseizoen. In de winter is de North Rim gesloten en ook in de South Rim zijn er in de winter verschillende wandelpaden dicht vanwege de sneeuw. Qua drukte en qua weer kun je dus het beste in het voor-of najaar de Grand Canyon bezoeken, maar ook dan kan het weer erg veranderlijk zijn. Wij bezochten de Grand Canyon eind mei en we kregen tijdens ons bezoek te maken met een flinke storm en veel regen, waardoor we helaas minder hebben kunnen zien en doen dan we gewild hadden. Plan dus altijd wat extra tijd en ruimte in.

Grand Canyon Tips West-Amerika

Hoe kom je bij de Grand Canyon?

De Grand Canyon is het beste te bereiken met de auto. Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is in Las Vegas. Wij bezochten de Grand Canyon zelf als onderdeel van onze rondreis door West-Amerika. Na één nacht in Page vertrokken we ’s ochtends vroeg naar de Grand Canyon. Vanuit Page is het zo’n 2 uur rijden. Na ons bezoek aan de Grand Canyon zijn we doorgereden naar Las Vegas. Dit was zo’n 4,5 uur rijden met een tussenstop bij de Hoover Dam. Ben je nog op zoek naar een huurauto? Dan kan ik je de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen.

Grand Canyon Tips West-AmerikaOnderweg naar de Grand Canyon vanuit Page

Entree voor de Grand Canyon: koop een America The Beautiful Pass

De entree voor Grand Canyon National Park bedraagt $35 per auto per dag. Wanneer je meerdere nationale parken gaat bezoeken tijdens je rondreis door West-Amerika, raad ik je aan om een America The Beautiful Pass aan te schaffen. Deze pas kost $80 en wordt op naam gezet. Je moet je kunnen identificeren als ze de pas controleren, dus zorg dat je altijd je paspoort meeneemt. De pas kan echter gebruikt worden als geldig als entreebewijs voor alle inzittenden in je privévoertuig, zoals een huurauto, camper of motor. Voor gebieden waar je te voet naar binnen gaat, is de pas geldig voor de pashouder plus drie extra volwassenen. Je kunt de America the Beautiful Pass ter plekke kopen in verschillende nationale parken, waaronder Grand Canyon National Park. De $80 haal je er al snel uit wanneer je meerdere parken bezoekt.

Grand Canyon Tips West-Amerika

Roadtrippen in de Grand Canyon: de Desert View Drive

Bezoek je de Grand Canyon tussen maart en november? Dan is de Desert View Drive de enige weg in het park die je met de auto kunt afleggen. Wij reden vanuit Page naar de Grand Canyon. Als jij ook vanuit het oosten komt dan is de Desert View Drive een perfecte eerste kennismaking met de Grand Canyon. Kom je vanuit het westen? Gebruik deze route dan als afsluiting van je bezoek aan de Grand Canyon. Vanuit Page is het een kleine 2 uur rijden naar de Desert View Watchtower, de eerste stop aan het begin van de Desert View Drive. Hier kun je de oude uitkijktoren beklimmen vanuit waar je een geweldig uitzicht hebt over de canyon. Na ons bezoek aan de Desert View Watchtower zijn we nog gestopt bij Navajo Point, Lipan Point, Moran Point en Grandview Point. Bij dit laatste punt kun je ook een mooie trail lopen. Vanuit Grandview Point zijn we naar onze accommodatie in Grand Canyon Village gereden.

Grand Canyon Tips West-AmerikaGrand Canyon Tips West-Amerika Grand Canyon Tips West-Amerika

De mooiste uitzichtpunten aan de Hermit Road

De populairste route van de Grand Canyon is de Hermit Road, waaraan verschillende mooie viewpoints zijn gelegen. Deze weg is tussen maart en november echter niet toegankelijk voor auto’s. Gelukkig rijdt er vanuit de Grand Canyon Village een gratis shuttlebus over de Hermit Road. De complete route neemt zo’n 75 minuten in beslag wanneer je niet uitstapt. Ik raad je echt aan om onderweg verschillende keren uit te stappen en te genieten van de uitzichtpunten of van een korte wandeling. Op de heenweg stopt de bus bij alle haltes, maar op de terugweg stopt hij bij slechts drie uitzichtpunten. Plan je stops dus goed.

Mijn favoriete stops waren Hopi Point, Powell Point, The Abyss en Pima Point. Van Hopi Point tot Powell Point ligt een mooie en korte wandelroute. Hopi Point is ook één van de populairste plekken van het park om de zonsondergang te bekijken, maar ik zou je aanraden om net wat verder van het uitzichtpunt te lopen omdat het er vaak erg druk is. Hopi Point is ook één van de weinige stops met toiletten. The Abyss vond ik bijzonder omdat je daar heel steil naar beneden kunt kijken. Tot slot is Pima Point wat mij betreft echt een aanrader, omdat je hier het beste uitzicht hebt over de Colorado River.

Grand Canyon Tips West-Amerika Grand Canyon Tips West-Amerika Grand Canyon Tips West-Amerika Grand Canyon Tips West-Amerika Grand Canyon Tips West-Amerika

Wandelen in de Grand Canyon

In en rondom de Grand Canyon zijn een aantal mooie wandelroutes te vinden met verschillende moeilijkheidsgraden. Ik raad je aan om in ieder geval een stukje af te dalen in de canyon, omdat je dan pas een goed beeld krijgt van de grootte van de canyon. Houd er wel rekening mee dat het vooral in de zomer erg heet kan worden in de canyon, vooral als je wat verder afdaalt. Zorg dus voor voldoende water, vertrek vroeg in de ochtend en ga niet te diep de canyon in. Naar beneden gaat het namelijk prima, maar je moet dezelfde weg uiteindelijk ook weer omhoog klimmen. Dit zijn naar mijn mening de drie beste opties voor een wandeling in de Grand Canyon:

1. Rim Trail (makkelijk)

De Rim Trail loopt van Hermits Rest tot de South Kaibab Trailhead en is in totaal zo’n 21 kilometer kilometer lang. Het fijne van deze route is dat het grotendeels geasfalteerd is en dat het goed mogelijk is om slechts een deel van deze trail te lopen, omdat er verschillende shuttlebus stops op de route liggen. Het beste deel van de Rim Trail loopt van de Bright Angel Lodge naar de South Kaibab Trailhead. Dit deel is zelfs met een rolstoel of kinderwagen goed begaanbaar.

Tip: in plaats van de zonsopkomst te bekijken bij één van de populaire viewpoints, zou ik je aanraden om vanuit de Bright Angel Lodge naar Yavapai Point te lopen over de Rim Trail. Dit is zo’n 40 minuten lopen en onderweg kom je amper iemand tegen, terwijl het bij de viewpoints zelf behoorlijk druk is. Loop een paar meter van het pad af en je hebt de mooiste uitzichtpunten helemaal voor jezelf.

Grand Canyon Tips West-AmerikaGrand Canyon Tips West-AmerikaGrand Canyon Tips West-AmerikaGrand Canyon Tips West-AmerikaJe ziet misschien weinig mensen, maar je hebt wel kans om een Rocky Mountain Elk tegen te komen onderweg.

2. South Kaibab Trail (gemiddeld tot gevorderd)

De South Kaibab Trail is heen-en terug in totaal net iets minder dan 10 kilometer lang, maar er zijn verschillende punten waar je om kunt draaien. De wandeling begint bij South Kaibab Trailhead, vlakbij Yaki Point. Om een goed beeld te krijgen van de canyon is het aan te raden om naar het Ooh Aah Point te lopen. Dit is in totaal zo’n 3 kilometer heen en terug en je herkent het eindpunt aan het bordje met ‘Ooh Aah Point’, vernoemd naar de ooh’s en aah’s wanneer men het uitzicht hier ziet. In de zomer wordt het afgeraden om voorbij Cedar Ridge te lopen. Het is sowieso aan te raden om voordat je begint aan de wandeling altijd het Visitor Center te bezoeken voor actuele informatie over de trail.

3. Bright Angel Trial (gevorderd)

De Bright Angel Trail heb ik zelf niet gelopen, maar aangezien het de meest populaire trail van het park is benoem ik hem hier toch even. Deze trail begint in de Grand Canyon Village en daalt meer dan 1300 meter af in de canyon tot aan de Colorado River. Deze wandeling is alleen aan te raden als je een ervaren hiker bent. De route is heen-en terug meer dan 25 kilometer lang en erg steil. Het wordt afgeraden om deze route in één dag af te leggen.

Grand Canyon Tips West-AmerikaGrand Canyon Tips West-Amerika

Fietsen in de Grand Canyon

Naast wandelen kun je sinds een aantal jaar ook fietsen langs de Grand Canyon. Na onze positieve ervaring met fietsen in Zion National Park waren we van plan om ook in Grand Canyon National Park te gaan fietsen. Helaas was er tijdens onze eerste dag een flinke storm, waardoor onze fietstocht letterlijk in het water viel. Mocht jij meer geluk hebben met het weer dan kun je een fiets huren bij Bright Angel Bicycles, gelegen tussen het Grand Canyon Visitor Center en Mather Point. Wij waren voornemens om de rode route te fietsen, waarbij je onder andere Hopi Point, Mohave Point, The Abyss, Monument Creek Vista, Pima Point en Hermits Rest bezoekt. Bekijk hier meer informatie over de verschillende fietsroutes in Grand Canyon National Park.

Tips Zion - Fietsen in ZionFietsen in Zion National Park

Helikoptervlucht over de Grand Canyon

Als er iets is waar ik achteraf spijt van heb, is het wel dat ik tijdens mijn bezoek aan de Grand Canyon geen helikoptervlucht heb gemaakt. Een helikoptervlucht is flink aan de prijs en leek me het geld niet waard. Nadat ik in Kauai over de Waimea Canyon, ook wel bekend als de Grand Canyon van Hawaii, heb gevlogen in een helikopter realiseerde ik me pas hoe bijzonder het uitzicht vanuit de lucht is. Het is echt een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten. Mocht ik ooit terug gaan naar de Grand Canyon, dan boek ik absoluut een helikoptervlucht. Wil jij achteraf geen spijt krijgen? Boek dan hier alvast je helikoptervlucht over de Grand Canyon.

Grand Canyon Tips West-Amerika

Overnachten in Grand Canyon National Park

Ik raad je aan om minstens één nacht in het park zelf te blijven slapen, omdat de Grand Canyon op haar allermooist is tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Wil je veel gaan wandelen in de canyon, dan raad ik je aan om minstens twee nachten in het park te overnachten. In Grand Canyon National Park zijn 7 hotels te vinden. Als je graag in het park zelf wilt slapen, raad ik je wel aan om zo snel mogelijk te reserveren. De accommodaties in het park zelf zitten namelijk zo’n 6 tot 12 maanden van tevoren al helemaal vol. Wij reserveerden onze accommodatie in Grand Canyon National Park zo’n 10 maanden van tevoren en zelfs toen waren er nog maar een paar kamers beschikbaar. We kozen voor de Bright Angel Lodge, een fijne accommodatie die recht aan de South Rim van de Grand Canyon gelegen is. Naast hotels zijn er ook een aantal campgrounds te vinden in het park.

Grand Canyon Tips West-AmerikaHet uitzicht tegenover de Bright Angel Lodge

Overnachten in Tusayan

Zitten de hotels in Grand Canyon National Park al vol? Dan raad ik je aan om te overnachten in Tusayan. Dit plaatsje ligt vlakbij de ingang van de South Rim van de Grand Canyon. In de zomermaanden is er ook een speciale Tusayan Shuttle Route met een gratis verbinding tussen Tusayan en de Grand Canyon. Je kunt je auto dus gewoon bij je accommodatie laten staan en elk kwartier in de shuttlebus naar het park stappen. Wanneer je graag een vlucht over de Grand Canyon wilt maken, is Tusayan ook een goede optie qua accommodatie, omdat het vliegveld vlakbij dit plaatsje ligt. Bekijk hier de mooiste en goedkoopste accommodaties in Tusayan.

Grand Canyon Tips West-Amerika

Maak een complete rondreis door West-Amerika

West-Amerika heeft veel meer te bieden dan enkel de Grand Canyon. Wij verbleven in totaal drie volle weken in West-Amerika en bezochten onder andere San Francisco, Highway 1, Los Angeles, Valley of Fire, Zion National Park, Bryce Canyon National Park, Page, Las Vegas, Death Valley National Park, South Lake Tahoe en Yosemite National Park. Het was absoluut één van de gaafste en meest gevarieerde reizen die ik ooit gemaakt heb.

Bekijk hier de volledige route van onze rondreis door West-Amerika.

Horseshoe Bend Antelope Canyon - de beste tips

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Tips voor een bezoek aan de Grand Canyon in West-Amerika”

 1. Hoi!
  Als onze reis doorgaat verblijven wij ook in bright angel lodge. Nu vraag ik mij af waar jullie hebben gegeten? Ik lees namelijk veel slechte recensies over de restaurants in de Grand Canyon.
  Verder heb ik al veel tips uit jullie blogs gehaald.
  Groetjes Jolanda

  1. Hoi Jolanda, oeh wat spannend nu inderdaad of je reis doorgaat. Ik hoop het van harte voor je! Wat heerlijk dat jullie ook in de Bright Angel Lodge verblijven. Zo fijn om middenin het park te zitten op slechts een steenworp afstand van de rim. De restaurants in en rondom Grand Canyon zijn inderdaad niet echt geweldig qua prijs-kwaliteitsverhouding. Wij hebben destijds gegeten bij het Bright Angel Restaurant (https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g143028-d601240-Reviews-Bright_Angel_Restaurant_Fountain_Bar-Grand_Canyon_National_Park_Arizona.html) vlakbij de lodge. Dit restaurant stond nog redelijk goed aangeschreven, er was best veel keuze en we hebben er prima gegeten, ondanks dat het wel wat aan de dure kant is voor wat je krijgt. Niet geweldig dus, maar wel een prima optie wat mij betreft. Qua ontbijt en lunch hebben we eten op wat we eerder onderweg bij de supermarkt gekocht hadden. In de kamers zit een klein koelkastje waar je prima eten in kunt bewaren. Wat leuk ook om te horen dat je veel aan onze tips hebt gehad! Ik duim heel erg voor jullie dat deze prachtige reis door kan gaan en dat jullie heel erg gaan genieten daar!

 2. Wat een gave reis! We laten ons graag inspireren door jullie ervaringen en tips!
  We vragen ons af of jullie het idee hebben gehad dat de Grand Canyon in een dag voldoende was? Wij gaan hoog zomer, dus van echt hiken zal het niet komen. Daarom hebben we in ons gedachten om iets gelijkwaardig als jullie te doen – veel punten en highlights afstrepen. Vonden jullie dit niet té veel in een dag? Of was het prima qua tijd?

  1. Hi Woody, dankjewel voor je mooie complimenten! Wij zijn eigenlijk twee dagen in de Grand Canyon geweest. Op de eerste dag hebben we de Desert View Drive gereden, daarna zijn we in het park blijven slapen en op de tweede dag hebben we de stops langs de Hermit Road verkend. Als je geen grote hikes gaat maken, dan kun je in deze tijd prima de highlights van de Grand Canyon zien. Ik zou je wel aanraden om er één nacht te blijven slapen, dan kun je de eerste dag ook de zonsondergang zien en ’s ochtend de zonsopkomst. Dan is de Canyon naar mijn mening op zijn mooist. Alvast een hele mooie reis gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven