Eden verrekijker XP 10x42

Review Eden verrekijker XP 10x42: perfect voor op reis

Home / Reistips / Reisproducten / Review Eden verrekijker XP 10×42: perfect voor op reis

Een verrekijker is ideaal als je op safari gaat, maar zelfs in ons eigen land komt een verrekijker goed van pas om bijvoorbeeld vogels, zeehonden of de Nederlandse Big Five te spotten. Wij gingen op zoek naar de ideale verrekijker voor op reis: compact, waterproof, een hoge vergroting, helder en scherp beeld en natuurlijk een fijne prijs-kwaliteitverhouding. We kwamen uiteindelijk uit bij de Eden XP 10×42 en vertellen je in deze review graag hoe hij ons bevalt!

Hoe kies je een verrekijker?

Wat een goede verrekijker is, is heel persoonlijk en hangt vooral af van waarvoor je de verrekijker wil gaan gebruiken. Wil je de verrekijker bijvoorbeeld gebruiken vooral gebruiken voor het spotten van vogels, voor tijdens het watersporten of bijvoorbeeld op safari in Afrika? Bedenk daarom allereerst goed wanneer je je verrekijker het meest verwacht te gebruiken. Als je de verrekijker vooral op het water gaat gebruiken, is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij waterdicht is. En neem je hem veel mee op reis, dan is het fijn als je verrekijker niet al te zwaar is.

Allround-verrekijker: de Eden XP 10×42

Zelf waren we op zoek naar een verrekijker die zo breed mogelijk inzetbaar is en die we vooral op reis kunnen gebruiken. Een vereiste daarvoor is dat de verrekijker compact is en niet te veel weegt, zodat we hem gemakkelijk in onze tas kunnen stoppen en dagelijks mee kunnen nemen. Ook is het een pluspunt als de verrekijker waterbestendig is, bijvoorbeeld als we hem op een boot willen gebruiken. Daardoor kwamen we uiteindelijk met hulp van Knives and Tools uit bij de Eden XP 10×42, een allround-verrekijker met een erg fijne prijs-kwaliteitverhouding. De Eden-verrekijkers worden door Knives and Tools zelf ontwikkeld, op basis van de wensen en eisen die ze in de loop der jaren verzameld hebben. Daardoor kunnen ze een betaalbaar alternatief bieden ten opzichte van exclusieve merken. 

Eden verrekijker XP 10x42

Inclusief gratis accessoires

De verrekijker wordt geleverd inclusief gratis accessoires. Zo krijg je bijpassende lensdoppen om je verrekijker goed te beschermen, een draagriem om hem gemakkelijk om je nek te hangen en een tas om de verrekijker in op te bergen. Ook wordt er een speciaal microvezeldoekje bijgeleverd om de lenzen schoon te maken. Het is heel fijn dat je de verrekijker zo gemakkelijk mee kunt nemen op reis. Het enige nadeel vind ik dat de verrekijker met draagriem wat lastiger in de bijbehorende tas is te stoppen dan zonder draagriem, maar meestal stop ik hem zelf gewoon bij mijn camera en lenzen in mijn cameratas. 

Eden verrekijker XP 10x42Eden verrekijker XP 10x42

10x vergrotingsfactor

De Eden XP 10×42 heeft een vergrotingsfactor van 10, wat vrij hoog is voor zo’n compacte verrekijker. Gemiddeld heeft een allround-verrekijker een vergrotingsfactor tussen de 7 en 10. Een vergrotingsfactor van 10 houdt in dat je het onderwerp met een verrekijker 10 keer dichterbij kunt halen. Staat een onderwerp op 100 meter afstand, dan zie je het alsof het op 10 meter afstand staat. Om je een beetje een beeld te geven: op onderstaande foto kon ik met de verrekijker zelfs de nummerborden van de auto’s lezen. Ook is het mogelijk om zelfs objecten die dichtbij staan scherp te stellen. Met deze verrekijker kan dat tot ongeveer 1,2 meter.

Zelf wilde ik in eerste instantie voor een zo hoog mogelijke vergrotingsfactor gaan, maar ik kwam er al snel achter dat dit niet per se de beste optie. De belangrijkste reden hiervoor is dat je met een hoge vergrotingsfactor niet alleen het onderwerp vergroot, maar ook de beweging van de verrekijker. Daardoor is hij veel minder stabiel, waardoor je eerder genoodzaakt wordt om bijvoorbeeld een statief te gebruiken. Daarnaast is een verrekijker met een hogere vergrotingsfactor vaak een stuk zwaarder, waardoor hij minder geschikt is voor op reis. Tot slot is het bij een grote vergrotingsfactor niet mogelijk om ook onderwerpen op korte afstand scherp te stellen. 

Eden verrekijker XP 10x42

Helder, scherp en levendig beeld

Naast de vergrotingsfactor is ook de diameter van de frontlens een belangrijke factor. Zoals de naam Eden XP 10×42 al doet vermoeden, heeft deze verrekijker een diameter van 42 mm. Dit is vrij hoog voor zo’n compacte verrekijker. He hoger de diameter, hoe meer licht er namelijk door de kijker opgevangen kan worden. Dit is vooral handig wanneer het wat donkerder begint te worden of wanneer het erg bewolkt is. Naast een hoge diameter heeft de XP lijn ook een speciale coating op de prisma’s die zorgt voor hogere lichtdoorlating. Wanneer je de verrekijker gebruikt, valt het ook meteen op dat het beeld erg helder, scherp en levendig is. Ook de randscherpte is erg hoog, waardoor het gehele beeld scherp is. De verrekijker heeft ook een erg breed gezichtsveld van maar liefst 114 meter op 1000 meter. Dit is erg hoog voor een 10×42 verrekijker.  

Eden verrekijker XP 10x42

Waterproof en geen condensvorming

Ik vind het zelf een groot voordeel dat de verrekijker ook waterproof is. Dit betekent helaas niet dat je hem ook onder water kunt gebruiken, maar wel dat je hem zonder zorgen ook in de regen kunt gebruiken of op zee met opspattend water. Dit is ideaal als je hem bijvoorbeeld tijdens een boottocht gebruikt om dolfijnen, walvissen of zeehonden te spotten. Een ander groot voordeel is dat de kijker tijdens de fabricage met stikstof is gevuld. Daardoor ontstaat er zelfs bij koude temperaturen geen condensvorming in de kijker. Je kunt de verrekijker daarom gebruiken tot een temperatuur van -20 °C.

Eden verrekijker XP 10x42

Tips voor het gebruik van een verrekijker in eigen land

Een verrekijker is natuurlijk geweldig wanneer je bijvoorbeeld op safari naar Afrika gaat, maar ook in ons eigen land kun je veel mooie plekken bezoeken met een verrekijker.

  • Spot de Big Five van Nederland: het Edelhert, de Bever, de Ree, het Everzwijn en de Zeehond. De eerste vier zijn onder andere te vinden in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Zeehonden kun je spotten aan de kust bij Zeeland of rondom de waddeneilanden.
  • Voor in de winter komen er vanuit het noorden allerlei bijzondere vogels naar Nederland. Op de website van natuurmonumenten vind je de mooiste vogelroutes, vogelkijkhutten en uitkijktorens om vogels te spotten.
  • Ga op safari in de Beekse Bergen, één van de grootste en meest uitgestrekte dierentuinen van Nederland.

Eden verrekijker XP 10x42

Conclusie: perfecte prijs-kwaliteit verhouding

Ben je op zoek naar een fijne allround-verrekijker voor op reis? Dan kunnen we de Eden XP 10×42 van harte aanbevelen. Met een prijs van € 289 (juli 2021) inclusief alle bijgeleverde accessoires is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed, zeker gezien de hoge vergrotingsfactor en de hoge diameter van de frontlens. Extra pluspunten zijn de compactheid van de verrekijker en het feit dat hij waterproof is, waardoor je hem ook op het water kunt gebruiken. Wil jij ook een verrekijker kopen? Dan kunnen we de website knivesandtools.nl van harte aanbevelen. Zij hebben heel veel fijne informatie op hun website staan en kunnen je goed helpen met een kiezen van een verrekijker die perfect aansluit bij jouw wensen en budget.

Eden verrekijker XP 10x42

Meer lezen over onze favoriete reisproducten? Bekijk hier alle artikelen en reviews van de fijnste producten voor op reis.

Wij ontvingen de Eden verrekijker XP 10×42 van Knivesandtools.nl. We werken alleen samen met partijen waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen geven.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven