Menu
Thailand / Zuid-Thailand

Het beklimmen van de Tiger Cave Temple in Krabi

Krabi had ik helemaal niet in mijn planning opgenomen toen ik naar Thailand ging. Na ons bezoek aan Pai en Chiang Mai, besloten we echter om toch deze kant op te vliegen. We wilden graag naar de kust en daarnaast konden we vanaf hier gemakkelijk doorreizen naar Khao Sok. Ik werd blij verrast! Er bleek veel leuks te doen in Krabi en omgeving. Het bezoek aan de Tiger Cave Temple steekt hier wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Wat een gave ervaring!

Zo kom je er

De Tiger Cave Temple bevindt zich op een klein half uur rijden van Krabi. We huurden om de hoek van ons hotel een scooter en gingen rond een uur of 10 op pad. De Tiger Cave Temple is een populaire dagtrip vanuit Phuket dus ik was blij dat wij er redelijk vroeg waren.

Geen tijgers

De Tiger Cave Temple mag je niet verwarren met de beruchte Tiger Temple. Waar de monniken in de Tiger Temple zich schuldig maakten aan een aantal gitzwarte misdaden, ga je in de Tiger Cave Tampel geen enkele tijger zien. Er bestaan verschillende verhalen over de herkomst van de naam. De meest waarschijnlijke stelt dat een steen bij de ingang de vorm van een tijgerpoot heeft en dat daar de naam vandaan komt. Een andere optie is dat een mediterende monnik ineens een aantal tijgers door de tempel zag lopen. De waarheid zal ongetwijfeld in het midden liggen.

Tiger Cave Temple

Entree tot de Tiger Cave Temple

De entree is gratis en het is belangrijk dat je respectvol gekleed bent. Hier wonen namelijk zo’n 250 boeddhistische monniken en dit is één van de meest heilige plekken in de regio. Heb je, net als ik, geen lange broek aan? Dan kun je tegen betaling een omslagdoek huren. Je betaalt hier omgerekend €1 voor. Ik zag verschillende mensen gewoon doorlopen in hun korte broek, terwijl de monniken druk stonden te gebaren dat ze hun benen moesten bedekken. Niet oké en niet respectvol.

Gepast gekleed in de Tempel

Apenstreken

Een belangrijke ongeschreven regel in de Tiger Cave Temple in Krabi is dat je ogen in je achterhoofd moet hebben. Het barst hier namelijk van de brutale apen die letterlijk het eten en drinken uit je handen stelen. Al bij binnenkomst worden we gewaarschuwd om eten stevig vast te houden. Later blijkt dat dit niet overdreven is. Ik koop een verse fruitsap en terwijl we even rustig ergens zitten, springt er een aap op mijn schoot. Deze slaat zo de beker sap uit mijn handen. Let dus echt goed op wanneer je wat te eten of drinken in je handen hebt.

Sowieso zijn dit niet de leukste apen die ik ooit in het ‘wild’ gezien heb. Je merkt aan alles dat deze dieren gewend zijn om eten te krijgen van mensen. Hierdoor komen ze af en toe te dichtbij. Mijn tip is dus eigenlijk om alleen water te drinken als je in de Tiger Cave Temple bent. Eten kan daarna ook wel.

Aap bij de Tiger Cave TempleAap bij de Tiger Cave Temple

De grotten en jungle rondom de tempel

We besluiten om eerst het terrein te verkennen voordat we de 600 meter hoge rots beklimmen waarop het belangrijkste deel van de tempel ligt. Al dwalend komen we in een stuk jungle terecht. Het is hier heerlijk rustig in vergelijking met het tempelgedeelte en we zijn verrast als we her en der tussen de bomen huisjes zien. Dit zijn de bescheiden woningen van de 250 boeddhistische monniken die hier wonen. Heel bijzonder om te zien hoe simpel het leven hier is.

Monnikwoning bij de Tiger Cave TempleMonnikwoning bij de Tiger Cave Temple

Beklimmen van de Tiger Cave Temple

Omdat we flink wat tijd besteed hebben aan het ronddwalen door de bossen en het fotograferen van de apen, is het ondertussen middag. Dit betekent dat we op het heetst van de dag beginnen met de 1237 traptreden die naar de top van de Tiger Cave Temple leiden. Dit is meteen een belangrijke tip: start zo vroeg mogelijk in de ochtend aan de beklimming en neem daarna pas de tijd om de rest te verkennen. Al na 100 treden druipt het zweet over mijn gezicht en ik vraag me een paar keer af of we niet om moeten draaien. Uiteindelijk duurt de beklimming zo’n anderhalf uur.

Eenmaal boven moeten we eerst een paar minuten op adem komen. We treffen in de schaduw flink wat mensen met een hoofd als een tomaat aan en ook zelf zien we er aardig afgepeigerd uit. Een Russische dame komt op handen en voeten naar boven gekropen. Blijkbaar zijn we niet de enige die deze klim onderschat hebben. Na wat gedronken te hebben, lopen we naar de andere kant van het plateau. We zijn direct de zware beklimming vergeten: wat een adembenemend mooi uitzicht! Aan de ene kant strekken zich heuvels en bossen uit zo ver het oog reikt. Aan de andere kant zien we één grote vlakte.

Uitzicht Tiger Cave TempleUitzicht Tiger Cave TempleUitzicht Tiger Cave Temple

Weer terug naar beneden

We wandelen een poosje boven rond en beginnen dan aan de 1237 treden terug naar beneden. Dit gaat beduidend sneller dan de heenweg en binnen een half uur staan we weer met beide voeten op de vlakke grond. Dankzij deze fysieke inspanning rommelen onze magen en we kopen een zakje gebakken banaan om buiten de tempel op te eten. Daarna stappen we weer op onze scooter om in de namiddag het achterland te verkennen.

Praktische tips op een rij

 • Vanuit Krabi, Ao Nang en Koh Lanta is de Tiger Cave Temple heel gemakkelijk te bezoeken met de scooter.
 • De entree voor de Tiger Cave Tempel is gratis.
 • Zorg voor bedekte benen. Wanneer je dit vergeet kun je bij de ingang een doek huren voor €1.
 • Let op met eten en drinken: stelende apen liggen overal op de loer.
 • Ga zo vroeg mogelijk en voorkom dat je op het heetst van de dag aan de beklimming begint.
 • Neem een flinke fles water mee. Deze ga je nodig hebben.

Een bezoek aan de Tiger Cave Temple is een ontzettend leuke dagtrip vanuit Krabi, Ao Nang en Koh Lanta. Denk aan bovenstaande tips en ik weet zeker dat je geen spijt krijgt van een bezoek. Lees hier meer over onze reizen door Thailand.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 Reacties

 • Karin
  3 maart 2018 at 15:48

  Wat een fijne tips zeg, vooral het bedekken van de benen is er eentje die ik mee moet nemen! Nog een vraagje, in welke maand was je in Thailand? Ik las op https://www.holidayguru.nl/reiskalender/beste-reistijd-thailand/ dat je het beste in de maanden december tot en met april op reis naar het zuiden van Thailand kan gaan? Wat raad jij aan?

  Reageer
  • Kimber
   4 maart 2018 at 02:04

   Hoi Karin, fijn om te horen dat je wat aan mijn tips hebt! Ik was hier in februari en we hebben prachtig weer gehad. In 1.5 week tijd hebben we denk ik 2 buien gehad, wat eigenlijk wel lekker was. De hitte werd hierdoor even verdreven :). En groot voordeel: als je in februari gaat is het bijna voorjaar als je weer thuis komt!

   Reageer

Laat een reactie achter