Mombacho Nicaragua

Wandelen over de kraters van de Mombacho vulkaan in Nicaragua

Home / Nicaragua / Wandelen over de kraters van de Mombacho vulkaan in Nicaragua

Tijdens onze reis door Nicaragua bezochten we het Mombacho Volcano Natural Reserve. Centraal in dit natuurreservaat staat de Mombacho vulkaan, waardoor een groot en uniek natuurgebied is ontstaan. We maakten een wandeling over de kraters van de vulkaan en verwonderden ons over het feit dat je hier door maar liefst drie verschillende ecosystemen loopt. Het ene moment bevind je je in een dicht bebost tropisch regenwoud en even later kom je uit op een grote open vlakte vol gekleurde bloemen. Op de toppen zie je bij goed weer zelfs Granada en de bijbehorende Isletas liggen. Lees alles over onze wandeling over de kraters van de Mombacho vulkaan!

 

Trails in het Mombacho Volcano Natural Reserve

De grootste trekpleister van het Mombacho Volcano Natural Reserve is de Mombacho vulkaan. Deze vulkaan bestaat uit vier kraters, waarvan er drie te voet toegankelijk zijn. Er liggen in totaal drie verschillende wandelroutes rondom de kraters, variërend qua niveau van beginner (Sendero El Cráter), tot medium (Sendero Trigillo) en gevorderd (Sendero El Puma). Bij de laatste twee trails is een gids verplicht.

 

1. Sendero El Cráter

Sendero El Cráter is de enige wandelroute die je zonder gids kunt lopen. De route is 1,5 kilometer lang en je doet er in totaal ongeveer anderhalf uur over. Onderweg kom je vier mooie uitzichtpunten tegen en ook loop je langs zogenaamde fumadoras. Dit zijn rokende gaten in de grond die een uitlaatklep vormen van de slapende vulkaan. Een aantal geologen twijfelt echter of de vulkaan wel slaapt, aangezien de Cráter Principal (de enige krater die je niet kunt betreden) eerst erg groen was, maar inmiddels vanwege hete gassen van kleur verandert. De vulkaan lijkt dus langzaam wakker te worden.

Mombacho Nicaragua

 

2. Sendero Tigrillo

De Sendero Tigrillo is een uitgebreide versie van de Sendero El Cráter, maar deze route is vanwege het flinke hoogteverschil wel een stuk zwaarder. De Tigrillo trail is 2,5 kilometer lang en de totale tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Deze route mag je alleen met een gids lopen. Onderweg kom je 8 mooie uitzichtpunten tegen en ook zie je veel unieke flora en fauna. Tijdens de route loop je door maar liefst drie verschillende ecosystemen. Wij hebben zelf voor deze trail gekozen.

Mombacho Nicaragua

 

3. Sendero El Puma

Sendero El Puma is de zwaarste en langste trail op de Mombacho vulkaan. De route is 4 kilometer lang en je doet er ongeveer 4 uur over. Ook hier is een gids verplicht. Vanuit deze trail heb je het mooiste uitzicht op de Cráter Principal en je kunt zelfs Isla de Ometepe zien liggen in de verte.

Mombacho Nicaragua

Zoek je wat meer adrenaline? Het is ook mogelijk om te ziplinen in het Mombacho Volcano Natural Reserve.

 

Hoe kom je bij de Mombacho vulkaan?

De Mombacho vulkaan ligt op zo’n drie kwartier rijden van de stad Granada. Het openbaar vervoer naar de Mombacho vulkaan is redelijk beperkt, maar er stopt wel een bus op zo’n twee kilometer van het reservaat. Wij kozen daarom zelf voor een taxi. Je kunt ook een tour boeken vanuit Granada, Laguna de Apoyo of Managua.

De ingang van het natuurreservaat ligt aan de voet van de vulkaan. Hier kun je kaartjes kopen voor één van de drie wandelroutes. Ook dien je een keuze te maken of je de vulkaan zelf omhoog wilt lopen of dat je gebruik maakt van de truck, die je 4 keer per dag op en neer rijdt. Je kunt ook met eigen auto, maar dit kan enkel als je een 4×4 hebt en de bestuurder ervaring heeft met bergop rijden. Wij kozen voor de truck en hadden daar zeker geen spijt van. Naar boven lopen is erg steil en vol in de zon, dus we vonden het het geld meer dan waard. Halverwege stop je bij een pleintje waar je wat kunt drinken en een aantal oude panden kunt bewonderen.

Tip: de Mombacho vulkaan is een perfecte tussenstop tussen Laguna de Apoyo en Granada. Wij vertrokken ’s ochtends vanuit onze accommodatie in Laguna de Apoyo en reden via een tussenstop in Catarina met een taxi naar de Mombacho vulkaan. Na onze wandeling op de vulkaan werden we weer opgepikt en naar Granada gebracht.

Mombacho NicaraguaMombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua

 

Start van de trail door het regenwoud

Eenmaal boven zitten we inmiddels op 1150 meter hoogte en beginnen we aan onze tocht over de kraters. Al snel lopen we een dicht regenwoud in. Onze gids vertelt volop over de verschillende flora en fauna en de unieke eigenschappen van het natuurgebied. Tussen de bomen door vangen we soms een glimp op van Granada en de Isletas van Granada, een groep van 365 eilandjes die is ontstaan door een uitbarsting van de Mombacho vulkaan.

Tip: Neem een jas of vest mee voor dit eerste stuk. Dit lijkt misschien wat raar aangezien het aan de voet van de vulkaan vaak zo’n 30 graden is. Op de top van de vulkaan kan het echter erg koud zijn, zeker wanneer je ’s ochtends door de dichte jungle loopt.

Mombacho Nicaragua Mombacho NicaraguaMombacho NicaraguaMombacho Nicaragua

 

Zonder de Mombacho is er geen water

We stoppen bij een smalle canyon waar het water door de muren sijpelt. Onze gids legt ons uit dat de Mombacho vulkaan enorm belangrijk is voor de omgeving. Zonder de vulkaan zou een stad als Granada bijvoorbeeld geen water hebben. Het bos werkt als een soort spons, doordat het regenwater absorbeert en het vocht vasthoudt. Het water stroomt via verschillende bronnen naar beneden en wordt gebruikt om bijvoorbeeld koffiebonen te verbouwen, maar ook als drinkwater. Wat we ook bijzonder vinden, is dat 60% van de vulkaan privaat bezit is. We vragen ons af wat een individu met een stukje van de vulkaan moet, maar onze gids legt uit dat hier het motto geldt ‘als je het kunt betalen, kun je het hebben’. Het gaat dus meer om status, want het blijft gelukkig een beschermd natuurgebied.

Mombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua

 

Wandelen door drie verschillende ecosystemen

Op een gegeven moment merken we dat de zon steeds meer door de bomen schijnt en voor we het weten zijn we bovenop één van de kraters. Hier is de natuur en het klimaat totaal anders. Tijdens onze wandelingen lopen we door maar liefst drie verschillende ecosystemen en dat allemaal op één vulkaan, heel bijzonder om te zien hoe dat zo snel kan veranderen.

Mombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua

 

Uitzicht over Granada, Las Isletas en Laguna de Apoyo

Na een paar minuten komen we bij een groot open veld aan. Het staat vol met kleurrijke bloemen en lage planten. Vanaf het uitzichtpunt kijken we uit over Granada en Las Isletas. We kunnen zelfs Laguna de Apoyo zien liggen waar we de eerste dagen van onze reis doorbrachten. Onze gids geeft aan dat we veel geluk hebben met het weer. De vulkaan ligt namelijk zo’n 70% van de tijd in de wolken en soms zie je door de mist niet eens je hand als je die voor je uitsteekt.

Mombacho NicaraguaMombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua

 

De laatste klim omhoog

Al snel lopen we het dichte regenwoud weer in. Deze laatste klim omhoog naar de top van de tweede krater is het pittigste stuk van onze wandeling. Het valt ons op hoe doodstil en rustig het is als we hier tussen de bomen lopen, terwijl we net van een winderige open vlakte komen waar we nog net niet zijn weg gewaaid en waar we juist overal geluiden hoorden. Sommige stukken van de route omhoog zijn erg glad en steil, maar gelukkig zijn er af en toe touwen gespannen waaraan we ons omhoog kunnen trekken.

Mombacho Nicaragua Mombacho Nicaragua Mombacho NicaraguaMombacho Nicaragua

 

Het laatste uitzichtpunt en de tocht naar beneden

Eindelijk bereiken we de top van de tweede krater. Waar we bij het vorige uitzichtpunt veel geluk hadden met het weer, zien we hier helaas geen hand voor ogen. Het lijkt dus toch te kloppen dat de vulkaan zo vaak middenin de wolken ligt. Vanaf de hoogste top wandelen we weer terug naar ons beginpunt. Onze gids stopt even, omdat hij denkt een luiaard te zien. De kans om op deze route een luiaard te spotten is namelijk erg groot. Ook puma’s leven op de vulkaan. De zwaarste trail wordt niet voor niets de Puma trail genoemd. De laatste keer dat de puma gezien is, was echter in 2012. Tegen de avond kun je ook bijzondere roodoogkikkers spotten in dit gebied. Helaas hebben we vandaag wat dieren betreft minder geluk, maar zodra we beneden komen is het wel weer heerlijk zonnig. Het is bizar hoe veranderlijk het weer rondom de vulkaan is.

Mombacho NicaraguaMombacho Nicaragua

 

Het beste uitzicht op de Mombacho vulkaan

Ik wist vooraf niet zo goed wat ik moest verwachten van de wandeling en ik had geen enorm hoge verwachtingen, maar achteraf was het één van de meest bijzondere dingen die we tijdens onze reis gedaan hebben. Ik raad je dan ook zeker aan om tijdens je reis door Nicaragua een bezoek te brengen aan het Mombacho Volcano Natural Reserve. Indien je hier niet aan toekomt, geniet dan in ieder geval even van het uitzicht op deze unieke vulkaan. Het beste uitzicht heb je vanuit de Iglesia La Merced in Granada of vanuit het water tijdens een kajak- of boottocht langs de Isletas de Granada.

Bekijk hier mijn tips voor een bezoek aan Granada.

Granada Nicaragua Granada Nicaragua

 

Wil je meer lezen over onze rondreis door Nicaragua? Bekijk hier onze route door Nicaragua in twee weken

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven