Fanal Forest Madeira

Fanal Forest op Madeira: tips en de mooiste wandelingen

Home / Portugal / Madeira / Fanal Forest op Madeira: tips en de mooiste wandelingen

Het Fanal Forest op Madeira, ook wel bekend als Laurisilva, is één van de meest mysterieuze plekken van het eiland. Dit bos bestaat voornamelijk uit laurierbomen en is één van de laatste laurierbossen ter wereld. Hierdoor staat dit oerbos op de UNESCO Werelderfgoed lijst en wordt het dus goed beschermd. Ga je naar Madeira? Dan mag je het Fanal Forest absoluut niet missen. Ik deel al mijn tips voor een bezoek aan deze prachtige plek op Madeira.

Wat is het Fanal Forest?

Het Fanal Forest is onderdeel van het grote laurierbos op Madeira. Bijna alle bossen in het noordwesten van Madeira bestaan uit laurierbomen en het Fanal Forest is het meest mysterieuze deel. Omdat je hier vanaf de weg letterlijk zo in loopt, is het Fanal Forest daarnaast heel toegankelijk. Deze bomen groeiden miljoenen jaren geleden al op het eiland (en in grote delen van de rest van Europa), dus je stapt echt een stukje prehistorie in. Ook andere delen van het laurierbos zijn de moeite waard, maar daarover later meer.

Waar ligt het Fanal Forest?

Vanuit hoofdstad Funchal rijd je in een uur naar het Fanal Forest in het noordwesten van het eiland. De weg gaat vrij steil omhoog en slingert zich rond de heuvels in het binnenland. Zelf huurden we een automaat via Sunny Cars en dat was echt ideaal. Een automaat kan veel beter omgaan met de steile wegen dan een schakelauto. Een aanrader! Typ op Google Maps Fanal Parking in en je navigeert naar de parkeerplaats. Het kan hier heel druk worden, dus als je niet wilt hoeven zoeken naar een plekje, raad ik je aan om vroeg of juist tegen zonsondergang te gaan. Er gaan geen bussen naar dit deel van het eiland, maar het is wel mogelijk om een georganiseerde tour te doen. Tijdens een dagtrip verken je onder leiding van een gids vaak de gehele noordwest kant van Madeira, inclusief bezoek aan het Fanal Forest.

Fanal Forest

Het Fanal Forest bezoeken

Het Fanal Forest is gratis te bezoeken en in principe kun je er elk moment van de dag naartoe. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, raad ik je aan om juist met minder mooi weer naar dit deel van het eiland te rijden. De kans is namelijk groot dat het bos dan in de mist gehuld is, iets wat enorm bijdraagt aan het sprookjesachtige en mysterieuze gevoel van deze plek. Toen ik het Fanal Forest bezocht, trok de mist in golven over. Het ene moment zagen we geen hand voor ogen, terwijl het volgende moment de bomen heel duidelijk te zien waren. Ongelooflijk mooi en bijzonder om mee te maken. 

Fanal Forest
Laurissilva
Laurissilva

Wandelen door het Fanal Forest

Het nadeel (of het voordeel, het is maar net hoe je het bekijkt) van dichte mist, is dat je gemakkelijk verdwaald in het bos. Je kan hierdoor enigszins gedesoriënteerd raken, maar wat mij betreft draagt dit juist wel bij een de ervaring. Daarnaast zijn er overal wel mensen in de buurt, dus echt verdwalen doe je nooit. Ik raad je aan om lekker een beetje rond te dwalen en te genieten van het bijzondere landschap. Heb je dit deel van het Laurierbos gezien? Dan is het tof om ook nog een langere hike te maken. 

Vereda do Fanal (PR13) 

De PR13 hike begint op het Paúl da Serra plateau en voert je bijna 11 kilometer lang dwars door het Fanal Forest. Deze route is niet circulair, waardoor je dus ook weer 11 kilometer terug moet. Daarom is de PR13 vooral een trail voor wie echt een hele dag lekker wil wandelen. Wil je liever een deel lopen? Dan kun je natuurlijk ook eerder omdraaien. Je komt bij de start door op Google Maps PR13 in te typen. Zelf heb ik deze wandeling niet gemaakt, maar koos ik voor de PR14.  

Fanal Forest Madeira

Levada dos Cedros (PR14) 

De PR14 start langs dezelfde weg als de PR13, maar dan een stuk noordelijker. Deze trail is 7 kilometer één kant op. Het officiële begin vind je door PR14 op Google Maps in te typen. Ik ben ook aan deze kant gestart, omdat ik overal las dat de eerste kilometer een trap naar beneden is. Als je begint bij het eindpunt (te vinden door Levada dos Cedros in te typen op Maps), moet je die trap omhoog klimmen. Het is een beetje afhankelijk van hoe je deze wandeling doet, wat handig is. Wil je hem één keer lopen en over de weg terug naar de auto (wat sneller is dan weer 7 kilometer door het bos lopen), dan raad ik je aan om bij het eindpunt te starten. Dan heb je wel die trap omhoog tegen het eind, maar dan loopt daarna de asfaltweg terug naar je auto alleen maar naar beneden. Kies je er, net als ik, voor de trail vanuit de juiste richting (PR14) te lopen, dan moet je aan het einde nog 45 minuten over de weg terug. Deze gaat echt alleen maar omhoog. Ik kan je vertellen: dat is geen pretje. Uiteraard kun je er ook gewoon voor kiezen om deze trail op en neer te lopen. In dat geval is de totale route 14 kilometer.

PR14 trapFanal Forest Madeira

Onderweg op de PR14

De P14 is zonder twijfel één van mijn favoriete wandelingen op heel Madeira. Hij wordt een stuk minder gelopen dan de PR13, waardoor het er veel rustiger is. In tegenstelling tot de PR13, is de PR14 een levada wandeling. Dit betekent dat je gedurende de hele route de oude afwateringskanaaltjes, levada’s genoemd, volgt. De route is heerlijk gevarieerd. Je ziet watervallen, loopt over bruggetjes en bent constant omgeven door laurierbomen. De PR14 is echt een bos uit een sprookjesboek en ik heb 7 kilometer lang genoten van de indrukwekkende natuur.

PR14 Madeira PR14 Madeira PR14 Madeira

Als je goed kijkt zie je op veel plekken Baardmos aan de bomen. Deze mossoort groeit alleen in heel zuurstofrijke en zuivere lucht. Toch altijd leuk om te weten dat je in zo’n schone omgeving loopt. Naast Baardmos, zie je door het vochtige klimaat ook heel veel varens. 

PR14 hike
Old Man's Beard
Varen

In de buurt van het Laurisilva bos

Vlakbij het Fanal Forest zijn nog meer mooie bezienswaardigheden. Zeker als je alleen even een kijkje gaat nemen, kun je je bezoek aan het bos prima combineren met een aantal andere mooie plekken. Zo liggen zowel het badplaatsje Seixal als de natuurlijke baden van Porto Moniz op 25 minuten rijden. Rotsformatie Ilhéus da Ribeira da Janela is 20 minuten rijden. 

SeixalPorto Moniz

Meer over Madeira

Het Fanal Forest is werkelijk een plaatje om te zien en het is wat mij betreft een bezienswaardigheid op Madeira die je absoluut niet mag missen. Ik heb intens genoten van de prachtige natuur in ieder geval en ik hoop dat jij met deze tips ook het meeste uit je bezoek aan het Laurisilva bos kunt halen. Meer weten? Lees dan al mijn tips voor Madeira

Mooiste Plekken Madeira

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven