Reistips

Review Lenovo Yoga 520: de ideale laptop voor op reis

Lenovo 520 Yoga Coolblue

Als reisblogger neem ik altijd een hoop elektronica mee op reis. Het liefst neem ik naast mijn foto-apparatuur ook een laptop of tablet mee. Zo kan ik onderweg films of series kijken, op reis vast mijn foto’s en video’s bekijken en bewerken of vast wat tips typen voor op de blog. Toen Coolblue vroeg of ik de nieuwe Lenovo Yoga 520 wilde testen, was ik meteen erg enthousiast. Deze laptop is namelijk recentelijk tot ‘best geteste 14 inch laptop’ bekroond door de Consumentenbond. Bovendien kun je deze laptop gemakkelijk omvormen tot een tablet vanwege het 360-graden scherm. Dit klinkt als de perfecte laptop voor op reis toch? Ik laat je graag zien wat ik van de Lenovo Yoga 520 vind.

 

Het uiterlijk van de Lenovo Yoga 520

Ik geef toe, het maakt uiteindelijk niet zo heel veel uit hoe een laptop eruit ziet. Toch valt het me meteen op dat de Lenovo heel strak en modern oogt. De buitenkant is metallic grijs met een subtiel logo op de voorkant. Ik heb zelf de Mineral Grey versie. De Lenovo Yoga 520 is ook verkrijgbaar in Onyx Black en Metallic Gold. De laptop heeft een speciaal Full HD IPS-beeldscherm. Hierdoor kun je vanuit elke hoek de kleuren goed zien, wat handig is als je bijvoorbeeld met meerdere mensen een film kijkt. Het beeldscherm is bovendien heel scherp en helder. Zodra het donker wordt, licht ook het toetsenbord op. Zo kun je ook gemakkelijk in het donker typen.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

360-graden scherm en tabletmodus

De Lenovo Yoga 520 is niet zomaar een normale laptop. Je kunt het scherm namelijk 360 graden draaien en de laptop zo in verschillende standen zetten. Zo is het mogelijk om de laptop in een zogenaamde tentmodus te zetten. Op die manier kun je gemakkelijk films of foto’s bekijken. Zodra je het reguliere toetsenbord wegklapt, wordt het automatisch uitgeschakeld. Op het beeldscherm verschijnt een nieuw toetsenbord zodat je via het touchscreen scherm kan typen. Door het scherm 360 graden te kantelen, kun je de Lenovo ook als tablet gebruiken. Ik was vooraf een beetje huiverig wat het steeds heen en weer buigen van het scherm zou doen, maar het gaat erg soepel. Met name de tentmodus vind ik ideaal, omdat je hem zo gemakkelijk neer kunt zetten.

Lenovo 520 Yoga CoolblueLenovo 520 Yoga Coolblue

 

Makkelijk mee te nemen op reis

Wat voor mij een groot pluspunt is, is dat deze laptop gemakkelijk is mee te nemen op reis. Met zijn 14 inch past hij prima in mijn rugzak. Bovendien is de laptop met een gewicht van 1,75 kg vrij licht. Ondanks dat de Lenovo slechts 19,9 millimeter dun is, voelt hij wel stevig aan en durf ik hem met een gerust hart mee te nemen op reis. Het touchpad werkt heel fijn, waardoor je eigenlijk geen losse muis meer nodig hebt. Wil je toch iets meer precisie dan kun je ook het touchscreen gebruiken. Hiervoor is ook een Lenovo Active Pen beschikbaar, zodat je kunt tekenen en schrijven op het scherm. Als je geen extreme precisie nodig hebt, werken je vingers ook prima.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

Lange batterijduur voor een verre vlucht

De batterijduur van de Lenovo Yoga 520 is verrassend lang. Lenovo geeft zelf aan dat de laptop een batterijduur van 8,5 uur heeft, maar bij mij ging hij een stuk langer mee. Het kan zijn dat dit in de loop van de tijd wat minder wordt, maar ik was erg verrast door de lange batterijduur. Daarnaast laadt de batterij ook snel weer op. Tijdens een lange vliegreis met een korte overstap zou je je laptop alweer voldoende op kunnen laden voor je volgende vlucht. De laptop beschikt ook over een always-on USB 3.0-poort. Dit betekent dat je je mobiel of camera altijd via deze poort kunt opladen, zelfs wanneer je laptop is uitgeschakeld.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

Gemakkelijk en snel foto’s bewerken

Op reis wil ik als reisblogger graag alvast mijn foto’s overzetten op mijn laptop, zodat ik ze kan ontwikkelen en bewerken. Ik maak hiervoor gebruik van Lightroom, wat best een zwaar programma is. Gelukkig is de Lenovo Yoga 520 krachtig genoeg om foto’s mee te bewerken dankzij de Intel Core i5 processor. De laptop start bovendien in 15 seconden op dankzij de SSD-schijf en ook het bewerken van filmpjes gaat vlot. De laptop wordt hierbij niet snel warm en maakt ook vrijwel geen geluid, iets wat bij mijn wat oudere laptop wel het geval is.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

Beveiliging door de vingerafdruklezer

De laptop heeft een ingebouwde vingerafdruklezer waarmee je kunt inloggen. Dit is niet alleen een stuk sneller dan het intypen van een wachtwoord, maar ook een stuk veiliger. Ik ben op reis toch altijd een beetje bang dat mijn spullen ooit gestolen worden. Nu hoop ik van harte dat dat niet gebeurt, maar mocht dat toch het geval zijn, dan voelt het wel fijn dat mijn gegevens enkel met mijn eigen vingerafdruk te openen zijn. Met de vingerafdruklezer kun je ook veilig betalingen doen via PayPal of je met één vinger aanmelden bij sites zoals Dropbox. Ik heb dit zelf nog niet getest, maar het is wel een leuke en handige aanvulling waardoor wachtwoorden vrijwel niet meer nodig zijn.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

Zijn er dan helemaal geen minpunten?

Ik vond het eerlijk gezegd best lastig om iets te vinden wat ik niet zo fijn vind aan deze laptop. Als ik dan toch iets moet noemen dan is het dat het scherm wat mij betreft net iets te glanzend is. Door lichtinval van de zon heb je hierdoor sneller last van spiegeling. Doordat het touchscreen zo glanzend is, zie je ook wat sneller vingerafdrukken op het scherm. Ook is de oplader ietwat aan de korte kant, waardoor het in sommige hotelkamers lastig kan zijn om je laptop op te laden en tegelijkertijd te gebruiken. Tot slot beschikt de laptop niet over een numeriek toetsenbord of een cd-rom drive. Voor mij is dit geen probleem, maar houd hier wel rekening mee als dit voor jou wel een belangrijke eis is.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

De ideale laptop voor op reis?

Al met al ben ik enorm tevreden over de Lenovo Yoga 520. Met name de optie om het scherm te kantelen tot tentmodus of tablet vind ik super handig. Ik had vooraf niet gedacht dat ik dit veel zou gebruiken, maar ik merk dat het in veel situaties toch fijn is. Niet alleen voor op reis is het een ideale laptop. Ook thuis gebruik ik hem veel om bijvoorbeeld foto’s te bewerken en artikelen voor de site te schrijven. De Lenovo is heel gebruiksvriendelijk, snel en de batterij gaat lang mee. Al met al een echte aanrader dus wat mij betreft, zowel voor thuis als voor op reis. De Lenovo Yoga 520 is momenteel voor € 749,- te koop bij Coolblue.

Lenovo 520 Yoga Coolblue

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coolblue. Wij werken alleen samen met partijen waar we volledig achterstaan en waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen geven.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  J
  25 april 2018 op 13:01

  Hoi!

  Ik wil de Lenovo Yoga 520 kopen. Fijn om te horen dat (vakantie) foto- en videobewerking goed lukt. Welk Videobewerkingsprogramma gebruikte jij hiervoor?

  Groetjes!

  • Reageer
   Saskia
   13 mei 2018 op 14:23

   Wat leuk dat je ook van plan bent de Lenovo te kopen! Ik heb voor de videobewerking tijdelijk de proefversie van Final Cut Pro gebruikt, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn video’s nu weer bewerkt op iMovie op mijn mac. Hier kun je vrijwel net zoveel mee (qua basis dan) en dit programma is gratis. Voor fotobewerking gebruik ik Lightroom. Ik weet zeker dat de laptop je goed zal bevallen!

   • Reageer
    Sophie
    18 oktober 2018 op 19:20

    Hi Saskia, wat een fijn artikel. Ik ga vier maanden op reis en wil ook graag mijn laptop meenemen om video’s (vlogs) te bewerken voor een platform. Ik twijfel dus om voor een laptop te gaan zoals je hier omschrijft, om een mac te kopen. Normaliter bewerkt ik mijn video’s in Premiere Pro. Zij hebben nu ook iets nieuw Rush (geloof ik) – dit wil ik ook uitproberen. Maar twijfel dus een beetje wat voor laptop ik zal kopen (Moet aan een nieuwe).. wat zou jij doen?

Reageer