Wadi Rum Jordanië

Wadi Rum: een dag en nacht in de woestijn in Jordanië

Home / Jordanië / Wadi Rum: een dag en nacht in de woestijn in Jordanië

De meest bijzondere plek waar we tijdens onze reis door Jordanië geslapen hebben, is ongetwijfeld het bedoeïenenkamp middenin de Wadi Rum woestijn. Overdag maakten we een jeeptour door deze bijzondere woestijn waarbij we verschillende rotsen beklommen en door canyons wandelden. Even later genoten we van een prachtige zonsondergang en in de nacht bewonderden we de heldere sterrenhemel. Kijk mee naar onze dag en nacht in de Wadi Rum woestijn in Jordanië. 

De Wadi Rum woestijn in Jordanië

Wadi Rum ligt in het zuiden van Jordanië op ongeveer een uur en drie kwartier rijden van wereldwonder Petra. Wadi Rum is met 720 vierkante kilometer één van de grootste woestijnen ter wereld. Tegenwoordig is dit een beschermd natuurgebied. Het is gelukkig wel mogelijk om dit bijzondere landschap te bezoeken. Ook wonen er nog steeds een groot aantal traditionele Bedoeïenen in Wadi Rum. Het is een prachtig gebied met rode duinen, grote open vlaktes en enorme rotsformaties van wel 1700 meter hoog.

Wadi Rum Jordanië

Praktische informatie voor een bezoek aan Wadi Rum

Verschillende organisaties bieden gecombineerde tours en overnachtingen aan in de Wadi Rum woestijn. Wij boekten zelf een half day tour inclusief diner, overnachting en ontbijt bij Wadi Rum Bedouin Camp. Om 1 uur ’s middags werden we verwacht in Wadi Rum Village. Hiervoor moesten we eerst langs het Wadi Rum Visitor Center om een entreeticket te halen. De entree voor Wadi Rum kost 5 Jordaanse Dinar. Heb je een Jordan Pass (aanrader!), dan is de entree voor Wadi Rum inbegrepen. Je moet dan wel even een stempel op je pas laten zetten in het Visitor Center. Daarna kun je doorrijden naar Wadi Rum Village, waar een grote parkeerplaats is. In de meeste gevallen word je hier opgehaald voor je tour of overnachting in de woestijn.

Wadi Rum Jordanië

Lawrence Spring

Wadi Rum Bedouin Camp wordt gerund door Mohammed. Terwijl we aan het wachten zijn in Wadi Rum Village, komen er al verschillende mannen naar ons toe die zich allemaal voorstellen als de broer of de neef van Mohammed. Één van de neven van Mohammed neemt ons uiteindelijk mee de woestijn in en laat ons de mooiste plekken van Wadi Rum zien. De eerste stop is Lawrence Spring. Met behulp van een touw kun je deze grote berg beklimmen om uiteindelijk bij de Spring aan te komen. In de rotsen vind je hier nog een aantal oude inscripties. Ook de kamelen mogen uiteraard niet ontbreken. Wat een plaatje!

Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

Red Sand Dune

Daarna rijden we door naar de Red Sand Dune. Zoals de naam al verklapt, is dit een enorme berg met rood zand. We klimmen de berg omhoog en stappen daarna over op een rots vanaf waar we een geweldig uitzicht hebben over de wijde omgeving. Ik was al eens eerder in een woestijn geweest in Dubai, maar dat vind ik eigenlijk totaal niet te vergelijken met wat ik in Wadi Rum zie. De rode duinen worden hier afgewisseld met enorme rotspartijen en vanwege de hoogteverschillen heb je hier geweldige uitkijkpunten. Het is zo’n mooi en bijzonder gebied.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië

Khasali Canyon

De volgende stop is de Khasali Canyon. In deze canyon vind je Nabateaanse inscripties van wel 2000 jaar oud. Normaal gesproken kun je vrij makkelijk door de canyon lopen, maar vanwege de hevige regenval een paar dagen voor ons bezoek was het bij ons best een uitdaging. Gelukkig weet onze gids precies waar je je voeten en handen het beste neer kunt zetten. Zo met het water is het ook wel extra bijzonder om door de canyon te klauteren.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië

Little Bridge

Vanuit de Khasali Canyon rijden we door naar Little Bridge. Ik vond het zelf een behoorlijk grote en indrukwekkende brug, maar met zijn 4 meter is het een van de kleinere stenen bruggen van Wadi Rum. De klim naar de brug is vrij gemakkelijk en eenmaal bovenop hebben we een mooi uitzicht over de rode vallei.

Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

Um Fruth Rock Bridge

Onze gids moest wel lachen dat wij de vorige brug al zo hoog en indrukwekkend vonden, want dit was nog niets vergeleken met de Um Fruth Rock Bridge. Toen ik deze brug zag, snapte ik wel dat ze de andere brug Little Bridge hebben genoemd. Ondanks de hoogte is ook deze brug vrij goed te beklimmen via de zijkant van de rots. Onze gids neemt meteen onze camera over en maakt er maar al te graag een grote photoshoot van.

Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

Barragh canyon

De laatste stop van onze tocht door de woestijn is de Barragh Canyon. We worden aan één zijde van de canyon afgezet, zodat we door de hele canyon heen kunnen wandelen. De jeep haalt ons aan de andere kant weer op. In tegenstelling tot op de andere plekken waar we die dag zijn geweest, waar we vooral over stenen klauteren, lopen we hier echt door het mulle zand. Na een mooie wandeling van een klein half uur komen we weer aan bij de jeep. Onze gids heeft hier inmiddels een vuurtje gemaakt waarop hij verse thee voor ons aan het zetten is. Ik ben meteen gelukkig, want de thee in Jordanië is zo lekker. We hebben al op meerdere plekken tijdens onze reis deze typisch Jordaanse kruidenthee aangeboden gekregen en het is elke keer weer heerlijk.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië Wadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië

Zonsondergang in de woestijn

Nadat we onze thee op hebben, is het tijd om naar het kamp te rijden waar we die nacht slapen. We droppen snel onze spullen in onze tent en klimmen daarna met een stel andere gasten de berg achter het kamp op, zodat we vanaf hier de prachtige zonsondergang kunnen bekijken. Het is zo bijzonder om de kleuren van de woestijn langzaam te zien veranderen. Alles lijkt opeens nóg feller en roder.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

Diner in Wadi Rum Bedouin Camp

Eenmaal beneden hebben we toch wel honger gekregen. Een beetje geheimzinnig worden we meegenomen naar een grote hoop zand met een vuurtje erop. Wanneer er driftig gegraven wordt, blijkt al snel dat hier een deel van ons diner op traditionele wijze bereid is. Drie schalen vol vlees, aardappels en groente worden vol trots meegenomen en in no-time wordt er een geweldig buffet voor ons klaargezet vol met Jordaanse specialiteiten. Het is zonder twijfel één van de lekkerste maaltijden van onze hele reis en we hebben echt genoten van al het heerlijke eten.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië Wadi Rum Jordanië

Overnachten in de Wadi Rum woestijn

Overnachten in een tentenkamp in de woestijn klinkt misschien vrij primitief. Ik was dan ook blij verrast dat er een echt bed in onze tent stond, wat overigens meer op een klein huisje leek dan op een tent. We hebben heerlijk geslapen en ’s nachts hebben we nog even genoten van de prachtige sterrenhemel. Helaas was het volle maan, waardoor het niet zo donker was als normaal, maar alsnog was het heel indrukwekkend. ’s Ochtends deden we al vroeg onze deur open om te genieten van een prachtige zonsopkomst. Ook de douches en wc’s op het kamp waren overigens super netjes, zelfs één van de mooiste en schoonste die we in heel Jordanië hebben gezien. Na het ontbijt worden we met de Jeep teruggebracht naar Wadi Rum Village. Het is ook mogelijk om per kameel terug te reizen naar het dorp.

Wadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum JordaniëWadi Rum Jordanië

Tips voor een bezoek aan Wadi Rum

  • Als je de tijd hebt, raad ik je echt aan om in Wadi Rum te blijven slapen. Op die manier kun je ook genieten van de prachtige zonsondergang en de sterrenhemel in de woestijn. Wij sliepen zelf in Wadi Rum Bedouin Camp en ik vond dit kamp echt een aanrader.
  • Bij veel accommodaties zit ook een (halve) dagtour, diner en ontbijt inbegrepen. Door zo’n pakket te boeken, ben je vaak een stuk voordeliger uit. Wij betaalden bij Wadi Rum Bedouin Camp 50 JOD per persoon voor de tour door de woestijn, de overnachting en het eten en drinken.
  • Neem zonnebrand, een zonnebril en een hoed of omslagdoek mee. Je rijdt de hele dag in een open jeep door de felle zon, waardoor je sneller verbrand dan normaal. Ik zou je ook aanraden om een extra flesje drinken mee te nemen voor tijdens de tour. Tijdens je verblijf is het drinken in veel gevallen inbegrepen, maar het is fijn om een extra flesje te hebben voor in de jeep.
  • Zorg dat je verschillende laagjes kleding meeneemt. Overdag is het vaak erg heet in de woestijn, maar ’s nachts koelt het flink af en is een dikke trui geen overbodige luxe.
  • Neem naast wandelschoenen ook slippers mee. In de hoofdruimte van het kamp, waar ook het diner plaatsvindt, wordt het gewaardeerd als je je schoenen uitdoet. Omdat je vrij vaak heen en weer zult lopen tussen bijvoorbeeld de gezamenlijke ruimte, het buffet, de wc’s en je tent, is het fijn als je je schoenen gemakkelijk aan en uit kunt doen.

Wadi Rum Jordanië

Ik vond Wadi Rum een geweldige plek en ik ben heel blij dat we hier ook overnacht hebben, zodat we ook in de avond en ochtend van de woestijn konden genieten. Wat mij betreft mag je Wadi Rum echt niet overslaan bij een rondreis door Jordanië. Wil jij ook overnachten in Wadi Rum? Bekijk hier alle accommodaties met tours in Wadi Rum.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Wadi Rum: een dag en nacht in de woestijn in Jordanië”

  1. He Saskia, met heel veel plezier je reisverslagen van Jordanië gelezen! Zelf wil ik ook heel graag een keer naar Jordanië met mijn zus. We zitten te denken aan een ruime week begin november. We zitten alleen heel erg te twijfelen of we zelf een auto gaan huren en een route gaan uitstippelen, of dat we een georganiseerde groepsreis gaan doen. Het liefst gaan we zelf, omdat je dan veel meer vrijheid hebt. Maar we kunnen zelf niet zo goed inschatten of het veilig is om als twee vrouwen alleen door Jordanië te reizen. Wat is jouw indruk en wat zou je adviseren? 🙂 Groetjes, Meike

    1. Hi Meike, wat tof dat jullie plannen hebben om naar Jordanië te gaan samen! Ik vond het een super mooi land. Ik heb mezelf erg veilig gevoeld en geen enkele vervelende ervaring gehad in Jordanië (ik vond de mensen juist super vriendelijk!), maar ik had wel mijn vriend van bijna 2 meter bij me. Qua autorijden is het best een uitdaging, maar dat had je denk ik al in mijn artikelen gelezen. Als jullie dat geen probleem vinden, dan denk ik persoonlijk dat je goed als twee vrouwen samen zou kunnen reizen door Jordanië. Ik vind vragen over veiligheid echter altijd wat lastig, omdat mijn ervaring natuurlijk maar gebaseerd is op één week in het land en als ik wel of niet iets negatiefs meemaak, hoeft dat niet zo te zijn dat dat bij jullie ook het geval is. Als je toch twijfelt of vragen hebt, kun je denk ik het beste even contact opnemen met Jessica van Corners of the World (http://www.cornersoftheworld.nl/). Zij heeft een aantal weken zelfstandig door Jordanië gereisd en kan jullie dus goede tips geven over het alleen reizen als vrouw zijnde. Ik weet dat Denise van Follow my Footprints (http://www.followmyfootprints.nl/) recentelijk ook in Jordanië is geweest. Zij had bewust voor een groepsreis gekozen en voor zo ver ik weet, is dat haar ook erg goed bevallen. Misschien zou je nog even naar hen ervaringen kunnen vragen aangezien zij als vrouw alleen gereisd hebben. Waar jullie ook voor kiezen, ik ben ervan overtuigd dat jullie een geweldige tijd gaan hebben en ik wil jullie in ieder geval alvast heel veel plezier wensen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven