Road to Hana

Road to Hana: tips voor de mooiste weg van Maui, Hawaii

Home / Verenigde Staten / Hawaii / Road to Hana: tips voor de mooiste weg van Maui, Hawaii

Met meer dan 600 haarspeldbochten en 50 bruggen is de Road to Hana één van de populairste kustwegen van Hawaii. Aan deze weg in het oosten van Maui liggen tal van mooie en bijzondere bezienswaardigheden en onderweg heb je geweldige uitzichten over de oceaan. Geniet van de vele watervallen, de kraampjes vol verse lekkernijen, de bijzondere stranden en de mooie wandelroutes. Wij trokken zelf drie dagen uit om alle mooie plekken aan de Hana Highway te bezoeken en ik heb dan ook veel praktische tips verzameld. Kijk mee naar alle tips en de mooiste bezienswaardigheden aan de Road to Hana!

De mooiste bezienswaardigheden aan de Road to Hana

Laat ik allereerst beginnen om te zeggen dat de naam Road to Hana een beetje doet vermoeden alsof Hana zelf het einddoel is. Helaas moet ik je daar teleurstellen: Hana is een klein en slaperig stadje, waar niet veel te doen is. Het zijn juist de bezienswaardigheden die aan deze weg naar (en net voorbij) Hana liggen die de Road to Hana zo bijzonder maken. Om alle bezienswaardigheden en mooie plekjes aan de Road to Hana te zien zou je prima een ruime week uit kunnen trekken en dan nog heb je niet alles gezien. Helaas is de tijd van de meeste reizigers beperkt, dus heb ik op onderstaand kaartje de mooiste bezienswaardigheden aan de Road to Hana aangegeven. Het is handig om ter plekke ook een (online) kaart te hebben. De meeste bezienswaardigheden staan namelijk niet aangegeven. Wel staan er mile markers, vergelijkbaar met onze kilometerbordjes, langs de kant van de weg, waardoor je toch weet waar je moet zijn.

Paia

Paia is het eerste dorpje aan de Road to Hana en ook meteen het laatste echte plaatsje totdat je in Hana bent. Dit is dus de perfecte plek om nog wat eten en drinken in te slaan en om te tanken. Verder is Paia een leuk plaatsje om even doorheen te wandelen. Er zijn veel leuke winkeltjes en toffe restaurants, waarover later meer.

Road to Hana

Ho’okipa Beach Park & Ho’okipa Lookout

Ho’okipa Beach is één van de eerste plekken die je tegenkomt zodra je Paia uit rijdt. Dit strand staat wereldwijd bekend als een topbestemming om te windsurfen. Er zijn dan ook vrijwel altijd locals aan het surfen en er worden ook regelmatig professionele windsurfcompetities gehouden op dit strand. Een goed uitzicht op de windsurfers heb je vanuit het nabijgelegen Ho’okpia Lookout Point. Heel gaaf om te zien! Naast windsurfers kun je op dit strand met een beetje geluk ook de typisch Hawaiiaanse groene zeeschildpadden, beter bekend als Honu, spotten. Ze liggen vaak aan het einde van het strand, richting de Lookout. Vooral rond zonsondergang heb je een grote kans om deze bijzondere dieren op het strand te spotten.

Mile Marker: 8.8 (van Highway 36)

Road to HanaRoad to HanaRoad to Hana

Bamboo Forest Hike (Na’ili’ili Haele Stream & Waterfalls)

De Bamboo Forest Hike, beter bekend als Na’ili’ili Haele is een smal pad dat dwars door een bamboebos loopt. Zelf hebben wij maar een deel van de route gelopen. We hadden geen idee dat je uiteindelijk uit kon komen bij een aantal prachtige watervallen, maar ook het bamboebos is echt de moeite waard.

Tip: check voor vertrek of Na’ili’ili Haele ook daadwerkelijk te bezoeken is, aangezien het recent (tijdelijk) gesloten is vanwege veiligheidsoverwegingen.

Mile Marker: 6.7

Road to Hana

Rainbow Trees / Painted Forest / Eucalyptus Trees

Tussen mile marker 6 en 7 vind je een mooi bos met ecalyptus bomen, ook wel het bekend als het painted forest of rainbow trees. Deze ecalyptus bomen zijn zo bijzonder omdat het haast lijkt alsof de stammen geschilderd zijn. Dit is echter de natuurlijke look van de bomen. Houd er rekening mee dat er bij dit painted forest geen echte parkeerplaats is en dat je het bos niet in mag lopen. Dit is namelijk privé terrein. Wij spraken even met de eigenaar en het probleem zit hem in de verzekering. Als er iets op zijn terrein gebeurt, is hij verantwoordelijk en aansprakelijk, vandaar dat het niet wordt gewaardeerd als je het bos inloopt om de bomen van dichtbij te bekijken. Houd je dus aan de regels en bewonder deze unieke bomen vanaf de weg. Later op de Road to Hana kun je deze bomen wel van dichtbij bekijken.

Mile Marker: tussen 6 en 7.

Road to Hana

Honomanū Bay & Kalaloa Point

Honomanu Bay is na Ho’okipa het tweede strand dat je tegenkomt. Ik zou je echter niet aanraden om naar de baai zelf toe te rijden. De weg is vrij uitdagend en het strand zelf stelt niet zo veel voor. Je kunt beter een stop maken bij Kalaloa Point om van bovenaf te genieten van het uitzicht over deze prachtige baai.

Mile Marker: 14.1

Road to Hana

Ke’anea Arboretum

Wil je de eerder genoemde rainbow trees of eucalyptus bomen van dichterbij bekijken? Bezoek dan het Ke’anea Arboretum aan het begin van het Ke’anea schiereiland. Dit arboretum is gratis te bezoeken en naast deze bijzondere bomen vind je er nog een hoop andere bijzondere bloemen en planten. Heerlijk om hier even een rondje te wandelen en je benen te strekken.

Mile Marker: 16.7

Road to Hana Road to HanaRoad to Hana

Ke’anea Peninsula

Ook de rest van het Ke’anea schiereiland of de Ke’anea Peninsula is de moeite waard. Bij de Ke’anea Lookout heb je een prachtig uitzicht over de wilde zee. Vooral de combinatie van de zwarte lavarotsen en de groene palmbonen is erg bijzonder. Koop ook zeker een vers bananenbrood bij Aunty Sandy’s. Volgens velen verkopen ze hier het allerlekkerste bananenbrood van Hawaii en het was inderdaad heerlijk, vooral omdat het nog zo lekker warm en smeuïg was. Een andere goede reden voor je bezoek aan Ke’anea Peninsula is dat dit een van de weinige plekken aan de Road to Hana is waar ze openbare wc’s hebben.

Mile Marker: 16.8

Road to HanaRoad to Hana

Halfway to Hana

Halfway to Hana is zoals de naam al doet vermoeden het middelpunt van de Road to Hana. Om te vieren dat je halverwege bent, moet je hier eigenlijk even stoppen voor de lekkere verse ananassmoothies die ze hier verkopen of om een cheesy foto te maken bij het bord. Je bent immers maar een keer halfway to Hana.

Mile Marker: 17

Road to Hana

Wailua Valley State Wayside

Bij dit uitzichtpunt zijn slechts drie parkeerplaatsen, dus je moet geluk hebben wil je hier even stoppen. Wailua Valley is een prachtige groene vallei die recht aan de oceaan ligt. Vanuit de auto heb je hier ook al een heel mooi uitzicht.

Tip: vanaf dit uitzichtpunt kun je een mooie wandeling maken door de Wailua Valley. Zelf hebben wij dit niet gedaan, maar het schijnt erg de moeite waard te zijn. Bekijk hier de route van deze wandeling door de Wailua Valley.

Mile Marker: 18.9

Road to Hana

Upper Waikani Falls / Three Bears Falls

Nadat we op Kauai en Big Island, de eilanden van Hawaii die we voorafgaand aan ons bezoek aan Maui bezochten, al veel mooie watervallen hebben gezien, vallen de watervallen aan de Road to Hana eerlijk gezegd toch wat tegen. Een uitzondering daarop zijn de Upper Waikani Falls, wat een plaatje! Deze watervallen staan ook wel bekend als de Three Bears Falls, omdat het eigenlijk drie verschillende watervallen zijn: de grote stelt de vader voor, de middelste de moeder en de kleine het kindje.

Mile marker: 19

Tip: bekijk hier de mooiste watervallen op het eiland Kauai.

Road to Hana

Waianapanapa State Park

Eén van de allermooiste plekken aan de Road to Hana is ongetwijfeld het Waianapanapa State Park. Een hele mond vol, maar wát een bijzondere plek! Hier vind je de kenmerkende zwarte stranden van Hawaii die prachtig afsteken tegen de felgroene beplanting en de blauwe zee. Je kunt hier een mooie wandeling maken over de lavarotsen en de verschillende baaitjes of een bezoek brengen aan de Hana Caves and Lava Tubes, een bijzonder ondergronds stelsel dat ontstaan is door vulkaanuitbarstingen.

Mile Marker: 32

Road to HanaRoad to HanaRoad to Hana Road to HanaRoad to Hana

Kaihalulu Red Sand Beach

Naast zwarte stranden vind je aan de Road to Hana nog een ander speciaal strand: Red Sand Beach, ofwel het rode strand. Dit strand is wat lastiger te vinden en het pad is soms wat tricky, maar het is wel echt de moeite waard. Probeer hier zo vroeg mogelijk in de ochtend of juist laat in de middag te gaan, zodat je dit bijzondere strand met een beetje geluk voor jezelf hebt. In deze blog lees je precies hoe je bij Red Sand Beach komt.

Road to Hana Road to HanaRoad to Hana Road to Hana

Hāmoa Beach

Hamoa Beach staat bekend als één van de mooiste stranden van Maui. Dit is een heerlijke plek om even bij te komen van je roadtrip over de Road to Hana. Op dit strand zul je ook veel locals zien surfen. Toch zijn de golven hier niet overdreven hoog, waardoor je zelf ook prima even lekker kunt afkoelen in de oceaan.

Mile Marker: 51 (van Highway 31)

Road to Hana

Wailua Falls

De Wailua Falls hebben wij helaas alleen vanaf de weg gezien, omdat er geen parkeerplekken vrij waren. Nu is ‘parkeerplek’ sowieso een groot woord voor de plaatsen waar je hier je auto neer kunt zetten. Voor de meeste plekken aan de Road to Hana geldt dat je enkel een verbreding van de weg hebt, waar net een paar auto’s kunnen staan.

Mile marker: 45 (van Highway 31)

Road to Hana

Kuloa Point Trail & The Pools at ‘Ohe’o (Seven Sacred Pools)

De Kuloa Point Trail is onderdeel van het Haleakala National Park. Vanuit het Kipahulu Visitor Center kun je twee wandelingen maken: de Kuloa Point Trail en de bekendere Pipiwai Trail. De Kuloa Point Trail is een eenvoudige wandeling van slechts 800 meter met nauwelijks hoogteverschil. Onderweg leer je veel over oude Hawaiiaanse gebruiken en de Hawaiiaanse cultuur via verschillende informatieborden en oude bouwwerken. De belangrijkste bezienswaardigheid aan deze route is echter The Pools at ‘Ohe’o, beter bekend als de Seven Sacred Pools. Deze grote poelen met watervallen worden omgeven door de kenmerkende zwarte stranden die mooi afsteken tegen de groene kustlijn. Afhankelijk van de waterstand kun je ook zwemmen in de Seven Sacred Pools.

Pipiwai Trail Maui Road to HanaPipiwai Trail Maui Road to Hana

Pipiwai Trail: Makahiku Falls, Bamboo Forest & Waimoku Falls

In hetzelfde park als de Seven Sacred Pools en de Kuloa Point Trail ligt ook de Pipiwai Trail. De Pipiwai Trail is de bekendste wandelroute aan de Road to Hana en misschien wel de bekendste wandeling van heel Hawaii. Deze wandelroute laat je kennismaken met het indrukwekkende en tropische binnenland van Hawaii. Je loopt dwars door bamboebossen, langs indrukwekkende watervallen en onder reusachtige Banyan bomen. Aan het einde kom je uit bij de 60 meter hoge Waimoku Falls. 

Lees hier alles over de Pipiwai Trail op Maui. 

 
Pipiwai Trail Maui Road to Hana Pipiwai Trail Maui Road to Hana

Eten aan de Road to Hana

Eten in Paia

De meeste keuze qua eten heb je in het dorpje Paia aan het begin van de Road to Hana. Dit dorpje is echt een walhalla voor foodies. Een aantal aanraders:

 • Paia Bowls voor heerlijke acai bowls en smoothie bowls.
 • Paia Fish Market voor lekkere gerechten met verse vis, zoals vers fish tacos of fish & chips.
 • Flatbread Company voor de beste pizza’s en flatbreads.
 • Mana Foods, een hippe supermarkt, om snacks en drankjes in te slaan voor onderweg.

Road to Hana Road to HanaRoad to Hana

Eten onderweg

Aan de Road to Hana liggen geen echte restaurants, maar je komt onderweg wel verschillende leuke kraampjes tegen met heerlijke zelfgemaakte lekkernijen. Drie van mijn persoonlijke aanraders:

Road to HanaRoad to Hana

Eten in Hana

Ook in Hana zelf zijn er niet echt grote restaurants te vinden. Wel kun je er heerlijk eten bij:

 • Braddah Hutts BBQ Grill. Dit is een grote foodtruck met een aantal picknicktafels. Wij aten hier heerlijke spare ribs en fish tacos van de BBQ.
 • Thai Food By Pranee. Hier vind je traditionele Thaise maaltijden die net zo lekker smaken als in Thailand.

Houd er rekening mee dat de meeste zaakjes in Hana eind van de middag al sluiten, dus ga vroeg eten.

Road to Hana Road to HanaRoad to Hana

Praktische informatie voor de Road to Hana

Hoe lang heb je nodig voor de Road to Hana?

Hoe lang je nodig hebt voor de Road to Hana hangt er vanaf wat je allemaal wil zien en doen. Gezien de grote hoeveelheid bezienswaardigheden aan deze weg, kozen wij ervoor om twee nachten in Hana te overnachten, zodat we drie dagen hadden om de Road to Hana te ontdekken. De eerste dag hebben we gebruikt voor de heenreis naar Hana, waarbij we onderweg allerlei mooie stops maakten. De tweede volle dag hebben we gebruikt om de bezienswaardigheden voorbij Hana te bezoeken, zoals Kaihalulu Red Sand Beach, The Pools at ‘Ohe’o en Hāmoa Beach. Ook wandelden we de Pipiwai Trail. Op onze derde dag bezochten we ’s ochtends vroeg Waianapanapa State Park en reden we daarna op ons gemak naar Kihei, waarbij we onderweg ook weer een aantal mooie tussenstops aan de Road to Hana maakten. Ik vond het echt een enorme aanrader om twee nachten in Hana te overnachten. Op die manier hadden we plekken als Red Sand Beach, de Pipiwai Trail en Waianapanapa State Park in de ochtenden bijna helemaal voor onszelf. De eerste toeristen arriveren namelijk pas een stuk later, omdat deze plekken allemaal pas aan het einde van de Road to Hana liggen.

Road to Hana

Overnachten aan de Road to Hana

Ik zou je zeker aanraden om indien mogelijk meerdere dagen uit te trekken voor de Road to Hana en om één of twee nachten aan de Road to Hana te blijven overnachten. Zelf sliepen wij twee nachten in Hana zelf in de Sunrise Hana Beach Studio, een geweldige studio met alles erop en eraan. Als je ook in Hana wil overnachten, raad ik je aan om dit ruim van tevoren te reserveren. Opties zijn namelijk erg beperkt en de meeste accommodaties zitten in no-time volgeboekt. Bovendien is Hana vrij prijzig. Het waren zelfs de duurste overnachtingen van onze hele reis, maar toch vond ik het echt de moeite om in Hana zelf te overnachten. Het was echt een privilege om ’s ochtends vroeg en aan het einde van de dag, wanneer de meeste toeristen alweer vertrokken waren, in alle rust te kunnen genieten van de bijzondere plekken rondom Hana.

Bekijk hier alle accommodaties in Hana en omgeving.

Road to Hana Red Sand Beach

De Road to Hana in één dag

Heb je echt maar één dag de tijd voor de Road to Hana?

 • Vertrek vroeg. De Road to Hana is iets meer dan 100 kilometer lang, maar doordat er zo veel eenrichtingsbruggen, smalle weggetjes en haarspeldbochten zijn doe je er vrij lang over. Ook zul je onderweg natuurlijk verschillende keren willen stoppen. Afhankelijk van waar je op Maui verblijft, zou ik je aanraden om rond 5 a 6 uur in de ochtend te vertrekken. Zo vermijd je ook de ergste drukte en hoef je vrijwel nergens te wachten op een parkeerplaats.
 • Focus je op een aantal stops. Het is onmogelijk om álle bezienswaardigheden aan de Road to Hana in één dag te zien, dus je kunt naar mijn mening beter een aantal plekken goed bekijken dan overal maar 5 minuutjes stoppen. 
 • Plan je stops vooraf. Zorg dat je vooraf goed plant welke stops je zeker wil bezoeken en bij welke ‘mile markers’ deze stops liggen, want de meeste bezienswaardigheden staan niet aangegeven, waardoor je er zo voorbij rijdt. Het zou zonde zijn als je vooral veel tijd kwijt bent met zoeken. Plan je favoriete stops op de heenweg, dan kun je op de terugweg kijken voor welke overige stops je nog tijd hebt.
 • Zorg dat je voor het donker terug bent in Paia. Zoek vooraf op wanneer de zon ondergaat. De Road to Hana is namelijk slecht verlicht en het is niet aan te raden om in het donker over de smalle eenrichtingsbruggen en de haarspeldbochten te rijden.

Road to Hana

Wat zijn de hoogtepunten van de Road to Hana?

Wat de hoogtepunten van de Road to Hana zijn is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf had ik wel een aantal favoriete plekken. Wanneer je maar kort de tijd hebt, zou ik je aanraden om in ieder geval de volgende 6 plekken (groen gemarkeerd in het kaartje bovenin dit artikel) niet over te slaan:

 • Waianapanapa State Park
 • Kaihalulu Red Sand Beach
 • Pipiwai Trail & The Pools at ‘Ohe’o (Seven Sacred Pools)
 • Ke’anae Arboretum & Keanae Lookout
 • Upper Waikani Falls (Three Bears Falls)
 • Ho’okipa Beach Park of Hāmoa Beach

Road to Hana Red Sand BeachRoad to Hana

Een auto huren voor de Road to Hana

Om de Road to Hana te rijden, heb je een auto nodig. Bij aankomst op het vliegveld van Maui kun je gemakkelijk een auto huren. Dit kan zowel bij Kahului Airport als bij het kleinere Kapalua Airport. Wij huurden onze auto via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars, waar we al bij meerdere reizen erg goede ervaringen mee hebben.

Road to Hana

Is het rijden op de Road to Hana goed te doen?

Nadat ik allerlei horrorverhalen van verschillende Amerikanen had gelezen, vond ik het toch wel een beetje spannend: een smalle weg met meer dan 600 haarspeldbochten en dan ook nog eens niet overal vangrails. Gelukkig viel het me enorm mee! Ik denk dat het ook veel scheelt dat wij in Europa al ander soort wegen gewend zijn dan de gemiddelde Amerikaan. Wel is het handig om met twee dingen rekening te houden:

 • Als je een scherpe of smalle haarspeldbocht neemt, is het gebruikelijk om even te toeteren, zodat tegenliggend verkeer weet dat je eraan komt.
 • Er zijn meer dan 50 one-lane bruggen. Hier staan geen stoplichten, verkeersregelaars of voorrangsborden, waardoor je onderling moet bepalen wie er voorrang krijgt. Meestal wordt er na ongeveer 5 auto’s gewisseld van kant, dus houd hier rekening mee en wees galant.

Het rijden op de Road to Hana vonden wij echt prima te doen als je je aan deze regels houdt.

Road to HanaRoad to Hana

Georganiseerde tour langs de Road to Hana

Zie je het toch niet zo zitten om de Road to Hana zelf te rijden, maar wil je toch graag alle mooie plekken aan de Road to Hana zien? Er zijn ook verschillende organisaties die tours aanbieden die je de hoogtepunten van de Road to Hana laten zien. Zelf heb ik goede ervaringen met het boeken van tours via GetYourGuide.

Road to Hana

Wat moet je meenemen als je de Road to Hana gaat rijden?

 • Voldoende benzine. De laatste optie om je tank te vullen is in Paia, maar idealiter doe je dat nog van tevoren aangezien de benzine in Paia vaak een stuk duurder is. Het eerst volgende tankstation is pas weer in Hana zelf, dus een volle tank is erg belangrijk.
 • Contant geld. Zorg dat je voldoende contant geld meeneemt. Veel stalletjes langs de kant van de weg accepteren alleen contant geld en het zou zonde zijn als je het beroemde bananenbrood moet missen, omdat je niet voldoende contant geld bij je hebt.
 • Creditcard. De entree voor het Haleakala National Park, waar onder andere de Pipiwai Trail gelegen is, kun je enkel betalen met een creditcard.
 • Goede wandelschoenen. Voor veel stops moet je even wandelen of klimmen en dit is vaak niet te doen met slippers. Goede wandelschoenen of in ieder geval een paar sneakers zijn een must.
 • DEET. Met name in de bossen en rondom beekjes kunnen er veel muggen zitten, bijvoorbeeld als je de Pipiwai trail gaat lopen.
 • Reispilletjes. Word je snel wagenziek? Neem dan voor de zekerheid vooraf een reispilletje. De Road to Hana heeft meer dan 600 haarspeldbochten en het zou zonde zijn als je alles mist, omdat je misselijk bent. Ik moet zeggen dat ik hier zelf gelukkig geen last van heb gehad en dat het mij heel erg meeviel, maar als je hier gevoelig voor bent, raad ik je aan om het zekere voor het onzekere te nemen.
 • Een kaart of lijstje met mile-markers. Aangezien de bezienswaardigheden niet altijd goed staan aangegeven, is het handig om een kaart of lijstje met de bezienswaardigheden mee te nemen. Je kunt hiervoor ook het kaartje bovenin dit artikel opslaan op je telefoon.

Road to Hana

Combineer de Road to Hana met de Haleakala vulkaan

Nog een laatste tip: combineer de Road to Hana met de Haleakala vulkaan! Het Haleakala National Park beslaat een groot deel van het eiland Maui. Vanaf het Kipahulu Visitor Center kun je de eerder genoemde Pipiwai Trail lopen of bijvoorbeeld de Seven Sacred Pools bezoeken. Op 3,5 uur rijden van dit Visitor Center Ligt de andere ingang naar dit nationale park: het Haleakala Visitors Center op de top van de Haleakala Krater. Als je van plan bent om zowel de Road to Hana te rijden als de top van de Haleakala vulkaan te bezoeken, kun je dit het beste enigszins na elkaar plannen, omdat je entreebewijs voor het Haleakala National Park drie dagen geldig is. Wij kochten zelf ons entreebewijs bij het Kipahulu Visitor Center aan de Road to Hana. Hier liepen we de Pipiwai trail en bezochten we de Seven Sacred Pools. De volgende dag reden we via de Road to Hana naar onze accommodatie in Kihei. Vanaf daar bezochten we op de derde dag met hetzelfde entreeticket de Haleakala krater waar we één van de mooiste zonsopkomsten ooit zagen.

Bekijk hier alle tips voor de zonsopkomst op de Haleakala krater.

Haleakala Maui Haleakala Maui

De Road to Hana is absoluut één van de hoogtepunten van Maui en zelfs van onze hele rondreis op de verschillende eilanden van Hawaii. Wil je meer lezen over onze reis? Bekijk hier alle artikelen met tips over Hawaii.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven