Menu
Reisproducten / Reistips

Review: Lowa wandelschoenen

Wandelen is één van de meest ontspannende bezigheden die er zijn. Waarschijnlijk ken je meerdere mensen die een stappenteller gebruiken, of misschien heb je er zelf wel eentje. Goede wandelschoenen zijn onmisbaar, óók als je gewoon in Nederland aan de wandel gaat. Ik moet toegeven dat ik tot voor kort eigenwijs rondliep op mijn sneakers, maar stiekem wist ik ook wel dat dit niet goed is voor mijn rug, enkels en gewrichten. Tijd om hier dus eindelijk verandering in te brengen. 

Waarom wandelschoenen?

De neiging om op je gewone gympies te gaan wandelen is bij veel mensen groot. Je draagt deze schoenen ten slotte al de hele dag, dus waarom zou je hier niet een uurtje op kunnen wandelen? Helaas bieden gewone schoenen niet voldoende ondersteuning en dus kan het vervelende gevolgen voor je lijf hebben. Zo krijg ik standaard last van mijn rug als ik veel loop en moet ik op reis elke dag beginnen met de nodige rug-oefeningen om de dag enigszins goed door te kunnen komen. Goede wandelschoenen kunnen deze problemen voorkomen, of in ieder geval flink verminderen.

Lowa Wandelschoenen review

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Heb je besloten dat je inderdaad wel een paar wandelschoenen kunt gebruiken? Dan kom je voor een belangrijke keuze te staan. Er zijn namelijk talloze wandelschoenen op de markt en niet elke schoen past bij elke activiteit. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor aanschaf van wandelschoenen is: waarvoor ga ik deze schoenen gebruiken? Er bestaan namelijk 4 categorieën wandelschoenen: A, B, C en D, elk geschikt voor een ander type activiteit.

A. Wandelen door licht glooiend landschap

Ben je van plan om alleen door vlak, of hooguit licht glooiend landschap te wandelen? Dan heb je genoeg aan categorie A. Deze schoenen zijn ideaal voor een lange wandeling in de Nederlandse bossen, over het strand of in de stad. Categorie A wandelschoenen zijn meestal van zacht materiaal gemaakt en de zolen zijn flexibel. Hierdoor voelt het bijna alsof je een stevige sneaker aan je voeten hebt.

B. Lange tochten door heuvelachtig gebied

Categorie B zijn wandelschoenen die voor veel stabiliteit zorgen op ongelijk terrein. Denk hierbij aan rotsachtige paden door de bergen. De hoge schacht geeft extra stevigheid aan je enkels en rug. Je kunt gemakkelijk een paar dagen door de bergen wandelen op deze schoenen.

C. Fikse bergtochten

Fervente bergwandelaars die de voorkeur geven aan ruig terrein, kiezen vaak voor categorie C schoenen. Dit is het type schoen wat je echt goed in moet lopen voordat je op pad gaat. Hij is namelijk heel stug, zodat je voeten maximaal ondersteund worden. Ook de zolen zijn stevig, waardoor je op moeilijke gronden alsnog genoeg grip behoud.

D. Alpiene expedities

De laatste categorie wandelschoenen zijn voor echte avonturiers. Hiermee maak je de zwaarst mogelijke trektochten in onherbergzaam gebied. Sneeuw, ijs en stijgijzers zijn voor deze schoenen geen enkel probleem. In de praktijk zullen dus niet zo veel mensen voor categorie D wandelschoenen kiezen.

Lowa Wandelschoenen

Mijn Lowa A/B wandelschoenen

Ik besloot dat het genoeg geweest was met het wandelen op slippers, gympen en ander onhandig schoeisel en ging op zoek naar de perfecte wandelschoen. Nadat ik me had ingelezen, kwam ik tot de conclusie dat ik voldoende ondersteuning zou hebben aan schoenen in de categorie A/B. Deze zijn door de hoge schacht net wat steviger, maar hebben wel de soepelheid van schoenen in klasse A. Ideaal, aangezien ik niet van plan ben zware bergtochten te maken. Ik gebruik deze schoenen namelijk vooral in Nederland, of voor wandelingen op reis.

Uiteindelijk kom ik terecht bij Outdoorsupply.nl, een webshop waar werkelijk alles wat je maar kunt bedenken voor outdoor activiteiten verkocht wordt. Nadat ik zo ongeveer elke wandelschoen bekeken heb die hier wordt aangeboden, besluit ik om te kiezen voor de Lowa Aerox GTX Mid Ws Graphite Turquoise. Deze schoen biedt precies de ondersteuning die ik nodig heb. Dankzij de Gore-Tex binnenvoering blijven mijn voeten droog en de stabilizer in de schoen zorgt ervoor dat grote verschillen in ondergrond en schokken op ruw terrein worden opgevangen. De zool is flexibel en dankzij de ventilatiegaten blijven je voeten langer fris.

Review:  Lowa wandelschoenen, doen ze wat ze beloven?

Zodra ik de schoenen aantrek, ben ik enthousiast. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik wandelschoenen aan heb, zo zacht voelen ze aan mijn voeten. Direct heb ik het vermoeden dat ik deze schoenen niet in hoef te lopen want meteen zitten ze als gegoten. De grote vraag is natuurlijk of dit ook na een flinke wandeling nog het geval is.

Gelukkig kan ik hier volmondig ‘Ja’ op zeggen! Ik wandel door de Nederlandse bossen en zoek expres wat ruwere ondergrond op. Zo klim ik over boomstronken om te testen hoe dit type oneffen grond voelt. Meteen voel ik dat mijn voeten heel stabiel staan en ik klauter met het grootste gemak over de boomstammen. Ik heb goede grip en mijn enkels worden stevig ondersteund in de hoge schacht. Na een flinke wandeling heb ik geen last van mijn rug en de schoenen zitten nog net zo comfortabel als toen ik ze aan trok.

Review Lowa Wandelschoenen  Review Lowa Wandelschoenen

Investeer in goede wandelschoenen, het is het waard

Mijn conclusie? Ik heb spijt dat ik zo lang gewacht heb met het aanschaffen van goede wandelschoenen. Met deze schoenen ontdek ik hoe fijn het is om lekker door te kunnen lopen zonder overal pijntjes en ongemak te voelen. Mijn voeten worden veel minder snel moe en mijn rug is niet meer zo snel overbelast. Ook als je alleen in Nederland wandelt is het de moeite waard om eens te kijken naar goede schoenen. Ik zou in ieder geval niet meer zonder kunnen.

Lowa WandelschoenenReview Lowa Wandelschoenen

Lowa wandelschoenen zijn ontzettend fijn en ik wil nooit meer anders. Ondertussen (2020) is mijn Lowa-collectie uitgegroeid tot drie paar die ik allemaal met veel plezier draag. In dit artikel geef ik je wandeltips en vertel ik je meer over mijn andere Lowa’s.