Fearless Girl - New York

Financial District in New York: bezienswaardigheden en route

Home / Verenigde Staten / New York / Financial District in New York: bezienswaardigheden en route

Het Financial District vormt het financiële hart van New York en is onderdeel van Lower Manhattan. Wie denkt dat deze wijk alleen voor zakenlui is, heeft het mis. Naast het bekende Wall Street en de New York Stock Exchange vind je hier ook mooie parken, hippe eettentjes, de hoogste wolkenkrabber van de stad, prachtige kerken, het grootste shoppingcenter van Manhattan en natuurlijk het indrukwekkende 9/11 memorial. Wat mij betreft mag je het Financial District zeker niet overslaan als je New York bezoekt. Ik neem je mee op een route langs de mooiste bezienswaardigheden van het Financial District in New York!

Financial District op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van het Financial District, inclusief een handige wandelroute. Trek hier minimaal een volledige ochtend voor uit.

Staten Island Ferry

De beste manier om je ochtend in het Financial District van New York te beginnen is wat mij betreft met een tochtje met de Staten Island Ferry. Deze gratis ferry vertrekt vanaf de Whitehall Terminal in het meest zuidelijke puntje van het Financial District. De Staten Island Ferry vaart 140 keer per dag gratis heen en weer tussen Manhattan en Staten Island. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op het vrijheidsbeeld en de skyline van New York, waarbij je vooral een goed zicht hebt op de wolkenkrabbers van het Financial District. Na ongeveer 20 minuten varen kom je aan op Staten Island. Je kunt ervoor kiezen om hier nog even rond te wandelen of om meteen de volgende ferry terug te nemen.

Tip: De Staten Island Ferry vaart 24 uur per dag, dus het is ook een perfecte activiteit voor de vroege ochtend wanneer je nog met een jetlag kampt. Wij genoten van een prachtige zonsopkomst vanaf de ferry en hadden vrijwel het hele dek voor onszelf.

Staten Island Ferry - New York
Vrijheidsbeeld - New York
Staten Island Ferry - New York

The Battery

Wandel na een tochtje met de Staten Island Ferry naar het nabijgelegen The Battery, dat eerder Battery Park heette. Dit stadspark van ruim 10 hectare is recent volledig vernieuwd. Je hebt vanuit dit park aan de Hudson River een mooi uitzicht op de Statue of Liberty. Ook voor kinderen is dit een heel tof park. Je vindt er onder andere de grote speeltuin van Battery Playscape en de SeaGlass Carousel. Dit is een prachtige indoor draaimolen met aquatisch glow-in-the-dark thema. Maak een korte wandeling door het park om bij je volgende stop, de Charging Bull, uit te komen.

Battery Park New York
Battery Park New York
Battery Park New York
SeaGlass Carousel - Battery Park New York

Charging Bull

De Charging Bull, een bronzen sculptuur van een stier van ruim 3200 kilo, is één van de bekendste symbolen van het Financial District en Wall Street. Hij staat ook wel bekend als de Wall Street Bull. De stier werd oorspronkelijk onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange geplaatst, als cadeau voor de inwoners van de stad. Toen de politie de stier in beslag nam, werd er luid geprotesteerd en uiteindelijk is besloten om de stier daarom een vaste plek te geven in het Bowling Green Park vlakbij Wall Street. Je kunt hem daar nog steeds bewonderen. Er staat vaak een rij om met de stier op de foto te gaan, maar als je toch in het Financial District bent moet je op zijn minst even langs dit iconische beeld wandelen. Op het Beursplein in Amsterdam is overigens sinds 2012 ook een stier van dezelfde kunstenaar te vinden.

Charging Bull - Financial District, New York

Liberty Bagels

Heb je inmiddels trek gekregen? Wandel dan even langs Liberty Bagels, één van de beste bagel spots van New York. Hier worden de bagels nog met de hand gerold en op een ouderwetse manier in de ketel gekookt. Iets waar Liberty Bagels daarnaast uniek in is, zijn de Rainbow Bagels. Deze bagels hebben letterlijk alle kleuren van de regenboog. Je verwacht misschien een zoete smaakexplosie als je deze kleurrijke bagels ziet, maar ze smaken eigenlijk precies als een normale bagel. Je kunt ze dus met gewoon laten beleggen met jouw favoriete, hartige topping.

Iets verderop zit ook een Whole Foods Market. In deze grote supermarkt vind je letterlijk alles wat je maar kunt bedenken, van een enorme saladebar tot verse soepen en sushi en van belegde broodjes tot warme maaltijden.

Eten in New York - Rainbow Bagel & Liberty Bagels Eten in New York - Rainbow Bagel & Liberty Bagels Eten in New York - Rainbow Bagel & Liberty Bagels Eten in New York - Rainbow Bagel & Liberty Bagels

Wall Street & New York Stock Exchange

Wall Street vormt het financiële hart van de stad en is veruit de bekendste straat van het Financial District. Dit komt omdat hier de beurs van New York is gevestigd, ook wel bekend als de New York Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs van de wereld. Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek, maar ook de buitenkant en met name de gevel zijn al heel indrukwekkend om te zien.

New York Stock Exchange

The Fearless Girl

Fearless Girl is een bronzen beeld van een meisje dat recht tegenover de New York Stock Exchange staat. Het werd in 2017 geplaatst ter ere van Internationale Vrouwendag. Oorspronkelijk stond de sculptuur tegenover de Charging Bull, maar hij werd later verplaatst naar de New York Stock Exchange. Met de Fearless Girl wordt aandacht gevraagd voor genderdiversiteit op het werk en worden bedrijven aangemoedigd om vrouwen in hun bestuur te werven.

Fearless Girl - New York
Fearless Girl - New York
Wall Street New York

Trinity Church

Als je vanaf Wall Street op de kruising met Broadway staat, zie je de Trinity Church liggen. Deze indrukwekkende gotische kerk valt meteen op tussen de moderne en hoge wolkenkrabbers. De huidige kerk was bij opening in 1846 nog het hoogste gebouw van de stad. Met haar hoogte van 86 meter viel de Trinity Church meteen op wanneer schepen de haven van New York binnenvoeren. Door de economische groei van Wall Street en omgeving, zijn er in het hele gebied rondom de kerk hoge wolkenkrabbers gebouwd. De Trinity Church heeft nog steeds een kerkelijke functie en je kunt de kerk gratis bezoeken. Ik raad je zeker aan om hier even binnen te kijken om de indrukwekkende neogotische bouwstijl te bewonderen. Door de bijzondere architectuur en de geschiedenis van de kerk, is de Trinity Church zelfs uitgeroepen tot een National Historic Landmark van Amerika.

Trinity Church - New York
Trinity Church - New York
Trinity Church - New York
Trinity Church - New York

9/11 Memorial & Museum

Het Financial District is ook de plaats waar op 9 september 2001 de aanslagen op de Twin Towers plaatsvonden. Tien jaar na de aanslagen werden op deze plek de 9/11 Memorial Pools onthuld. Dit zijn twee enorme waterbakken die precies geplaatst zijn op de plek  waar vroeger de North en South Tower stonden. Langs de muren van de bakken stroomt constant water, waardoor het een soort oneindige waterval lijkt. Op de koperen rand van de bakken staan de namen van alle slachtoffers.

Naast het memorial vind je op deze plek ook het 9/11 Museum. Hier kun je verschillende persoonlijke verhalen lezen en horen over de aanslag. Je bent gegarandeerd stil na een bezoek aan dit indrukwekkende museum. Het is een mooi, bijzonder en verdrietig eerbetoon aan de slachtoffers, maar de verhalen laten ook goed de veerkracht zien van de overlevenden en nabestaanden.

9-11 Memorial - New York

One World Trade Center & One World Observatory

De enorme wolkenkrabber One World Trade Center staat vlak naast het 9/11 memorial en werd in 2014 geopend als onderdeel van het vernieuwde World Trade Center. Deze wolkenkrabber is met een hoogte van 541 meter de hoogste toren van New York. Hij staat daarnaast bekend als één van de veiligste wolkenkrabbers ter wereld. Door de betonnen kern kan het gebouw een flinke aardbeving of een mogelijke nieuwe aanslag overleven of in ieder geval de schade flink beperken. 

Je kunt het One World Trade Center bezoeken en genieten van het uitzicht vanaf de One World Observatory op de 100e, 101e en 102e verdieping van het gebouw. Hier heb je een fantastisch en uniek 360-graden uitzicht over New York.  Ik raad je wel aan om je tickets vooraf online te kopen, want de One World Observatory is erg populair en de tijdsloten kunnen snel vol zitten.

One World Trade Center - New York
One World Trade Center - New York

The Oculus

Naast het One World Trade Center vind je The Oculus. Dit is één van de meest bijzondere gebouwen van het Financial District van New York. Van buiten lijkt het op het een enorme vliegende vogel, als herdenking voor de slachtoffers van 9/11. Ik vond dit gebouw van de buitenkant al enorm indrukwekkend, maar ook van binnen moet je dit gebouw zeker even bekijken. The Oculus heeft meerdere functies. Allereerst is het een metrostation dat toegang biedt tot het nabijgelegen 9/11 memorial en het One World Trade Center. Dit is het duurste station ter wereld. De bouw van de Oculus kostte maar liefst 4 miljard dollar en was daarmee bijna net zo duur als het volledige One World Trade Center. In het gebouw vind je naast een station ook de Westfield World Trade Center Mall, het grootste winkelcentrum van Manhattan. Een ideale bestemming voor een regenachtige ochtend of middag in New York.

Tip: vlakbij de Oculus ligt Century 21, de beroemdste outlet van Manhattan waar je goedkope designerkleding en -tassen kunt vinden.

The Oculus - New York
The Oculus - New York
The Oculus - New York
The Oculus - New York

A Wild Life for Wildlife

Rondom The Oculus is de toffe openluchttentoonstelling genaamd A Wild Life for Wildlife te bewonderen. Deze unieke beelden van levensgrote dieren zijn gemaakt door het echtpaar Gillie and Marc. Gillie groeide op in Zambia en Marc heeft lange tijd in Tanzania gewoond. Samen hebben ze als levensmissie om wilde en beschermde diersoorten te beschermen. Door middel van hun kunst proberen ze aandacht te vragen voor deze mooie missie. Ze hebben inmiddels honderden wildlife beelden gemaakt die over heel de wereld te zien zijn, waaronder dus deze toffe gratis tentoonstelling in New York.

A Wild Life for Wildlife New YorkA Wild Life for Wildlife New York A Wild Life for Wildlife New York

Smorasburg WTC

Ben je op vrijdag in New York? Dan raad ik je aan om je bezoek aan het Financial District op deze dag te plannen. Op vrijdag vindt namelijk Smorasburg WTC plaats. Deze populaire food market was oorspronkelijk op zaterdag en zondag te vinden in Brooklyn, maar heeft nu ook een nieuwe editie op vrijdag in het Financial District. Hier vind je kraampjes met het lekkerste en beste street food van over de hele wereld. Echt een aanrader als je gek bent op lekker eten en graag nieuwe dingen probeert. Proef zeker de heerlijk Mexicans Street Corn en Fish Tacos van Carlitos Tacos en ga voor een drankje naar John’s Juice. Hier hebben ze verse fruitsapjes geserveerd in een ananas of watermeloen. Voor slechts $2 kun je je ananas of watermeloen steeds laten bijvullen met een nieuw sapje.

Eten in New York - Carlitos TacosWTC - New York WTC - New York

Woolworth Building

Op een paar minuten lopen van het World Trade Center ligt de Woolworth Building. Dit is één van de mooiste en meest iconische wolkenkrabbers van het Financial District. Het gebouw werd in 1913 geopend en was met zijn 241 meter hoogte ruim 20 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld. Naast de hoogte valt het gebouw op door de unieke gotische stijl en vele details en versieringen op het gebouw.

Woolworth Building - Financial District, New York
Woolworth Building - Financial District, New York

City Hall Park

Woolworth Building is gelegen aan het City Hall Park, een openbaar en groen park middenin het drukke financiële district. Aan dit park ligt ook het stadhuis van New York. In de ochtend is het nog heerlijk rustig in het park, maar rond lunchtijd zit het hier vol met zakenmensen in pak. Leuk en typisch New Yorks om te zien.

City Hall Park - Financial District, New YorkCity Hall Park - Financial District, New York

Manhattan Municipal Building

Vlakbij het City Hall Park ligt de Manhattan Municipal Building. Dit is met ruim 93.000 vierkante meter kantoorruimte één van de grootste overheidsgebouwen ter wereld, . Met name het onderste deel van het gebouw is in Romeinse stijl gebouwd en ik vond vooral de enorme toegangspoort en verschillende bogen erg indrukwekkend om te zien.

Manhattan Municipal Building - Financial District, New York Manhattan Municipal Building - Financial District, New York

New York Supreme Court

Officieel behoort dit gebouw nét niet meer tot het Financial District, maar toch vind ik het wel de moeite waard om vanuit het City Hall Park nog even iets verder door te wandelen ook het New York Supreme Court te bewonderen. Dit is het Hooggerechtshof van New York en je hebt dit indrukwekkende gebouw vast al eens gezien in een film of serie. Je kan er niet zomaar naar binnen, maar het is zeker de moeite waard om er langs te wandelen en het van buiten te bewonderen.

New York Supreme Court - Financial District, New York

Vervolg je weg naar Chinatown of Brooklyn

Als je vroeg start, kun je de belangrijkste bezienswaardigheden in het Financial District in één ochtend bekijken en ervoor kiezen om deze wijk te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Chinatown of Brooklyn.

Van Financial District naar Chinatown

Het Financial District loopt in het noordoosten over in de culturele wijk Chinatown. In de Chinese wijk voelt het echt even alsof je in Azië bent beland. Alles staat aangegeven in het Chinees, je wandelt er tussen traditionele markten en tempels en je kunt er heerlijk authentiek Aziatisch eten. Deze wijk is zelfs de grootste Chinatown van heel het westelijk halfrond. Je kunt het Financial District en Chinatown prima met elkaar combineren en in één dag bezoeken.

Chinatown New York
Chinatown New York
Chinatown New York

Van Financial District naar Brooklyn

Het Financial District is ook de plek waar je vanuit Manhattan de Brooklyn Bridge richting het stadsdeel Brooklyn op kunt lopen. De ingang van het voetgangersgedeelte van de brug ligt aan Centre Street, recht tegenover het eerder genoemde City Hall Park. De Brooklyn Bridge is maar liefst 1825 meter lang. Reken erop dat je zo’n 45 minuten onderweg bent als je de hele brug over wilt steken naar Brooklyn. Brooklyn vind ik persoonlijk één van de leukste plekken van New York en natuurlijk heb ik al mijn tips voor Brooklyn voor je verzameld.

Doen in Brooklyn, New York - Pebble Beach
Doen in Brooklyn, New York - Domino Park, Williamsburg
Doen in Brooklyn, New York - DUMBO Manhattan Bridge View

Overnachten in het Financial District

Het Financial District is een ideale plek om te overnachten in New York. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, staat deze wijk vol met mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden en leuke eetgelegenheden. Het Financial District is een heel veelzijdige en veilige wijk om te verblijven. Ook de locatie is ideaal. Je kunt vanaf hier lopend naar andere wijken als Brooklyn, SoHo en Chinatown en met de metro of bus ben je zo in midtown of uptown.

Onze tips voor accommodaties in het Financial District

New York Financial District Cloud One

Vlakbij het WTC

The Cloud One New York Downtown

Toplocatie vlakbij het WTC en met veel metrohaltes in de buurt. Dit hotel heeft rustige en comfortabele kamers met goede bedden. 

New York Financial District Indigo

Goed beoordeeld

Hotel Indigo NYC Financial District

Een van de beste beoordeelde hotels van heel New York. Hotel Indigo ligt vlakbij een metrostation en heeft voor New Yorkse begrippen vrij ruime kamers.

New York Financial District Hilton Garden Inn

Ruime kamers

Goed hotel vlakbij stadspark The Battery, verschillende metrostations en de Staten Island ferry. Dit hotel heeft vrij ruime kamers en goede bedden en biedt gratis koffie en thee in de lobby.

Andere wijken om te overnachten in New York

Naast het Financial District heeft New York nog veel meer leuke wijken om te overnachten. Elke wijk heeft iets unieks te bieden en juist die veelzijdigheid is juist wat New York wat mij betreft zo leuk maakt. Twijfel je nog waar je het beste kunt verblijven in New York? Wij hebben de 8 leukste wijken om te overnachten voor je op een rijtje gezet, inclusief de beste accommodatie tips!

Leukste wijken New York

Meer zien en doen in New York

Ben je benieuwd wat er naast het Financial District nog meer te zien is in New York? Wij delen de mooiste parken, gaafste uitzichtpunten, meest bijzondere bezienswaardigheden, leukste winkels en musea en andere niet te missen plekken in New York met je in ons ultieme overzicht met 20 dingen om te doen in New York.

Summit One VanderBilt New York
Little Island - New York
St. Patrick's Cathedral - New York

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven