Menu
Verenigde Staten / West-Amerika

Yosemite National Park: de hoogtepunten in één dag

Yosemite National Park is één van de populairste nationale parken in Amerika. Elk jaar ontvangt dit park meer dan 3 miljoen bezoekers en ik begrijp helemaal waarom. Het is een geweldig mooie plek vol met groene valleien, verschillende watervallen, prachtige bergketens en indrukwekkende uitzichtpunten. Ik had hier gemakkelijk een week kunnen blijven, maar gelukkig kun je ook in één dag al veel van dit prachtige nationale park zien. Kijk mee naar de hoogtepunten van Yosemite!

Route door Yosemite in één dag

Op onderstaande kaart vind je onze route door Yosemite National Park in één dag.

Swinging Bridge

De Swinging Bridge was onze eerste stop in Yosemite National Park. We bezochten dit mooie stukje natuur net na zonsopkomst, waardoor het nog heerlijk rustig was. Op sommige plekken waren we zelfs nog helemaal alleen. We maakten hier een korte wandeling langs het water en zagen onderweg verschillende nieuwsgierige hertjes. Vanuit de Swinging Bridge heb je ook een erg mooi uitzicht op de Yosemite Falls.

Yosemite Swinging Bridge Yosemite Swinging Bridge Yosemite Swinging Bridge

Lower Yosemite Fall

De Yosemite Falls bestaat uit de Lower en Upper Yosemite Falls. Samen vormen deze watervallen de hoogste waterval in Yosemite. De Lower Yosemite Fall is goed bereikbaar en ligt op slechts 800 meter lopen van Yosemite Village. Je kunt je wandeling het beste beginnen bij de Yosemite Lodge, omdat je dan onderweg een mooi uitzicht hebt op de watervallen. De Yosemite Falls zijn het mooist in de lente, wanneer ze enorm krachtig zijn door de grote hoeveelheid smeltwater. Het pad kan af en toe wel wat glad zijn hierdoor. Het is overigens ook mogelijk om naar de Upper Yosemite Fall te lopen, maar er wordt aangeraden om hier zo’n 6 tot 8 uur voor uit te trekken.

Swinging Bridge – Yosemite Falls (2,7 kilometer)

Lower Yosemite Falls Lower Yosemite FallsLower Yosemite Falls

El Capitan Meadow

Rijd na je bezoek aan de Yosemite Falls door naar El Capitan Meadow. Dit is een fijne plek om even uit te rusten en te picknicken in de grote groene vallei. Vanuit El Capitan Meadow heb je bovendien het beste zicht op de bergbeklimmers die de 900 meter hoge berg El Capitan trotseren. Je zal op het veld dan ook verschillende groepjes mensen zien staan die hun familielid of vriend van onderaf urenlang in de gaten houden. Vanaf El Capitan Meadow heb je ook een mooi uitzicht op de Cathedral Rocks.

Yosemite Falls – El Capital Meadow (4,7 kilometer)

Yosemite El Capitan MeadowYosemite El Capitan MeadowYosemite El Capitan Meadow

Valley View

Wanneer je een stukje verder rijdt, kom je uit bij Valley View. Vanuit dit uitzichtpunt heb je een goed zicht op Yosemite Valley, de Bridvalveil Fall en de Merced River. Deze plek is ook perfect om te genieten van een mooie zonsondergang.

El Capital Meadow – Valley View (2,6 kilometer)

Yosemite Valley ViewYosemite Valley View

Bridalveil Fall

Een tweede waterval die echt de moeite waard is, is de Bridalveil Fall. Je bereikt deze 189 meter hoge waterval via een korte wandeling van zo’n 10 minuten vanaf de bijbehorende parkeerplaats. De trail naar de Bridalveil Fall is het hele jaar geopend. Houd er wel rekening mee dat je in de lente erg nat zult worden wanneer je naar de Bridalveil Fall loopt, omdat het water hier met groot geweld naar beneden klettert. De rest van het jaar is de waterval een stuk minder krachtig.

Valley View – Bridalveil Fall (2,1 kilometer)

Yosemite Bridalveil Falls Yosemite Bridalveil FallsYosemite Bridalveil Falls

Tunnel View

Vanuit de Bridalveil Fall is het nog maar een klein stukje rijden naar Tunnel View, één van de beroemdste uitzichtpunten van Yosemite Valley. Vanaf hier kun je El Capitan, de Bridalveil Fall en Half Dome zien liggen. Je komt de parkeerplaatsen voor Tunnel View vanzelf tegen net voordat je de Wawona Tunnel in rijdt. Ik raad je aan om ook op de terugweg nog een keer bij Tunnel View te stoppen. Net na het middaguur is er namelijk vaak een prachtige regenboog te zien bij de Bridvalveil Fall.

Bridalveil Fall – Tunnel View (2,5 kilometer)

Yosemite Tunnel View Yosemite Tunnel View Yosemite Tunnel View Yosemite Tunnel View

Sentinel Dome & Taft Point

Rijd na je bezoek aan Tunnel View via de Wawona Tunnel naar de Glacier Point Road. Zie je het niet zitten om het hele stuk naar boven te rijden? Parkeer je auto dan zo’n 20 kilometer verderop bij Yosemite Ski en Snowboard Area. Je kunt vanaf daar de gratis shuttle naar Sentinel Dome/Taft Point en Glacier Point nemen. Vanuit de parkeerplaats van Sentinel Dome en Taft Point kun je twee mooie wandelingen van zo’n 3,5 kilometer maken. De ene wandeling brengt je naar de top van Sentinel Dome, een bijzondere rots in de vorm van een koepel. De tweede wandeling brengt je naar Taft Point, waar je een goed uitzicht hebt op Yosemite Valley. Helaas was de hele route naar Taft Point en een gedeelte van de route naar Sentinel Dome tijdens ons bezoek nog gesloten vanwege de hevige sneeuwval eerder in het jaar. Ook als je de route maar deels kunt lopen, is het echter nog steeds echt de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat je op beide routes flink moet klimmen.

Tunnel View – Sentinel Dome (35,1 kilometer)

Yosemite Sentinel Dome Yosemite Sentinel Dome

Glacier Point

Vanuit Sentinel Dome kun je de gratis shuttle naar Glacier Point nemen of er zelf in een paar minuten naartoe rijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 300 meter lopen naar Glacier Point. Ik vond dit persoonlijk het mooiste uitzichtpunt van heel Yosemite. Je staat bijna 1000 meter boven Yosemite Valley en 2199 meter boven de zeespiegel, waardoor je enorm ver kunt kijken. Je ziet onder andere de Yosemite Falls, Vernal Fall en Nevada Fall. Als je goed kijkt, kun je zelfs mensen zien lopen in Yosemite Valley. Ondanks dat Glacier Point best een stuk rijden is vanaf Yosemite Valley, raad ik je echt aan om dit bijzondere uitzichtpunt te bezoeken.

Sentinel Dome – Glacier Point (2,4 kilometer)

Yosemite Glacier PointYosemite Glacier PointYosemite Glacier PointYosemite Glacier Point

Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Als je nog tijd over hebt, raad ik je aan om de beroemde sequoia bomen te bekijken, zeker als je net als ons geen tijd hebt voor een bezoek aan Sequoia National Park. In Yosemite National Park zijn er namelijk ook drie plekken waar deze gigantische bomen te vinden zijn. De bekendste is Mariposa Grove, maar dit deel van het park was tijdens ons bezoek helaas gesloten. We bezochten daarom Tuolumne Grove of Giant Sequoias. We maakten hier een prachtige wandeling door het bos en kwamen na een tijdje uit bij de reusachtige sequoias. Echt heel indrukwekkend om te zien. We bezochten Tuolumne Grove zelf overigens op de heenweg naar Yosemite, omdat we vanuit Lake Tahoe kwamen. Ook in Merced Grove kun je deze beroemde bomen zien. Je kunt het beste vooraf bekijken welke plek voor jou op de route ligt.

Glacier Point – Tuolumne Grove of Giant Sequoias (64,5 kilometer)

Yosemite Tuolumne Grove of Giant Sequoias Yosemite Tuolumne Grove of Giant Sequoias Yosemite Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Tioga Road: een extra dag in Yosemite

De Tioga Road is een prachtige bergpas die dwars door Yosemite heen loopt. Aan deze pas liggen nog een hele hoop mooie bezienswaardigheden zoals Tioga Lake, Gaylor Lake, Tuolumne Meadows, Lembert Dome, Tenaya Lake en Olmsted Point. Doordat de Tioga Road de hoogst gelegen weg van Amerika is, is hij echter een groot deel van het jaar gesloten. Wij waren er zelf half juni, maar helaas was de weg toen ook nog gesloten vanwege hevige sneeuwval eerder in het jaar. Mocht je Yosemite in de zomer bezoeken, dan raad ik je aan om een extra dag uit te trekken om de Tioga Road te rijden.

Mono Lake Tioga Road

Overnachting nabij Yosemite National Park

Het is mogelijk om in Yosemite zelf te overnachten. Je betaalt hier echter al snel de hoofdprijs, terwijl de voorzieningen minimaal zijn. Wij kozen er daarom voor om onze eerste nacht door te brengen in het Yosemite Bug Rustic Mountain Resort, vlakbij Yosemite National Park. Ik vond het een heel fijne en gezellige accommodatie en ik was erg blij met het goede en betaalbare restaurant. We betaalden hier € 131 per nacht voor een privé kamer. Nog steeds vrij prijzig, maar vanwege de locatie vonden we het dit zeker waard. Er zijn overigens ook slaapzalen en tenten bij Yosemite Bug die een stuk goedkoper zijn. Om de kosten wat te drukken, verbleven we de tweede nacht in het Sunrise Inn Motel in Turlock, tussen Yosemite en San Francisco in. Het was een prima motel waarvoor we slechts € 58 per nacht betaalden.

Yosemite Bug Rustic Mountain ResortYosemite Bug Rustic Mountain Resort

Rondreis West-Amerika

Wil je naast Yosemite National Park nog meer van West-Amerika zien? Wij bezochten in drie weken de hoogtepunten van West-Amerika. Wil je meer weten over onze route, accommodaties en de mooiste plekken die wij bezochten in Californië, Utah, Nevada en Arizona? Bekijk dan de route van onze rondreis door West-AmerikaWil je ook een rondreis door West-Amerika maken, maar vind je het prettiger als deze volledig geregeld wordt? Bekijk dan eens de rondreis Amerika van 333travel.

Bryce Canyon mooiste wandeling

Een auto huren in Amerika

West-Amerika leent zich perfect om met een huurauto te ontdekken. Wij boekten de huurauto van onze rondreis door West-Amerika via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars. Het grootste voordeel van Sunny Cars vind ik dat de autohuur all-in is. Dit houdt in dat alle nodige verzekeringen al zijn inbegrepen. Je hoeft daardoor op je bestemming geen dure extra verzekeringen af te sluiten, maar je bent wel perfect verzekerd en betaalt zelfs geen eigen risico. Bovendien is een tweede bestuurder gratis inbegrepen, waardoor je het rijden kunt afwisselen. Wij hebben onze huurauto op de onze laatste dag in San Francisco opgehaald, omdat we in San Francisco zelf geen auto nodig hadden. We konden hem aan het einde van onze reis zonder meerprijs inleveren op het vliegveld van San Francisco.

Een camper huren in West-Amerika

Naast een huurauto kun je West-Amerika ook perfect ontdekken met een camper. Het voordeel hiervan is dat je flink kunt besparen op overnachtingen, doordat je in je camper kunt slapen. Houd er wel rekening mee dat je voor de meeste parkeerplaatsen rondom de nationale parken wel moet betalen en dat je vooraf een plek met reserveren in het hoogseizoen.

Yosemite National Park is wat mij betreft echt een must wanneer je een roadtrip maakt door West-Amerika. Het is een prachtig park en heel uniek in vergelijking met de andere nationale parken die we bezochten. Wil je meer lezen over roadtrippen in Amerika? Bekijk hier alle artikelen over onze rondreis door West-Amerika.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

23 Reacties

 • Amanda
  23 augustus 2017 at 21:39

  Dit park staat ook nog hoog op mijn lijstje. Wat een mooie foto’s! Genieten hoor

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   26 augustus 2017 at 07:33

   Dankjewel Amanda! Yosemite stond bij mij ook al heel lang op het lijstje. Hopelijk kun je het snel eens met eigen ogen zien.

   Reageer
 • Janet
  25 augustus 2017 at 21:51

  Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van mijn rondreis door de VS! Echt prachtig..

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   26 augustus 2017 at 07:32

   Daar sluit ik me helemaal bij aan Janet, echt een van de hoogtepunten! Fijn om te lezen dat jij er ook zo genoten hebt.

   Reageer
 • Margo Boei
  30 maart 2018 at 22:16

  Wat een geweldige verhalen en foto’s. Wij gaan in mei deze roadtrip per camper maken vanuit San Francisco met als eerste park Yosemite. Fijne tips wat jullie geven. We kijken er steeds meer naar uit.

  Reageer
  • Saskia
   18 april 2018 at 17:46

   Wat leuk om te lezen Margo!! Zo gaaf dat jullie volgende maand een soortgelijke roadtrip gaan maken. Ik weet zeker dat je het geweldig vindt! Yosemite is echt prachtig en de rest van West-Amerika ook. Alvast een hele fijne reis gewenst!

   Reageer
 • jordy
  20 juni 2018 at 19:15

  Hallo Saskia,

  Bedankt voor je fijne blog, het is zeer handig om te lezen.
  Zou je misschien aan kunnen geven vanaf welke ingang jullie binnengekomen zijn? En in hoeveel tijd hebben jullie bovenstaand verhaal ongeveer gedaan?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Reageer
  • Saskia
   1 juli 2018 at 12:42

   Hi Jordy, wat fijn om te horen dat je iets aan de tips hebt! Zoals de titel al een beetje doet vermoeden hebben wij dit alles in één dag gezien 😉 De enige uitzondering is de Tuolumne Grove die we op weg van Lake Tahoe naar Yosemite bezocht hebben. Wij zijn dus heen vanuit Lake Tahoe naar Yosemite gereden en we sliepen in Midpines. De volgende dag hebben we vanuit Midpines bovenstaande volledige route gereden. We hebben hier een volle dag over gedaan (’s ochtends vroeg vertrokken en eind van de middag terug), maar we hebben nergens hoeven haasten.

   Reageer
 • Suzanne
  12 september 2018 at 19:17

  Hi Saskia, wat een geweldig blog heb jij! Wij gebruiken ‘m regelmatig tijdens onze reis nu in de US ? Het enige wat ik mis is de tijd dat je er was, of is de maand van ‘geplaatst op’ ook de maand dat je er was? Want ik lees elders dat er in augustus geen waterval meer is maar op jouw foto’s duidelijk wel ? We gaan morgen die kant op dus ben benieuwd! Alvast dank!

  Reageer
  • Saskia
   12 september 2018 at 19:44

   Hi Suzanne, wat gaaf dat je in de US bent en super leuk dat je onze blog er regelmatig bij pakt. Wij waren er zelf in mei-juni, dus in de lente. Toen waren de watervallen inderdaad erg ‘vol’ (geen idee hoe je zoiets precies noemt bij een waterval, maar erg veel water in ieder geval). Ik durf niet te zeggen hoe dat in augustus is, maar volgens mij is Yosemite elk seizoen prachtig. Heel veel plezier morgen!

   Reageer
 • laura
  28 maart 2019 at 09:32

  Hoi Saskia, wat een leuke blog pagina heb jij/jullie! Wij zijn nu druk bezig met onze reis die onwijs veel lijkt op jouw route(maar dan contra) We halen zo veel informatie en tips uit jouw blog! nu heb ik een vraagje…..
  heeft yosemite (en evt andere parken die je bezocht hebt) parkeerkosten?

  Reageer
  • Saskia
   2 april 2019 at 19:29

   Hi Laura, wat leuk dat jullie ook naar Amerika gaan en ongeveer dezelfde route gaan rijden. Ik weet zeker dat jullie een geweldige tijd gaan hebben! In de nationale parken hoef je geen parkeerkosten te betalen. Dit zit inbegrepen bij je entreeticket (of in ons geval de America the Beautiful Pass). Zodra je het park binnen bent, kun je dus gewoon overal parkeren. Alvast een hele mooie reis gewenst en ook veel plezier met het plannen en de voorpret.

   Reageer
 • Kim
  3 april 2019 at 12:37

  Hoi Saskia, even een vraagje. Wij gaan binnenkort ook een rondreis doen in West-Amerika. Wij gaan een aantal nationale parken bezoeken, heb jij de America the Beautiful Pass online besteld, of in Amerika zelf gekocht? Wat een super blog, ik haal er enorm veel informatie uit! Groetjes

  Reageer
  • Saskia
   14 april 2019 at 11:28

   Hi Kim, wat gaaf dat jullie naar West-Amerika gaan! Super leuk en fijn om te horen dat je iets aan onze tips hebt. Ik heb de pas destijds zelf via marktplaats gekocht. Je kunt de America The Beautiful Pass namelijk op twee namen zetten, zodat je hem eventueel ook nog aan iemand anders kunt geven na je reis of de pas dus van iemand anders kunt overnemen. Je kunt je pas ook online kopen of hem ter plekke kopen bij één van de vele verkooppunten in of rondom de nationale parken: https://store.usgs.gov/s3fs-public/PassIssuanceList.pdf. Alvast een hele fijne reis gewenst!

   Reageer
   • Paul
    21 augustus 2019 at 20:10

    Hoi Saskia, is Tuolomne een goede uitvalsbasis om Yosemite te bezoeken?

    Reageer
    • Saskia
     26 augustus 2019 at 12:40

     Hi Paul, dat ligt er een beetje aan waar je in Tuolumne zit. Als je in de buurt van Tuolumne Grove zit, dan is het een prima uitvalsbasis. Het is dan ongeveer een half uurtje rijden naar Yosemite Valley. Tuolumne Meadows is zo’n anderhalf uur rijden en ook nog goed te doen, omdat die weg ook erg mooi is (houd er wel rekening mee dat deze weg, de Tioga Road, een groot deel van het jaar gesloten is: https://reisgenie.nl/tioga-road-dicht-de-mooiste-alternatieve-route-van-naar-yosemite/). Tuolumne City en Tuolumne County zijn zo’n 2 tot 2,5 uur rijden van Yosemite Valley, waardoor dat misschien wat (te) ver is als uitvalsbasis, omdat je ditzelfde stuk ook weer terug moet rijden.

     Reageer
 • Sabrina van Dijk
  14 september 2019 at 19:39

  Wauw…. ik lees National passes ik hoor reiswegen en ‘ jackpot’ en begin al een kikker in mijn keel te krijgen 🙂 wat een mooie blog en fotos! PRACHTIG! Maar hoe begin ik dit te organiseren? Ik dacht : ik rij en ik zie wel maar dat is dus een no go lees ik ( oeps ) ik weet niet waar ik moet beginnen…. wil dit ontzettend graag maar ik weet niet waar ik moet beginnen 🙁 …. TIPS are highly appreciated

  Reageer
  • Saskia
   16 september 2019 at 14:37

   Hi Sabrina, wat leuk dat je zo enthousiast bent geworden van de blog en de foto’s! In dit artikel vind je onze complete route met daarin ook wat meer informatie over de vlucht, autohuur en accommodaties waar we hebben overnacht: https://reisgenie.nl/rondreis-west-amerika-route-3-weken/. Hopelijk helpt dit je op weg!

   Reageer
 • Melanie
  21 februari 2020 at 21:28

  Hi WoW wat een ontzettend mooi gebied is het toch. Wij mogen aankomende zomer er ook van gaan genieten. En nu ik jullie blog heb gelezen kan ik helemaal niet meer wachten. Hoogstwaarschijnlijk willen we graag dezelfde route als jullie gaan volgen. Nu heb ik een vraag vanaf welke ingang zijn jullie begonnen zodat jullie als eerste bij de swinging bridge terecht kwamen. Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

  Reageer
  • Saskia
   4 maart 2020 at 09:56

   Ja prachtig is het he! Wat leuk dat jullie komende zomer ook gaan. Wij zijn ’s ochtends vanuit onze accommodatie Yosemite Bug rechtstreeks naar de Swinging Bridge gereden. Je rijdt dan over El Portal Road die overloopt in de Southside Drive en dan kom je vanzelf uit bij de Swinging Bridge. Alvast een hele fijne reis gewenst!

   Reageer
 • Rondreizen Noord-Amerika
  19 april 2020 at 11:11

  Leuk artikel! Ik kwam hier door wat research over Tuolumne Grove. Zelf heb ik hier in 2017 gewandeld, helemaal top! Eigenlijk net als de rest van Yosemite. Ik heb een leuk informatieblad in pdf gemaakt voor Tuolumne Grove:

  https://www.rondreizennoordamerika.nl/amerika/nationale-parken/yosemite/bezienswaardigheden/tuolumne-grove/

  Reageer
  • Saskia
   5 mei 2020 at 15:44

   Wat leuk, bedankt voor de tip!

   Reageer
 • […] Grand Canyon or if you visit other national parks in addition to the Grand Canyon, such as Zion, Yosemite, Death Valley or Bryce Canyon. You can put the America The Beautiful Pass in two names, so that […]

  Reageer

Laat een reactie achter