25 fontes Madeira

25 fontes en Risco waterval (PR6): levada hike op Madeira

Home / Portugal / Madeira / 25 fontes en Risco waterval (PR6): levada hike op Madeira

De 25 fontes en Risco waterval zijn twee wandelroutes op Madeira die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Deze trail is misschien wel de meest drukbezochte wandeling van heel Madeira en ik begrijp wel waarom. Het pad is voor het grootste deel vlak en je ziet watervallen, laurierbossen en prachtige uitzichten. Ga je naar Madeira en wil je de 25 fontes en Risco  waterval combineren? Ik geef je graag tips. 

Hoe kom je bij de 25 fontes en Risco hike

De 25 fontes en Risco waterval trails liggen in het hart van de Rabaçal vallei in het westen van Madeira. Vanuit Funchal is het één uur rijden naar de parkeerplaats. Prima te doen dus. De parkeerplaats is vrij groot, zeker in vergelijking met veel andere plekken op Madeira. Parkeren is dan ook geen punt. Nadat je geparkeerd hebt, zijn er twee opties: of je loopt ongeveer een half uur over de verharde weg naar beneden tot aan het startpunt van de PR6, of je pakt voor €3 een busje naar beneden. Zelf kozen wij ervoor om naar beneden te lopen en de terugweg gebruik te maken van het busje. Ook voor de terugweg betaal je €3. Als je meteen een retourtje koopt, kost een kaartje €5. Zorg dus dat je contant geld bij je hebt, mocht je hier gebruik van willen maken. Je vindt de busjes net na de slagbomen na de parkeerplaats. 

Een andere optie is een georganiseerde tour. Er worden meerdere tours naar de PR6 aangeboden, variërend van enkel een transfer tot dagvullende wandelingen met gids. Ideaal als je geen eigen vervoer hebt of als je liever onder begeleiding op pad gaat.

25 fontes uitzicht

Wandelen langs levada’s

Tijdens deze wandeling combineer je 25 fontes, de PR6, met de Risco waterval, de PR6.1. De route tot aan het eindpunt is een dikke 5 kilometer, exclusief het stuk over de geasfalteerde weg. Je loopt dezelfde route terug, dus de totale afstand die je aflegt is 11 kilometer. De trail volgt een levada. Dit is het oude afwateringssysteem waarmee water uit het noorden naar de drogere delen in het zuiden getransporteerd kon worden. Tegenwoordig zijn veel levada’s niet meer voor dit doel in gebruik, maar zijn ze toch nog heel nuttig: veel wandeltrails lopen parallel aan een levada. Zo ook de PR6 en PR 6.1. dus. 

Levada op Madeira

Onderweg op de 25 fontes en Risco waterval trail

De weg wijst zich eigenlijk vanzelf. Je volgt de levada en loopt voor een groot deel langs prachtige laurierbomen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het Fanal Forest, ook wel het Laurierbos genoemd, hier heel dichtbij is. Hier en daar openen de bomen zich, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de Rabaçal vallei. 

Je komt als eerste de Risco waterval tegen. Met zijn hoogte van 100 meter is dit de hoogste waterval van Madeira. Om bij het uitkijkpunt van de Risco waterval te komen, volg je simpelweg de bordjes en loop je een paar honderd meter door. Daarna loop je hetzelfde stuk terug en vervolg je de route naar de 25 fontes.

25 fontes & Risco

Na de Risco waterval loopt het pad verder naar de 25 fontes. De weg gaat over in een vrij steile trap naar beneden. De heenweg is dit natuurlijk geen uitdaging, maar het is goed om er rekening mee te houden dat je wel via deze trap weer terug omhoog moet. Het is niet super lang, maar wel echt steil. 

Zwemmen bij de 25 fontes

Het eindpunt van deze levada wandeling is een prachtige waterval met daaronder een meertje waarin je kunt zwemmen. Wij arriveren rond het middaguur en dan is het al aardig druk bij de waterval. Desondanks vond ik het nog steeds een sprookjesachtige plek en zeker op een warme dag is het heerlijk om een duik in het meertje te nemen. 

25 fontes Madeira
Risco Waterval
Varens

De 25 fontes zijn in principe het einde van je route. Er lopen nog een aantal trails vanaf de 25 fontes, waarvan Levada da Rocha Vermelha één van de mooiste schijnt te zijn. Wil je de route uitbreiden, dan kun je een stukje van de trail aan je wandeling toevoegen. Let wel op dat je op tijd weer terug afslaat naar de trap omhoog. De gehele Levada da Rocha Vermelhais namelijk 17 kilometer lang en voert je helemaal terug naar badplaats Calheta. 

Koffie en taart bij het Rabaçal Nature Spot Café

Wij kozen ervoor om dezelfde weg terug te pakken. Aan het einde van de trail zit het Rabaçal Nature Spot Café waar je lekker wat kunt eten en drinken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dit te doen voor je aan de wandeling begint, maar persoonlijk vond ik het een heerlijke beloning nadat we de steile trappen beklommen hadden.  Ik genoot in ieder geval van een enorm stuk lemon meringue taart en binnen no time kreeg ik heel brutaal gezelschap in de vorm van twee vinkjes. Deze vogeltjes zijn totaal niet bang, dus let goed op je eten. 

Praktische informatie

  • Als je de PR6 en PR6.1 zelfstandig gaat lopen, raad ik je aan om zo vroeg mogelijk te beginnen. Dit is een zeer drukbezochte wandeling en sommige stukken zijn super smal. Hierdoor kun je, als je midden op de dag begint, regelmatig in de ‘file’ komen te staan. Ik raad je aan om uiterlijk om 10 uur ’s ochtends te beginnen. 
  • Trek goede schoenen aan. Op zich voldoen stevige sneakers prima, zeker op een droge dag. Heeft het geregend? Dan zijn wandelschoenen geen overbodige luxe op de modderige paden. 
  • Zowel de trail als de parkeerplaats zijn gratis. Alleen het busje op en neer kost €3 enkele reis of €5 voor een retourtje.
  • De route is 5 kilometer van begin tot eind. Je loopt dezelfde weg terug en dus is het in totaal zo’n 10 kilometer lopen. Reken op een wandeling van zo’n 3 uur. 

Extra tip: levada do Alecrim

Naast de parkeerplaats start een andere levada hike, levada do Alecrim. Deze hike is veel minder bekend dan de 35 fontes en Risco, waardoor het er een stuk rustiger is. De trail is 7 kilometer lang en voert je door prachtige natuur en langs verschillende poeltjes. Een aanrader als je liever de drukte vermijdt. 

Verder zie je vanaf de parkeerplaats aan de overkant van de weg een klein kapelletje. Als je hier langs loopt, zie je een pad vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de laaghangende wolken (als je geluk hebt, natuurlijk). Ik raad je aan om hier sowieso even een kijkje te nemen. 

Wolkendek Levada's Madeira

Andere hikes op Madeira

Er zijn echt ontzettend veel mooie hikes te maken op Madeira. Ik beschreef er eerder al twee, namelijk de wandelingen die je in het Fanal Forest kunt maken en de hike over schiereiland Ponta de São Lourenço. Beide ook echt aanraders als je niet al te zware, maar wel fantastisch mooie trails zoekt.

PR14 Madeira Ponta de Sao Lorenco Madeira

Meer over Madeira

Zoek je meer tips voor je reis naar Madeira? Lees dan zeker ook mijn artikelen over wat te doen op Madeira en de mooiste plekken op Madeira. Hier vind je nog veel meer informatie over dit prachtige eiland.

Mooiste Plekken Madeira

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven