30 seconds

De leukste spelletjes op reis voor groepen

Home / Reistips / De leukste spelletjes op reis voor groepen

Of ik nou een weekendje weg ga of een grote reis ga maken, er gaan standaard een paar spelletjes mee. Sommige spellen zijn zo groot dat ze eigenlijk alleen handig mee te nemen zijn als je met de auto op vakantie gaat, maar andere spellen passen gelukkig ook prima in je backpack. Ik vertel je graag meer over mijn favoriete spelletjes op reis voor grote en kleine groepen.

 

Ticket to ride

Ticket to Ride is een perfect spel voor reisfans. Het originele spel voert je dwars door de belangrijkste steden van Noord-Amerika. Je verzamelt kaarten met verschillende type treinwagons, waarmee je routes tussen twee steden kunt claimen. Hoe langer de routes, hoe meer punten je krijgt. Daarnaast krijg je nog extra punten als je twee steden op je eigen bestemmingscoupons met elkaar verbindt of door de langste routeverbinding aan te liggen. Naast het originele Ticket to Ride America, is er inmiddels ook een Europa variant en veel landen hebben zelfs een eigen Ticket to Ride spel. Daarnaast zijn er nog verschillende uitbreidingen te verkrijgen, zodat het spel nooit verveelt. Ticket to Ride is ook een erg leuk cadeau voor iemand die binnenkort een roadtrip door Amerika of Europa gaat maken.

Aantal spelers: 2 tot 5
Duur van het spel: 30 tot 60 minuten.
Geschikt voor: autovakantie

ticket to ride

 

Regenwormen

Regenwormen is een snel dobbelspel waarbij je zo veel mogelijk regenwormen moet verzamelen. Het doet me een beetje denken aan Yathzee. Om de beurt proberen de spelers een tegel met een zo groot mogelijk aantal regenwormen voor zich te winnen. Je kunt hierbij ook stenen stelen van andere spelers, waardoor het spel een verrassende wending kan krijgen. Het ene moment ben je ervan overtuigd dat je gaat winnen, terwijl een paar beurten later al je tegels met regenwormen gestolen zijn. Degene met de meeste regenwormen wint het spel. Regenwormen is een leuk en kort spel, perfect om even tussendoor te spelen.

Aantal spelers: 2 tot 7 spelers
Duur van het spel: 20 tot 30 minuten
Geschikt voor: autovakantie, backpack, strandvakantie

regenwormen 2

 

De Kolonisten van Catan

De  Kolonisten van Catan is mijn favoriete spel ooit. Ik speelde dit op de middelbare school vaak online tegen een vriendin, ik heb het spel op cd-rom, ik heb een app met het spel op mijn telefoon staan en natuurlijk heb ik ook verschillende echte varianten in de kast liggen. Op het hoofdeiland Catan bouw je dorpen en steden die grenzen aan tegels met grondstoffen. Elke keer als het getal van jouw tegel gegooid wordt, ontvang je een grondstof. Met deze grondstof kun je dorpen, straten en steden bouwen. Ook kun je ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties uit te voeren. Als je niet over de juiste grondstoffen beschikt, kun je je grondstoffen ook ruilen met je medespelers of met de bank. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leeg rooft wanneer je te veel grondstoffen in je bezit hebt. Je krijgt punten voor je dorpen en steden, voor de langste aaneengesloten route, voor de grootste riddermacht en voor een aantal ontwikkelingskaarten. Naast het basisspel, heb je ook verschillende uitbreidingen waarin het spel eigenlijk pas echt goed tot zijn recht komt. Mijn favoriete uitbreidingen zijn zeevaarders en steden en ridders. Bij steden en ridders moet je ridders inzetten om je eiland te beschermen tegen binnenvallende barbaren en moet je je steden zo snel mogelijk uitbouwen tot metropolen. Bij zeevaarders ga je op ontdekkingsreis naar nieuwe eilanden. Als reisfan vind ik dit natuurlijk het allerleukst.

Aantal spelers: 3 tot 4
Duur van het spel: 75 minuten
Geschikt voor: autovakantie, maar er is ook een speciale reiseditie die een stuk kleiner is.

Kolonisten van Catan

 

Koehandel

Bij Koehandel is het de bedoeling om zo mogelijk punten te scoren door het sparen van kwartetten van dieren.  Je kunt deze dierenkaarten bemachtigen door een veiling te winnen of door te handelen met een tegenspeler. Bij het veilen of handelen kun je ook gebruik maken van blufkaarten, waardoor het spel een verrassende wending kan krijgen en waardoor je vrienden opeens niet meer zo’n goede vrienden zijn. Zowel het aantal kwartetten als de hoogte van deze kwartetten bepalen de eindscore, dus zelfs met de minst gewilde kip van 10 punten kun je alsnog als winnaar uit de bus komen.

Aantal spelers: 3 tot 5
Duur van het spel: 45 minuten
Geschikt voor: autovakantie, backpack (indien je alleen de kaarten meeneemt, neemt het ongeveer de ruimte van twee stokken kaarten in), strandvakantie

koehandel

 

Brieven uit Whitechapel

Het spel Brieven uit Whitechapel speelt zich af in het district Whitechapel in Londen. Jack the Ripper vermoord 5 prostituees in 4 nachten. Na elke moord keert hij terug naar zijn vaste schuilplaats. Een team van detectives moet de schuilplaats van Jack ontdekken. Zij moeten samenwerken en overleggen om Jack uiteindelijk in de val te lokken. Jack verplaatst zich echter in het geheim, waarbij hij gebruik mag maken van postkoetsen en steegjes. Wanneer Jack na de vierde nacht zonder ontdekt te worden naar zijn schuilplaats is teruggekeerd, heeft hij het spel gewonnen. Wanneer de detectives hem in één van de vier nachten betrappen, winnen zij het spel. De basis-spelregels zijn steeds verder uit te breiden, waardoor het zowel voor beginnende als ervaren spelers spannend blijft. Brieven uit Whitechapel is een spannend en soms ook wel zenuwslopend spel, vooral als de persoon die Jack speelt je weer te snel af is. Het spel is zo verslavend, dat ik met vrienden zelfs een ‘whitechapel battle’ groepsapp hebben, waarin we steeds een nieuwe avond plannen om Jack the Ripper dan eindelijk te ontmaskeren.

Aantal spelers: 2 tot 6
Duur van het spel: 60 tot 90 minuten
Geschikt voor: autovakantie

Whitechapel

 

Set

Set is een ideaal spel om even tussendoor te spelen. Bij het begin van het spel, leg je 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in vier variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Iedereen gaat druk op zoek naar een set, bestaande uit drie kaarten waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend. Wie als eerste ‘set’ roept, mag de set kaarten houden. Vervolgens worden er weer drie nieuwe kaarten bijgelegd. Degene die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Aantal spelers: 2 tot 8 spelers
Duur van het spel: 20 minuten
Geschikt voor: autovakantie, backpack (indien je alleen de kaarten meeneemt, neemt het ongeveer de ruimte van twee stokken kaarten in), strandvakantie

set

 

30 Seconds

30 seconds is een geweldig leuk spel. Je speelt het in teams van minimaal 2 personen. De regels zijn simpel: één van de teamleden probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. De andere teamleden moeten proberen deze begrippen te raden. Hoe meer begrippen er geraden worden, hoe meer velden je op het speelbord vooruit mag. Een dobbelsteenworp kan daar echter nog verandering in brengen. 30 seconds zorgt vaak voor hilarische situaties die je je nog lang zult herinneren. Het enige nadeel vind ik dat je de kaartjes op een gegeven moment wel kent als je het spel vaak gespeeld hebt, maar gelukkig zijn er ook een aantal uitbreidingen te koop.

Aantal spelers: 4 of meer.
Duur van het spel: 30 minuten
Geschikt voor: autovakantie, backpack (indien je alleen de kaarten meeneemt, neemt het ongeveer de ruimte van drie stokken kaarten in), strandvakantie

30 seconds

 

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam is het perfecte spel voor weekendjes weg met grote groepen. Iedere speler krijgt een rol als burger of weerwolf toegedeeld. Een aantal burgers krijgen daarnaast een extra rol, zoals het onschuldige meisjes, cupido, de jager of de heks. Al deze karakters hebben een speciale gave. Wanneer het nacht wordt in het dorpje Wakkerdam gaat iedereen slapen. Alleen de weerwolven worden wakker en mogen in de nacht een burger vermoorden. Wanneer iedereen (behalve de vermoorde burger) wakker wordt, bespreken de burgers in de vergadering de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en proberen ze een weerwolf uit te schakelen. Omdat de weerwolven zelf ook meedoen in deze vergadering, is die beslissing meestal niet eenvoudig. Slagen de burgers erin de weerwolven te ontmaskeren of worden alle onschuldige dorpsgenoten vermoord? Het spel wordt steeds leuker naarmate je met meer mensen bent en het aantal karakters kunt uitbreiden. Dit is wat mij betreft het perfecte spel voor bij een kampvuur, maar ik plan met vrienden ook regelmatig ‘weerwolf avonden’ om het spel met een grote groep bij iemand thuis te spelen.

Aantal spelers: 8 tot 18
Duur van het spel: 45 minuten
Geschikt voor: autovakantie, backpack, strandvakantie

 

Binnenkort vertellen we je meer over onze favoriete spelletjes op reis voor 2 personen. Wat zijn jouw favoriete spellen op reis?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

12 reacties op “De leukste spelletjes op reis voor groepen”

 1. Jaaa, leuk! Wij zijn echt verslaafd aan spelletjes spelen en mijn favorieten zijn allemaal genoemd 😀 30 seconds, Kolonisten van Catan en natuurlijk Ticket to Ride. Wij hebben Amerika en Azië.. Zo leuk!

 2. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo van de spelletjes. Met uitzondering van Kolonisten van Catan. Ik ken zelfs de meeste spelletjes die je hier noemt helemaal niet, maar er zitten wel een paar leuke tussen! De enige momenten dat ik het wel leuk vind om een spelletje te spelen is als ik me zit te vervelen als het pijpenstelen regent of zo…:)

 3. Aaaah dat eerste spel! Waarom ken ik dat niet?! Dat klinkt echt fantastisch leuk haha! Kolonisten ben ik ook enorme fan van, maar dat is niet handig met z’n tweeën haha! De reiseditie heb ik weleens gezien (met een kaartspel ofzo), geen idee hoe dat verder in elkaar steekt. Dat moet ik maar eens nader gaan onderzoeken haha!

  1. Jaaaa, ticket to ride is echt heel leuk! Ik vind het alleen wat frustrerend dat je per ronde maar heel weinig mag doen waardoor ik het hele spel zo’n beetje op hete kolen zit ;).

   1. Haha dat vind ik juist fijn, dan ben je ook snel weer aan de beurt. Bij sommige spellen duurt één beurt zo lang, dat het zo lang duurt voordat je weer aan de beurt bent. Maar hoe dan ook, ticket to ride is echt een aanrader. Zeker voor een Amerika fan als jij! Ik vind het zelfs even leuk als Catan en dat zegt heel wat 😉 Voor twee personen is er inderdaad een kaartspel van Catan, daarover de volgende keer meer. De reiseditie is wel voor 3-4 personen. Dat is echt een minivariant van de normale versie, waarbij je de straten en dorpen in het bord kunt ‘prikken’, zodat je niet allemaal kleine losse onderdelen hebt.

 4. Wat een origineel idee voor een artikel! Leuk om te lezen ook, komen weer een boel vakantieherinneringen naar boven (en grote pauze op de middelbare school, daar hebben we ook menig halfuur al set- of bonanza’end doorgebracht!)

  1. Haha ja, op de middelbare school hebben wij in de pauze inderdaad ook veel spelletjes gespeeld! Bonanza hoor ik veel positieve verhalen over, maar ook dat spel heb ik nog nooit getest… Dus bedankt voor de tip!

   1. Volgens mij is het een beetje Koehandel-achtig (maar dat heb ik dan weer nooit gedaan), maar we moeten het maar eens proberen met z’n vieren! 🙂

 5. Ik ben gék op spelletjes en ik denk dat je mijn favorieten wel genoemd hebt, ja. Al zijn Machiavelli of de Grote Dalmuti ook echt aan te raden als je van deze spelletjes houd. En het is qua grootte vergelijkbaar met Set, dus ook nog makkelijk mee te nemen op reis. Maar er staan er ook nog een paar tussen die ik nog niet ken. Dus dankjewel! Als ik terug ben in Nederland, ga ik ze uit proberen. 🙂

  1. Wat leuk dat je ongeveer dezelfde favorieten hebt Reggy! Nu ben ik erg benieuwd naar Machiavelli en de Grote Dalmuti, want die ken ik allebei nog niet. Ze gaan sowieso op de wishlist. Ook ideaal dat ze makkelijk mee te nemen zijn op reis. Geniet nog van je reis en leuk dat je de spelletjes gaat proberen wanneer je weer in Nederland bent!

 6. Wat een fijn lijstje! Koehandel is inderdaad geniaal. Ik neem sowieso altijd een pak kaarten en een set dobbelstenen mee, bijvoorbeeld om Yahtzee te spelen. En Al Cabone is een heel leuk (klein) spel en kun je ook met z’n tweeën doen, dus die neemt mijn vriend vaak ook nog mee. 🙂

  1. Ja, Yahtzee blijft ook leuk inderdaad! Wat een leuke tip van Al Cabone. Dat spel ken ik nog niet, maar als ik jou zo hoor moet ik het snel eens testen. Ook fijn dat het maar een klein spel is, dus ideaal voor mee op reis. Bedankt voor de tip Jessica!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven