Vliegveld

Tips voor een lange vlucht: zo maak je het beste van je vliegreis

Home / Reistips / Tips voor een lange vlucht: zo maak je het beste van je vliegreis

Ongeveer het enige wat ik minder leuk vind aan het bezoeken van een verre bestemming, is de lange vlucht er naartoe. Tijdens mijn allereerste vlucht naar Azië, heb ik letterlijk de tijd weg zitten kijken omdat de tv in mijn stoel kapot was. Ik had me verder niet goed voorbereid en dus zat er niet eens een boek in mijn handbagage. Je kunt je vast voorstellen dat dit onverwachts de 11 langste uren van mijn leven werden. Om jouw lange vlucht zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, geef ik mijn persoonlijke tips voor een lange vliegreis.

Wat te doen aan boord van het vliegtuig

Bovenstaande anekdote geeft meteen mijn belangrijkste tip voor tijdens een lange vlucht weg. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vermaak bij je hebt. De kans dat jouw tv kapot is, is natuurlijk klein, maar niet onmogelijk. Daarnaast bieden budgetmaatschappijen ook steeds vaker verre vluchten aan. Zo vlieg je met Transavia naar Dubai en boek je een voordelig ticket bij AirAsia van Azië naar Australië. Deze vliegtuigen bieden geen entertainment en dus moet je jezelf vermaken. Mijn tips:

  • E-reader vol boeken. Ik zorg er standaard voor dat ik zeker een stuk of 15 boeken op mijn e-reader heb staan. Zorg voor variatie in genres zodat je wat te kiezen hebt. Zelf heb ik een abonnement op de e-bibliotheek. Ideaal, omdat je hier 10 boeken per 3 weken mag lenen.
  • Tablet of laptop vol Netflixfilms en -series. Als je een abonnement op Netflix hebt, kun je voor vertrek alle films en series downloaden die je eventueel onderweg wilt kijken. Zo heb je dus toegang tot jouw favorieten zonder dat je internet nodig hebt.
  • Puzzelboekjes en games. Ik wil onderweg af en toe mijn hersens even activeren en daar is een puzzelboekje heel geschikt voor. Los een paar sudoku’s op en je bent weer helemaal wakker. Ook spelletjes op je mobiel zorgen voor de nodige hersengym.
  • Reisgidsen van je bestemming. Zelf neem ik altijd een Rough Guide mee over het land waar ik naartoe ga. Thuis lees ik hier nog niet in, dat bewaar ik voor de lange vlucht. Wat mij betreft dé manier om helemaal in de reisstemming te komen.

Reisgenie Laptop Lenovo Yoga 520

Voldoende rust

Afhankelijk van het tijdstip waarop je vliegt, wil je waarschijnlijk wel slapen aan boord. Hierbij wil ik je wel één belangrijke tip geven: pas je zodra je aan boord gaat meteen aan aan de lokale tijd van je bestemming. Zo krijg je het minste last van een jetlag. Mijn tips voor voldoende rust:

  • Reserveer de beste stoelen. In de stoelen voorin het vliegtuig heb je de minste last van geluid van de motor. Deze bevindt zich meestal onder de vleugel dus het is slim om zo ver mogelijk naar voren te gaan zitten. De keuze tussen raam of gangpad is wat lastiger: aan het gangpad heb je minder last van het geluid van het vliegtuig zelf. Aan het raam heb je minder last van personeel dat bijvoorbeeld langs komt met het eten. Dit is dus een persoonlijke keuze.
  • Sluit je af. Je afsluiten van de omgeving als je in een vliegtuig zit is nog niet zo gemakkelijk. Zelf neem ik altijd speciale oordopjes en een goed aansluitend oogmasker mee. Ook een noise canceling headphone is echt ideaal tijdens een lange vlucht. Daarnaast vind ik het heel fijn om een capuchon over mijn hoofd te kunnen trekken.

Vleugel van een Vliegtuig

Voel je prettig

  • Draag comfortabele kleding. Dit sluit aan op bovenstaand punt. Eén van mijn belangrijkste tips voor een lange vliegreis is het dragen van comfortabele kleding. Als je slechts 2 uur hoeft te vliegen kun je prima een spijkerbroek aan. Op een lange vlucht is dit echter geen slim idee. Kies voor een joggingbroek, schoenen die je gemakkelijk uit kunt trekken en een vest wat je uit kunt doen als je het warm krijgt. Daarnaast stop ik altijd extra sokken in mijn tas, zodat ik geen koude voeten krijg. Ook heb ik een sjaal bij me die ik als dekentje of kussentje gebruik, mocht deze niet beschikbaar gesteld worden door de vliegmaatschappij.
  • Drink geen alcohol (maar wel genoeg water!). Ik kan me goed voorstellen dat je het begin van je vakantie wilt vieren met een glaasje wijn, bier of wat sterkers. Zelf drink ik dit nooit aan boord. Door het speciale klimaat aan boord van een vliegtuig droog je sneller uit. Alcohol versterkt dit proces. Hierdoor krijg je dus nog meer dorst. Niet prettig als je niet zomaar even naar de kraan loopt voor een glas water. Het is om bovenstaande reden juist wel belangrijk om genoeg water te drinken. Tijdens verre vluchten kun je gewoon wat extra drinken vragen aan de stewardessen. Ook neem ik altijd een lege Dopper mee door de douane zodat ik deze daarna op het toilet bij kan vullen. Zo heb ik ook zelf een flesje water en hoef ik er niet steeds om te vragen.
  • Eet geen zware maaltijd. Een vliegtuigstoel is sowieso niet zo comfortabel. Met een zware maaltijd achter de kiezen kun je je nog eens extra ongemakkelijk gaan voelen tijdens een lange vlucht. Daarnaast wordt slapen ook lastiger, omdat je lijf actief aan de gang moet om al dat eten te verteren. Kies, wanneer mogelijk, voor vis of een vegetarische maaltijd en laat de vette dingen staan.
  • Sta regelmatig op. Door regelmatig op te staan en even op en neer te lopen voorkom je stijve spieren. Ook zijn er verschillende oefeningen die je op je plek kunt doen om je lijf op gang te houden.

Bellen in het Vliegtuig

Meer handige artikelen over vliegen lezen?

Dit zijn mijn belangrijkste tips voor een lange vlucht. Lange vliegreizen zullen nooit mijn hobby worden, maar dankzij een goede voorbereiding is de ervaring wel een stuk prettiger. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven