Ponta de Sao Lorenco Madeira

Ponta de São Lourenço (PR8): één van de mooiste hikes op Madeira

Home / Portugal / Madeira / Ponta de São Lourenço (PR8): één van de mooiste hikes op Madeira

Ponta de São Lourenço is de naam van het schiereiland in het uiterste oosten van Madeira. Waar Madeira vrijwel overal groen en weelderig is, is Ponta de São Lourenço juist droog, rotsachtig en ruig. De beste manier om Ponta de São Lourenço te verkennen is via een 6 kilometer lange wandeling, simpelweg de PR8 genaamd, die je tot het uiterste puntje voert. Wil je de Ponta de São Lourenço lopen? Lees dan verder voor al mijn tips.

Hoe kom je bij Ponta de São Lourenço?

Ponta de São Lourenço ligt in het oosten van Madeira, net na het plaatsje Caniçal. De gemakkelijkste manier om er te komen is met een huurauto. Vanuit Funchal rijd je in een half uur naar het schiereiland. Vlak voor de start van de trail is een parkeerplaats en vanaf hier loop je zo het pad op. Ik raad je aan om op tijd te starten. Wij waren er om 09.00u en toen was er nog meer dan genoeg plek. Toen we een paar uur later terug kwamen, stonden de auto’s tot op zo’n 2,5 kilometer van de start van de trail geparkeerd. 

Het is ook mogelijk om met de bus naar Ponta de São Lourenço te reizen. Vanuit Funchal pak je bus 113 met eindbestemming Baia d’Abra. In totaal doet deze er ongeveer 1.15u over. De bus gaat een paar keer per dag, dus check van tevoren even op de site van busmaatschappij SAM hoe laat je kunt gaan.

De derde optie is een georganiseerde tour naar Ponta de São Lourenço. Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Funchal en wandelt onder begeleiding van een gids in een kleine groep de P8. Onderweg vertelt de gids je van alles over de natuur en de omgeving. Na de hike wordt je weer teruggebracht naar je hotel. 

Canical op Madeira

De route van de PR8 over het schiereiland

Bij de start van de wandeling had ik meer het gevoel dat ik in de Schotse hooglanden was dan op Madeira. In plaats van in de typische groene bossen die je overal op het eiland hebt, loop je hier het eerste stuk over een uitgestrekt grasland. Vrij snel daarna maken de groene heuvels plaats voor indrukwekkende rotspartijen en prachtige uitzichten over de oceaan. Het pad wijst zich vanzelf: je kunt maar één kant op, met af en toe een vertakking naar een doodlopend uitzichtpunt. 

Start Ponta de Sao Lourenco

Miradouro de São Lourenço en Miradouro Istmo

Langs de route liggen verschillende uitzichtpunten vanaf waar je een goed beeld krijgt van het schiereiland. Twee stops die je al vrij snel tegenkomt, zijn Miradouro de São Lourenço en Miradouro Istmo. Je ziet meteen hoe grillig de kustlijn is en het leuke is dat het uitzicht compleet anders is als je achter je kijkt. Bij deze uitzichtpunten staan, in tegenstelling tot de rest van de route, hekjes. De afgrond is hier namelijk vrij steil, dus voor de veiligheid is dit wel slim. 

Miradouro Istmo
Miradouro Sao Lourenco
Miradouro Sao Lourenco

Linksom of rechtsom

Als je zo’n 2 tot 3 kilometer gewandeld hebt, kom je bij een splitsing uit. Vanaf hier is de route een kleine cirkel en het maakt dus niet echt uit wat je kiest. Kies je voor linksom, dan kun je rechtsom teruglopen of andersom. Links is het iets gemakkelijker lopen dan rechts, maar wat mij betreft is het verschil niet groot genoeg om rechts over te slaan. 

Het laatste stuk van de wandeling is het zwaarst. Dit is namelijk een steile klim omhoog. Er liggen balken op het pad zodat je ook als het geregend heeft en glibberig is naar boven kunt. Ondanks dat dit stuk wat zwaarder is, is het zeker de moeite waard om naar boven te lopen. Op de top ligt namelijk uitzichtpunt Miradouro Ponta do Furado, vanaf waar je de punt van het schiereiland ziet. Het pad houdt hier op en je mag ook niet verder dan dit punt. Het oogt misschien verleidelijk om verder te lopen, maar dat raad ik je af. Omdat er geen pad is, kan het heel modderig zijn en op deze punt kan er ineens een wind opsteken. Deze combinatie kan gevaarlijk zijn. 

Ponta de Sao Lorenco MadeiraPonta de Sao Lourenco

Uitpuffen met een hapje en een drankje

Net voor de trap naar het laatste uitzichtpunt zit Sardine House, een restaurantje met een kleine kaart. Je kunt hier voornamelijk simpele dingen als stukken gebak en broodjes bestellen. Ik vond het heerlijk om na het uitzichtpunt even plaats te nemen op het terras van Sardine House en te genieten van een hapje en een drankje. Let wel, dit is de enige horecazaak in de wijde omgeving en de prijzen zijn daar ook naar.  

Sardine House Madeira Sardine House MadeiraBloemen Madeira

Optioneel: met de watertaxi terug

Als je hier op het terras zit, is de kans groot dat er iemand met een flyer voor een boottocht langskomt. Mocht je geen zin meer hebben om dezelfde route terug te lopen, dan is deze boottocht van 15 minuten een prima alternatief. De boot zet je af bij Quinta do Lorde Resort Hotel Marina, ongeveer 1 kilometer van de parkeerplaats af. 

Kajakken naar Ponta de São Lourenço

Een andere originele optie als je niet de hele route wilt lopen, is om te kajakken in de wateren bij het schiereiland. Met de watertaxi wordt je vanaf Quinta do Lorde naar de pier bij het restaurant gebracht, vanaf waar je in een kajak stapt. Vervolgens kajak je zo lang als je wilt en verken je eventueel het schiereiland te voet. Daarna pak je de watertaxi terug naar Quinta do Lorde. Een originele en leuke activiteit voor wie Ponta de São Lorenço liever vanaf het water ziet.

Ponta de Sao Lorenco Ponta de Sao Lorenco

Hoe moeilijk is de Ponta de São Lourenço?

De PR8 is geen moeilijke wandeling. Het pad is heuvelachtig, maar nergens wordt het echt zwaar. Alleen het laatste stuk is heel steil en vergt wat van je uithoudingsvermogen. Mocht je niet naar boven willen of kunnen klimmen, dan kun je dit stuk prima overslaan. Ook zonder deze klim is de PR8 echt de moeite van het wandelen waard. 

Ponta de Sao Lorenco Madeira wandelen

Praktische informatie

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de PR8 gaat wandelen. Een paar tips: 

  • Er is geen toilet onderweg. Alleen bij het restaurant aan het eind vind je een wc. Zorg dus dat je geweest bent voordat je aan de trail start. 
  • Je loopt de gehele route compleet onbeschut. Zeker als er een zonnige dag in het verschiet ligt, is het een aanrader om een pet of hoed te dragen. Zorg daarnaast voor zonnebrand en minstens 1 liter water per persoon. 
  • Het schiereiland Ponta de São Lourenço is gratis te betreden. Ook parkeren is kosteloos.
  • Omdat het een zeer toegankelijke hike is, is dit één van de populairste trails van Madeira. Het loont echt de moeite om vroeg te gaan zodat je de grote drukte voor bent. 
  • De route is in totaal, dus op en neer, zo’n 6 kilometer. Trek er een uur of 3 voor uit zodat je op je gemakje kunt lopen en regelmatig kunt stoppen om van de uitzichten te genieten. 

Uitzichtpunt Ponta do Rosto

Eén van de bekendste uitzichtpunten van Madeira, Ponta do Rosto, ligt om de hoek van de parkeerplaats van de PR8. Pak deze dus zeker ook even mee als je hier bent. Ik raad je wel aan om hier naartoe te rijden voor je aan de hike start. Wij gingen er na de wandeling, dus rond een uur of 1 naartoe, en toen was het echt filerijden. Daarnaast zijn er veel te weinig parkeerplekken, waardoor ik uiteindelijk snel de auto uitgerend ben voor het maken van een foto. Zonde, en niet nodig als je ’s ochtends vroeg gaat. 

Ponta do Rosto

Andere hikes op Madeira

Er zijn echt ontzettend veel mooie hikes te maken op Madeira. Ik beschreef er eerder al twee, namelijk de wandelingen die je in het Fanal Forest kunt maken en 25 fontes en Risco waterval hike. Beide ook echt aanraders als je niet al te zware, maar wel fantastisch mooie trails zoekt.

25 fontes MadeiraPR14 Madeira

Ponta de São Lourenço is een prachtig deel van Madeira om te voet te verkennen. De hike is niet moeilijk, maar wel heel gevarieerd en ontzettend mooi. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven