Thailand

Het lekkerste eten van Thailand

Papaya Salad

Na mijn rondreis door Vietnam was ik ervan overtuigd dat geen enkele Aziatische keuken kon tippen aan wat ik hier allemaal geproefd heb. Fout! In Thailand werden mijn smaakpapillen opnieuw helemaal wakker geschud en genoot ik van talloze verse, pittige en vooral smaakvolle gerechten. Omdat ik jullie ook graag mee laat genieten, zet ik mijn persoonlijke favorieten op een rijtje. Geniet mee van het lekkerste eten van Thailand.

 

Tom Yum

Met stip op nummer 1 staat Tom Yum. Deze pittige soep heeft een zure ondertoon waardoor hij verrassend fris smaakt. Er bestaan talloze variaties op Tom Yum, maar de meest voorkomende is die met kip of garnalen. Daarnaast zit er altijd citroengras, koriander, limoensap en Thaise basilicum in. De overige ingrediënten worden door de chef bepaald. Onderstaande foto is trouwens de lekkerste Tom Yum die ik in 4 weken tijd op heb. Ik at hem bij een groezelig tentje op een overdekte markt in een niet-toeristisch deel van Bangkok.

Tom Yum

 

Pad Thai

Pad Thai moet wel het bekendste gerecht van Thailand zijn. Werkelijk overal wordt dit wokgerecht verkocht en op de night markets staan meestal meerdere verkopers de Pad Thai vers voor je te wokken. De basisingrediënten voor Pad Thai zijn noedels, pinda’s, suiker en limoen. Daarnaast gaat er kip, tofu of garnalen doorheen. De knapperige taugé maakt het gerecht af. Op een markt betaal je gemiddeld €1 voor een goed bord Pad Thai. Een echte budget maaltijd dus die enorm populair is onder backpackers.

Pad ThaiPad Thai Wokken

 

Pad See Ew

Pad See Ew is één van mijn favoriete Thaise gerechten. Het belangrijkste ingrediënt is brede rijstnoodles. Deze worden geserveerd met ei, verschillende soorten groentes (maar net afhankelijk van de chefs voorkeuren) en kip, tofu of garnalen. Rund kan ook, maar dat heb ik niet vaak op het menu zien staan. De marinade bestaat uit sojasaus, oestersaus, vissaus en limoen. Zo lekker!

 

Som Tam (papaya salade)

Tijdens mijn 4 weken in Thailand is dit het gerecht wat ik veruit het meeste gegeten heb. Sterker nog, Som Tam bestelde ik bijna dagelijks! De eerste keer dat ik deze papaya salade geserveerd kreeg moest ik me even achter mijn oren krabben: waarom smaakte dit zo zuur? Eenmaal gewend aan de smaak vond ik het juist een heerlijk verfrissende, lichte maaltijd. De zure smaak wordt trouwens veroorzaakt door de azijn die over de salade gegoten wordt. Naast jonge papaya bevat deze salade ook altijd kousenband, pinda’s en tomaten.

Papaya Salad

 

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai soep is heerlijk romig vanwege de hoeveelheid kokos die er gebruikt wordt. Zelf kies ik altijd voor de vegetarische variant, maar eigenlijk is Tom Kha Kai soep met kip (Kai betekent kip). Voor mij is deze soep niet voldoende als een maaltijd, maar het is wel een heerlijk bijgerecht. Wist je dat gerecht heel gemakkelijk zelf te maken is? Check dit artikel voor het recept.

tom kha kai soep

 

Pad Kra Pao Muu (varkensvlees met Thaise basilicum)

Dit gerecht vormde samen met een bakje witte rijst de favoriete maaltijd van vriendlief. Zelf eet ik eigenlijk nooit varkensvlees, maar in het buitenland wil ik wel alles proeven. Dus ook Pad Kra Pao Gai heb ik niet laten staan en jeetje, wat een smaakbommetje is dit! Vooral de gefrituurde Thaise basilicum is echt fantastisch: de smaak verandert door het frituren compleet en is heel fris.

Pad Kra Pao Gai

 

Massaman Curry

Wie is er niet bekend met de geweldige smaak van Thaise Curry? Thuis kook ik geregeld groene curry, maar dit durfde ik in Thailand niet te bestellen, aangezien ik daar de hoeveelheid peper niet zelf kon bepalen. Een heerlijk alternatief is de Massaman Curry. Deze curry barst van de exotische smaken, zonder dat deze pittig is. De kokosmelk geeft het geheel een fluweelzachte smaak en dankzij de kardemom doet het zelfs wat Indiaas aan.

Massaman Curry

 

Mango sticky rice

Dit is misschien wel het lekkerste dessert wat ik ooit gegeten heb. Mango sticky rice is echt een fantastisch toetje bomvol smaak. Mijn eerste kennismaking met dit gerecht was meteen een schot in de roos. Ik had bij aankomst in Bangkok enorm last van een jetlag en kon geen hap door mijn keel krijgen. Omdat ik al heel lang niks meer gegeten had, dwong ik mezelf tot het proeven van de Mango sticky rice. Meer dan een paar hapjes kreeg ik niet weg, maar deze hapjes waren wel fantastisch lekker. Gedurende mijn reis heb ik dit hemelse dessert nog heel vaak gegeten.

Mango Sticky Rice

 

Kip Cashew

Kip Cashew is één van de weinige Thaise gerechten die ik thuis al eens op had. De zachte kip, de cashewnoten en de knapperige paprika maken dit een simpel maar zeer smaakvol gerecht. Er bestaan talloze varianten op de Thaise Kip Cashew en iedere chef voegt er zijn favoriete ingrediënten aan toe. Saskia en ik hebben beide een kookworkshop gevolgd waarbij we dit gerecht bereidden en onze versies zijn totaal verschillend. Saskia kreeg het recept mee naar huis, dus mocht je het zelf willen maken, bekijk dan het recept voor Thaise Kip Cashew.

Kip Cashew

 

Pad Pak Boong (gewokte morning glory)

Ik maakte in Vietnam voor het eerst kennis met morning glory, een groente die nog het meest weg heeft van wilde spinazie. Meestal wordt morning glory gewokt met een flinke hoeveelheid knoflook, sojasaus en oestersaus. Pad Pak Boong is een ideaal bijgerecht, maar zelf bestel ik het regelmatig als hoofdgerecht. Samen met een bakje witte rijst is dit een gezonde, maar zeker ook vullende maaltijd.

 

Nom Kabuang

Het is een beetje gemeen om dit koekje (of gebakje?) hier te noemen, aangezien deze lang niet overal in Thailand verkocht werd. Ik spotte deze lekkernij voor het eerst op een night market in Krabi en toen durfde ik het niet aan om ze te bestellen. Later, in Phang Nga, besloot ik het toch maar te proberen en ik was meteen verkocht. Wat een ontzettend lekkere, zoete snack is dit! Het witte is merengueschuim en het oranje is geraspte zoete aardappel. Klinkt gek, smaakt goddelijk. Bij mijn weten is de kans het grootst dat je dit koekje in het zuiden van Thailand tegen het lijf loopt. In het noorden heb ik ze niet gezien.

 

Versgeperst fruitsap

Ik twijfelde of ik deze hier moest noemen, aangezien dit natuurlijk geen eten is. Toch kan ik niet om het versgeperste fruitsap heen. Overal in Thailand vind je kraampjes waar ze met een slowjuicer fruit voor je persen. Mijn persoonlijke favoriet is het passievruchtensap. Zo lekker! Daarnaast is mango natuurlijk ook altijd goed en in de regio van Chiang Mai kun je de lekkerste verse aardbeiensapjes drinken. Let wel op: vrijwel altijd wordt er suikerwater aan je sapje toegevoegd. Hierdoor is het een stuk minder gezond dan dat je denkt. Wil je dit niet? Zeg dan meteen tijdens het bestellen: “No sugar”. Iedereen begrijpt wat je bedoelt.

Fruitsap Stalletje Thailand

 

Ik weet zeker dat bovenstaande slechts een topje van de ijsberg is. De Thaise keuken barst van de smaakvolle gerechten en ik heb alleen nog maar de populairste varianten geproefd. Wat is volgens jouw het lekkerste eten van Thailand?

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

  • Reageer
    Richard Lamain
    16 augustus 2017 op 16:49

    De foto van je lekkerste Tom Yam is zeker geen Tom Yam maar van een kom overheerlijke rijstnoedels, de platte variant

    • Reageer
      Kimber
      16 augustus 2017 op 18:25

      Hoi Richard, Het was toch echt Tom Yam wat ik daar besteld had en waar het ook naar smaakte. Misschien dat de chef in dit geval creatief bezig geweest is door er rijstnoedels aan toe te voegen ;).

  • Reageer
    Richard Lamain
    16 augustus 2017 op 16:54

    Het koekje heet trouwens Nom Kabuang …..
    Kai is kip en Gai is ei…. wil je niet bij alles verbeteren maar er zitten nog wel wat foutjes in en ik lan het weten met mn Laotiaanse vrouw en jarenlange Thailand ervaring

    • Reageer
      Kimber
      16 augustus 2017 op 18:27

      Super leuk om de naam van het koekje te krijgen! Heb flink zitten Googlen maar kon het niet achterhalen, dus ben er alleen maar blij mee. Bedankt!

  • Reageer
    Mariëlle
    16 augustus 2017 op 21:40

    Het beste toetje is de Kanom Thuay, een jelly achtig 2 laags klein rond toetje, gemaakt van enerzijds laag kokosmelk/bloem/suiker en anderzijds laag van kokosmelk/zout/bloem. Een crime om het goed uit te spreken , zoiets als [kanoom toewai] . Het wordt gemaakt in een grote stoompan en je herkent de makers op straat aan de stoompan met superveel kleine ronde schaaltjes, zo’n 5 cm in doorsnede erin. Je koopt deze lekkernij in een piepschuim schaaltje meestal een stuk of 10 tegelijk. De lokalen vinden het zelf ook heerlijk.

    • Reageer
      Kimber
      18 augustus 2017 op 16:01

      Dat klinkt goed, al moet ik zeggen dat ik die jelly toetjes in Azië meestal niet zo kan waarderen. Maar eerlijk is eerlijk, dit moet ik de volgende keer proberen!

  • Reageer
    Denise
    17 augustus 2017 op 08:15

    Oh, heeeeeeerlijk! Echt, heerlijk! Ik ruik het gewoon al! Ik wil ook nog steeds zo’n blog schrijven, want ik ben ook zó dol op de Thaise keuken. Ik heb het een jaar lang élke dag gegeten, ’s middags en ’s avonds. Goddelijk!
    En ja, ik mis nog een paar gerechten, maar die deel ik dan wel een keer in een eigen blog. Duurt nog wel even hoor. Dank je wel alvast voor dit heerlijks!

    • Reageer
      Kimber
      18 augustus 2017 op 16:01

      Doen!! Kan ik bij jou komen kwijlen 😉

Reageer