Dode Zee Jordanië tips

De Dode Zee in Jordanië: 10 tips voor je bezoek

Home / Jordanië / De Dode Zee in Jordanië: 10 tips voor je bezoek

De Dode Zee is één van de meest bijzondere plekken die we tijdens onze rondreis door Jordanië hebben bezocht. Het gebied ligt op 427 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagste punt op aarde. Door het hoge zoutgehalte in de Dode Zee blijf je hier op het water drijven, wat een heel bijzondere ervaring is. Bovendien heeft het water en de modder van de Dode Zee een helende werking, waardoor je helemaal zen en met een zachte huid weer thuiskomt. Ik deel graag mijn tips voor een bezoek aan de Dode Zee in Jordanië met je, zodat ook jij met volle teugen kunt genieten van deze unieke ervaring.

Tip 1: Rijd langs de kust naar de Dode Zee

Wij reden vanuit Wadi Rum, in het zuiden van Jordanië, naar de Dode Zee. Het eerste stuk reden we een mooie route door de bergen, waarna we uiteindelijk bij de lange weg langs de Dode Zee aankwamen. De Dode Zee doet zijn naam echt eer aan. Er is nergens een teken van leven te bekennen in of rondom het water. Er zijn geen dieren en er is geen groen. Ik had eigenlijk verwacht dat er wel wat plekken waren waar je de Dode Zee in kon, maar de zee wordt van het land gescheiden door hoge kliffen. Wil je toch even het water in? Breng dan een bezoek aan Wadi Mujib. Hier kun je de avontuurlijke Siq trail lopen in een grote kloof vol water. Helaas had het tijdens ons bezoek aan Jordanië erg hard geregend, waardoor de Wadi Mujib niet begaanbaar was. Toch wil ik jullie deze tip niet onthouden.

Dode Zee Jordanië Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Tip 2: Boek een nachtje in een resort

Normaal gesproken zou ik je niet per se aanraden om in een resort te overnachten. Wanneer je de Dode Zee wilt bezoeken, is dit echter wel de beste optie. Er liggen helaas geen leuke dorpjes of ‘gewone’ accommodaties aan de Dode Zee. Er is wel een publiek strand, maar de entree voor dit strand kost omgerekend zo’n 25 euro per persoon. De overige stranden horen bij de verschillende resorts. Het is bij een aantal resorts mogelijk om een dagpas van rond de 75 euro aan te schaffen om hun privéstrand te bezoeken. Een overnachting in een resort kost je rond de 100 euro met twee personen en is dus al snel voordeliger dan een dagpas of het publieke strand. Wij verbleven zelf in het Holiday Inn Resort Dead Sea, wat recht aan de Dode Zee ligt. Het is een mooi en groot resort met fijne zwembaden en veel restaurants. We betaalden samen € 98 per nacht inclusief een heerlijk ontbijt. Ook kregen we gratis handdoeken, ligbedjes, drinkwater en modder bij een bezoek aan de Dode Zee. Geniet dus lekker van een dag en nacht luxe wanneer je de Dode Zee bezoekt.

Bekijk hier de beste deals voor een resort aan de Dode Zee.

Dode Zee JordaniëDode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Tip 3: Scheer je niet voor je de Dode Zee ingaat

De tip die ik vrijwel overal tegenkwam voordat ik de Dode Zee bezocht, was om niet te scheren voordat je het water in gaat. Dit leek me eerst wat overdreven, maar het zoutgehalte van de Dode Zee is 34%. Dit is maar liefst tien keer hoger dan in een normale zee of oceaan. Het water brandt dan ook enorm als je je net geschoren hebt of als je ergens een wondje hebt, om nog niet te spreken van het gevoel wanneer je het water in je ogen krijgt. Ik zou je dus echt aanraden om je scheermesje 1 tot 2 dagen voordat je de Dode Zee bezoekt even te laten voor wat het is en om eventuele wondjes af te plakken voordat je de zee ingaat. Ook raad ik je aan om niet langer dan een kwartier aan één stuk in de Dode Zee te blijven.

Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Tip 4: Val achterover en beweeg langzaam

Doordat het water in de Dode Zee zo’n hoog zoutgehalte heeft, is het lastig om echt te zwemmen. Je ziet ook meteen dat het water een soort dikke olie-achtige structuur heeft door het zout. De beste manier om de Dode Zee in te gaan is daarom om jezelf langzaam achterover op je rug te laten vallen, zodat eventuele spetters niet in je gezicht komen. Ik heb voor de zekerheid mijn zonnebril ook gewoon opgehouden. Je zult zien dat je vanzelf blijft drijven en dat het zelfs lastig is om je benen in het water naar beneden te duwen. Probeer zo langzaam mogelijk te bewegen en gewoon lekker te genieten van de gewichtloosheid.

Dode Zee Jordanië

Tip 5: Profiteer van de helende eigenschappen van de Dode Zee

De Dode Zee heeft een hele hoop helende eigenschappen. Eeuwen geleden kwamen mensen hier al naartoe omdat ze dachten dat het water magisch was. Naast veel zout, zit er namelijk een hoge hoeveelheid mineralen in het water. Deze 21 actieve mineralen zouden helpen bij problemen als psoriasis en osteoporose. Bovendien zorgen deze mineralen, in combinatie met het feit dat je ver onder het zeeniveau zit, ervoor dat je niet verbrand. Nog steeds gaan veel mensen op speciale medische trips naar de Dode Zee. Doordat het water het hele jaar rond de 22 °C is, is de Dode Zee alle maanden van het jaar druk bezocht.

Dode Zee Jordanië

Tip 6: Geniet van een zachte huid door de Dode Zee modder

Naast het water vol mineralen, heeft ook de modder uit de Dode Zee een bijna magische werking op je huid. Bij vrijwel elk resort staat daarom een grote bak met Dode Zee modder om je mee in te smeren. Zelf modder uit de zee halen wordt lastig, omdat je hier liever niet met je hoofd onder water wilt. Er wordt aangeraden om eerst 10 minuutjes in de Dode Zee te drijven. Smeer je vervolgens volledig in met de Dode Zee modder en laat de modder opdrogen in de zon. Dit werkt als een natuurlijke zonnebrand. Zodra de modder hard is geworden, spoel je je weer af in het mineraalrijke water van de Dode Zee. Ik raad je aan om daarna ook nog even af te spoelen onder een douche met normaal water. Mijn huid heeft letterlijk nog nooit zo zacht aangevoeld. Dode Zee modder is niet voor niets een populair ingrediënt in verschillende verzorgingsproducten en ook veel beroemdheden zweren bij deze modder.

Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Tip 7: Neem oude badkleding en waterschoenen mee

Hoe mooi je nieuwe bikini ook is, ik raad je echt aan om oude badkleding mee te nemen naar de Dode Zee. Het water en de modder kunnen je favoriete badkleding namelijk flink verkleuren. Ook merkte ik dat mijn (gelukkig oude) bikini zo stug was geworden dat alle elasticiteit eruit was. Draag dus het liefst iets wat je daarna niet per se nogmaals aan wil. Naast oude badkleding zou ik je aanraden om ook waterschoenen mee te nemen. Er liggen veel scherpe stenen en rotsen op de bodem. Aangezien je niet echt kunt zwemmen, zul je het eerste stuk toch zelf de zee in moeten lopen. Waterschoenen of badslippers zijn dus zeer welkom.

Dode Zee Jordanië

Tip 8: Neem een boek of tijdschrift mee voor de klassieke foto

Het is natuurlijk super cliché, maar neem zeker een boek of tijdschrift mee voor wat klassieke foto’s in de Dode Zee. Op die manier zie je nog beter dat je drijft. Bovendien is het heerlijk om al drijvende een boek of tijdschrift te lezen, weer eens wat anders dan op een strandbedje. Een krant meenemen raad ik overigens af. We hebben heel wat mensen zien stunten met de krant uit het hotel, maar door de wind en de grootte van de krant valt de krant al snel uit elkaar of waaien er stukken weg.

Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Tip 9: Bezoek de Dode Zee als laatste bestemming in Jordanië

Als het uitkomt met de rest van je reisplanning, zou ik je aanraden om een bezoek aan de Dode Zee te bewaren voor het einde van je reis door Jordanië. Het is de perfecte plek om even uit te rusten en na te genieten van al het moois wat je in Jordanië gezien hebt. Zeker in combinatie met een nacht in één van de resorts is dit de perfecte plek om te relaxen. Bovendien kom je na een bezoek aan de Dode Zee thuis met een heerlijke zachte huid van het water en de modder. De Dode Zee ligt op slechts een uurtje rijden van het internationale vliegveld van Amman.

Dode Zee Jordanië

Tip 10: Wacht niet te lang met je bezoek aan de Dode Zee

Lijkt het jou ook wel wat om te drijven in de Dode Zee? Wacht dan niet te lang. De Dode Zee is het laagste punt ter wereld en helaas is het water de afgelopen jaren al met 30% afgenomen vanwege de opwarming van de aarde. Volgens verschillende wetenschappers is de Dode Zee over 50 jaar zelfs helemaal verdwenen. Boek dus snel een ticket naar Jordanië en geniet van deze unieke ervaring voor het te laat is.

Dode Zee JordaniëDode Zee Jordanië

Ik vond drijven in de Dode Zee echt een unieke ervaring. Het is zo bijzonder om je bijna gewichtloos te voelen en om op het water te liggen. Het was een perfecte afsluiting van onze reis door Jordanië. Naast een bezoek aan de Dode Zee is er in Jordanië nog veel meer te zien en doen. Bekijk hier al onze tips voor een reis door Jordanië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven