Kho Phi Phi

Het zuiden van Thailand: de 20 mooiste plekken

Home / Thailand / Het zuiden van Thailand: de 20 mooiste plekken

Het zuiden van Thailand bestaat uit de meest prachtige bounty eilanden, mangroves, rotsformaties, tempels en uitzichtpunten. Er is zo veel moois te zien dat het vaak lastig te bepalen is wat je nou écht niet mag missen. Ik laat je daarom de top 20 leukste en mooiste plekken en bezienswaardigheden van het zuiden van Thailand zien!

#1 Maya Bay (Koh Phi Phi)

Maya Bay is misschien wel het bekendste strand van heel Thailand. Het strand ligt op Koh Phi Phi Don, het hoofdeiland van de eilandengroep Phi Phi. Dit strand is met name bekend geworden doordat de film ’the Beach’ met Leonardo DiCaprio hier is opgenomen in 2000. Ze hadden wat ons betreft geen betere locatie kunnen kiezen, want het witte strand, het heldere water en de omgeving zijn werkelijk prachtig. Als je Maya Bay wilt bezoeken, zorg dat dan je vroeg opstaat. Er zijn helaas meer mensen die deze mooie plek in het echt willen bekijken.

Tip: Je kunt ook op Phi Phi blijven slapen, zodat je in de avond en begin van de ochtend deze mooie plek voor je alleen hebt.

#2 Phi Le Lagoon (Koh Phi Phi)

De Phi Le Lagoon is een grote inham in het eiland Koh Phi Phi Don. Het water in deze lagoon is helder blauwgroen en het lijkt op sommige plekken haast doorzichtig. Je wordt in de lagoon aan drie kanten omgeven door immense kalksteen kliffen, waardoor je je wel heel klein voelt. Volgens kenners is dit dé plek om te snorkelen rondom Koh Phi Phi. Wij kunnen dit alleen maar beamen.

Kho Phi Phi

#3 Viking Cave (Koh Phi Phi)

De Viking Cave bevindt zich op het kleinere, onbewoonde eiland Koh Phi Phi Ley. Deze cave is zo bekend door de vogelnesten die hier te vinden zijn. De cave is niet meer toegankelijk voor publiek, maar boten kunnen nog wel dichtbij de cave stoppen. De nesten van de vogels in de Viking Cave worden gebruikt om vogelnestsoep te maken. Deze Chinese delicatesse is één van de duurste dierlijke producten ter wereld. Dagelijks riskeren de lokale medewerkers hun leven om via de onstabiele bamboo trappen bij de vogelnesten te geraken. Hoewel niemand de cave meer mag betreden, is het nog steeds de moeite waard om de cave vanaf een afstandje te bekijken.

Zuid Thailand - Viking Cave Zuid Thailand - Viking Cave

#4 Ao Ling – Monkey Island (Koh Phi Phi)

Ook Ao Ling bevindt zich op Koh Phi Phi. Dit eiland is bij de meeste mensen beter bekend als Monkey Island. Zoals de naam al zegt, vind je op dit strand een grote groep apen. Hoewel het strand veilig is om te bezoeken, is het toch aan te raden om voorzichtig ze zijn met de apen. Het blijven wilde dieren en ze zijn vrij brutaal. Zolang je een beetje oppast en niet te dichtbij komt, is een bezoekje aan dit strand hartstikke leuk.

Zuid Thailand - Ao Ling Zuid Thailand - Ao Ling

#5 Kata Beach (Phuket)

Kata Beach is een van de mooiste en rustigste stranden van het schiereiland Phuket. Persoonlijk waren wij eerlijk gezegd geen grote fan van Phuket. Het is enorm toeristisch en het echte Thailand is hier ver te zoeken. Het is echter wel dé plek bij uitstek om de omringende eilanden te bezoeken, omdat de meeste boten en excursies vanuit Phuket vertrekken. Als je graag op Phuket wilt verblijven, kun je volgens ons het beste in het wat rustigere Kata gaan zitten. Een pluspunt is dat Kata een van de mooiste stranden van heel Phuket heeft.

Bekijk hier de mooiste accommodaties aan Kata Beach.

Zuid Thailand - Kata Beach

#6 Karon Viewpoint (Phuket)

Karon Viewpoint ligt hoog in de bergen van Phuket. Vanuit dit viewpoint heb je een prachtig uitzicht over de baaien van Karon, Kata en Kata Noi. Dit viewpoint wordt ook wel Kata Viewpoint of Three Beaches Hill genoemd. Het is hier vrijwel altijd druk en het is dan ook een van de meeste gefotografeerde plekken van heel Phuket.

#7 Big Buddha (Phuket)

In de bergen van Phuket vind je ook de Big Buddha. Deze enorme Buddha is in zijn geheel gemaakt van marmer. De Buddha is maar liefst 45 meter hoog en hij is vanuit het grootste deel van Phuket te zien. Vanaf het platform van de Big Buddha heb je een uitzicht van 360 graden over onder andere de steden Phuket Town, Karon, Kata, Kata Noi en Chalong. Ook heb je hier een prachtig uitzicht over de jungle van Phuket.

Big Buddha in Puket

#8 Wat Chalong (Phuket)

Wat Chalong is het grootste tempelcomplex van Phuket en het is absoluut een bezoek waard. Let er wel op dat je hier je schouders en knieën moet bedekken. Ook moet je bij het betreden van de tempel je schoenen uit doen, dus doe bij voorkeur gemakkelijke schoenen aan.
#9 Promphet Cape (Phuket)

Promphet Cape is vooral bekend vanwege de prachtige zonsondergang. Overdag is het hier vrij rustig, maar tegen het eind van de middag stroomt het vol. De voortoren aan het begin van Promphet Cape voorspelt tot op de minuut hoe laat de zon die dag onder zal gaan. Deze unieke zonsondergang zul je niet snel vergeten.

Zuid Thailand - Promthep Cape

#10 Koh Phanak (Phang Nga Bay)

Koh Phanak ligt midden in het beschermd natuurgebied Phang Nga Bay. Phang Nga Bay is vooral bekend vanwege de rotsformaties, kalksteen kliffen, grotten en het blauwgroene water. Het wordt door velen gezien als een kleine versie van Halong Bay in Vietnam. Zorg wel dat je de grotten altijd met een gids bezoekt, want niet elke grot is even veilig.

Grotten Phang Nha Grotten Phang Nha

#11 Koh Phing Kan – James Bond eiland (Phang Nga Bay)

Koh Phing Kan is beter bekend als het James Bond eiland, doordat een gedeelte van de film ’the man with the golden gun’ hier is opgenomen. Dit unieke geologische wonder is zeker de moeite waard om te bezoeken als je door Phang Nga Bay vaart. Zorg dat je hier vroeg in de ochtend bent, want je bent vaak niet de enige die deze wereldberoemde rots wilt bezoeken.

Phang Nha Bay Phang Nha Bay

#12 Koh Hong (Phang Nga Bay)

Koh Hong is een onbewoond eiland in Phang Nga Bay. Hong is Thais voor ‘kamer’. Het eiland is zo genoemd vanwege de hoge kalksteen rotsen om het eiland heen. Hierdoor lijkt het alsof je helemaal afgesloten bent van de rest van de wereld. Koh Hong heeft slechts één strand, Pelay Beach. Dit strand is dan wel gelijk een van de mooiste stranden van Thailand, met name door het prachtige witte zand en het heldere water. Daarnaast is het een perfecte plek om te snorkelen door het mooie koraal en de verschillende tropische vissen die je hier vindt. Koh Hong is alleen te betreden met vloed, wanneer het water ongeveer 1 meter diep is. Als je geluk hebt, ligt er een kleine bootje in Koh Hong, waar je verse kokosnoten kunt kopen. Gelukkig is Koh Hong nog niet door de grote massa ontdekt, waardoor je (meestal) in alle rust van dit prachtige eiland kunt genieten.

#13 Koh Panyee (in de wateren van Phang Nga)

Koh Panyee is een klein dorp dat zo’n 200 jaar geleden gebouwd is midden op het water. Alle huisjes staan op palen en het vaste land is zo’n 70 kilometer van dit dorp vandaan. Toch heeft dit mini eilandje vrijwel alles. Er is een schooltje voor de kinderen en er is zelfs een voetbalveld op het water gebouwd. Ondanks dat de elektriciteit er erg duur is en iedereen daarom zo veel mogelijk zijn lichten uit houdt, staat er in elk kamer wel dagelijkse de favoriete Thaise soap van de bewoners op. Het dorp heeft naast eigen voorzieningen ook één restaurant, waar je als bezoeker kunt genieten van een aantal heerlijke Thaise specialiteiten.

Phang Nha Phang NhaDorp in Phang Nha

#14 Emerald Pool & Blue Pool (Krabi)

De Emerald Pool, ook wel bekend als de Crystal Pool, ligt in de provincie Krabi in het Khao Phra Bang Khram natuurreservaat. Om bij de Emerald Pool te komen, loop je een weg van 1,2 kilometer dwars door de jungle. Hierbij paseer je onder andere kleine meertjes, watervallen en verschillende tropische bomen en planten. De Emeral Pool is een groot natuurlijke zwembad, gevuld met bronwater. Het is heerlijk om hier even lekker af te koelen. Als je bent bijgekomen in de Emerald Pool, kun je vervolgens nog 600 meter afleggen naar de Blue Pool. Hoewel het kraakheldere blauwe water van de Blue Pool er heel uitnodigend uitziet, is het hier helaas niet toegestaan om te zwemmen. Het water is namelijk enorm heet en de gehele Blue Pool is omgeven door drijfzand. Gelukkig is alleen het bezichtigen van de Blue Pool ook al de moeite waard.

Zuid Thailand - Emerald Pool

#15 Klong Thom Hot Springs (Krabi)

In het Khao Phra Bang Khram natuurreservaat vind je naast de Emerald Pool en de Blue Pool ook een aantal hot springs. De hot springs worden ook wel de ‘Klong Thom Hot Springs’ genoemd, vanwege de provincie waarin het natuurreservaat ligt. Hot springs zijn een soort mini jacuzzi’s, gemaakt door de natuur. Het water is afkomstig van thermale bronnen diep in de grond. Het zout in dit natuurlijke water staat bekend vanwege zijn helende krachten. Veel mensen geloven dan ook dat het onderdompelen in een hot spring een positief effect heeft op je gezondheid. Het water in deze hot springs is zo’n 35 tot 42 C. Na afloop kun je gelukkig even afkoelen in de rivier een stukje verderop. Doordat de hot springs zo enorm populair zijn, zijn er inmiddels meerdere jacuzzi’s toegevoegd aan deze plek. Hoewel het qua drukte fijn is dat het park wat uitgebreid is, blijven de natuurlijke jacuzzi’s natuurlijk het meest bijzonder.

#16 Wat Tham Sua – Tiger Cave Temple (Krabi)

Wat Tham Sua is de hoogste tempel van het zuiden van Thailand. Deze boeddhistische tempel staat bekend als Tiger Cave Tempel, door de afdrukken van tijgerpoten die bij de tempel gevonden zijn. Om de tempel te bereiken, moet je maar liefst 1273 treden beklimmen. De trappen zijn vrij steil en kunnen erg glad worden. Het is dan ook af te raden om de trap te beklimmen bij slecht weer. Gelukkig is het in Thailand vrijwel altijd stralend weer en kun je op de meeste dagen veilig naar boven. Na een klim van 600 meter vind je op de top een reusachtige gouden boeddha. Daarnaast word je beloond met een prachtig uitzicht over de provincie Krabi.

Uitzicht Tiger Cave Temple Tiger Cave Temple

#17 Railay Beach (Krabi) 

Railey Beach is een van de mooiste stranden in de Krabi-regio. Het strand behoort tot het vaste land, maar het is vanwege de hoge rotsen alleen per boot bereikbaar. Officieel heeft Railey twee stranden, een westelijk en een oostelijk strand. Deze stranden zijn met elkaar verbonden door middel van een voetpad dwars door de jungle. Tijdens deze tocht kom je ook de Diamond Cave tegen, een prachtige grot die je zeker even van binnen moet bekijken. Railay staat bij veel mensen bekend als hippie-eiland, hoewel het officieel geen eiland is. Mensen komen hier om te chillen onder het genot van reggae-muziek en om lekker te eten en te drinken. Je kunt Railay bezoeken als dagtrip, maar er zijn ook een aantal hotels en resorts op Railay.

Railay Beach Railay Beach

#18 Phra Nang Cave (Krabi)

In de buurt van Railay vind je de Phra Nang Cave of Ao Phra Nang. Er gaan verschillende verhalen over Phra Nang de ronde. Sommige mensen zeggen dat Phra Nang een Indiase prinses was die gestorven is tijdens een schipbreuk. Andere verhalen zeggen dat Phra Nang de vrouw was van een verloren vissersman. Ze heeft haar hele leven in de grot gewacht, in de hoop dat haar man terug kwam. Vandaag de dag laten veel lokale vissers offers achter in de Phra Nang Cave, zodat ze veilig de zee op kunnen. De vorm van deze offers is nogal apart. De hele grot staat namelijk vol met felgekleurde penissen. Dit wordt ook wel gezien als een teken van vruchtbaarheid. Naast de grot is Phra Nang vooral bekend vanwege het prachtige strand omgeven door een enorme rots. Deze rots is met name populair bij bergbeklimmers. Op het strand zijn genoeg experts aanwezig die je kunnen ondersteunen als je niet zo’n ervaren bergbeklimmer bent. Natuurlijk kun je ook lekker vanuit het water toekijken hoe anderen de rots beklimmen.

Zuid Thailand - Phra Nang Cave Zuid Thailand - Phra Nang Cave

#19 Ao Thalane (Krabi)

Ao Thalane is een groot beschermd natuurgebied in de buurt van Krabi. De mangrove van Ao Thalane is alleen per kayak bereikbaar, vanwege de smalle doorgangen. Je voelt je extreem klein als je langs de immense rotsen vaart. Als je vervolgens aankomt in de mangrove is het even alsof je midden in Expeditie Robinson bent beland. Wat naast de prachtige natuur met name opvalt, is de stilte in dit gebied. Als je goed luistert hoor je in de verte wat vogels fluiten, maar verder is het hier muisstil. 

Kajakken in KrabiKajakken in KrabiKajakken in Krabi

#20 Khao Sok

Onze laatste aanrader is Khao Sok. Khao Sok ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van zowel Phuket als Krabi. Als je wat meer tijd hebt in het zuiden van Thailand is dit een absolute aanrader om te bezoeken. In dit natuurpark vind je een van de oudste regenwouden ter wereld. Daarnaast vind je hier veel hoge bergen en rotsen, adembenemende meren en wilde dieren. Je kan hier tochten maken door de jungle, kajakken, olifanten ontmoeten en tuben over de rivier. Je kunt zelfs overnachten op het grootste meer van het park, waardoor je je echt midden in de natuur bevindt. 

Uitzicht op Khao SokKhao Sok LakeKhao Sok

De mooiste plekken van Zuid-Thailand op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de mooiste plekken van het zuiden van Thailand.

Vervoer in het zuiden van Thailand

Het openbaar vervoer is in Thailand redelijk goed geregeld en er zijn meestal meerdere vervoersmiddelen om uit te kiezen. Wij boeken al onze binnenlandse ritjes altijd via Bookaway. Hier zie je alle opties netjes op een rijtje en kun je meteen een plekje in de bus of trein reserveren.

Het zuiden van Thailand barst van de fantastisch mooie plekken. Met bovenstaande hoogtepunten zie je al een heel groot deel van deze mooie provincie. Trek genoeg tijd uit voor je bezoek aan Zuid-Thailand zodat je zo veel mogelijk van deze bezienswaardigheden kunt ontdekken. 

Georganiseerde rondreizen door Thailand

Wil je een rondreis door Thailand maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Thailand. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en vervoer inclusief zijn. Zowel individuele rondreizen als groepsreizen behoren tot de mogelijkheden.

Asia Direct

Boek een diverse en mooie rondreis bij een lokale organisatie die gevestigd is in Bangkok. Inclusief verschillende excursies met lokale gids. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en met name in reizen naar Thailand.

Meer informatie

333Travel

Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten.

Meer informatie

ANWB

Ruime keus aan volledig verzorgde, goed geprijsde rondreizen door Thailand. Zowel groepsrondreizen als familiereizen en privéreizen. 

Meer informatie

Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Thailand samen te stellen.

Meer informatie

TUI

Voordelige fly&drives door Thailand. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld. 

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

13 reacties op “Het zuiden van Thailand: de 20 mooiste plekken”

    1. Hallo Marjan, wat gaaf dat je naar Thailand gaat! Officieel is de beste reistijd voor bovenstaande plekken in onze winter, wanneer het daar zomer is, dus in de maanden november, december en januari. Voor het oostelijke deel van Zuid-Thailand (o.a. Koh Samui) geldt het omgekeerde. Wij waren zelf eigenwijs en zijn toch in juli naar het westelijke deel geweest, omdat we daar zo graag heen wilden. Zoals je aan de foto’s kunt zien, hadden wij in juli nog steeds heerlijk weer. Hoewel je nooit kan weten wat het weer doet, zou ik je aanraden om niet te veel naar de beste reistijden te kijken, want ook in onze zomer is het er vaak heerlijk. Alvast een hele fijne reis naar Thailand en mocht je nog vragen hebben dan stel ze gerust!

  1. Wat een leuke lijst! Goed om te zien dat #14, 15 en 16 nog steeds top zijn. Misschien dat ik er weer langs ga om ze aan mijn vriend te showen.

    1. Dan heb je in ieder geval wel een hoogtepunt gezien Nanda. Khao Sok is geweldig mooi. Wat vond jij ervan? Ik hoop dat je de andere plekken ook snel kunt kunt afvinken 😉

    1. Ja, de Krabi regio is zeker geweldig! Wij vonden het het mooiste deel van het Zuiden (wat we tot nu toe gezien hebben dan). Ik raad het iedereen aan. Ik hoop dat je de overige 17 punten ook snel een keer kan afvinken 🙂

    1. Helemaal met je eens, Maris! Krabi is echt prachtig en gelukkig nog niet zo toeristisch. Erg zonde inderdaad dat Krabi zo ondergewaardeerd is en dat veel mensen het overslaan bij een bezoek aan het zuiden. Wij vonden het in ieder geval het mooiste deel van Zuid-Thailand (al zijn we alleen in het zuid-westen geweest).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven