Kajakken in Krabi

Kajakken in Krabi: peddelen voor je leven

Home / Thailand / Kajakken in Krabi: peddelen voor je leven

Wolken trekken zich samen boven ons hoofd. Er steekt een flinke wind op en het water onder de kajak komt in beweging. Ik werp een wat angstige blik over mijn schouder. Mijn vriend reageert meteen: “Naar de kant peddelen. Nu.” Op dat moment breekt de hemel open en het voelt alsof er liters water over ons uitgestort worden. Ik begin als een gek te peddelen. 

“Rent a kayak! Only 700 baht!”

De dag begon zo ontspannen. We verblijven al een paar nachten in Krabi en besluiten om er met de scooter op uit te trekken. Ao Thalane, een klein vissersdorpje vanaf waar je goed kunt kajakken, staat op de planning. Wanneer we vertrekken staat de zon hoog aan de hemel. Het belooft opnieuw een stralende dag te worden. In ongeveer een uur rijden we naar het dorp en we zijn meteen verward: op de kade staan een paar schreeuwerige mannetjes die om het hardst om onze aandacht roepen. “Rent a kayak! Only 700 baht!” Het ziet er allemaal wat dubieus uit en we besluiten een stukje terug te rijden.

Al snel stuiten we op een restaurant waar ze ook kajaks verhuren. De prijs is hetzelfde als bij de mannen aan de kust, maar het oogt er allemaal een stuk veiliger en professioneler. Zo kunnen we ons hier in alle rust omkleden, krijgen we een waterdichte tas mee voor onze waardevolle spullen en mogen we de rest in een kluisje achterlaten. Prima geregeld.

Kajakken in Krabi

Zwemmende apen

We peddelen op ons gemakje richting de mangrove. Ondertussen is de zon achter de wolken verdwenen, wat ervoor zorgt dat de temperatuur een stuk aangenamer is. De verhuurder heeft ons een kaart meegegeven waarop verschillende routes aangegeven zijn. Het ziet er vrij simpel uit en vol goede moed varen we de mangrove in.

Kajakken in Krabi

Het is heerlijk rustig op het water. Heel af en toe kruist ons pad met een groep toeristen die onder begeleiding van een gids kajakken. Verder zijn we constant alleen. Ik vind het fascinerend om de mangrove van zo dichtbij te zien en geniet van de rust om ons heen. We peddelen door smalle watergangen in de mangrove en schrikken op wanneer er vlak achter onze kajak iets in het water valt. Tot onze verrassing blijkt het een aap te zijn die besloot om een stukje te gaan zwemmen!

Mangrove in Krabi

Op volle kracht roeien

Na zo’n anderhalf uur kajakken tussen de mangrovewortels betreden we open water. Volgens onze kaart moeten we hier overheen en keren we zo terug naar de verhuurder. Rustig paddelen we door. We bevinden ons midden op het water wanneer de lucht in luttele minuten donkergrijs kleurt. Ik voel een lichte paniek opkomen en ook aan mijn vriend zie ik dat dit niet goed is.

Zo snel als we kunnen, draaien we de kajak naar rechts, richting de mangrove. Helaas zijn we niet snel genoeg en er barst een enorm onweer met bijbehorende hoosbui los. De wind blaast ons op volle kracht achteruit en ik moet alles op alles zetten om tegengewicht te geven. We bereiken de mangrove en houden ons aan de wortels vast. Gelukkig zitten onze camera’s en telefoons in de waterdichte tas, in ieder geval een zorg minder. Ondertussen blaast de wind steeds harder en ik voel het water onder me aan de kajak trekken. Vertwijfeld kijken we elkaar aan: “En nu?” Ik opper dat we blijven wachten tot het ergste voorbij is. Vriendlief wil liever meters maken om zo snel mogelijk van het open water af te komen. Besluiteloos blijven we aan de wortels hangen.

Na een minuut of vijf lijkt het iets minder hard te regenen en we wagen een poging om vooruit te komen. Hiervoor bedenken we een wat onhandig systeem waarbij één van ons zich vooruit trekt aan de wortels en de ander op volle kracht roeit. Uiteindelijk bewegen we ons zo een minuut of tien met fikse tegenwind voort. De storm gaat daarna net zo snel weer liggen als dat hij is opgekomen. We halen opgelucht diep adem en zetten koers naar, wat wij denken, het eindpunt.

Kajakken in Krabi

De verkeerde kant op

Na deze krachtinspanning heb ik weinig energie meer over en er lijkt geen einde aan de tocht te komen. Ik besluit op Maps.me, een app die ook offline aangeeft waar je bent, te kijken hoe ver het nog is. Tot mijn stomme verbazing zijn we volledig uit de richting. We hadden dat open water helemaal niet over hoeven gaan! Ik weet niet goed of ik nu moet lachen of huilen. We draaien de kajak om en peddelen nu de juiste kant op. Uiteindelijk zijn we zo’n 3,5 uur onderweg geweest en mijn armen zijn compleet verzuurd als we dan toch eindelijk ons startpunt in zicht krijgen.

Genieten van een welverdiende maaltijd

Het is ondertussen half 3 en we barsten van de honger als we aan land komen. Gelukkig krijgen we meteen een bord fruit voorgeschoteld. Gratis, dit hoorde nog bij de kajakverhuur. Daarnaast bestellen we nog 2 flinke borden noedels om onze honger te stillen. Na dit avontuur smaakt alles nóg lekkerder dan normaal. Moe, maar stiekem toch enorm voldaan stappen we weer op onze scooter. Dat was genoeg avontuur voor één dag. We rijden terug naar Krabi en gebruiken de rest van de middag om even bij te komen van deze intense middag.

Kajakken in Krabi, bij Ao Thalane, is ontzettend leuk en ondanks deze spannende ervaring zou ik het iedereen aanraden. Gebruik naast de kaart die je meekrijgt ook de navigatie op je telefoon. Dit voorkomt veel gezoek en hierdoor zul je niet gauw in bovenstaande situatie terechtkomen. Achteraf gezien zijn het natuurlijk wel dit soort dingen die een activiteit onvergetelijk maken. Ik kijk dan ook met een glimlach terug op deze bijzondere middag. Uiteraard is het ook mogelijk om een tour met een gids te maken door Ao Thalane. Ga je binnenkort naar Zuid-Thailand? Bekijk hier de top 20 mooiste plekken van het zuiden van Thailand.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Kajakken in Krabi: peddelen voor je leven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven