Menu
Thailand

De nachttrein in Thailand

Nachttrein in Thailand

Rondreizen in Thailand is echt een beleving. Ik reis overal in Azië met het openbaar vervoer, omdat dit wat mij betreft echt bijdraagt aan de ervaring. Eén van de handigste vervoersmiddelen in Thailand is de nachttrein. Ik reisde al eerder in Vietnam op deze manier, maar ik moet zeggen dat ik de nachttrein in Thailand beter geregeld vond. Ik geef je tips om je nachtelijke ritje zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Tijdens mijn rondreis door Thailand boekte ik 2 keer een nachttrein. De eerste rit was van Chiang Mai naar Bangkok en de tweede keer dat ik in een trein overnachtte was van Surat Thani naar Bangkok. Beide ritjes verliepen vlekkeloos, al was de tweede trein beduidend ouder dan de eerste.

Nachttrein in Thailand

 

Kaartjes kopen voor de nachttrein in Thailand

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is enorm populair. Probeer daarom zo vroeg mogelijk tickets te kopen. Je kunt dit online via een tussenpartij doen, maar ook door meteen bij aankomst in Bangkok naar het station te gaan. Ik checkte in december de  beschikbaarheid van treintickets via Thailandtraintickets.com en toen waren ze voor begin februari al uitverkocht. Later bleek dat Chinees Nieuwjaar hiervan de oorzaak was: veel mensen in heel Azië zijn dan op de been om dit met hun familie te vieren.

Dit is natuurlijk gewoon pech hebben en gelukkig zijn er genoeg alternatieve manieren om van Bangkok naar Chiang Mai te reizen. Als de nachttrein volgeboekt is kun je voor een paar tientjes naar Chiang Mai vliegen. Toch zou ik je aan willen raden om, als je voldoende tijd hebt, de bus te pakken. Ik besloot mijn rit naar Chiang Mai in twee etappes af te leggen, met een tussenstop van 2 nachten in Sukhothai. Achteraf gezien was dit één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Thailand.

Sukhothai

 

Voor de treinreis van Chiang Mai terug naar Bangkok en van Surat Thani naar Bangkok kocht ik mijn kaartje gewoon op de dag van vertrek aan het loket. Er waren alleen nog maar bovenbedden beschikbaar, maar mijn vriend en ik hadden wel 2 bedden tegenover elkaar. Uiteindelijk was dit zelfs nog gezelliger dan als we boven elkaar gelegen hadden.

 

Hygiëne in de nachttrein

De nieuwste treinen worden op de populairste trajecten ingezet. Van Chiang Mai naar Bangkok had ik echt een heel nette, schone trein. Van Surat Thani naar Bangkok was mijn bed schoon, maar liepen de kakkerlakken over de grond. Gelukkig hadden we dus wel allebei een bovenbed waardoor we op veilige hoogte sliepen. Wil je dus rustig slapen zonder bang te hoeven zijn voor kakkerlakken in je bed, kies dan voor de bovenste bedden. De wc’s in de nachttrein vielen me niet eens echt tegen. Het zijn natuurlijk niet de schoonste wc’s die ik ooit gezien heb, maar het was best te doen.

 

Eten in de nachttrein

In de nieuwere treinen zit een restaurantwagon. Hier kun je verschillende maaltijden bestellen of wat te drinken halen. In de oude trein bestel je eten alsof je in een restaurant zit. Je krijgt echt een bord eten op je plek in de trein geserveerd. Ik zag tijdens het tandenpoetsen dat de vuile vaat onder het aanrechtblok op de grond gezet werd en ik snapte meteen waar die kakkerlakken vandaan kwamen.

Zelf zou ik niet gauw eten in de nachttrein bestellen. Je hebt geen zicht op de hygiëne en vooral in de oude treinen zou ik het niet aandurven. Eigenlijk is eten ook niet echt nodig, aangezien je meestal ’s avonds tegen een uur of 8 vertrekt en ’s ochtends heel vroeg op de plaats van bestemming aankomt. Ik kocht voor vertrek wat snacks en drinken op het station en dit was echt prima om de avond mee door te komen. De straatstalletjes rond het station gaan ’s ochtends al heel vroeg open, dus bij aankomst kun je meteen een lekker ontbijtje kopen.

Eetkraampje in Thailand

 

Hoe werkt het in de nachttrein?

Reizen met de nachttrein in Thailand was heel anders dan in Vietnam. In Vietnam waren er geen banken maar bedden. Hierdoor werd je gedwongen om al heel vroeg in bed te gaan liggen. In Thailand stap je in een trein die er heel normaal uitziet: geen bedden maar gewone banken. We vroegen ons meteen af hoe we hier moesten gaan slapen en vrijwel direct na vertrek werd deze vraag beantwoord. De man die tegenover vriendlief op het bankje zat, stak zijn hand op naar een conducteur. Deze vroeg aan mijn vriend of hij het erg vond om naar bed te gaan. Verbaasd schudde hij van niet en meteen daarna werd met militaire snelheid en precisie de bank omgetoverd in een volwaardig bed. Daarna klapte hij een paneel boven de banken van de muur en op deze manier ontstond een tweede bed.

Degene die het bed onder mij had, gaf aan dat ik het maar moest laten weten als ik naar bed wilde. Aangezien de airco op standje vriescel stond, besloot ik een half uur later iemand aan te houden, waarna de hele procedure opnieuw plaatsvond. Op deze manier werd in een uur of 3 tijd de hele trein omgetoverd in een slaaptrein.

De volgende ochtend herhaalt dit proces zich in omgekeerde volgorde. Als je klaar bent om uit bed te gaan, ga je op de rand van je bed zitten zodat de conducteurs weten dat deze weer ingeklapt kan worden.

Praktische tips voor in de nachttrein

 • In de nieuwe treinen heb je zowel bij de bovenste als onderste bedden stopcontacten. De oude hebben alleen op een centraal punt in de coupé een stopcontact. Zorg dus voor een opgeladen powerbank voordat je instapt.
 • In de trein is het koud, heel koud. Doe dus een lange (jogging)broek aan en neem een vest mee. Je gaat hier heel blij mee zijn als je onder je lakentje en dunne deken ligt. Draag kleding die je ook meteen als pyjama aan kunt houden. Omkleden achter een gordijntje in een volle coupé is geen succes.
 • Het witte tl-licht blijft de hele nacht aan. Als je een benedenbed hebt, heb je hier weinig last van omdat je met de gordijntjes een donkere cocon creëert. De bovenste bedden daarentegen, hebben ook gordijntjes, maar deze lopen niet helemaal tot het plafond. Hierdoor is er zo’n 5cm vrije ruimte, precies op de hoogte van het tl-licht. Je ligt dus de hele nacht in fel licht. Neem daarom altijd een oogmasker mee als je reist met de nachttrein in Thailand. Ik had zonder masker echt niet kunnen slapen.
 • Je kunt je vast voorstellen dat het niet echt rustig is in de nachttrein. Er moet regelmatig iemand naar de wc, sommige mensen voeren gedempte gesprekjes en anderen liggen hard te snurken. Daarom zijn ook oordopjes echt geen overbodige luxe.
 • Wil je liever wat meer privacy? Saskia boekte op haar reis door Thailand een eersteklas coupé op weg van Ayutthaya naar Chiang Mai. Hier heb je een aantal privé coupés met enkel twee of vier bedden voor jouw eigen reisgezelschap, waardoor je heerlijk rustig kunt slapen. Het is net een kleine hotelkamer, inclusief wastafeltje. Ook hier was het overigens enorm koud. Wanneer je graag in een privé coupé overnacht, raad ik je aan of je tickets ver van tevoren te boeken, aangezien deze plekken vaak als eerste volgeboekt zijn. De tickets voor een privé coupé zijn uiteraard wel wat duurder dan de reguliere tickets, maar nog steeds erg betaalbaar.

Nachttrein in Thailand

 

De nachttrein in Thailand is een leuk avontuur wat je wat mij betreft niet mag missen. Het is een unieke ervaring én het spaart je geld uit, aangezien je tegelijkertijd reist en slaapt. Voor meer informatie over de trein, de reistijden en de kosten, kun je een kijkje nemen op Seat61.com, een heel handige site boordevol informatie over treinreizen.

6 Reacties

 • Sabine
  27 september 2017 at 20:48

  Leuk om je ervaring te lezen! Ik had er ook eens naar gekeken toen wij naar Chiang mai wilden. Omdat we toen maar kort op reis waren, zijn we toch met het vliegtuig gegaan. De ervaring lijkt me nog steeds bijzonder, dus wie weet een volgende keer.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 september 2017 at 07:49

   Hoi Sabine, op zich is de nachttrein ook een prima optie als je weinig tijd hebt, omdat je toch ’s avond rond 21u pas vertrekt en ’s ochtends al heel vroeg aankomt. Volgende keer zeker doen hoor 🙂

   Reageer
 • Linda| travellersoftheworld
  27 september 2017 at 21:37

  Leuk om te lezen! Wat gaat dat anders dan in china zeg. De nachttrein in china was vreselijk, het bed was keihard en zo klein dat ik er nauwelijks in paste, heb gewoon totaal niet geslapen. De airco was gelukkig niet zo koud. In Europa heb ik ook een slechte ervaring met de nachttrein, dus als ik naar Thailand zou gaan weet ik niet of ik het aan zou durven, ook al klinkt die nieuwe trein echt super

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 september 2017 at 07:50

   Wauw, dat klinkt inderdaad niet comfortabel. In welk land in Europa heb je met de nachttrein gereisd? Lijkt me wel een gave ervaring. De nachttreinThailand kun je echt met een gerust hart proberen, zeker de nieuwe inderdaad!

   Reageer
 • Sonja
  8 september 2019 at 14:39

  Hoi Kimber

  Ik maak me druk of je genoeg ruimte heb voor een koffer (mijn koffer is groot)
  Ik zou graag een bovenbed willen, maar waar blijf je koffer?

  Reageer
  • Kimber
   11 september 2019 at 10:11

   Hoi Sonja,
   Dat moet wel lukken hoor. Er is veel ruimte onder de bedden dus ik verwacht dat je een koffer er wel onder kwijt kunt. Ook als je in een bovenbed ligt, moet je wel je koffer onder het onderste bed schuiven want boven is er natuurlijk geen plaats. Als je liever je koffer bij de hand houdt, zou ik voor een onderbed kiezen. Hoe dan ook, een bijzondere ervaring die ik je zeker aan kan raden.

   Reageer

Laat een reactie achter

Scroll Up