Sintra

Sintra, het sprookje van Portugal

Home / Portugal / Lissabon / Sintra, het sprookje van Portugal

Als je aankomt in Sintra, is het net alsof je in een sprookje bent beland. Het staat er vol met prachtige kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. In 1995 werd Sintra zelfs door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Het lijkt alsof je in een totaal andere wereld bent, een plek die je normaal gesproken alleen in sprookjesboeken tegen zou komen. Sintra ligt in het midden van Portugal, op slechts 40 minuten van Lissabon. Wij vertellen je graag meer over dit sprookje van Portugal!

Hoe is Sintra te bereiken?

Vanuit Nederland vlieg je in zo’n 2,5 tot 3 uur naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Vanuit Lissabon rijdt er elk kwartier een trein vanaf het station Rossio die je in ongeveer 40 minuten rechtstreeks naar Sintra brengt. Hiermee is Sintra een perfecte dagtrip tijdens een stedentrip in Lissabon, maar je kunt je uiteraard ook prima een paar dagen vermaken in Sintra zelf. 

Sintra

9x zien en doen in Sintra

Hoewel heel Sintra prachtig is, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens een bezoek aan deze bijzondere stad. Wij vertellen je graag wat je zeker moet zien in Sintra. Om al deze plekken te zien heb je meerdere dagen nodig. We raden je daarom aan om maximaal 2 of 3 kastelen en parken uit te kiezen.

#1 Palácio Nacional da Pena (Paleis van Pena)

Palácio Nacional de Pena is het bekendste gebouw van Sintra. Het is gebouwd in 1840 en behoort sinds enkele jaren officieel tot één van de zeven wonderen van Portugal. Dit felgekleurde kasteel zie je vanuit heel Sintra boven de bergen uitstijgen. Hoewel de buitenkant prachtig is, is het ook zeker een aanrader om het kasteel van binnen te bekijken. De koninklijke familie, die hier vaak in de zomermaanden verbleef, heeft er echt werk van gemaakt. Naast verschillende slaapkamers, een woonkamer, een keuken en een royal dining room, vind je hier ook een speciale Arabische kamer, een eigen kapel, een groene kamer met alleen maar groene accessoires en een enorme balzaal. Toegangstickets voor Palacio de Pena kun je online al bestellen. Houd er rekening mee dat je een tijdsslot koopt. Het is dus slim om deze bezienswaardigheid aan het begin of het einde van de dag te plannen.

Tip: ben je ook van plan om het Kasteel van de Moren of het Kasteel van Monseratte te bezoeken? Bestel dan een combi-ticket en krijg 5% korting.

SintraSintraPena Palace

#2 Parque Nacional da Pena (Park van Pena)

Naast Palácio de Pena vind je het gelijkname park. Entree voor dit park is inbegrepen bij zowel het ticket voor de binnenkant van het paleis als het ticket voor enkel de buitenmuren. In dit weelderige en mystieke park zijn meer dan 2000 soorten exotische planten van over de hele wereld te vinden. De belangrijkste planten worden aangegeven langs de paden. In het park zijn twee hoofdpaden. Het ene pad leidt je naar het enorme standbeeld van koning Fernando II, gelegen op een grote rots bovenop een berg. De tweede wandeling brengt je naar het uitzichtpunt ‘Cruz Alta’, vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt op Palácio de Pena en de rest van Sintra. Het is een flinke klim naar boven, maar het uitzicht maakt alles goed.

Wil je niet per se naar binnen in het paleis? Laat je dan niet foppen door de enorme rij waar je op stuit nadat je het park rondom het kasteel bent binnen gegaan. Al deze mensen staan namelijk in de rij om het kasteel in te mogen. Hier betaal je extra voor. Als je daar geen ticket voor gekocht hebt, kun je helemaal langs de rij af lopen om op de binnenplaats van het kasteel uit te komen. Je kunt dan ook over de buitenmuren wandelen voor een prachtig uitzicht. Er zijn losse tickets beschikbaar voor wanneer je enkel de buitenmuren en binnenplaats van het paleis wilt bezoeken.

Parc National de PenaParc National de PenaParc National de PenaParc National de Pena

#3 Parque & Palácio de Monserrate

Het prachtige Parque & Palácio de Monserrate is ook iets wat je zeker moet zien in Sintra. Het ligt niet op dezelfde busroute als het populairdere Palacio de Pena, maar toch mag je dit indrukwekkende paleis wat mij betreft niet missen. Het is geïnspireerd op de Duomo in Florence en je ziet dat ook veel Gotische en Moorse invloeden. Naast het paleis ligt een indrukwekkende tropische tuin met maar liefst 24 soorten palmbonen en rozen in allerlei kleuren. Ook is een een speciale Mexicaanse en Indiase tuin aangelegd. In de tuin is een klein tea house te vinden, waar je even heerlijk kunt bijkomen van al het moois wat Sintra te bieden heeft.

Sintra Monserrate Palace
Sintra Monserrate Palace
Sintra Monserrate Palace
Sintra Monserrate Palace
Sintra Monserrate Palace
Sintra Monserrate Palace

#4 Castelo dos Mouros (Kasteel van de Moren)

Castelo dos Mouros stamt uit de achtste eeuw en is daarmee het oudste kasteel van Sintra. Helaas is het deels verwoest tijdens een oorlog, maar een groot deel van de dikke muren is gelukkig nog helemaal in tact gebleven. Je krijgt zo een goede indruk van hoe het kasteel er oorspronkelijk uit gezien heeft. Castelo dos Mouros ligt op de hoogste berg van Sintra, waardoor je vanaf het kasteel een geweldig uitzicht hebt. Als het weer meezit, kun je zelfs in de verte de zee zien liggen. Wanneer je vooraf tickets besteld, kun je de wachtrij overslaan en de tickets op je telefoon laten zien.

#5 Quinta da Regaleira

Quinta de Regaleira is gebouwd in de 19e eeuw. Je vindt hier het mysterieuze ‘paleis van de miljoenen’, wat omgeven is door een grote tuin vol grotten, rivieren en kleine bouwwerken. Alles is deze tuin is gebouwd met een achterliggende boodschap. Zo heb je een grote wenteltrap die de dood symboliseert. Deze lange trap leidt je vervolgens naar een prachtige tuin die de wedergeboorte en de ingang naar de hemel symboliseert. De toegang tot dit paleis en het bijbehorende park bedraagt €11, maar door de aparte verhalen achter de bouwwerken en de tuinen, is een tour door een gids in dit geval zeker aan te raden.

Quinta de RegalaQuinta de RegalaSintra

#6 Biester Palace

Op een steenworp afstand van Quinta da Regaleira ligt Biester Palace, een indrukwekkend landhuis wat gebouwd is aan het einde van de 19e eeuw. De bouwstijl is romantisch en, voor die tijd, modern. In het huis kun je nu verschillende kamers bekijken die volledig in historische stijl zijn ingericht. Het Biester Palace wordt omringd door een prachtige, weelderige tuin waar je ook zeker even een rondje moet wandelen. 

Biester Sintra

#7 Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos ligt midden in de bossen. Het is een klein klooster met lage plafonds, kleine ruimtes en smalle doorgangen. Alles is zo klein, dat het net lijkt alsof je midden in Alice in Wonderland bent beland. Vergeleken met de andere kastelen is hier weinig pracht en praal te zien, maar het is zeker een bijzondere ervaring om door Convento dos Capuchos en de nabij gelegen tuinen te lopen.

Convento dos Capuchos

#8 Palacio de Sintra (Nationaal Paleis van Sintra)

Het Nationaal Paleis van Sintra is ondanks zijn naam minder bekend da het eerder genoemde Paleis van Pena. Toch mag ook een bezoekje aan het Nationaal Paleis niet ontbreken als je Sintra bezoekt. Hier krijg je een goed beeld van Sintra in de Middeleeuwen. Met name de binnenkant van het paleis is erg indrukwekkend. Bezoek bijvoorbeeld de Zwanenkamer of de Wapenkamer en bewonder de prachtige keramische tegels waar Portugal om bekend staat. In dit Paleis van Sintra vind je zelfs de belangrijkste collectie van de Mudéjar Azujelos, zoals deze wit-blauwe tegeltjes worden genoemd.
Sintra - Nationaal PaleisSintra - Nationaal Paleis
 

#9 Palácio de Queluz (Paleis en de Tuinen van Queluz)

Het Paleis en de Tuinen van Queluz liggen in tegenstelling tot bovengenoemde bezienswaardigheden niet in het historische centrum van Sintra. Je vindt deze bezienswaardigheid in het dorpje Queluz, wat wel tot de gemeente Sintra behoort. Reis je van Lissabon naar Sintra, dan is het echt de moeite waard om een tussenstop te maken in Queluz, om het prachtige paleis van Queluz te bezoeken. Dit paleis en bijbehorende tuinen zijn één van de beste voorbeelden van de Portugese architectuur van de 18e eeuw. Het paleis is ook van binnen te bekijken en met name de Troonzaal is erg indrukwekkend. Ook de omringende tuinen vol fonteinen en meertjes zijn een heerlijke plek.
Sintra - Paleis van Queluz

De mooiste bezienswaardigheden van Sintra op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de mooiste bezienswaardigheden van Sintra in één overzicht.
 

Vervoer in Sintra

Ontdek Sintra met de bus

Achter het treinstation van Sintra ligt het busstation. Hier vertrekken de toeristenbussen die je naar de verschillende paleizen brengen. Deze bussen zijn zeker een aanrader, aangezien de meeste bezienswaardigheden hoog in de bergen liggen. De paden er naartoe zijn enorm stijl en er is vaak geen apart wandelpad. Er zijn twee verschillende routes:

Bus 434 (Pena Palace Circuit)

 • Station van Sintra
 • Historisch centrum van Sintra
 • Kasteel van de Moren
 • Paleis van Pena
 • Historisch centrum van Sintra
 • Station van Sintra

Bus 435 (Villa Express & Monserrate Circuit)

 • Station van Sintra
 • Historisch centrum van Sintra
 • Quinta da Regaleira
 • Seteais Palace
 • Monserrate Palace
 • Sintra Station

Naast deze twee hoofdroutes naast de kastelen en paleizen van Sintra zijn er nog drie andere bussen die vertrekken vanaf het station van Sintra:

 • Bus 403 (Cabo da Roca)
 • Bus 417 (Cascais)
 • Bus 418 (Estoril)

Voor €12,50 kun je 24 uur gebruik maken van alle bussen. Houd er rekening mee dat bus 435 richting het Paleis van Monserrate een soort minibusje is. Bus 434 is wel een grote touringcar bus.

Sintra bus 435Sintra

Tip: Combi-ticket Park en Paleis van Pena en Paleis van Monserrate

Op één dag raad ik je aan om twee tot drie paleizen te bezoeken. Tijdens mijn laatste bezoek aan Sintra bezocht ik het Park en Paleis van Pena en het Park en Paleis van Monserrate. Deze twee paleizen en tuinen vind ik persoonlijk de twee mooiste plekken in Sintra en ze zijn ook goed te combineren. Je kunt hiervoor het beste een combi-ticket bestellen. Je krijgt dan 5% korting op je entreetickets.

Sintra Paleis van Monserrate

Tip: Combi-ticket Park en Paleis van Pena en Kasteel van de Moren

Een andere goede optie is om het Park en Paleis van Pena te combineren met het Kasteel van de Moren. Ook hier is een  speciaal combi-ticket voor beschikbaar, zodat je korting krijgt op deze bezienswaardigheden. Je kunt je digitale tickets laten scannen bij de ingang van beide kastelen.

Sintra

Sintra bezoeken vanuit Lissabon

Sintra is gemakkelijk te bezoeken als dagtrip vanuit het nabijgelegen Lissabon. 

Van Lissabon naar Sintra met de trein

Vanuit Lissabon rijdt er elk kwartier een trein die je in ongeveer 40 minuten rechtstreeks naar Sintra brengt. Als je met de trein van Lissabon naar Sintra reist, loont het om een Sintra Pas aan te schaffen. Hierin zit namelijk een Lisboa Card voor het openbaar van Lissabon naar Sintra inbegrepen, evenaals de toegang tot de 2 topkastelen van Sintra: het park en paleis van Pena en het kasteel van de Moren.

Van Lissabon naar Sintra met de auto

Sintra is ook goed bereikbaar met de auto. Vanuit Lissabon doe je er ongeveer een half uur over. Op drukke dagen kan parkeren in het centrum van Sintra wel een uitdaging zijn. De beste opties zijn de gratis parkeerplaats Parque de Estacionamento, vlakbij het station van Sintra, of de grote parkeerplaats aan de Av. Dr. Álvaro de Vasconcelos. Voor autohuur kunnen wij de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen, omdat hier alle verzekeringen inclusief zijn en je geen eigen risico betaalt bij eventuele schade.

Met een tour naar Sintra vanuit Lissabon

Vind je het nou best wel een gedoe om op eigen gelegenheid naar Sintra te reizen? Dan is het ook een optie om een tour naar Sintra te boeken. Je wordt opgehaald op een centraal punt in Lissabon en gaat vervolgens per minivan naar Sintra. Samen met een gids ga je de hele dag op ontdekkingstocht en aan het einde van de dag word je weer in hartje Lissabon afgezet. Het is ook mogelijk om vanuit Lissabon een tour te boeken waarbij je een bezoek aan Sintra, Cascais en Estoril combineert.

Overnachten in Sintra

Sintra is een perfecte bestemming als dagtrip vanuit Lissabon, maar in Sintra zelf is ook meer dan genoeg te zien en te doen om je een paar dagen te vermaken. Het is dus extra leuk om er één of meerdere dagen te overnachten. Ben je nog op zoek naar een goedkope accommodatie? Ik logeerde in CasAzul, een heerlijk appartement op 20 minuutjes lopen van het Nationaal Paleis van Sintra en Quinta da Regaleria. Je kunt gratis parkeren bij het appartement.

Sintra

Onze tips voor accommodaties in Sintra

CazAzul

Appartement

CazAzul

Groot appartement met 3 slaapkamers en gratis parkeergelegenheid in het dorp Sintra.

Hotel in Sintra

Historisch hotel

Chalet Relogio Guesthouse

Historisch pand vol authentieke details gelegen in de heuvels van Sintra.

Boetiekhotel Sintra

Boetiekhotel

Casa Holstein Quinta de Sao Sebastiao Sintra

Mooi boetiekhotel met tuin, zwembad en gratis parkeren.  Op 700m van Quinta da Regaleira.

Meer tips voor Lissabon

Bezoek je Sintra vanuit Lissabon? Bekijk dan ook onze tips voor een bezoek aan Lissabon:

Doen in Lissabon

 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

63 reacties op “Sintra, het sprookje van Portugal”

 1. Natasja van Zanen

  Het valt me op dat heel veel georganiseerde tours Quinta de Regaleira overslaan. Enig idee hoe dat komt? Het ziet er op foto’s juist zo mooi uit.

  1. Hi Natasja, wat zonde dat veel tours deze prachtige plek overslaan! Het is inderdaad erg mooi. Het zou kunnen dat dit komt omdat je hier tegenwoordig entree moet betalen, terwijl dit eerder niet zo was, maar dat is bij de andere paleizen en tuinen natuurijk net zo. Met de bus kun je er gelukkig wel gemakkelijk komen!

 2. Thanks voor je uitgebreide blog! Het was inderdaad prachtig. In een dag tijd kun je helaas niet alles zien.

  Toch nog een aantal updates:
  De bustickets zijn inmiddels 12,50 euro pp geworden voor 24uur. Ook Quinta da Regaleira is niet meer gratis. Je betaalt nu 11 euro pp om naar binnen te gaan. Voor de ronde trap staat alsnog een flinke rij.
  Daarnaast koop je voortaan een tijdslot voor Paleis van Pena. Half uur voorafgaand moet je al wel in de rij staan vanwege de drukte.

  1. Hoi Anouk, bedankt voor je reactie! Super fijn dat je dit deelt. Ik ga het meteen aanpassen in het artikel. Nog veel plezier gewenst in Portugal!

 3. Een goede tip is om zeker een half uur tot 45 minuten vooraf op het treinstation aanwezig te zijn. Het ticket systeem is onduidelijk en een drama. Soms helpen locals. Maar niet altijd. Ook is het denk ik goed om te weten dat de treinen op zondag maar 1x per uur gaan.

 4. Ben er twee weken geleden geweest en heb een bezoekje aan het Paleis van Pena gebracht! Het uitzicht en architectuur daar was echt prachtig!

 5. Ik vertrek bijna naar Sintra. Blijven daar 5 dagen. Gaan 2 dgn met de trein naar Lissabon en 3dgn alles in de omgeving van Sintra beleven. Lijkt ons zo geweldig. Heel veel zin in. Dank voor alle tips.

 6. Jaa Sintra is echt geweldig! Ik heb helaas maar 1 kasteel bezocht, maar vond het enorm de moeite waard. Sluit niet uit dat ik ooit nog eens terug ga komen in Lissabon, dus dan ga ik weer naar Sintra!

 7. Rietje de Monte-Verstappen

  Dankjewel Saskia. Fijne info. Wij gaan in mei naar Portugal en hebben veel aan jouw ervaringen en tips.

 8. Hi, vraagje hadden jullie de Lisboa card genomen en zo ja was de bus naar Pena Palace (bus 434) dan gratis of moet je dan nog wel de rit betalen. Die Lisboa card is voor tram, bus en metro begreep ik vandaar.

  1. Hoi! Nee, de Lisboa card is alleen geldig in Lissabon zelf én voor de trein naar Sintra en Cascais. Helaas geldt deze niet binnen Sintra zelf en moet je voor de bus naar Pena Palace wel betalen.

 9. Wij gaan in oktober naar Lissabon en het lijkt me prachtig. Maar ik ben ook best bang om in de Bergen met een bus of auto te rijden. Zijn het allemaal stijlen en smalle wegen ernaar toe of zijn de wegen goed te berijden??

  1. Hoi Anita, ik zou je niet aanraden om met de auto in de bergen van Sintra te gaan rijden. Het zijn inderdaad smalle wegen en parkeren is een drama. Je kunt beter de auto in Sintra zelf laten staan en met de tuktuk of de bus naar de kastelen gaan. Dit artikel wordt binnenkort geüpdatet met nieuwe informatie, aangezien ik zelf net terug ben uit Portugal en ook Sintra bezocht heb.

 10. Krist Blondeel

  Hoi Saskia,

  ik ga voor de tweede maal naar Lissabon en na het lezen van je verslag over Sintra gaan we deze keer daar zeker een dagje spenderen. De zes topbezienswaardigheden die je beschrijft lijken me super. Kun je me een tip geven in welke volgorde ik deze best doe…kwestie van wat tijd te besparen…er is immers zoveel te zien…

   1. Hi Krist en Karin, wat heerlijk dat jullie naar Sintra gaan. Ik zou de volgende volgorde aanhouden: Palacio da Pena, Castelo dos Morous, Quinta da Regaleira, Parque e Palacio de Monserrate en Convento Dos Capuchos. Die laatste twee liggen wat verder weg. Als je met het openbaar vervoer gaat, is het echter wel afhankelijk van de route die de bus rijdt. Zo uit mijn hoofd reed de bus destijds ook deze route, maar ga er maar vanuit dat de bus sowieso de meest logische route neemt. Onderweg kun je dan bij de verschillende bezienswaardigheden uitstappen. Alvast een hele mooie reis gewenst allebei!