Dolfijnen bij Madeira

Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

Home / Portugal / Madeira / Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

Wist je dat je op Madeira heel goed dolfijnen en walvissen kunt spotten? Die laatste laten zich wat minder snel zien, maar als je het water op gaat is de kans dat je dolfijnen ziet heel groot. Ik maakte maar liefst twee keer een boottocht vanuit Funchal om dolfijnen en walvissen te spotten: de eerste keer deed ik een ribsafari en de tweede keer stapte ik op een catamaran. Ik vertel je graag alles over dolfijnen en walvissen spotten op Madeira.

Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

De beste plek om dolfijnen en walvissen te zien, is aan de zuidkust van Madeira. Alle boottours vertrekken dan ook vanuit de haven van de hoofdstad Funchal. Er leven verschillende soorten dolfijnen en walvissen voor de kust van Madeira en deze zijn in principe het hele jaar door te zien, al laten sommige soorten zich vaker zien dan anderen. Je hebt de meeste kans op het spotten van de tuimelaar, de gevlekte dolfijn, de grijze dolfijn, de gewone dolfijn en de gestreepte dolfijn. De meest voorkomende walvissoorten zijn de potvis, de orka, de griend en de bultrug.

Om het de schippers die de catamaran of de riboot besturen gemakkelijker te maken om dieren op te sporen, werken ze met spotters. Dit zijn mensen die op  centrale plekken aan de zuidkust op de uitkijk zitten om van bovenaf dolfijnen of walvissen te zoeken. Mochten ze iets zien, dan geven ze dit door aan de schippers zodat die koers kunnen zetten naar de juiste plek. Zijn de dolfijnen of walvissen eenmaal gevonden? Dan blijven de catamaran of de ribboot maximaal 5 minuten voor anker liggen. Gaan de dolfijnen er al eerder vandoor? Dan gaat de boot er niet achteraan. Super goed wat mij betreft: zo worden de dieren niet opgejaagd en kunnen ze écht hun natuurlijke gedrag vertonen.

Ribtour of catamaran boottocht vanuit Funchal

De ribtour deed ik met Rota do Cetaceos via Manawa en de catamaran tour deed ik met  VMT Tours via Manawa . Na het boeken van deze tours ontvang je een mailtje met meer informatie en de verzameltijd op het kantoor aan de haven. Voor de ribtour moeten we ons om 08.30u melden zodat we om 09.00u op pad kunnen. Heerlijk om zo vroeg het water op te gaan! Zorg wel dat je in ieder geval een windjack meeneemt. Het kan zo vroeg op de dag nog fris zijn. De ribboot gaat natuurlijk vrij hard, dus dan is het lekker om een jasje aan te kunnen doen. Voor de catamarantour melden we ons om 10.00u in de haven van Funchal, zodat we om 10.30u uit kunnen varen. Ook op de catamaran kan een jasje fijn zijn. Deze gaat echter een stuk langzamer dan de ribboot, dus op een mooie dag is dit niet nodig.

Tip: ben je gevoelig voor zeeziekte? Neem dan achterin de ribboot of de catamaran plaats. Hier is de kans op misselijkheid een stuk kleiner dan voorin.

Dolfijnen spotten op MadeiraCatamaran tour in Funchal

Dolfijnen voor de kust van Funchal

Madeira staat bekend om haar super kalme zeewater. Niet voor niets wordt de de oceaan hier ook wel de oil sea genoemd: het water lijkt vaak zo glad als olie. Hierdoor krijgt zeeziekte sowieso niet zo heel veel kans. Fijn!

Zowel de ribboot als de catamaran volgen eenzelfde route. Vanuit Funchal wordt er koers gezet richting open zee en al vrij snel hoor ik achter me de kapitein overleggen met de gids: er zijn dolfijnen gespot! Bijna direct na vertrek met de ribboot wordt er voorin de boot geroepen en gewezen en inderdaad, daar zijn de eerste dolfijnen. De afspraak is dat degene aan wiens kant de dolfijnen te zien zijn blijven zitten zodat de andere kant kan gaan staan en ze ook ziet. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk, omdat iedereen zo’n goed mogelijk beeld wil. Hierdoor is het wat onhandig af en toe, maar ik neem het niemand kwalijk want het is natuurlijk ook gewoon een geweldig gezicht.

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira Dolfijnen spotten op Madeira

Op jacht naar vis

Deze eerste groep dolfijnen blijft eventjes bij de boot hangen en trekt daarna verder. De kapitein geeft aan dat er een tweede groep gespot is en dus varen we de andere kant op. Binnen een paar minuten zien we ineens aan alle kanten dolfijnen uit het water springen. Het zijn er volgens de gids wel 50 en ik geloof het meteen. Het zijn er zó veel! Dolfijnen jagen in groepen en het is duidelijk dat deze groep op jacht is. Ze drijven de vis in enorm hoog tempo op en ik weet niet waar ik moet kijken. Dit is echt ontzettend gaaf. We blijven netjes 5 minuten bij de school hangen en gaan daarna verder terwijl de dolfijnen hun jacht voortzetten.

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira

Na dit fantastische schouwspel hopen we stiekem nog walvissen te spotten. Helaas vertelt de gids dat de mensen op de uitkijkpunten nergens een teken van walvissen zien. Het heeft dan ook geen zin om zelf op zoek te gaan en dus zet de kapitein koers richting land. Niet om terug te gaan, maar om de prachtige kustlijn van Madeira te laten zien. We stoppen voor het kustplaatsje Baía de Câmara de Lobos wat eruit ziet alsof het al eeuwen onveranderd is. Helaas is dit niet het geval. Onze gids vertelt dat hier vroeger talloze Monniksrobben (zeehond-achtigen) op de stenen voor de kust leefden. Vissers zagen de dieren als een plaag die ‘hun’ vis opaten, waardoor veel robben gedood werden. Ondertussen zijn ze beschermd en leeft er een kolonie van 28 monniksrobben in natuurreservaat Ilhas Desertas.

Dolfijnen spotten op Madeira Dolfijnen spotten op Madeira

Terug naar de haven

Als uiteindelijk blijkt dat er deze ochtend echt geen walvissen voor de kust van Madeira zwemmen, varen we terug naar de haven. De ribtour duurde in totaal zo’n 2 uur en de catamarantour neemt zo’n 3 uur in beslag. De route die ze afleggen is exact hetzelfde, maar een catamaran vaart een stuk langzamer dan een ribboot. Daardoor duurt deze boottocht een uurtje langer.

Wanneer kies je voor een rib- of  catamarantour

De keuze voor een ribtour of een catamarantour is van een paar factoren afhankelijk. Zoals gezegd duurt de ribtour korter, dus als je niet veel tijd hebt is dit de beste optie. Daarnaast is de kans op zeeziekte op een ribboot kleiner: vanwege de snelheid voel je het deinen van de golven een stuk minder. 

Vind je het prettig om lekker rustig te varen? Dan is een catamaran een betere optie. Die voert op een heerlijk rustig tempo de haven uit en langs de kust van Madeira. Op de catamaran kun je aan de voorkant lekker relaxen op de netten boven het water. Ook kun je gemakkelijk wat eten en drinken, iets wat op een ribboot niet mogelijk is.

Catamaran Funchal

Beste reistijd Madeira om walvissen te spotten

Je hebt het hele jaar door kans om walvissen voor de kust van Madeira te spotten, maar van april t/m oktober zijn er veruit de meeste walvissoorten aanwezig. Deze periode is dan ook de beste reistijd als je walvissen wilt spotten. De Tuimelaar en de gewone dolfijn  zie je in principe het hele jaar door en er is geen specifiek seizoen waarop de kans het grootst is. Voor andere dolfijnsoorten geldt ook dat de maanden april t/m oktober het beste zijn om deze te spotten.

Meer tips voor Funchal

Naast dolfijnen en walvissen spotten kun je nog veel meer doen in Funchal. Zo is het super leuk om de kabelbaan naar de hoger gelegen botanische tuinen te pakken of om een kijkje te nemen op de farmers market. Meer weten? Ik deel al mijn tips voor Funchal met je.

Funchal Wat te doen in Funchal

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira”

  1. Hoi Kimber,
    Wat een mooie ervaring. Inderdaad nooit geweten dat dolfijnen zo dicht bij huis te spotten zijn. Leuk geschreven en krijg gelijk zin om ook een reis naar Madeira te boeken!
    Groeten Maartje

    1. Hoi Maartje, gaaf hè? Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug. En mocht je de kans krijgen, zeker eens die kant op gaan. Madeira is echt de moeite waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven