Jerash Jordanië

Jerash: het Rome van Jordanië

Home / Jordanië / Jerash: het Rome van Jordanië

De belangrijkste reden dat ik naar Jordanië wilde, was om het wereldwonder Petra in het echt te zien. Pas toen ik me beter ging verdiepen in Jordanië, las ik over Jerash en ik was gelijk overtuigd dat ik deze plek wilde bezoeken. Jerash is namelijk één van de grootste en best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië. Het is zelfs de op één na populairste plek van Jordanië, na Petra. Ik vond Jerash enorm indrukwekkend en ik raad je zeker aan om deze bijzondere stad te bezoeken tijdens je reis door Jordanië. Kijk mee naar het prachtige Jerash, het Rome van Jordanië!

Waar ligt Jerash en hoe kom je er?

Jerash ligt op zo’n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman. Met de auto doe je er vanuit Amman ongeveer een uur over. Houd er wel rekening mee dat het verkeer van Amman naar Jerash vrij chaotisch kan zijn. De weg zelf is echter wel goed. Hoe noordelijker we rijden, hoe groener het onderweg wordt. Parkeren kan op het terrein naast het Visitor’s Center. Als je geen huurauto hebt, kun je ook met de bus of taxi naar Jerash toe. De busverbinding schijnt echter vrij onregelmatig en onbetrouwbaar te zijn, dus een taxi is vaak een betere optie. Een taxi kun je gemakkelijk regelen bij je accommodatie in Amman.

Jerash Jordanië

Wanneer kun je Jerash het beste bezoeken?

Jerash is in de winter geopend van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags. In de zomer openen de deuren ook om 8u, maar sluiten ze pas om 8 uur ’s avonds. Houd er rekening mee dat er op vrijdagen en tijdens officiële feestdagen andere openingstijden gelden. Bekijk hier de actuele openingstijden. Ik zou je aanraden om Jerash zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken. Het is dan nog enigszins koel en je hebt een groot deel van de stad voor jezelf. De meeste tourbussen en schoolreisjes komen namelijk pas tegen het eind van de ochtend aan.

Jerash Jordanië

Wat is de entreeprijs voor Jerash en is toegang inbegrepen bij de Jordan Pass?

De entreeprijs voor Jerash bedraagt 10 Jordaanse Dinar. Toegang tot Jerash zit inbegrepen bij een Jordan Pass. Wanneer je langer dan drie nachten in Jordanië verblijft en zowel Jerash als Petra wil bezoeken, zou ik je echt aanraden om deze pas aan te schaffen. De prijs van een Jordan Pass is 70 Jordaanse Dinar. De prijs voor je toeristenvisa van 40 Dinar zit hierbij inbegrepen, evenals de entree van meer dan 40 attracties in Jordanië. Met deze pas bezochten wij naast Jerash onder andere Wadi Rum, Al Karak, Shobak en het Amfitheater van Amman. Daarnaast kun je kiezen voor één, twee of drie dagen toegang tot Petra. Zelfs als je alleen Jerash (10 Dinar) en Petra (50 Dinar) bezoekt, haal je de aanschafkosten van 70 Jordaanse Dinar er al makkelijk uit vanwege het gratis visum van 40 Dinar.

Jerash Jordanië

Wat is er te zien in Jerash?

Ik had al gelezen dat Jerash best groot was, maar ik was alsnog verbaasd dat het eigenlijk een complete stad is. Er is daardoor van alles te zien. Onderstaand vind je de belangrijkste bouwwerken van het oude deel van Jerash.

Jerash

Hadrianus Arch

Wij begonnen onze route door Jerash bij de Hadrianus Arch. Deze indrukwekkende triomfboog is gebouwd is ter ere van het bezoek van keizer Hadrianus in 129 na Christus. De Hadrianus Ach is overigens gratis te bezoeken, evenals het nabijgelegen Hippodrome.

Jerash Jordanië

South Gate

Pas wanneer je doorwandelt naar de South Gate wordt je ticket gecontroleerd. De South Gate is wat kleiner dan de Hadrianus Arch, maar ook erg mooi. Vroeger deed het open gebied binnen de poort dienst als een marktplaats.

Jerash Jordanië

Forum

Vanuit de South Gate wandelen we door naar het Forum, ook wel bekend als Oval Plaza. Het Forum is een groot ovaal plein aan het begin van de Cardo, de hoofdstraat van het oude Jerash. Het plein is gebouwd in de eerste eeuw na Christus en is maar liefst 80 bij 90 meter lang. Het Forum wordt omgeven door 160 grote zuilen.

Jerash Jordanië Jerash Jordanië

Zeus Temple

Vanaf het Forum heb je een mooi uitzicht op de Zeus Temple. Helaas is een groot deel van deze tempel verwoest tijdens een aardbeving, maar op een tekening op een van de informatieborden kun je nog goed zien hoe de tempel er vroeger uit zag.

Jerash Jordanië

South Theater

Naast de Zeus Tempel ligt het South Theater, het grootste theater van Jerash. Dit amfitheater heeft meer dan 3000 plekken. Er treden hier vaak lokale doedelzakspelers in kostuum op, zo ook tijdens ons bezoek. Ik vond met name het gedeelte achter het podium erg mooi, met de verschillende zuilen en doorgangen.

Jerash JordaniëJerash Jordanië

The Churches

Vanuit het theater wandelen we door de groene heuvels van Jerash naar de verschillende oude kerken die wat verder gelegen zijn. Helaas zijn deze kerken grotendeels verwoest, maar bij één van de kerken zien we nog wel een mooie oude mozaïekvloer die goed bewaard is gebleven.

Jerash JordaniëJerash Jordanië

Temple of Artemis

Naast deze kerk ligt de indrukwekkende tempel van Artemis met zijn opvallende hoge zuilen. Deze tempel is gebouwd als eerbetoon aan Artemis, de patroongod van Jerash. Het was vroeger het belangrijkste bouwwerk van de stad.

Jerash Jordanië

North Theater

Ook aan de noordzijde van de oude stad ligt een mooi theater. Het North Theater is wat kleiner dan de zuidelijke variant, maar zeker niet minder mooi. Vanaf het bovenste deel van het theater heb je bovendien een mooi uitzicht op de North Gate met de moderne stad op de achtergrond.

Jerash JordaniëJerash Jordanië Jerash Jordanië Jerash Jordanië

Tetra Pylon & North Gate

Vanuit het theater lopen we naar Tetra Pylon, een grote vierkante poort. Via een mooi pad omgeven door zuilen komen we uiteindelijk uit bij de North Gate, wat het eindpunt van de oude stad is.

Jerash JordaniëJerash Jordanië

Cardo Maximus

We lopen terug via de Cardo Maximus, ook wel de Colonnaded Street genoemd. Dit is de hoofdstraat van de oude stad. Deze weg van 600 meter lang loopt dwars door de stad. De Cardo Maximus werd vroeger omgeven door de belangrijkste gebouwen van de stad, waarvan er een aantal nog goed intact zijn.

Jerash JordaniëJerash Jordanië Jerash Jordanië

Propylaeum

Een van deze gebouwen die nog grotendeels intact is, is het Propylaeum. Dit was vroeger de ingang van de processieroute naar de Tempel van Artemis.

Jerash Jordanië Jerash Jordanië

Nymphaeum

Ook het Nymphaeum is goed bewaard gebleven. Vroeger deed dit bijzondere bouwwerk dienst als openbare fontein van de stad. Het water stroomde over de gevel in het grote bad aan de onderkant.

Jerash Jordanië

Catedral

Naast het Nymphaeum vind je de kathedraal van Jerash. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit bouwwerk de kathedraal heet, aangezien er geen bewijs is dat dit bouwwerk belangrijker was dan een van de andere kerken. Het meest kenmerkende aan de kathedraal is de grote poort die leidt naar de tempel van Dionysus.

Jerash Jordanië

Nog een laatste blik op Jerash

Vanuit de kathedraal wandelen we terug naar ons beginpunt. We werpen nog een laatste blik op de indrukwekkende ruïnes van de stad. Jerash heeft me echt verrast. Ik had geen idee dat ik zo onder de indruk zou zijn van oude ruïnes. Ook vond ik dat de stad bijzonder goed intact is gebleven, waardoor je echt nog een goed beeld krijgt van hoe de stad er vroeger uit zag.

Jerash Jordanië

Overige tips voor een bezoek aan Jerash

  • Het kan met name in de zomer erg heet worden in Jerash en er is vrijwel geen schaduw. Bezoek Jerash daarom vroeg in de ochtend en neem een hoed, zonnebrand en voldoende water mee.
  • Jerash is een stuk groter dan ik verwacht had en je moet best wat lopen om bij de verschillende bouwwerken te komen. Zorg daarom voor goede (wandel)schoenen als je de gehele stad wilt zien.
  • Trek voor je bezoek tussen de 1,5 en 4 uur uit. Hoe lang je nodig hebt voor je bezoek, hangt met name af van je eigen interesses en het weer. Wij hadden het geluk dat het bij ons redelijk koel was, waardoor we gemakkelijk heel Jerash te voet konden verkennen.
  • Heb je honger gekregen van je bezoek? Bij Lebanese House Um Khali kun je terecht voor een lekkere lunch.

Jerash Jordanië

Roadtrippen in Jordanië

Wij bezochten Jerash tijdens onze roadtrip door Jordanië. Naast Jerash hebben we nog veel meer bijzondere plekken in dit land gezien, zoals Petra, Wadi Rum, de King’s Highway en de Dode Zee. Ben je nieuwsgierig naar een rondreis door Jordanië? Lees hier meer over onze rondreis door Jordanië in één week, met meer informatie over onze route, autorijden in Jordanië en de kosten van reizen in Jordanië.

Petra JordaniëWadi Rum JordaniëDode Zee Jordanië

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Jerash: het Rome van Jordanië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven