Jordanië

Rondreis Jordanië: onze route in één week

Petra Jordanië

Onze rondreis door Jordanië overtrof al mijn verwachtingen. De belangrijkste reden dat ik naar Jordanië wilde was om Petra in het echt te zien, maar Jordanië heeft nog veel meer te bieden. Denk aan de oude Romeinse stad Jerash, de Grand Canyon van Jordanië, de bijzondere Wadi Rum woestijn en drijven in de Dode Zee. In één week hebben we veel hoogtepunten van dit prachtige land gezien. Ik laat je daarom graag onze route en de mooiste plekken in Jordanië zien. Ook vertel ik je meer over autorijden in Jordanië en de kosten van een rondreis door Jordanië.

 

Onze route door Jordanië

Route Jordanië
De totale route is ongeveer 15 uur rijden.

 

Dag 1: Amman

In de ochtend vliegen we van Schiphol naar Amman. Na een tussenstop in Zurich komen we eind van de middag aan in de drukke hoofdstad van Jordanië. We halen onze huurauto op en we schrikken toch een beetje van het enorm chaotische verkeer. Gelukkig slapen we buiten het centrum en hoeven we niet met onze auto door het drukke centrum van Amman te rijden. We wandelen wat door de buurt van ons hotel en het valt ons meteen op hoe vriendelijk en behulpzaam de mensen hier zijn. In de avond eten we bij Mawwal één van de lekkerste maaltijden die ik ooit op heb. Ik kan nu al niet wachten op de rest van het eten in Jordanië.

Jordanië Rondreis RouteJordanië Rondreis Route

 

Accommodatie: We verblijven twee nachten in Naylover Hotel Suites. We kozen in Amman bewust voor een accommodatie buiten het centrum, zodat we gemakkelijk en gratis onze auto konden parkeren en niet door het drukke centrum hoefden te rijden. De mensen zijn hier erg vriendelijk en behulpzaam. We hebben een mooie en moderne tweepersoonskamer voor slechts € 35,50 per nacht. Vlakbij het hotel ligt C-Town, een grote supermarkt waar we inkopen doen voor de rest van de reis.

Jordanië Rondreis Route

 

Dag 2: Jerash & Amman

De volgende ochtend bezoeken we Jerash, dat op een klein uurtje rijden van Amman ligt. Ook vandaag is het verkeer weer flink chaotisch, maar gelukkig zijn we vroeg vertrokken. Jerash is één van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië. We wandelen het hele complex rond en ik ben echt enorm onder de indruk van deze prachtige oude stad die zo goed bewaard is gebleven. Echt heel indrukwekkend om te zien!

Bekijk hier al mijn tips voor een bezoek aan Jerash.

Jerash Jordanië Jerash Jordanië Jerash Jordanië Jerash JordaniëJerash Jordanië

 

In de middag besluiten we om met de taxi naar het centrum van Amman te gaan. Wanneer we naar het Romeinse amfitheater lopen begint het al zachtjes te regenen, maar daarna volgt al snel onweer en bliksem. Het lijkt ons niet verstandig om nu omhoog te klimmen naar de Citadel van de stad, dus helaas slaan we dat over. Inmiddels staan alle straten blank en is de lokale bevolking volop foto’s en films aan het maken van de harde regen. We besluiten te schuilen bij Hashem, waar ze de lekkerste falafel van Jordanië verkopen. Daarna wandelen we nog even naar Habibah Sweets voor een toetje en wat lekkers voor het thuisfront.

Jordanië Rondreis Route Jordanië Rondreis RouteJordanië Rondreis Route Jordanië Rondreis Route

Accommodatie: We slapen opnieuw in Naylover Hotel Suites.

 

Dag 3: De King’s Highway naar Petra

Vandaag stappen we weer in de auto om van Amman richting Petra te rijden. Gelukkig is het verkeer vandaag een stuk beter te doen dan gisteren. Een kleine tip: probeer rijden op de donderdag zoveel mogelijk te vermijden. Dit is de eerste dag van het weekend in Jordanië, waardoor het verkeer een stuk chaotischer is dan normaal. Vandaag is het gelukkig goed te doen. We maken een korte tussenstop in Madaba om de beroemde mozaïek te bekijken. Vervolgens rijden we over de prachtige King’s Highway, waar we onder andere genieten van het uitzicht op de Grand Canyon van Jordanië en de Wadi Mujib Dam. Ook stoppen we bij twee mooie oude kastelen, Al Karak en Shobak. Onze laatste stop is Little Petra, een mooi voorproefje voor morgen.

Bekijk onze gedetailleerde routebeschrijving langs de hoogtepunten van de King’s Highway.

Madaba Jordanië King's Highway Jordanië Mujib Dam Jordanië Mujib Dam Jordanië King's Highway Jordanië Mujib Dam Jordanië Al Karak Jordanië Al Karak Jordanië Little Petra Jordanië

Accommodatie: We slapen twee nachten in het Sharah Mountains Hotel. Dit hotel ligt in het stadje Wadi Musa op slechts 5 minuten rijden van de ingang van Petra. Het is een prima hotel met ruime kamers en vriendelijk personeel. We betalen hier € 42 per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

 

Dag 4: Petra

We staan om 5 uur op, zodat we om 6 uur ’s ochtends bij de ingang van Petra staan. We wandelen als één van de eersten in alle rust door de Siq. Voor we het weten zien we de beroemde Treasury liggen. We maken een pittige klim omhoog naar het viewpoint, waar we heerlijke thee drinken totdat de zon verder opkomt en de Treasury verlicht. Via de Street of Facades, de High Place of Sacrifice en Wadi Farasah wandelen we vervolgens naar the Basin, waar we genieten van een welverdiende lunch. In de middag klimmen we naar de Monastery, waar we tot net iets voor zonsondergang blijven hangen. Het was een geweldige dag en Petra is zonder twijfel één van de mooiste en meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest.

Bekijk onze volledige route door Petra in één dag.

Petra Jordanië Petra JordaniëPetra Jordanië Petra Jordanië Petra JordaniëPetra Jordanië Petra Jordanië

Accommodatie: We slapen opnieuw in het Sharah Mountains Hotel.

 

Dag 5: Wadi Rum

’s Ochtends rijden we vanuit Petra naar Wadi Rum. Het eerste stuk rijden we een mooie route tussen de bergen van Petra en we stoppen bij verschillende uitzichtpunten. Op een gegeven moment verandert het landschap langzaam in een woestijn en zien we verschillende kamelen langs de weg lopen. Voor we het weten zijn we in Wadi Rum, het grootste beschermde natuurgebied van Jordanië en één van de grootste woestijnen ter wereld. We worden opgehaald voor een jeeptour en we krijgen de mooiste plekjes van Wadi Rum te zien. Onderweg beklimmen we de rode duinen en de gigantische rotsen en wandelen we door verschillende canyons. Tegen de avond komen we aan bij het Bedoeïenen kamp waar we de nacht zullen doorbrengen. Hier genieten we van een prachtige zonsondergang, een heerlijk Jordaans diner en de heldere sterrenhemel.

Lees meer over onze dag en nacht in de Wadi Rum woestijn.

Jordanië Rondreis RouteWadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

 

Accommodatie: We slapen in het Wadi Rum Bedouin Camp op een prachtige locatie middenin de Wadi Rum woestijn. Ik had niet veel luxe verwacht zo in de woestijn, maar we hebben een prachtige tent met een heerlijk bed. De douches en wc’s zijn ook erg schoon. We betalen 50 JD (ongeveer € 58) per persoon. Dit is inclusief jeeptour voor Wadi Rum, diner en ontbijt.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië

 

Dag 6: Wadi Rum & Dode Zee

We worden wakker met een prachtige zonsopkomst in de woestijn. Na het ontbijt vertrekken we naar de Dode Zee, wat nog ruim vier uur rijden is. Gelukkig is het een mooie route. We maken een tussenstop bij het Lowest Point on Earth Museum, maar die kun je wat mij betreft overslaan. Vanuit hier rijden we helemaal langs de Dode Zee naar ons resort. We wilden eigenlijk graag de Siq trail lopen in het Mujib Nature reserve, maar vanwege de hevige regenval een paar dagen eerder is de trail helaas gesloten. Gelukkig hoeven we ons niet te vervelen. We vermaken ons in de middag met drijven in de Dode Zee en we smeren ons volledig in met de speciale modder uit de Dode Zee. Mijn huid heeft nog nooit zo zacht gevoeld.

Bekijk hier alle tips voor een bezoek aan de Dode Zee.

Wadi Rum JordaniëDode Zee Jordanië Dode Zee Jordanië Dode Zee Jordanië Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

 

Accommodatie: We slapen in het Holiday Inn Resort Dead Sea, wat recht aan de Dode Zee ligt. Het is een mooi en groot resort met fijne zwembaden, veel restaurants en goede toegang tot de Dode Zee. Ook krijgen we gratis handdoeken, water en modder bij een bezoek aan de Dode Zee. We betalen € 98 per nacht inclusief een heerlijk ontbijt.

Dode Zee Jordanië

 

Dag 7: Dode Zee & Mount Nebo

Vandaag is het alweer onze laatste dag in Jordanië. We starten de dag met een uitgebreid ontbijt in het resort. De rest van de ochtend drijven we in de Dode Zee en relaxen we bij het zwembad. Na het uitchecken rijden we naar Mount Nebo, onze laatste stop op de route. Na alle andere uitzichtpunten die we deze reis gezien hebben, valt dit eerlijk gezegd toch wat tegen, maar het blijft een mooie plek. In de middag leveren we onze huurauto in en vliegen we weer terug naar huis, terugkijkend op een geweldige reis door Jordanië.

Dode Zee JordaniëDode Zee JordaniëJordanië Mount Nebo

 

Heb je langer dan een week de tijd in Jordanië?

  • Split de dag in Petra in tweëen. Petra is groot genoeg om je twee of zelfs meer dagen te vermaken. Voor slecht 5 Jordaanse Dinar extra, heb je een tweedaagse pas.
  • Bezoek Aqaba, een populaire badplaats waar je prachtig kunt duiken of snorkelen in de Rode Zee.
  • Ga wandelen in het Dana Nature Reserve. Vanwege tijdgebrek zijn wij hier helaas niet geweest, maar Jessica van Corners of the World schreef een mooi artikel over Dana en het lijkt me echt de moeite waard.

Petra Jordanië

 

Autorijden in Jordanië

Wij hebben bovenstaande route volledig zelf gereden, op een taxi naar het centrum van Amman na. Om eerlijk te zijn is autorijden in Jordanië soms best een uitdaging. Met name het verkeer in en rondom grote steden is vaak één grote chaos. Een tweebaansweg wordt gerust een vier-of vijfbaansweg als het druk is, dus let goed op want je kunt aan beide kanten ingehaald worden. Je moet je auto er gewoon tussengooien en een stuk brutaler zijn dan in Nederland. Houd er verder rekening mee dat er af en toe gemene drempels liggen waar je echt voor moet remmen. Deze staan vaak goed aangegeven, maar soms word je er toch door verrast. De wegen zijn verder heel goed en de bewegwijzering is duidelijk en altijd in zowel Arabisch als Engels. Ik zou je aanraden om voor je reis offline een gratis kaart te downloaden via Google Maps of Maps.me, zodat je zonder internet en extra kosten kunt navigeren in Jordanië.

Jordanië Rondreis Route

 

Een auto huren in Jordanië

Als je niet zo’n moeite hebt met rijden in chaotisch verkeer, dan is een auto huren in Jordanië absoluut aan te raden. Wij zijn heel blij dat we het gedaan hebben, omdat we op deze manier heel veel van het land hebben kunnen gezien. Wij huurden onze auto via de Nederlandse organisatie Sunny Cars. Het grootste voordeel van Sunny Cars vind ik dat de autohuur all-in is. Dit houdt in dat alle nodige verzekeringen al zijn inbegrepen. Je hoeft daardoor op je bestemming geen dure extra verzekeringen af te sluiten, maar je bent wel perfect verzekerd, iets wat tijdens onze reis door Zuid-Afrika heel goed uitkwam. Wij hebben onze huurauto opgehaald op het vliegveld in Amman. Dit ging erg vlot en binnen een aantal minuten zaten we al in onze huurauto, aangezien deze bij de uitgang van het vliegveld voor ons klaarstond. Wanneer je je auto weer inlevert, kun je hem recht voor de departures hal parkeren in de daarvoor aangegeven parkeervakken.

Mujib Dam Jordanië

 

Een georganiseerde reis door Jordanië

Zie je zelf rijden toch niet zo zitten? Er zijn gelukkig ook steeds meer reisorganisaties die georganiseerde reizen naar Jordanië aanbieden met een soortgelijke route als die wij hebben gedaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij Djoser of FOX.

Jerash Jordanië

 

Kosten voor een reis Jordanië

  • Vlucht: De prijzen voor een vlucht naar Jordanië fluctueren vrij veel. Wij betaalden € 349 voor een retourtje vanaf Amsterdam met overstap in Zurich. Wij gebruikten Skyscanner voor het vinden van de goedkoopste vlucht. Een rechtstreekse vlucht is overigens ook mogelijk en duurt slechts 4 uur, maar de kosten voor een directe vlucht liggen vaak wel wat hoger. Wil je veel geld besparen, dan kun je ook heel goedkoop met Ryanair op Israel vliegen en hier de grens oversteken. Houd er wel rekening mee dat je met een huurauto niet de grens over mag. Daarnaast vliegt Ryanair vanaf eind 2018 vanuit Keulen heel goedkoop op Aqaba in het zuiden van Jordanië.
  • Huurauto: Een huurauto inclusief alle verzekeringen kost ongeveer € 200 voor een volle week. Wij huurden onze auto via Sunny Cars. Voor tanken waren wij gemiddelde 1 Jordaanse Dinar per liter kwijt. Een stuk goedkoper dan in Nederland dus.
  • Accommodaties: Onze accommodaties hebben we allemaal via Booking.com geboekt. Gemiddeld waren we met twee personen € 51,85 per nacht kwijt. Dit gemiddelde wordt wel flink omhoog getrokken door onze overnachting in Wadi Rum waar ook een jeeptour, diner en ontbijt waren inbegrepen en onze laatste nacht in een resort bij de Dode Zee. De precieze prijzen per overnachting vind je hierboven.
  • Activiteiten: Wij hebben voordat we vertrokken een Jordan Pass aangeschaft voor 70 Jordaanse Dinar per persoon. De kosten van ons visum en de entree voor vrijwel alle plekken die we bezocht hebben, zat hierbij inbegrepen. Los daarvan hebben we enkel nog 1 Dinar entree betaald voor de kerk in Madaba. De jeeptour door Wadi Rum zat bij onze accommodatie inbegrepen. Wanneer je langer dan drie nachten in Jordanië verblijft, raad ik je echt aan om de Jordan Pass aan te schaffen. De prijs voor je toeristenvisa van 40 Dinar zit hierbij inbegrepen, evenals de entree van meer dan 40 attracties in Jordanië. Met deze pas bezochten wij onder andere Jerash, Wadi Rum, Al Karak, Shobak en het Amfitheater van Amman. Daarnaast kun je kiezen voor één, twee of drie dagen toegang tot Petra. Zelfs als je alleen Petra bezoekt (normaal gesproken 50 Jordaanse Dinar voor één dag), haal je de aanschafkosten van 70 Jordaanse Dinar er al makkelijk uit vanwege het gratis visum.
  • Eten: Het eten in Jordanië is niet alleen super lekker, maar ook nog eens heel betaalbaar. Het goedkoopst aten we bij Hashem in Amman voor slechts 2,25 Jordaanse Dinar per persoon. Onze duurste maaltijd was 17 Jordaanse Dinar bij the Basin middenin Petra. Ook boodschappen zijn goed betaalbaar. We hebben verschillende keren bij een supermarkt wat drinken en snacks ingeslagen voor onderweg.

Wadi Rum Jordanië

 

Ik vond Jordanië een geweldig land met een heel vriendelijke en gastvrije bevolking. In één week hebben we de hoogtepunten van het land goed kunnen zien. Wil je meer lezen over Jordanië? Bekijk al onze artikelen en tips over reizen door Jordanië.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Reageer