Markt bij Phang Nga

Vooroordelen Thailand ontkracht

Home / Thailand / Vooroordelen Thailand ontkracht

Thailand stond niet bepaald hoog op mijn must visit lijstje. Ondanks dat ik weet dat ik een bestemming niet kan beoordelen zonder dat ik er geweest ben, had ik over Thailand mijn mening klaar. Ik ging er vanuit dat het niets voor mij was en van alle landen in Azië bungelde het ergens onderaan op mijn wensenlijst. Voor mijn gevoel was Thailand toch al ‘verpest’ door toeristen. Daarom kon een bezoekje aan dit land makkelijk nog jaren wachten. Toen we afgelopen winter aan het kijken waren voor goedkope tickets naar Azië, bleek Bangkok de beste optie te zijn. Puur om deze reden besloot ik Thailand toch een kans te geven en jeetje, wat zat ik er naast! 

Laat ik beginnen met mijn excuses te maken aan alle Thailandfans. Sorry dat ik jullie niet wilde geloven toen jullie zeiden dat Thailand fantastisch is. Sorry dat ik jullie suggestie om naar Thailand te gaan altijd wegwuifde met de boodschap ‘Thailand loopt niet weg, komt ooit nog wel’. Ik had het mis en mijn 4 weken in Thailand waren misschien wel de leukste weken in Azië ooit. Bij deze dus voor alle mede-Thailand-sceptici: de vooroordelen over Thailand ontkracht!

Je struikelt er over de toeristen

Mijn grootste bezwaar tegen een trip naar Thailand was het idee dat je er struikelt over de toeristen. Als je puur naar de cijfers kijkt, is dit niet eens zo’n gekke aanname. In 2016 bezochten bijna 30 miljoen toeristen Thailand, wat natuurlijk een niet te bevatten groot aantal is. Dat zijn bijna twee keer zo veel mensen als Nederland aan inwoners heeft. Echter is Thailand ook 13 keer groter dan Nederland, wat dit cijfer natuurlijk meteen in een ander perspectief plaatst.

Hiken in Pai

Tijdens mijn rondreis heb ik me constant verbaasd over hoe weinig toeristen ik zag. Natuurlijk, op Khao San Road in Bangkok of de oude binnenstad van Chiang Mai zijn genoeg backpackers te vinden, maar daarbuiten viel het me ontzettend mee. Waar waren toch de beruchte massa’s toeristen? Ik ontdekte dat je de grote meute vrij gemakkelijk kunt ontwijken, puur door een beetje van de gebaande paden te reizen. Ik zeg met klem een beetje. Je hoeft echt niet ergens in het verre oosten het binnenland in om geen toeristen tegen te komen. Kies simpelweg voor de minder bekende plaatsen en je komt een heel eind. Zo waren de toeristen in Sukhothai op één hand te tellen en ook in Krabi town viel het in vergelijking met het populaire Ao Nang reuze mee.

Fietsen in Sukhothai

Daarnaast merkte ik dat de meeste mensen dezelfde ronde maken en daarin de standaard bezienswaardigheden bezochten. Zo huurden wijzelf in Chiang Mai een scooter en trokken het binnenland in. We bezochten twee watervallen waarbij we bij de eerste helemaal alleen waren. Bij de tweede wandelden slechts een handjevol toeristen rond. Kijk dus net even wat verder dan de Lonely Planet en je zult zien dat het echt niet zo moeilijk is om de rustigere plekjes van Thailand te vinden, zonder hiervoor naar de verste uithoek van het land te hoeven reizen. Thailand is toeristisch, maar er zijn echt genoeg plaatsen te vinden waar je dit helemaal niet zo merkt.

Waterval bij Chiang Mai

De mensen zijn niet oprecht

De bijnaam van Thailand is ‘het land van de glimlach’. Deze refereert aan de eeuwige glimlach die gebeiteld staat op het gezicht van de Thai. Voor vertrek was ik nogal sceptisch: zou deze vriendelijkheid wel oprecht en eerlijk zijn? Ik heb het eerder in Azië meegemaakt dat mensen je vriendelijk toelachen en dan uiteindelijk niet het beste met je voorhebben. Ook over de Thai en hun beroemde glimlach las ik verschillende negatieve verhalen. Na vier weken rondgereisd te hebben, kan ik echter maar één conclusie trekken: de Thaise bevolking is ontzettend vriendelijk. De keren dat ik het gevoel had dat iemand me probeerde op te lichten of niet eerlijk was, zijn makkelijk op één hand te tellen. Verder heb ik enkel positieve ervaringen gehad en waren de meeste mensen heel behulpzaam en eerlijk.

Jungle van Khao SokKinderen in Thailand

Bangkok is niet authentiek

Ik hoorde zelfs van mede-reisbloggers dat Bangkok niet authentiek zou zijn. Dat het westers was en dat er weinig te doen is. Hier ben ik het hartgrondig niet mee eens. Zelf logeerde ik in drie verschillende hotels in Bangkok, waarvan eentje volledig buiten het toeristische deel lag. Ik koos voor deze locatie omdat we slechts één nachtje zouden blijven en ’s ochtends vroeg naar het vliegveld moesten voor een binnenlandse vlucht. Hierdoor belandden we in een volledig ander Bangkok dan wat we tot dan toe gezien hadden. Sommige stukken zagen eruit als sloppenwijken, terwijl andere delen juist meer aan een rijke compound deden denken. Vooral het wandelen door de arme wijk opende mijn ogen: Bangkok heeft ontzettend veel gezichten en het is zonde als je enkel het deel vlakbij Khao San Road bezoekt.

Bangkok Industrieterrein in Bangkok

Het eten kan niet tippen aan de Vietnamese keuken

Dit is natuurlijk een super onzinnig vooroordeel want iedereen weet dat Thais eten geweldig is. Toch moet ik bekennen dat ik ervan uitging dat het tegen zou vallen. De Vietnamese keuken heeft vier jaar geleden mijn smaakpapillen verwend en ik vermoedde dat het Thaise eten daarom alleen maar tegen kon vallen. Fout! Ik heb een maand lang drie keer per dag gesmuld van al het lekkers en ik weet zeker dat ik nog niet eens een kwart van de traditionele maaltijden geproefd heb. Vooral de Papaya Salad en Tom Yum vond ik geweldig. De Thaise keuken is een geduchte concurrent voor de Vietnamese en ik durf niet met zekerheid te zeggen welke mijn favoriet is. Onderstaande foto, met de lekkerste merengue-achtige koekjes ooit, zegt trouwens denk ik genoeg.

Eten in ThailandPapaya SaladEten op een Markt in Thailand

De stranden zijn vast niet zo mooi als op de foto’s

Noem me een idioot, maar ik kon me niet goed voorstellen dat de stranden van Thailand écht zo mooi waren als op de foto’s. Nu ben ik absoluut geen strandganger en verveel ik me in het witte zand na een halve dag al te pletter, dus wat dat betreft zijn bountystranden en wuivende palmbomen niet per se een must voor mij. Toch was het leuk om te ontdekken dat het beroemde Railay Beach inderdaad recht van een ansichtkaart lijkt te zijn gekomen. Meer dan Railay heb ik niet gezien omdat ik, mede vanwege bovenstaande, de prioriteit gaf aan andere bestemmingen binnen Thailand.

Railay Beach in Thailand

Al mijn vooroordelen over Thailand bleken onjuist te zijn en de vier weken in dit fijne land waren fantastisch. Zo zie je maar weer, ook al reis je de hele wereld over, een bestemming kan je nog steeds verrassen. Ik ben in ieder geval blij dat ik Thailand ‘ontdekt’ heb en ik ga er zeker nog eens terug komen.

Ben je benieuwd wat ik tijdens mijn rondreis allemaal gezien en gedaan heb? En wil je weten hoe Saskia Thailand heeft ervaren? Je leest al onze artikelen over Thailand hier terug.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Vooroordelen Thailand ontkracht”

  1. Kirsten | Travelaar.nl

    Haha het eten in Thailand is mijn favoriet ever!! Ook één van de redenen waardoor we in totaal een maand of 4 in Thailand verbleven haha. Fijn dat het zo mee viel en dat de reis zo tof was! Zeker zijn er nog genoeg rustige plekken te vinden. Volgende keer Laos? 😉

  2. Dat van het verlaten van de gebaande paden ben ik helemaal met je eens! (Dat roep ik ook altijd over Bali.)

    Persoonlijk vind ik de Indonesische keuken nóg lekkerder dan de Thaise, maar dat is een kwestie van smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven