Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

Vulkaanboarden op de Cerro Negro in Nicaragua

Home / Nicaragua / Vulkaanboarden op de Cerro Negro in Nicaragua

Toen ik eenmaal bovenop de Cerro Negro vulkaan stond, vroeg ik me toch wel even af waarom ik dit ook alweer zo’n leuk idee vond. Op een houten plank van een 675 meter hoge actieve vulkaan af racen, ga ik dit echt doen!? Zo vanaf de top is het toch wel erg steil. Als ik zie dat mijn voorgangers zonder kleerscheuren beneden zijn gekomen, ben ik enigszins gerustgesteld en stap ik op mijn board. Benieuwd hoe ik het vond? Ik vertel je alles over vulkaanboarden in Nicaragua en waarom je deze unieke ervaring niet mag missen.

 

Op naar de Cerro Negro

Vanuit het centrum van León rijden we in een fijne open jeep in een klein uurtje naar de voet van de Cerro Negro, een actieve vulkaan van maar liefst 675 hoogte. Hier krijgen we onze boards. Er zijn een aantal jongens meegereden die aanbieden om voor 4 dollar onze boards te dragen, waar ik en de andere meiden die mee zijn graag gebruik van maken. Als je een beetje mijn formaat bent, lees: nog geen 1.60m groot, raad ik je zeker aan om je board te laten dragen. De wind is, met name op de top, heel verraderlijk en met board was ik waarschijnlijk al lang omgewaaid. Bovendien zijn de jongens blij met het zakcentje wat ze verdienen, win-win.

Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

De klim naar de top

We starten aan onze pittige wandeling naar boven. In totaal is het ongeveer 45 minuten lopen naar de top. Het is met name wat zwaarder vanwege de hevige wind. Ook is er nergens begroeiing en schijnt de zon flink. Gelukkig lopen we niet recht omhoog, maar is er een slingerend pad aangelegd. We wandelen eerst een andere krater op, zodat we via de kraterand naar de top kunnen lopen van de krater waar we later vanaf gaan boarden. We worden onderweg al gerustgesteld dat er aan de andere kant enkel zand en kleine steentjes liggen in tegenstelling tot de grote stenen die je hier ziet.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

De eerste tussenstop: de zwarte vulkaan in de groene heuvels

Omdat we onderweg 3 keer stoppen en ik niet zelf mijn board hoef te tillen, is de wandeling goed te doen. De eerste keer dat we stoppen, krijgen we wat meer uitleg over de vulkaan. De Cerro Negro, letterlijk vertaald ‘zwarte heuvel’, is de jongste vulkaan van Centraal-Amerika. Doordat de laatste uitbarsting in 1999 was, is de vulkaan nog zo zwart. Dit valt pas echt goed op nu we wat hoger staan, want de rest van de omgeving bestaat uit groene heuvels.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

De tweede tussenstop: het uitzichtpunt

De tweede stop maken we bij een uitzichtpunt met een grote rots. Vanwege de sterkte wind kun je hier bijna niet rechtop staan, maar toch proberen we wat foto’s te maken met de bijzondere omgeving. Ondanks dat de vulkaan grotendeels zwart is, zie je rondom de krater ook heel duidelijk rood, geel en wit gesteente. De rode stenen zijn ijzer, de gele zwavel en de witte magnesium.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

De derde tussenstop: de kraterrand

De derde keer dat we stoppen, zijn we al bijna op de top. We laten de boards hier liggen en lopen dan nog een stukje naar de kraterrand. Hier zie je nog beter hoe kleurrijk de krater is. Wanneer je een klein stukje graaft in het zand, voel je goed hoe enorm warm het zand is. Dit komt doordat de vulkaan nog actief is. De vulkaan wordt overigens heel goed in de gaten gehouden, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij ineens uitbarst. Wanneer we ons omdraaien, zien we aan de andere kant een enorme groene vlakte met in de verte een groep andere vulkanen, waaronder de Telica die we een dag later gaan bezoeken.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

De outfits voor het vulkaanboarden

We keren vanaf het uitzichtpunt weer terug naar onze boards en kleden ons goed aan voor de afdaling. Het is de bedoeling dat we onze rugzakken op onze buik dragen en daar een pak overheen aantrekken. Ook krijgen we een veiligheidsbril op en handschoenen aan. Verder wordt het aangeraden om een bandana of buff over je gezicht te dragen, zodat je geen zand of steentjes in je gezicht krijgt. Deze bandana kun je zelf meenemen, maar hij is ook tegen een klein prijsje te koop.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Uitleg over het vulkaanboarden

Als we allemaal onze pakken aan hebben, krijgen we uitleg hoe we veilig beneden kunnen komen. Wanneer je wat verder naar achteren gaat hangen en je voeten enkel heel zachtjes op de grond laat rusten, ga je een stuk harder. Wil je liever wat afremmen, dan moet je wat meer rechtop gaan zitten en je voeten verder in het zand duwen. Deze uitleg is heel handig, want hierdoor heb je veel meer controle tijdens het boarden. Daarnaast wordt er elke keer goed gecontroleerd of je voorganger veilig beneden is, alvorens de volgende mag vertrekken.

Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Vulkaanboarden vanaf een actieve vulkaan

Als ik vanaf de top naar beneden kijk, zie ik dat het toch wel erg steil is en vraag ik me af waarom ik ook alweer op het geweldige idee was gekomen om op een plank van een actieve vulkaan af te racen. Als ik zie dat mijn voorgangers zonder kleerscheuren beneden zijn gekomen, ben ik enigszins gerustgesteld en stap ik op mijn board. Hoewel het me vooraf best eng leek, vond ik het eigenlijk alleen maar ontzettend gaaf. Doordat je zelf voldoende controle hebt over je snelheid is het heel goed te doen. Ik vind het bijna jammer dat ik niet nog een keer mag, want het was zo leuk. Halverwege de vulkaan staat een fotograaf die foto’s maakt als je op je board langskomt. Zulke foto’s kun je met deze snelheid zelf bijna niet maken en zo heb ik toch bewijs van mijn stoere avontuur.

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Na afloop

Ondanks alle beschermende kleding, komen we toch helemaal zwart en vol zand beneden. Onze jeep is inmiddels naar de voet van de vulkaan gereden en staat op ons op te wachten met koekjes, nootjes en bananen. We werpen nog een laatste blik op de Cerro Negro. Als we die mini mensjes bovenop de vulkaan zien, kunnen we haast niet geloven dat we daar zelf een paar minuten geleden nog stonden. We rijden terug naar León en krijgen nog een gratis drankje in de tuin van Via Via. Na al dat stof en zand is zo’n ijskoud drankje heel fijn. We kletsen nog even na over ons geweldige avontuur op de Cerro Negro en dan zit het er alweer op.

Cerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Vulkaanboarden op de Cerro Negro in beeld

Om je een beter beeld te geven van het vulkaanboarden zelf, hebben we ook een GoPro meegenomen tijdens het vulkaanboarden. De beelden hieronder zijn overigens gefilmd door mijn vriend, die een stuk harder naar beneden ging dan ik.

 

Zou ik het aanraden om te gaan vulkaanboarden?

Al met al ben ik super blij dat we zijn gaan vulkaanboarden op de Cerro Negro. Als je net als ik een beetje twijfelt of het wel iets voor jou is, dan zou ik je aanraden om het gewoon te doen. Ik vond het echt een unieke ervaring. Alleen de wandeling naar de top van de vulkaan is al super, omdat de omgeving waar je doorheen loopt heel bijzonder is. Het vulkaanboarden vond ik achteraf gelukkig niet eng of gevaarlijk. Als je goed naar de instructies luistert, heb je zelf alle controle over je snelheid. Ik vond het vooral echt enorm gaaf en het was een ervaring die ik niet had willen missen! Wil jij ook vulkaanboarden in León? Boek hier je tour!

Cerro Negro Volcano Boarding NicaraguaCerro Negro Volcano Boarding Nicaragua

 

Wil je meer lezen over onze reis door Nicaragua? Bekijk hier alle artikelen over Nicaragua.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

5 reacties op “Vulkaanboarden op de Cerro Negro in Nicaragua”

  1. Pingback: Round trip Nicaragua: recommended route in 2 weeks | TripAdvisor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven