Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

5x bijzondere activiteiten op vulkanen in Nicaragua

Home / Nicaragua / 5x bijzondere activiteiten op vulkanen in Nicaragua

Nicaragua staat bij veel reizigers ook wel bekend als het land van de vulkanen. Er zijn in totaal meer dan 25 vulkanen te vinden, waarvan er een groot aantal nog actief zijn. Op veel van deze vulkanen kun je bijzondere activiteiten doen. Wandel bijvoorbeeld door het regenwoud op de top van een vulkaan, klim naar een vulkanische waterval of bewonder ’s avonds de kolkende lava in één van de vulkaankraters. Wist je dat je in Nicaragua zelfs op een vulkaan kunt slapen en dat je hier als enige land ter wereld kunt vulkaanboarden van een actieve vulkaan? Kijk mee naar de 5 leukste en meest bijzondere activiteiten op de vulkanen in Nicaragua! 

 

#1 Ga vulkaanboarden op de Cerro Negro vulkaan

Nicaragua is het enige land ter wereld waar je kunt vulkaanboarden vanaf een actieve vulkaan. De Cerro Negro vulkaan ligt op slechts een klein uurtje rijden van de sfeervolle koloniale stad León. Het is nog best een pittige klim naar de top van de vulkaan, maar gelukkig is de omgeving prachtig. Eenmaal op de top stap je op je board en race je van de 675 meter hoge vulkaan af. Het leek me vooraf vrij eng, maar ik vond het uiteindelijk enorm gaaf en ik kan vulkaanboarden in Nicaragua zeker aanraden!

Lees hier meer over mijn ervaring met vulkaanboarden op de Cerro Negro.

Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

#2 Wandel over de kraters van de Mombacho vulkaan

Één van de mooiste natuurreservaten die we bezochten tijdens onze rondreis door Nicaragua is het Mombacho Volcano Natural Reserve. Centraal in dit natuurreservaat staat de Mombacho vulkaan. Door de uitbarsting van deze vulkaan is een groot en uniek natuurgebied ontstaan. Onder begeleiding van een gids maakten we een mooie wandeling over de kraters van de vulkaan. Ik had vooraf eerlijk gezegd geen hele hoge verwachtingen van deze wandeling, maar achteraf was het één van de meest bijzondere dingen die we tijdens onze reis gedaan hebben. We verwonderden ons vooral over het feit dat je hier in korte tijd door maar liefst drie verschillende ecosystemen loopt. Het ene moment bevind je je in een dicht bebost tropisch regenwoud en even later kom je uit op een grote open vlakte vol gekleurde bloemen. Op de toppen zie je bij goed weer zelfs Granada en de bijbehorende Isletas liggen. Ik vond het absoluut een aanrader! Houd er wel rekening mee dat je de Mombacho vulkaan alleen mag beklimmen met een gids en dat deze wandelingen op vaste tijden beginnen.

Lees meer over onze wandeling over de kraters van de Mombacho vulkaan.

Mombacho NicaraguaMombacho NicaraguaMombacho NicaraguaMombacho NicaraguaMombacho Nicaragua

 

#3 Geniet van de zonsondergang op de actieve Telica vulkaan

Net als de Cerro Negro ligt ook de Telica vulkaan vlakbij de noordelijke stad León. Dit is een van de meest populaire vulkanen van Nicaragua en volgens locals is de Telica vulkaan zelfs de mooiste vulkaan van het land. Na mijn bezoek, kan ik wel begrijpen waarom. Wij maakten een mooie wandeling naar de top van de rokende vulkaan en onderweg hadden we een geweldig uitzicht op de groene omgeving. Vanaf één van de vele uitzichtpunten genoten we van een prachtige zonsondergang. Het viel me ook op hoe opvallend rustig het hier is in vergelijking met de andere vulkanen die we bezochten. Toen de zon onder was, liepen we naar de diepe krater waar we onderin lava zagen stromen. De Telica vulkaan is namelijk nog actief. Vind je een zonsondergang nog niet spannend genoeg? Het is ook mogelijk om op de Telica vulkaan te overnachten!

Lees hier meer over onze ervaring op de Telica vulkaan.

Telica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

#4 Bekijk de kolkende lava in de Masaya vulkaan

De Masaya vulkaan ligt vlakbij de gezellige stad Granada en het vulkanische kratermeer Laguna de Apoyo. Wij bezochten de Masaya vulkaan bewust in de avond, omdat je dan een grote kans hebt om lava te zien. Het is ’s avonds wel vrij druk, omdat er slechts een handjevol mensen per keer naar boven mag. Uiteindelijk hebben we bijna 1,5 uur in de ‘file’ gewacht, maar dat was het helemaal waard. Het was zo bijzonder om vlak onder ons de kolkende lava te zien borrelen in de krater. De lava was hier ook een stuk beter zichtbaar dan bij de Telica vulkaan. Eenmaal boven heb je ook een mooi uitzicht op de sterren, omdat het in de hele omgeving erg donker is. Je mag maar een paar minuten boven bij de kraterrand blijven, maar het is wat mij betreft echt de moeite waard. Het is ook mogelijk om de Masaya vulkaan overdag te bezoeken. Je kunt dan een mooie wandeling maken in het nationale park. Als je lava wilt zien, kun je de vulkaan wel het beste in de avond bezoeken.

Boek hier je avondtour naar de Masaya vulkaan.

Masaya vulkaan

 

#5 Koel af onder een waterval op de Maderas vulkaan op Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een klein eiland in het meer van Nicaragua. Op dit eiland zijn twee enorme vulkanen te vinden, de Maderas en Conceptión vulkaan, die het grootste deel van het eiland beslaan. Je kunt deze vulkanen onder begeleiding van een gids beklimmen, maar dit kost al snel een volle dag en is vooral aan te raden als je getraind bent. Zelf vonden we het iets te veel van het goede om de volledige vulkaan te beklimmen. In plaats daarvan kozen we ervoor om een wandeling te maken naar de 90-meter hoge San Ramón waterval die op de Maderas vulkaan is gelegen. De totale wandeling duurt ongeveer 4 uur heen en terug. Met name het laatste deel van de wandeling is vrij zwaar, omdat je over rotsen moet klauteren en door stromingen heen moet lopen. Eenmaal aangekomen bij de waterval bleek dit gelukkig helemaal de moeite waard. Ondanks dat wij er eigenlijk in het verkeerde seizoen waren en de waterval wat minder krachtig was, vond ik het alsnog erg indrukwekkend. Je kunt hier ook even lekker afkoelen in het kleine meertje onder de waterval.

Bekijk hier al mijn tips voor een bezoek aan Isla de Ometepe.

Isla de Ometepe Charco VerdeIsla de Ometepe San RamonIsla de Ometepe San Ramon Isla de Ometepe San Ramon

 

Naast het beklimmen van vulkanen in Nicaragua is er nog veel meer te zien en te doen in dit mooie en bijzondere land. Wil je meer lezen over onze rondreis door Nicaragua? Bekijk hier alle artikelen over Nicaragua

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven