Telica vulkaan Nicaragua

Zonsondergang en kolkende lava bovenop de actieve Telica vulkaan

Home / Nicaragua / Zonsondergang en kolkende lava bovenop de actieve Telica vulkaan

Volgens veel locals in Nicaragua is Telica de mooiste en meest indrukwekkende vulkaan van het land. Deze actieve vulkaan is vooral bijzonder omdat je vanaf de kraterrand de kolkende oranjerode lava ziet borrelen. Ook het uitzicht vanaf de top van de vulkaan is prachtig. Je hebt namelijk een geweldig zicht op de groene omgeving vol met andere vulkanen met in de verte de Grote Oceaan. Het is daarom de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. Kijk mee naar onze wandeling over de Telica vulkaan!

 

Waarom een Sunset Tour?

De Telica vulkaan is onder begeleiding van een gids de hele dag door te bezoeken. Wij kiezen bewust voor de Sunset Tour, omdat we dan de grootste kans hebben om lava te zien in de krater. De kans op lava is bij een avondtour namelijk zo’n 60%. Er wordt geadviseerd om een zaklamp (of telefoon met zaklamp-functie), 2 liter water en een vestje mee te nemen. Om 2 uur ’s middags verzamelen we in het centrum van León. Op naar de Telica vulkaan!

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Aankomst bij de vulkaan

Na ongeveer een tot anderhalf uur rijden over een hobbelige zandweg, komen we aan bij de voet van de vulkaan. Hier zien we meteen een groot waarschuwingsbord dat we een actieve vulkanische zone betreden. Ergens voelt dit wel wat gevaarlijk, maar als de vulkaan niet actief was, konden we natuurlijk ook geen lava zien. Bovendien houden ze de vulkaan goed in de gaten en zodra er een verhoogd risico is op een uitbarsting, is de vulkaan niet meer toegankelijk. Vol goede moed gaan we daarom op pad.

Telica vulkaan Nicaragua

 

De wandeling over de vulkaan

Om bij de kraterrand te komen, moeten we ongeveer een uur omhoog klimmen. Er is wel een soort wandelpad aangelegd, maar het ligt volledig vol met rotsen en je moet goed opletten waar je loopt. Toch heeft het juist wel iets om door zo’n ruige natuur te lopen. Overal liggen grote en kleine rotsen in allerlei kleuren: van geel tot rood en van zwart tot wit. Het voelt soms bijna alsof we over een maanlandschap lopen. De klim naar boven is vrij pittig, maar gelukkig stoppen we af en toe om op adem te komen en van het uitzicht te genieten. Onze gids vertelt ons tijdens deze stops een hoop over de bijzondere Telica vulkaan, wat de wandeling extra interessant maakt.

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan Nicaragua

 

De klim naar de kraterrand

Het laatste deel van de route is wat steiler dan het eerste deel van de wandeling. Ik vind het soms best zwaar, maar er lopen ook mensen mee die op de vulkaan blijven slapen en dus ook nog al hun slaapspullen mee naar boven sjouwen. Toch moet deze wandeling prima te doen zijn voor iedereen die een redelijke basisconditie heeft. Mijn conditie is echt niet super en ik heb het ook gered.

Telica vulkaan NicaraguaTelica vulkaan Nicaragua

 

Bovenaan de kraterrand

Eenmaal boven bij de kraterrand kijk ik mijn ogen uit: wát een enorme krater, maar ook wát een lucht. Je kunt slechts een paar seconden dichtbij de rand komen. De zwavellucht is namelijk enorm overheersend en ontneemt je soms even de adem. Toch is het enorm gaaf om dit te zien. Zodra we ons omdraaien, zien we pas goed hoe hoog we zijn en hoe mooi groen de valleien beneden zijn.

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Op zoek naar de mooiste plek voor de zonsondergang

Nadat we de krater hebben bewonderd, wandelen we door naar de andere kant van de top, omdat we daar een beter uitzicht hebben op de ondergaande zon. Onderweg zien we een aantal paarden. Vol verbazing vraag ik wat zij hier doen en onze gids legt uit dat de paarden dol zijn op de stenen die hier liggen. Vooral de stenen hoog bovenop de vulkaan zijn extra zout en hier likken ze graag aan. Bovendien zijn de paarden uitstekend in staat om de vulkaan op te klimmen.

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Een grot vol vleermuizen

Onderweg stoppen we ook nog even bij een grote kloof. Hier klauteren we naar beneden, totdat we in een donkere grot uitkomen. Hier zit het vol met vleermuizen, heel bijzonder om te zien. Wanneer we de grot uitlopen, lopen we tussen een andere kloof waartussen een prachtig uitzicht tevoorschijn komt. We zien dat de zon al bijna onder is, dus we klauteren snel omhoog op weg naar de plek waar we het beste uitzicht hebben op de zonsondergang.

Telica vulkaan Nicaragua

 

Zonsondergang vanaf de Telica vulkaan

Een paar minuten later komen we aan op een mooie open plek met een geweldig uitzicht over de omgeving. Hier eten we de broodjes op die we van Volcano Day mee gekregen hebben als avondeten. Het smaakt verrassend goed met zo’n geweldig uitzicht erbij.

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Het blauwe uurtje op de vulkaan

Zodra de zon onder is, kleurt de lucht prachtig blauw met roze. Ik vind dit blauwe uurtje na zonsondergang altijd zo bijzonder. Ik begrijp wel meteen waarom werd aangeraden om een vestje of jas mee te nemen. Waar ik het de hele middag super warm had, is het opeens flink afgekoeld nu de zon onder is.

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Kolkende lava in de krater

Zodra het nog donkerder wordt, wandelen we terug naar de krater om de lava te bewonderen. Waar we ’s middags enkel een hoop rook zagen, zien we nu duidelijk de fel oranjerode lava borrelen in de krater. We horen dus gelukkig bij de 60% die lava ziet tijdens deze tour. Ik vind het echt heel bijzonder om te zien. We zagen eerder tijdens onze reis ook al lava in de Masaya vulkaan. Ik vind de Telica echter nog een stuk indrukwekkender en bovendien mogen we hier zo lang blijven als we willen, terwijl je bij de Masaya vulkaan lang in de rij moet staan en maximaal 5 minuten bij de krater mag blijven. Wanneer het echt helemaal donker is, wandelen we voorzichtig naar beneden. Ik snap meteen waarom we een zaklamp mee moesten nemen, want het is hier echt pikkedonker doordat de vulkaan zo afgelegen is. Gelukkig bereiken we veilig onze jeep die ons terugbrengt naar León.

Wil je ook graag de Telica vulkaan bezoeken? Boek hier je sunset tour op de Telica vulkaan. Ben je nog wat avontuurlijker ingesteld en kun je geen genoeg krijgen van deze bijzondere omgeving? Dan heb je geluk. Het is namelijk ook mogelijk om op de Telica vulkaan te blijven slapen!

Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua Telica vulkaan Nicaragua

 

Tip: Bezoek ook de Cerro Negro Vulkaan

Naast de Telica vulkaan is er in de buurt van León nog een andere vulkaan die je eigenlijk niet mag missen: de Cerro Negro. Dit is de enige vulkaan ter wereld waar je kunt vulkaanboarden. Lees meer over mijn ervaring met vulkaanboarden vanaf een 675 meter hoge vulkaan. Ondanks dat ik het erg spannend vond, kan ik je wel vast verklappen dat het een enorm gave ervaring is. Naast deze indrukwekkende vulkanen is er nog veel meer te zien en doen in León. Ik vond het een prachtige stad met een mooie mix van oude koloniale gebouwen en hippe en moderne eettentjes.

Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Bekijk hier al onze tips voor een bezoek aan Nicaragua.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven