Fietsen in Lissabon met Baja Bikes

Fietsen in Lissabon: dwars door het centrum en langs de kust

Home / Portugal / Lissabon / Fietsen in Lissabon: dwars door het centrum en langs de kust

Saskia schreef er een tijdje geleden al een heel artikel over: fietsen in het buitenland is zo leuk! Zodra mijn trip naar Portugal gepland stond, besloot ik om een fietstour in Lissabon te gaan doen. Op de fiets ervaar je een stad toch van een heel andere kant en ik was enorm benieuwd hoe goed je kunt fietsen in Lissabon. Uiteindelijk werd het een mooie dag waarop ik de Portugese hoofdstad weer een stukje beter leerde kennen. 

Verzamelen in Park Eduardo VII

Het verzamelpunt voor de fietstocht die we bij Baja Bikes geboekt hebben, is Park Eduardo VII. De tour start om 10 uur en we hebben het verzoek gekregen om een kwartiertje eerder aanwezig zijn. Daarom is het wel zo handig om ergens in de buurt te ontbijten. Na enig speurwerk komen we uit bij Linha d’Água, een fijn zaakje op een super rustige plek op 3 minuten lopen van het verzamelpunt. Ideaal, zeker als je net als wij vanuit het centrum van de stad moet komen. Door vlakbij het park te ontbijten weet je in ieder geval zeker dat je op tijd bent.

Linha d'Água

Er blijken een stuk of 50 mensen de fietstour geboekt te hebben en deze worden vlot verdeeld over verschillende gidsen. Pluspunt: alle gidsen spreken Nederlands. Wij komen terecht bij de Belgische Tamara, een opvallend type dat vol passie over  ‘haar’ Portugal vertelt. Na de kennismaking legt Tamara uit dat we expres bovenin de stad beginnen, zodat we eigenlijk alleen maar naar beneden hoeven te fietsen. Dan is het echt tijd om te beginnen met onze fietstocht door Lissabon!

Park Eduardo II

Prada en opkopers

We stoppen een aantal keer op onze weg naar beneden. De meest indrukwekkende stop vind ik de Prada-winkel. Niet dat ik nu zo’n fan ben van dure winkels, maar wauw, wat een mooi pand! Qua bouwstijl doet het me enorm aan Gaudi denken en als Tamara vertelt dat het ’s avonds, als het helemaal verlicht wordt, nog mooier is, geloof ik dat meteen. Verder grijpt Tamara dit moment aan om te vertellen over buitenlandse investeerders die massaal panden in Lissabon opkopen. Een probleem wat je over de hele wereld tegenkomt maar waar ze in Lissabon wel een creatieve draai aan weten te geven. Koop je een totaal vervallen pand en knap je deze van onder tot boven op? Dan hoef je 10 jaar geen belasting te betalen. Of dit verhaal helemaal klopt weet ik niet, maar op zich is het een goede manier om verval tegen te gaan. Het is in ieder geval tof dat Tamara zo veel meer vertelt dan de droge feitjes over alle stops.

Prada Winkel in Lissabon

Ginja drinken

Na een paar korte stops zetten we de fietsen aan de kant op één van de centraal gelegen pleintjes van Lissabon. We gaan hier namelijk Ginja proeven! Ginja is een echt Portugees drankje dat gemaakt wordt van Amarenenkersen. Qua smaak lijkt het veel op een mierenzoet glas port. Nadat we de Ginja op hebben, kunnen we nog even een kijkje nemen in de São Domingo kerk. Deze kerk heeft een zwart verleden vol vervolgingen en moord. Ook hier weet Tamara veel over te vertellen. Gruwelijk, maar nodig om te snappen waar je nu precies naar kijkt.

Ginja

We fietsen en wandelen verder door het centrum. De hoofdstraten van Lissabon zijn namelijk verboden voor fietsers en dus lopen we een stuk met de fiets aan de hand. Sowieso is de binnenstad niet ingesteld op fietsers, dus houdt er rekening mee dat je tijdens het eerste deel van de tour niet echt lekker door kunt fietsen. Niet erg, maar wel goed om te weten.

WInkelstraat in Lissabon

Pastéis de Belém en de stad uit

Vrij snel na deze stop stappen we opnieuw af. We zijn aanbeland bij Praça do Comércio, hét bekendste plein van Lissabon. We zijn hier niet zomaar om wat foto’s te maken. Nee, we worden verwacht bij Almoços e Jantares. Dit is het oudste café van Lissabon en zowel op het terras als binnen zie je dat overal aan terug. We drinken er een kop koffie en krijgen een pastéis de Belém, een heerlijk typisch Portugees gebakje. Dit laatste is inbegrepen in de tour en daar hoef je dus niet extra voor te betalen.

Fietsen in Lissabon

Een half uur later stappen we weer op onze fietsen en rijden we het centrum uit. Aan de kust zijn de fietspaden pas 3 jaar geleden aangelegd en dit is op typisch Zuid-Europese wijze gedaan. Het fietspad verspringt van de linkerkant van de weg naar rechts en weer terug. Soms gaan we ineens de stoep op, doorkruisen we een parkje of delen we de rijbaan met wandelaars. Heel grappig om te zien hoe onhandig dit fietspad is aangelegd, maar pluspunten voor het feit dat het er überhaupt is.

Fietsen in Lissabon

Langs de Taag naar Belém

We fietsen zo’n 8 kilometer langs de kust richting de wijk Belém, het eindpunt van de fietstour. Onderweg stoppen we een stuk minder dan toen we nog in het centrum waren. Er zijn hier simpelweg niet zo veel bezienswaardigheden. Op zich vind ik dat juist wel lekker. Gewoon lekker fietsen met de wind in je haren. Na een tijdje komt het beroemde standbeeld van Belém in zicht en weet ik dat we er bijna zijn. We maken nog een stop bij de toren van Belém en dan zit de fietstocht erop. In totaal zijn we zo’n 3,5 uur op pad geweest en mijn maag rammelt ondertussen. Tijd om een terras op de zoeken en op eigen gelegenheid Belém te verkennen!

Belém

Ook fietsen in Lissabon?

Ik ging fietsen in Lissabon met Baja Bikes. Absoluut een aanrader als je in korte tijd meer van de stad wilt zien en ook Belém wilt verkennen. Het is slim om de fietstocht op de eerste dag van je verblijf in Lissabon te boeken. Op deze manier heb je zeker alle highlights gezien en voorkom je dat je zelf al veel van deze fietstocht gezien hebt. 

Wij namen deel aan deze fietstocht door Lissabon op uitnodiging van Baja Bikes.  

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Fietsen in Lissabon: dwars door het centrum en langs de kust”

  1. Wolma en Peter van Tongeren

    Beste Kimber,
    Hartelijke dank voor het mooie verhaal wij hebben er van genoten. Ik mis eigenlijk een beknopte route , maar dat maakt de verassing voor ons op 2 april ook weer spannender. Vriendelijke groeten Wilma en Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven