Menu
Chiang Mai / Noord-Thailand / Thailand

Met de scooter Chiang Mai en omgeving verkennen

Chiang Mai is de tweede stad van Thailand en ontzettend populair onder toeristen. Ik snap wel waarom: er is veel te doen, er hangt een fijne sfeer en de mensen zijn er vriendelijk. Toch raad ik je aan om ook een dagje met de scooter Chiang Mai te verlaten om het achterland te verkennen. Ik heb dit ook gedaan en het was een geweldige dag vol mooie uitzichtpunten, bergdorpjes en rustige plekjes.

Scooter huren en politiecontroles

In de oude binnenstad van Chiang Mai kun je overal heel gemakkelijk een scooter huren. De verhuurder vraagt om borg of je paspoort als onderpand. Zorg dus dat je voldoende contant geld op zak hebt om een borg af te geven. Maak daarnaast foto’s van alle beschadigingen die al op de scooter zitten, zodat de verhuurder achteraf niet kan zeggen dat jij die schade veroorzaakt hebt. Gemiddeld kost een scooter 200 baht per dag.

Nadat we onze scooter plus twee helmen opgehaald hebben, gaan we vol goede moed op pad. We rijden via het noorden de stad uit en vrijwel meteen worden we onderschept door de politie. Letterlijk alle scooterrijdende toeristen worden ter controle aan de kant gezet. Omdat we geen internationaal rijbewijs hebben, eist de polie dat we 500 baht betalen. Van tevoren had ik al gelezen dat dit een enorm corrupte bende is en dat ze ook genoegen nemen met 200 baht. We geven een stapeltje met briefjes van 20 aan de agent en na het tellen blijkt dat we 240 baht overhandigd hebben. Hij overlegt met een medeagent en besluit dat dit voldoende is om zijn lunch van te betalen (of zijn biertjes die avond) en laat ons doorrijden.

Chillen aan het Huay Tung Tao Lake

Na dit toch wel vervelende incident rijden we door naar het Huay Tung Tao Lake. Dit is een recreatiegebied net buiten Chiang Mai en het schijnt dat het er in het weekend heel druk is met Thai uit de stad. Na een half uurtje rijden staan we bij de ingang van het gebied. De entree bedraagt 50 baht per persoon, wat tegen de wisselkoers van dat moment neerkomt op €1,20. Tegen half 11 komen we bij het meer aan en vertwijfeld parkeren we onze scooter. Er is werkelijk niemand anders te bekennen en we vragen ons af of dit wel klopt. Gelukkig blijkt al snel dat we gewoon heel vroeg zijn. We nemen plaats in één van de bamboehutjes en bestellen een ontbijt van verse groentes en rijst. Niet veel later zien we meer mensen arriveren en er ontstaat een ontspannen sfeer. We genieten van het geweldige uitzicht en voelen ons helemaal relaxt. Wat een fijne plek om een dagje rond te hangen! Wij waren hier op een doordeweekse dag, dus mocht je de kans hebben om in het weekend te gaan, dan zou ik je dat zeker aanraden!

Huay Tung Tao Lake Huay Tung Tao Lake

Mae Sa Waterval

Helemaal ontspannen stappen we aan het begin van de middag weer op de scooter. We besluiten twee watervallen een stukje ten noorden van het meer te bezoeken. De eerste die we aandoen is de Mae Sa waterfal. We betalen 100 baht per persoon en krijgen hiervoor een ticket dat geldig is voor beide watervallen. Het is duidelijk dat we hier in het droge seizoen zijn: de plassen onder de waterval zijn ondiep en op sommige stukken staat het zelfs droog. Desalniettemin is het een prachtig park. Het allermooiste is dat we de enige toeristen zijn. Dat verbaast me, gezien de enorme hoeveelheid backpackers die Chiang Mai rijk is.

Mae Sa Waterval

Bergdorpen en de Tard Mork Waterval

De andere waterval waar we met ons entreeticket toegang tot krijgen heet Tard Mork. Op de kaart zien we dat we vanaf Mae Sa een heel mooie ronde door het binnenland kunnen rijden en meteen ook Tard Mork aan kunnen doen. We rijden over ontzettend rustige wegen en door Ban Nong Hoi, een klein bergdorp. Aangezien het ondertussen al een uur of 3 is, besluiten we hier te stoppen voor een late lunch. Niemand spreekt er Engels en uiteindelijk nemen we maar gewoon plaats bij een supermarkt a.k.a. restaurant. We krijgen de daghap voorgeschoteld: een vissoepje dat prima smaakt.

Landbouw in Chiang MaiBergdorp bij Chiang MaiAchterland van Chiang Mai

Ik geniet enorm van de rit door het binnenland en vind het bijna jammer als we bij de waterval aankomen. We staan om 16.25u aan de entree en daar wordt gezegd dat we niet meer naar binnen mogen. Het park is officieel geopend tot 16.30. Na het zien van onze teleurgestelde gezichten, mogen we toch naar binnen. De Tad Mork waterval bestaat uit 10 ‘verdiepingen’ van elk ongeveer 100 meter hoog. Dit betekent dat we nog een flinke klim voor de boeg hebben! Bij de achtste verdieping haak ik af, aangezien ook bij deze waterval het waterpeil extreem laag is. Hierdoor zit er weinig kracht achter het water. Alsnog is het park zeker de moeite van een bezoekje waard, al is het maar vanwege de mooie weg er naartoe. Ik raad je dan ook echt aan om de grote cirkel te maken en niet in één rechte weg op en neer te gaan tussen de watervallen.

Tard MorkTard Mork

Terug naar Chiang Mai

We besluiten om een andere weg terug naar de binnenstad van Chiang Mai te pakken, aangezien we geen zin hebben in een tweede boete. Hiervoor moeten we wel een paar kilometer omrijden, maar het loont de moeite. We komen zonder tweede berisping terug bij het verhuurbedrijf.

Op de scooter Chiang Mai en de omgeving ontdekken is echt een aanrader. Ik vond het bijzonder om te zien hoe ontzettend rustig het hier is zodra je van de gebaande paden afwijkt. Persoonlijk vind ik dit soort dagen het fijnste: geen grote bezienswaardigheden, maar juist wat meer zien hoe het echte leven er in een land uitziet.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter