Wat te doen op Madeira

Wat te doen op Madeira: 20x tips en bezienswaardigheden

Home / Portugal / Madeira / Wat te doen op Madeira: 20x tips en bezienswaardigheden

Madeira, een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, wordt ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Woeste kustlijnen, veel unieke bloemen en planten en een aangenaam klimaat het hele jaar door maken dit inderdaad een tropische bestemming relatief dichtbij huis. Ik ontdekte de mooiste plekken van het eiland en laat je in dit artikel heel graag zien wat te doen op Madeira. Kijk mee naar mijn tips voor Madeira!

#1 Wandelen langs de levada’s

Madeira is een populaire bestemming onder wandelaars en dat is mede te danken aan het eeuwenoude afwateringssysteem van het eiland. In de zestiende eeuw zijn er irrigatiekanalen aangelegd om regenwater vanuit de ‘natte’ delen van het eiland naar de drogere delen te transporteren. In totaal ligt er bijna 3000 kilometer aan kanaaltjes op het eiland en een groot gedeelte hiervan vormen ideale wandelroutes.

Op heel Madeira is zo’n 8000 kilometer aan wandelpaden te vinden. Bizar veel als je je bedenkt dat het eiland slechts 800 vierkante kilometer groot is. Houd er wel rekening mee dat een Levada wandeling vaak heen en terug is en je dus geen mooi rondje kunt lopen. Logisch ook wel natuurlijk, maar ik vond het zelf wel jammer dat je hierdoor twee keer hetzelfde stuk aflegt. Zelf deed ik meerdere Levada wandelingen, waarvan de PR14 door het Laurisilva bos mijn favoriet was. Ik kan je sowieso aanraden om ook een wandeling met een gids te maken zodat deze je alles over de omgeving kan vertellen én je de mooiste plekken kan laten zien. Hoe dan ook, als je je afvraagt wat te doen op Madeira, dan is het maken van een Levada wandeling een absolute must wat mij betreft. Meer weten? Hier vind je een uitgebreid overzicht van Levada wandelingen.

PR14 op Madeira Levada WandelingLevada WandelingLevada Hike

#2 De hoofdstad Funchal

Funchal, de hoofdstad van het eiland, was voor mij echt de grootste verrassing van de hele reis. Het deed me op veel plekken absoluut denken aan Lissabon, maar dan een stukje kleiner. Er zijn geen enorme bezienswaardigheden, maar eigenlijk vind ik dat juist wel leuk. Bezoek het gele fort, dwaal door het oude centrum  en drink een wijntje aan het water. Je vermaakt je gemakkelijk een dag of twee in deze gezellige stad.

Terras in Funchal FunchalGele Fort in Funchal

#3 Monte Palace Gardens

In de heuvels recht boven Funchal ligt het dorpje Monte. Het dorp zelf is niet heel bijzonder, maar er ligt hier één prachtige bezienswaardigheid, namelijk de Monte Palace Gardens. Dit is een tropische tuin van maar liefst 70.000m2 waar je werkelijk je ogen uitkijkt. Naast talloze exotische bomen en planten, zijn hier ook diverse kunstwerken te bewonderen. Je komt bij Monte Palace Gardens door aan de haven van Funchal de kabelbaan te pakken. Daarnaast kun je ook de bus pakken of zelf naar boven rijden. In het laatste geval raad ik je aan om heel vroeg of juist laat te gaan. Wij waren er om 15:00u, 3 uur voor sluitingstijd, en toen konden we prima parkeren. Midden op de dag is dit lastiger.

Monte Palace Garden Madeira
Monte Palace Gardens
Monte Palace Gardens

#4 Pico do Arieiro en Pico Ruivo

De hoogste bergen op Madeira zijn Pico do Arieiro en Pico Ruivo en deze zijn via een hiking trail aan elkaar verbonden. De hele trail is 9 kilometer lang, maar dit is wel point to point, wat betekent dat je dezelfde weg weer terug moet. Als je van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en weer terug gaat hiken, houd  er dan rekening mee dat je hier een volle dag voor nodig hebt. De hike is zwaar, maar absoluut de moeite waard. Het landschap is namelijk echt adembenemend mooi. Wil je van het uitzicht genieten maar niet de hele trail lopen. Rij dan gewoon naar de parkeerplaats bij Pico do Ariero en loop zo ver je wilt het pad op. 

Tip: wil je de trail lopen maar wil je liever niet dezelfde weg terug? Kies dan voor een georganiseerde zonsopkomst tour waarbij je in Funchal wordt opgehaald, de hike doet en vervolgens weer opgepikt wordt aan het eindpunt. Op deze manier hoef je niet terug te lopen.

Wat te doen op MadeiraPico do Arieiro

#5 Schiereiland Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço, een schiereiland in het oosten van Madeira, lijkt totaal niet op de rest van het eiland. Het is hier veel droger en rotsachtiger. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar dat is het zeker wel. Er loopt een hiking trail van zo’n 6 kilometer over het schiereiland en wat mij betreft is het lopen van deze trail iets wat je echt moet doen op Madeira. Hij is niet moeilijk of zwaar, waardoor dit één van de populairste routes van het eiland is. Sla na de hike ook het nabijgelegen uitzichtpunt Ponta do Rosto niet over.

Ponta de Sao Lorenco Madeira Ponta de Sao Lorenco Ponta do Rosto

#6 25 fontes en Risco hike (PR6)

Een andere heel populaire hike op Madeira, is de 25 fontes en Risco hike, kortgezegd de PR6. Aan het einde van de route kom je bij de Risco waterval uit en die is werkelijk prachtig. Deze wandeling is compleet vlak, terwijl je wel door adembenemend mooie landschappen loopt. Hierdoor is de PR6 heel toegankelijk en dus ook heel populair. Het grote nadeel hiervan is dat de trail ontzettend druk is. Wil je deze hike doen, dan raad ik je aan om voor 10 uur te beginnen om de meute voor te zijn. Heb je geen eigen vervoer? Dan is het mogelijk om een tour met gids te doen. 

25 fontes & Risco
Risco Waterval
25 fontes & Risco

#7 Het Fanal Forest 

 In het noorden van Madeira ligt het  Fanal Forest, ook wel Laurisilva genaamd, een sprookjesachtig laurierbos. Omdat laurierbossen op de meeste plekken in de wereld zijn verdwenen, staat het Fanal Forest sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet alleen de bomen zelf zijn de moeite waard, ook de rest van de natuur is prachtig. Het bos is het meest indrukwekkend als het in een dichte mist gehuld is. Het is wat lastig timen, maar als je ziet dat het bewolkt is, is de kans groot dat er mist in het Fanal bos hangt. Wil je ten volle genieten van deze unieke natuur? Maak dan één van de twee hikes die je hier kunt doen.

Fanal Forest Madeira PR14 Madeira

#8 Dolfijnen en walvissen spotten

Ik vind het spotten van wilde dieren één van de allerleukste activiteiten op reis. Je kunt je dan ook mijn blijdschap wel voorstellen toen ik hoorde dat je voor de kust van Madeira goed dolfijnen en walvissen kunt spotten. Iets wat je, wat mij betreft, echt moet doen op Madeira is een dolfijnen- en walvissentour. Je gaat met een supersnelle boot de oceaan op en dankzij spotters bovenop de rotsen van Madeira weet de kapitein waar hij naartoe moet. Uiteindelijk zag ik tijdens mijn tour geen walvissen, maar het aantal dolfijnen maakte dit meer dan goed. Sowieso een heel toffe ervaring!

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira

#9 Het uitzicht bij Miradouro do Guindaste

Miradouro do Guindaste, ook wel Crane Viewpoint genoemd, geeft een fantastisch uitzicht op de kliffen van Madeira. Je kent ze vast wel: van die plaatsen waar je je heel klein en nietig voelt. Miradouro do Guindaste wekte bij mij precies dit gevoel op. Eigenlijk stopten we hier alleen om even te kijken en foto’s te maken, maar uiteindelijk zijn we er een dik uur blijven hangen. Het is namelijk echt een indrukwekkende plek.

Miradouro do GuindasteMiradouro do Guindaste

#10 De kustlijn van Porto da Cruz

Net boven Miradouro do Guindaste ligt het plaatsje Porto da Cruz. Het is klein, maar sfeervol en je vindt er de North Mills Distillery, een rum distilleerderij. Verder loopt er een prachtig pad langs de kust van Porto da Cruz, vanaf waar je een heel mooi uitzicht hebt op de bergen en het dorp. Porto da Cruz is echt een aanrader om op een zonnige dag te bezoeken.

Tip: wil je graag (leren) surfen? Dan is Porto da Cruz de ideale plek voor jou. Dankzij zijn ligging in een baai heb je hier bijna altijd golven en de condities zijn de meeste dagen perfect om het water op te gaan. Wil je leren surfen? Boek dan een 2 uur durende les om een eerste poging te wagen!

Porto da CruzPorto da Cruz

#11 De natuurlijke baden van Porto Moniz 

De natuurlijke baden van Porto Moniz zijn ontstaan uit vulkanische stromingen. Je baadt hier dus in een pool van gestolde lava. Super bijzonder en heel mooi om te zien. De baden die je op de eerste twee foto’s ziet zijn gratis. Voor de baden op de laatste foto moet je wel entree betalen. In de zomer kan het overdag heel druk zijn, dus als je deze plek voor jezelf wil hebben, raad ik je aan om vroeg te gaan. Verblijf je in Funchal, dan is het ook mogelijk om een dagtrip naar Porto Moniz te boeken. Trouwens, als je niet per se wilt zwemmen is Porto Moniz ook nog heel leuk om te bezoeken. Het is echt een typisch badplaatsje met voldoende horeca en winkeltjes.

Natural Pools op MadeiraNatural Pools op MadeiraNatural Pools op Madeira

#12 Het prachtig gelegen São Vicente

In het noorden van Madeira ligt het plaatsje São Vincente. Ik verbleef hier twee nachten in het fantastisch mooie boetiekhotel Quinta Vale Vitis en het was één van mijn favoriete bestemmingen op heel het eiland. In São Vincente zelf is niet gek veel te doen, maar de omgeving is echt zo mooi. Zo vind je hier verschillende kleine wijnproducenten waar je terecht kunt voor een wine tasting (tip: bel van tevoren even of je langs mag komen) en kun je er heerlijk wandelen. De mooiste wandeling die ik hier deed was de PR16, de Levada Jajã do Ridrigues. Deze hike voert je langs fantastisch mooie watervallen en door donkere grotten. Het pad is compleet vlak, dus heel toegankelijk. Een dikke aanrader wat mij betreft! 

De grootste trekpleister van dit plaatsje zijn de grotten van São Vicente. Deze grotten zijn lang geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Je betreedt de grotten altijd onder leiding van een gids die je alles kan vertellen over hun historie. 

Sao VincentePR16 hike op MadeiraQuinta Vale Vitis

#13 Paragliden boven Madeira

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan is paragliden echt iets wat je moet doen op Madeira. Het is ontzettend gaaf om het eiland van boven te bewonderen. Samen met een ervaren instructeur maak je, bij mooi weer, deze sprong. Er zijn verschillende plekken vanaf waar de paraglide gemaakt kan worden. Vanaf waar je springt is volledig afhankelijk van het weer en hoor je op de ochtend van de sprong. Ik vond paragliding één van de tofste dingen die ik op Madeira gedaan heb. 

Edit: de instructeur is met pensioen en heeft nog geen opvolger gevonden. Op dit moment is het dan ook niet mogelijk om te paragliden op Madeira.

Paragliding Madeira

#14 Vinkjes voeren op Levada dos Balcões

De Levada dos Balcões is een gemakkelijke wandeling van 3 kilometer door een prachtig bos. De wandeling eindigt bij een uitkijkplatform met een prachtig uitzicht over het bergachtige binnenland van Madeira. Toch is dit niet waar de meeste mensen voor komen. Hier leven namelijk talloze, totaal niet bange, vinkjes die graag gevoerd worden. Ze hupsen vrolijk rond over het platform en de voedertafel en als je heel veel geduld hebt, eten ze zelfs uit je hand. Super leuk om eens te proberen. 

Levada dos Balcoes

#15 De huisjes van Santana

Aan de noordkust van Madeira ligt het dorpje Santana. Hier bewonder je de casas de como, oftewel typische driehoekvormige huisjes. In vervlogen tijden stonden deze huisjes overal op het eiland, maar tegenwoordig staan er nog maar een paar verspreid over Madeira. De huisjes in Santana zijn replica’s, maar alsnog is het leuk om ze even te gaan bewonderen als je in de buurt bent.

Santana

#16 Cabo Girão Skywalk

De Cabo Girão Skywalk is een glazen pad wat bijna 600 meter boven de grond zweeft. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de kustlijn en natuurlijk kun je de rotsen en de zee onder je bewonderen. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Madeira, dus houd er rekening mee dat het er soms druk is.  Leuk weetje: dit is de hoogste klif van Europa!

Wat te doen op Madeira Cabo Girão Skywalk

#17 Fajã dos Padres

Zo goed als naast de Cabo de Girão Skywalk ligt Fajã dos Padres, een paradijselijke groente- en fruitplantage. Deze plantage ligt onderaan een steile klif en is alleen bereikbaar per kabelbaan. Een kaartje voor de kabelbaan kost €24 retour. Niet goedkoop, maar wat mij betreft wel echt de moeite waard. Eenmaal beneden kun je, tegen betaling, een rondleiding over de plantage volgen, maar je kunt ook gewoon op eigen gelegenheid rondwandelen. Ik koos ervoor om de plantage op eigen gelegenheid te verkennen en het was echt heerlijk om hier gewoon lekker rond te wandelen tussen de bananenbomen. Aan het einde van de plantage is ook nog een strand waar je een duik kunt nemen. Daarnaast zit er een restaurant waar je lekker wat kunt eten en drinken. Als je nou echt ultiem wilt genieten van deze plek, kun je er ook blijven overnachten. Check Fajadospadres.com voor meer informatie en om te boeken.

Faja dos Padres Faja dos Padres Faja dos Padres

#18 Valley of the nuns

In het hart van Madeira ligt het plaatsje Curral das Freiras, ook wel de Valley of the nuns genoemd. Dit dorp is gebouwd in een diepe kloof en wordt omgeven door hoge bergen. Hierdoor is het één van de mooist gelegen dorpen van het eiland en als je een huurauto tot je beschikking hebt, raad ik je zeker aan om de Valley of the nuns te bezoeken. Voor een lunch met uitzicht neem je plaats bij Restaurante Sabores do Curral. Tip: bestel een gerecht met kastanje. Dit is de specialiteit uit de regio. Je kunt vanuit Curral das Freiras verschillende hikes maken en er zijn meerdere uitzichtpunten in de regio. De mooiste is wat mij betreft Miradouro Eira do Serrado. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op verschillende dorpen in het dal en de bergen.

Leuk feitje: de bijnaam Valley of the nuns stamt uit de 16e eeuw. Het verhaal gaat dat wanneer piraten Funchal aanvielen, de nonnen de bergen invluchtten en zich verschansten in het klooster in dit dorp. Het klooster staat er vandaag de dag nog steeds en is te bezoeken.

Valley of the Nuns Valley of the Nuns

#19 Cascata dos Anjos: rijd onder een waterval door

Eén en van de leukste dingen om te doen op Madeira, is je auto ‘wassen’ in de natuurlijke wasstraat. Aan de zuidkust van het eiland klettert waterval Cascata dos Anjos vanaf de rotsen naar beneden, zo de weg op. Dit is natuurlijk super tof om te zien en het is nog leuker om er onderdoor te rijden. 

#20 Het strand van Seixal

Zoals je misschien wel opgemaakt had uit deze top 20 van wat te doen op Madeira, is Madeira niet bepaald een strandbestemming. In kustplaatsje Calheta is een kunstmatig strand aangelegd en op veel plekken zie een soort betonnen plaat in zee die dienst doet als strand. Daarom is Seixal zo bijzonder. Hier vindt je namelijk één van de weinige echte zandstranden van Madeira en dan is het zand ook nog eens grijs/zwart gekleurd. Heel bijzonder om te zien. Seixal zelf is een sfeervol kustplaatsje met een aantal restaurants en kleinschalige accommodaties. Het is een aanrader om op een warme dag het strand van Seixal op te zoeken.

Seixal

Bezienswaardigheden Madeira op de kaart

Op onderstaande kaart zie je precies waar alle bezienswaardigheden zich bevinden op het eiland. 

Praktische informatie

Hoe kom je op Madeira?

Rechtstreeks naar Madeira

Vanaf Nederland is TUI Fly de enige aanbieder die rechtstreeks naar Madeira vliegt. De totale vliegtijd bedraagt 4,5 uur, wat ik echt niet lang vind voor zo’n tropische on-Europese bestemming.

Combineer Madeira met Lissabon of Porto

Alle andere maatschappijen die maar Madeira vliegen, zoals TAP Air Portugal, Ryanair en easyJet, hebben een tussenstop in Lissabon of Porto. Je kunt er daardoor ook voor kiezen om voorafgaand of na je reis naar Madeira nog een paar dagen in Lissabon of Porto door te brengen. Beide steden zijn fantastisch!

Doen in Lissabon - uitzichtpunt

Vervoer op Madeira

Zoals je in dit artikel wel gezien hebt zijn er talloze mooie plekken op Madeira. Ik zou je dan ook zeker willen aanraden om een huurauto te boeken zodat je gemakkelijk overal kunt komen. Boek je huurauto via Sunny Cars en je gaat all-in verzekerd op pad. Het openbaar vervoer werkt ook prima, alleen zal je dan wel meer tijd uit moeten trekken voor alle bezienswaardigheden en vooral de uitkijkpunten zijn minder gemakkelijk te bereiken.

Madeira - de mooiste bestemmingen en de beste tips-1

Verblijf op Madeira

Ik verbleef op meerdere plekken op Madeira en als je langer dan één week gaat, raad ik je ook aan om in minstens twee verschillende plaatsen te overnachten. De hoofdstad Funchal is de ideale uitvalsbasis tot het eiland, maar het is ook heel leuk om een paar nachten in een kleiner plaatsje door te brengen.  Ik deel al mijn tips voor leuke plekken én fijne accommodaties in onderstaand artikel.

Hotel Funchal

Rondreis op Madeira in 8 dagen

Ben je benieuwd hoe de ideale route voor een rondreis op Madeira eruit ziet? Ik stippelde een handige route langs de mooiste bezienswaardigheden in 8 dagen voor je uit, inclusief tips voor waar te overnachten.

Complete pakketreizen naar Madeira

Er zijn veel fijne opties voor complete pakketreizen naar Madeira. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Je kunt de hele reis in dezelfde accommodatie verblijven en daardoor ultiem relaxen. Er zijn bovendien meer dan genoeg opties voor toffe dagtrips, zodat je tijdens je reis veel van Madeira kunt zien. Tot slot heb je met een reisorganisatie altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren.

  • Sunweb Voordelige vliegvakanties naar Madeira inclusief groot aanbod in goed beoordeelde accommodaties.
  • Eliza was here Unieke en kleinschalige accommodaties inclusief vlucht en huurauto. 
  • Prijsvrij Alle deals en acties voor een reis naar Madeira op één plek.

Individuele rondreizen naar Madeira

Wil je een rondreis over Madeira maken, maar vind je het prettiger als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Madeira. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

  • Voja Travel Voja is een kleinschalige reisorganisatie, gespecialiseerd in reizen naar Madeira. Je boekt hier mooie, op maat gemaakte, individuele rondreizen.
  • TUI Mooi aanbod aan voordelige fly & drives op Madeira. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld. 
  • Sunweb Voordelige fly & drives om op eigen gelegenheid Madeira te ontdekken.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Wat te doen op Madeira: 20x tips en bezienswaardigheden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven