Waimea Canyon uitzichtpunten

Waimea Canyon: de Grand Canyon van Hawaii

Home / Verenigde Staten / Hawaii / Waimea Canyon: de Grand Canyon van Hawaii

De Waimea Canyon is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Hawaii. Dit bijzondere natuurgebied staat ook wel bekend als de Grand Canyon van de Pacific. Ik had het niet verwacht, maar ik vond de Waimea Canyon zelfs nog indrukwekkender dan de Grand Canyon. De combinatie van de diepe rode canyon met de groene bergen en watervallen is echt adembenemend mooi. Kijk mee naar de mooiste route door de Waimea Canyon!

Wat is de Waimea Canyon?

De Waimea Canyon is gelegen op het eiland Kauai, één van de eilanden van de staat Hawaii. Deze grote kloof, van zo’n 16 kilometer lang en 900 meter diep, staat ook wel bekend als de Grand Canyon van de Pacific. De kloof is ontstaan door een diepe insnijding van de Waimea rivier, als gevolg van extreme regenval op de nabijgelegen berg Wai’ale’ale. Deze berg staat bekend als de natste plek op aarde. De Waimea Canyon is vernoemd naar de rode aarde in de canyon. Waimea is namelijk Hawaiiaans voor ‘roodachtig water’. Rondom de Waimea Canyon is het Waimea Canyon State Park gebouwd. Dit natuurgebied is zo’n 7,5 vierkante kilometer groot en is geheel gratis te bezoeken.

Waimea Canyon uitzichtpunt

Combineer je bezoek aan Waimea Canyon met Kōkeʻe State Park

Een bezoek aan Waimea Canyon State Park is goed te combineren met Kōkeʻe State Park, aangezien beide parken aan de Hawai’i State Road 550 liggen. Als je beide parken in één dag wilt bezoeken, raad ik je aan om te starten in Kōkeʻe State Park. In de vroege ochtend heb je hier de grootste kans op een mooi uitzicht, terwijl de bergtoppen rond de middag vaak helemaal in de mist liggen. De Waimea Canyon is juist wat later op de dag mooier, wanneer de zon wat verder op is en de canyon goed verlicht wordt.

Bekijk hier alle tips en de mooiste route door Kōkeʻe State Park.

Kōkeʻe State Park Kauai

Route door de Waimea Canyon: Pu’u Hinahina lookout

Wanneer je naar Kōkeʻe State Park state park rijdt, passeer je eerst de Waimea Canyon. Ondanks dat ons werd aangeraden om eerst Kōkeʻe State Park te bezoeken, kunnen we het toch niet laten om onderweg vast één van de lookouts van de Waimea Canyon te bekijken. Helaas moet ik toevoegen dat het uitzicht hier wat later op de dag inderdaad veel mooier is. Zo vroeg in de ochtend ligt de canyon nog vrijwel helemaal in de schaduw. Onderdruk dus je nieuwsgierigheid en rijd in de ochtend eerst door naar Kōkeʻe State Park aan het einde van de Hawai’i State Road 550. De Waimea Canyon is een paar uur later echt nog veel mooier en je kunt op de terugweg vanuit Kōkeʻe State Park overal nog stoppen.

Kōkeʻe State Park Kauai

Route door de Waimea Canyon: Waimea Canyon Trail

Na ons bezoek aan Kōkeʻe State Park rijden we weer terug naar de Pu’u Hinahina lookout. Hier start de Waimea Canyon Trail die je via de rand van de canyon naar de top van de Waipo’o Falls brengt. Deze route is zo’n 5,5 kilometer lang, maar heeft flink wat hoogteverschillen. Ik zou er daarom ongeveer 3 uur voor uittrekken. Vanaf de Pu’u Hinahina lookout lopen we eerst de New Spur Trail op. Deze weg brengt je via een dichtbegroeid bos naar de parkeerplaats van de Waipo’o Falls Trail. Je kunt je wandeling ook hier starten, maar deze parkeerplaats is helaas enkel te bereiken met een 4×4 auto. Lopen vanuit de parkeerplaats bij Pu’u HinaHina is daarom de beste optie. Zodra je uitkomt bij de lager gelegen parkeerplaats, kun je gewoon rechtdoor blijven lopen. De New Spur Trail gaat hier over in de Waipo’o Falls Trail.

Waimea Canyon TrailWaimea Canyon trail

Route door de Waimea Canyon: Cliff Trail

Net na het passeren van de parkeerplaats kom je een tweesplitsing tegen. Ik raad je aan om hier rechtsaf te slaan, zodat je ook de Cliff Trail mee kunt pakken. Deze kleine omweg is echt de moeite waard vanwege het mooie uitzicht op de canyon en op de rest van de trail. Het kost je maximaal 10 minuten extra, dus sla deze weg zeker niet over.

cliff trail Waimea Canyon trail

Route door de Waimea Canyon: Waipo’o Falls Trail

Vanuit de Cliff Trail loop je weer terug naar de Waipo’o Falls Trail. Hier kom je al snel uit op een grote rode vlakte, vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de diepe canyon. Dit is de perfecte plek om even uit te rusten op een van de kleinere rotsen. Houd er wel rekening mee dat het rode zand vrijwel niet uit je kleding of schoenen te krijgen is. Sterker nog, dit zand wordt op Kauai zelfs gebruikt om kleding rood te kleuren. Een beetje overbodig wellicht, maar doe dus niet je beste schoenen of kleding aan bij deze wandeling.

Waimea Canyon trail Waimea Canyon trail Waimea Canyon trail

Route door de Waimea Canyon: Waipo’o Falls

Het lijkt alsof de grote rode vlakte het einde van de trail is, maar aan het einde van de vlakte loopt een pad waar je verder naar beneden kunt klimmen. Je komt dan uit op een lager gelegen pad, waar het opeens weer mooi groen is. Sla je linksaf op dit pad, dan kom je eerst uit bij een kleine waterval met een meertje. Het voelt echt als een tropische oase na de warme wandeling. Een aantal wandelaars zoeken afkoeling en zwemmen in het meertje. Wanneer je weer terugloopt, ligt aan de rechterkant de Waipo’o Falls. Verwacht hier geen mooi uitzicht op de Waipo’o Falls zelf, je staat namelijk op de top van de waterval. Je ziet daardoor alleen een stroomversnelling die op een gegeven moment de diepe canyon in stort. Alsnog is het erg bijzonder om te zien.

Waimea Canyon trailWaipo'o Falls Trail Waipo'o Falls Trail Waipo'o Falls Trail

Route door de Waimea Canyon: Uitzichtpunt en terugweg naar Pu’u Hinahina

Wanneer je aan de kant van de Waipo’o waterval weer omhoog klimt, heb je een geweldig uitzicht over de Waimea Canyon. Dit is een fijne plek om even uit te rusten en te genieten van het weidse uitzicht. Vervolgens kun je via dezelfde route als de heenweg weer teruglopen naar de parkeerplaats bij Pu’u Hinahina.

Waipo'o Falls Trail Waipo'o Falls Trail Waipo'o Falls Trail

Route door de Waimea Canyon: Puu Ka Pele lookout & picnic grounds

Vanuit Pu’u Hina Hina is het slechts 3 minuten rijden naar de Puu Ka Pele Picnic Grounds. Hier kun je even bijkomen van je wandeling door de canyon. Aan de overkant van de straat heb je een heel mooi uitzicht over de canyon bij de Puu Ka Pele lookout. Steek dus zeker even de weg over, want je kunt ook de Waipo’o Falls goed zien vanaf hier. Heel bijzonder als je je beseft dat je daar net bovenop stond.

Waimea Canyon Pu'u Ka PeleWaimea Canyon Pu'u Ka Pele

Route door de Waimea Canyon: Onofficiële uitzichtpunten onderweg

Naast de Pu’u Hinahina lookout en de Puu Ka Pele lookout is er nog één officiële lookout in Waimea Canyon State Park: de Waimea Canyon lookout. Tussen de Puu Ka Pele lookout en de Waimea Canyon lookout liggen echter nog veel meer onofficiële lookouts. Hier zijn geen grote parkeerplaatsen te vinden, maar de weg is hier vaak wel wat breder, zodat zo’n twee tot vijf auto’s even kunnen stoppen om van het uitzicht te genieten. Je vindt deze lookouts tussen mile marker 10 en mile marker 14.

Waimea Canyon uitzichtpunten Waimea Canyon uitzichtpuntenWaimea Canyon uitzichtpunten Waimea Canyon uitzichtpunten

Route door de Waimea Canyon: Waimea Canyon lookout

Vanuit Puu Ka Pele lookout is het nog zo’n 7 minuten rijden naar de Waimea Canyon lookout. Wij doen er wat langer over, omdat we onderweg wat vaker stoppen om van het uitzicht te genieten. Bij de Waimea Canyon lookout genieten we van een laatste blik over de Waimea Canyon. Dit deel is veel groener en weidser, waardoor je nog beter ziet hoe bizar groot en kleurrijk dit bijzondere gebied is. Ook de Waipo’o Falls kun je in de verte nog zien liggen.

Waimea Canyon LookoutWaimea Canyon Lookout Waimea Canyon Lookout Waimea Canyon Lookout

Red Dirt Waterfall

Vanuit de Waimea Canyon rijden we terug naar het dorpje Waimea. Onderweg stoppen we nog even bij de Red Dirt Waterfall, die op ongeveer een kwartiertje rijden van de Waimea Canyon lookout ligt. Om eerlijk te zijn, is de waterval in het echt een stuk kleiner en minder indrukwekkend dan ik verwacht had. Aangezien het precies op de route terug ligt, raad ik je alsnog aan om hier onderweg even te stoppen. Het blijft een mooi gezicht zo tussen het rode zand.

Red dirt waterfall kauai Red dirt waterfall kauai Red dirt waterfall kauai

Jojo’s Shave Ice

Eenmaal terug in Waimea stoppen we nog even bij Jojo’s Shave Ice. Dit is één van de meest populaire plekken waar ze deze Hawaiiaanse lekkernij verkopen. Shave ice is een enorme ijsbol gemaakt van ijs dat zo fijn is als sneeuw. Over dit ijs worden verschillende siropen gegoten die worden geabsorbeerd door het ijs. De meeste siropen worden gemaakt van lokale ingrediënten zoals ananas, passievrucht, kokosroom, mango en lychee. Onderin wordt vaak een bolletje vanille-ijs of macadamia-ijs verstopt. Ik begrijp helemaal waarom het altijd zo druk is bij Jojo’s, want het shave ice van Jojo’s was absoluut onze favoriet tijdens onze maand in Hawaii. Mijn favoriete smaak was de Tropical Breeze: lilikoi (Hawaiiaanse passievrucht), mango en guave shave ice bovenop macadamia-ijs overgoten met kokosnootcreme. Vooral de toevoeging van het macadamia-ijs is echt heerlijk. Ik raad je echter wel aan om de kleine variant te bestellen, want zelfs met twee personen is de Big Kahuna een beetje te veel van het goede.

Benieuwd wat je verder voor bijzonder eten kunt vinden op Hawaii? Bekijk de 15 lekkerste Hawaiiaanse specialiteiten.

Eten Hawaii - Shave IceJojo's Shave Ice

Een auto huren op Kauai

Een auto is op Kauai echt een must. Er is (vrijwel) geen openbaar vervoer en de mooiste plekken ontdek je hier echt door zelf op pad te gaan. Wij boekten onze huurauto via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars, na goede ervaringen in onder andere Zuid-Afrika, Mexico en West-Amerika. Het grootste voordeel van Sunny Cars vind ik dat alle verzekeringen al inbegrepen zijn. Je hebt daardoor geen gedoe met verkopers die je extra verzekeringen proberen aan te smeren en je bent toch goed verzekerd in geval van nood. Een ander groot pluspunt tijdens deze reis was de fijne klantenservice van Sunny Cars. Onze binnenlandse vluchten met Hawaiian Airlines zijn namelijk meerdere malen van tijdstip gewijzigd, waardoor we de boekingen van onze huurauto’s op de verschillende eilanden ook steeds moesten aanpassen. Dit was elke keer binnen een paar minuten geregeld en het is toch fijn als je hiervoor niet steeds naar Amerika hoeft te bellen, maar het gewoon met de Nederlandse klantenservice kunt afstemmen.

Kōkeʻe State Park Kauai

Bekijk Waimea Canyon vanuit een helikopter

We hebben enorm genoten van onze dag in Kōkeʻe State Park en Waimea Canyon State Park. Toch krijg je pas echt een volledig beeld van de Waimea Canyon wanneer je het van boven bekijkt. We hebben lang zitten twijfelen of we een helikoptertour zouden boeken op Kauai, maar het was uiteindelijk echt het hoogtepunt van onze reis en ik ben zo blij dat we het gedaan hebben. Het was geweldig om het eiland van boven te zien en over bergketens te vliegen die je normaal gesproken nooit te zien krijgt. Meer dan 65% van het eiland is namelijk niet begaanbaar met een auto of te voet. Ik raad je dan ook echt aan om de Waimea Canyon en de rest van Kauai ook vanuit een helikopter te bekijken. Binnenkort vertel ik je meer over deze onvergetelijke ervaring!

Waimea Canyon Helikopter Waimea Canyon Helikopter

Wil je meer lezen over onze reis naar Hawaii? Bekijk hier alle tips voor een bezoek aan Kauai, Big Island, Maui en Oahu.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

7 reacties op “Waimea Canyon: de Grand Canyon van Hawaii”

 1. Wauw onwijs mooi. Jullie site net ontdekt omdat ik op zoek was naar info over Schotland. Maar dit is ook prachtig! Hele brutale vraag misschien aan welk budget moet ik denken bij deze reis, en wat is handig qua reisduur?

  1. Hi Sharona, wat leuk dat je onze site ontdekt hebt! Hawaii is helaas geen budgetbestemming. Er komt binnenkort nog een uitgebreid artikel online over onze kosten en route, maar om je alvast een indruk te geven:
   – De vlucht van Nederland-Hawaii is tussen de € 400 en € 1000 (o.a. afhankelijk van de periode waarin je reist, aanbiedingen en of je op dezelfde bestemming heen-en terug vliegt)
   – Drie binnenlandse vluchten (Kauai-Big Island, Big Island-Maui, Maui-Oahu) waren samen € 236 per persoon.
   – Een huurauto is rond de € 35 per dag.
   – Overnachtingen vond ik vrij prijzig, een beetje vergelijkbaar met de rest van Amerika. Wij betaalden rond de € 95 per nacht.
   – Eten kun je zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn veel prijzige restaurants, maar ook veel foodtrucks en zelfs de supermarkt sushi is heerlijk. Hier vind je wat meer informatie over het eten in Hawaii: https://reisgenie.nl/eten-hawaii/
   – Activiteiten kun je ook zo duur maken als je zelf wilt. Een helikoptervlucht is erg prijzig (wel écht de moeite waard), maar veel stranden en parken zoals Waimea Canyon zijn gratis.
   Qua reisduur hangt het er vanaf hoeveel eilanden je wilt bezoeken. Wij bezochten zelf 4 eilanden (Kauai, Big Island, Maui en Oahu) en trokken daar 4 weken voor uit inclusief reistijd.
   Hopelijk beantwoordt dit je vragen!

 2. Wauwww! Echt ontzettend mooi! En ook erg handig beschreven, ik ga deze post zeker nog eens napluizen, het zit boordevol handige tips, bedankt!

   1. Sorry voor de hele late reactie! Maar idd: er zijn plannen om in 2020 er naartoe te gaan. Ben er al hard voor aan het sparen en ben aan het bedenken welke eilanden we aan gaan doen. Ik kan maar max 3 weken aaneengesloten weg van werk, dus ik denk dat 2 eilanden de max is (om nog een beetje op het gemak te kunnen genieten van al het moois daar. Welke twee eilanden zou jij kiezen als dat je max zou zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven