Menu
Madeira / Portugal

Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

Tot een paar jaar geleden dacht ik altijd dat je naar verre oorden moest om dolfijnen of walvissen te spotten. Ondertussen weet ik dat je ze ook een stuk dichter bij huis kunt bewonderen. Zo zag Saskia deze geweldige dieren in IJsland en deed ik een poging om ze te spotten in Schotland. Toen ik naar Madeira afreisde en bleek dat je daar ook kans hebt om dolfijnen en walvissen te zien, twijfelde ik geen moment: dit wil ik proberen! En dus stapte ik op een zonnige decemberdag in een super snelle catamaran op zoek naar dolfijnen en walvissen voor de kust van Madeira. 

Verzamelen in hartje Funchal

Voor deze tour melden we ons om half 9 ’s ochtends op het kantoortje van Rota do Cetaceos, de organisatie waarmee we de zee op gaan. Onze gids vertelt ons eerst wat over alle soorten dolfijnen en walvissen die in de wateren voor Madeira voorkomen. Je kunt al deze soorten het hele jaar door spotten, maar je hebt de meeste kans op het zien van de tuimelaar, de gevlekte dolfijn, de grijze dolfijn, de gewone dolfijn en de gestreepte dolfijn. De meest voorkomende walvissoorten zijn de potvis, de orka, de griend en de bultrug. Ik vind het allemaal even indrukwekkend klinken en ben super benieuwd wat we gaan zien.

Onze gids vervolgt haar verhaal en vertelt hoe ze te werk gaan met het spotten van een groep walvissen of dolfijnen. Er zitten de hele dag door 3 mensen  op 3 verschillende punten op het eiland naar het water te turen om groepen dieren te spotten. Mochten ze iets zien, dan geven ze dit door aan de schippers zodat die koers kunnen zetten naar de juiste plek. Zijn de dolfijnen of walvissen eenmaal gevonden? Dan blijf de catamaran maximaal 5 minuten voor anker liggen. Gaan de dolfijnen er al eerder vandoor? Dan gaat de boot er niet achteraan. Super goed wat mij betreft: zo worden de dieren niet opgejaagd en kunnen ze écht hun natuurlijke gedrag vertonen.

Na deze uitleg is het tijd om naar de haven van Funchal te wandelen en aan boord van de catamaran te gaan. De gids gaf aan dat als je snel zeeziek wordt je het beste helemaal achterin kunt gaan zitten. Aangezien ik daar zeker gevoelig voor ben, neem ik dus zo ver mogelijk naar achteren plaats. Tijd om te vertrekken!

Dolfijnen spotten op Madeira

Dolfijnen!

Vrijwel meteen na vertrek verhoogt de kapitein de snelheid en eigenlijk merk ik meteen dat zeeziekte hier amper de kans krijgt. We gaan zo hard dat je de deining van de golven amper voelt. Ook is het zeewater ontzettend kalm, iets waar Madeira bekend om staat. Niet voor niets wordt de de oceaan hier ook wel de oil sea genoemd, omdat het water vaak zo glad als olie lijkt. We zetten koers richting open zee en al vrij snel hoor ik achter me de kapitein overleggen met de gids: er zijn dolfijnen gespot! Bijna direct daarna wordt er voorin de boot geroepen en gewezen en inderdaad, daar zijn de eerste dolfijnen. De afspraak is dat degene aan wiens kant de dolfijnen te zien zijn blijven zitten zodat de andere kant kan gaan staan en ze ook ziet. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk, omdat iedereen zo’n goed mogelijk beeld wil. Hierdoor is het wat onhandig af en toe, maar ik neem het niemand kwalijk want het is natuurlijk ook gewoon een geweldig gezicht.

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira Dolfijnen spotten op Madeira

Op jacht naar vis

Deze eerste groep dolfijnen blijft eventjes bij de boot hangen en trekt daarna verder. De kapitein geeft aan dat er een tweede groep gespot is en dus varen we de andere kant op. Binnen een paar minuten zien we ineens aan alle kanten dolfijnen uit het water springen. Het zijn er volgens de gids wel 50 en ik geloof het meteen. Het zijn er zó veel! Dolfijnen jagen in groepen en het is duidelijk dat deze groep op jacht is. Ze drijven de vis in enorm hoog tempo op en ik weet niet waar ik moet kijken. Dit is echt ontzettend gaaf. Ik zag al eerder dolfijnen op de Dominicaanse Republiek maar dat was niks in vergelijking met wat ik nu zie. We blijven netjes 5 minuten bij de school hangen en gaan daarna verder terwijl de dolfijnen hun jacht voortzetten.

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira

Walvissen?

Na dit fantastische schouwspel hopen we stiekem nog walvissen te spotten. Helaas vertelt de gids dat de mensen op de uitkijkpunten nergens een teken van walvissen zien. Het heeft dan ook geen zin om zelf op zoek te gaan en dus zet de kapitein koers richting land. Niet om terug te gaan, maar om de prachtige kustlijn van Madeira te laten zien. We stoppen voor het kustplaatsje Baía de Câmara de Lobos wat eruit ziet alsof het al eeuwen onveranderd is. Helaas is dit niet het geval. Onze gids vertelt dat hier vroeger talloze Monniksrobben (zeehond-achtigen) op de stenen voor de kust leefden. Vissers zagen de dieren als een plaag die ‘hun’ vis opaten, waardoor veel robben gedood werden. Ondertussen zijn ze beschermd en leeft er een kolonie van 28 monniksrobben in natuurreservaat Ilhas Desertas.

Dolfijnen spotten op Madeira Dolfijnen spotten op Madeira

Terug naar de haven

Als uiteindelijk blijkt dat er deze ochtend echt geen walvissen voor de kust van Madeira zwemmen, varen we terug naar de haven. We hebben zo’n 2 uur op de catamaran doorgebracht en ik had er eigenlijk nog geen genoeg van. Iets wat ik vrijwel nooit zeg, omdat ik totaal geen waterrat ben en echt geen zeebenen heb. Maar dit was zo’n leuke ervaring en de kustlijn van Madeira is zo mooi, daar had ik graag nog wat langer naar gekeken.

Dolfijnen spotten op Madeira

Wat mij betreft hoort het spotten van dolfijnen (en walvissen, als je dat geluk hebt) echt op je must do lijstje als je naar Madeira gaat. Zeker als je in Funchal verblijft is dit een ontzettend toffe tour om je dag mee te beginnen of te eindigen. Voor meer informatie over deze tour neem je een kijkje op de site van Rota do Cetaceos. Wil je meer weten over Funchal? Ik vertel je in dit artikel over alles wat er te zien en te doen is in de hoofdstad van Madeira.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 Reacties

 • Maartje
  24 juni 2020 at 12:26

  Hoi Kimber,
  Wat een mooie ervaring. Inderdaad nooit geweten dat dolfijnen zo dicht bij huis te spotten zijn. Leuk geschreven en krijg gelijk zin om ook een reis naar Madeira te boeken!
  Groeten Maartje

  Reageer
  • Kimber
   24 juni 2020 at 14:12

   Hoi Maartje, gaaf hè? Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug. En mocht je de kans krijgen, zeker eens die kant op gaan. Madeira is echt de moeite waard!

   Reageer

Laat een reactie achter