Auto rijden in Zuid-Afrika

Goedkoop een auto huren op reis: 10 tips om te besparen op je huurauto

Home / Reistips / Goedkoop een auto huren op reis: 10 tips om te besparen op je huurauto

Wil je op vakantie goedkoop een auto huren? Dan zijn er een aantal trucjes en dingen die handig zijn om te weten bij het boeken van je huurauto. Wij leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je een auto wil huren op reis en hoe je hier slim om kunt besparen. Bekijk onze beste bespaartips om goedkoop een auto te huren in het buitenland!

#1 Boek vooraf een all-in huurpakket

De grootste ergernis bij autohuur zijn onvoorziene kosten bij aankomst, zoals een verplichte verzekering of het afkopen van je eigen risico. Ter plekke worden je vaak nog extra verzekeringen aangeboden of kun je je eigen risico nog afkopen. Vaak kiezen mensen hier toch nog voor, om hoge kosten bij eventuele schade te voorkomen. Hierdoor ben je uiteindelijk een stuk duurder uit dan wanneer je meteen een all-in huurauto had geboekt.

Met een vooraf geboekt all-in huurpakket heb je uiteindelijk bijna altijd de voordeligste deal. Wij boeken onze auto’s op reis zelf daarom altijd via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars. Bij hen zitten alle verzekeringen al inbegrepen en je betaalt ook nooit eigen risico. We hebben daardoor gelukkig nog nooit problemen gehad met vervelende verkopers die ons na een lange vlucht nog allerlei verzekeringen proberen aan te smeren. Helaas hebben we al twee keer meegemaakt dat er iemand tegen onze (geparkeerde) huurauto aangereden is op reis en we zijn dan elke keer zo blij dat we via Sunny Cars geboekt hebben en dat alles via hen gewoon verzekerd is. Hun Nederlandstalige klantenservice is 24/7 bereikbaar en heeft ons steeds heel goed geholpen.

#2 Check de prijzen bij verschillende ophaallocaties

Wist je dat het soms wel 20% kan schelen in de kosten als je je huurauto ophaalt in het centrum van de stad in plaats van op het vliegveld? Zeker als je de eerste dagen van je reis toch geen auto nodig hebt, is dit een voordelige optie. Tijdens onze rondreis door West-Amerika verbleven we bijvoorbeeld eerst drie nachten in San Francisco en haalden we in het centrum pas onze huurauto op. We hadden in de stad zelf toch geen huurauto nodig.

Heb je wel meteen een huurauto nodig? Ook kiezen voor een ophaallocatie net buiten het vliegveld kan al veel schelen. Met een gratis shuttlebus word je dan vanaf het vliegveld naar de verhuurlocatie gebracht. Doordat deze verhuurders geen dure parkeerplaatsen en kantoren op het vliegveld zelf hebben, betaal je vaak een stuk minder.

Extra tip: check wel even de kosten en opties voor het openbaar vervoer op jouw bestemming. In IJsland hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om wel meteen onze huurauto op te halen, ondanks dat we de eerste twee nachten in Reykjavik verbleven en de auto niet echt nodig hadden. Uiteindelijk was twee dagen extra autohuur toch voordelige dan het openbaar vervoer.

Auto Huren Madeira

Wij raden je aan om je huurauto zo snel mogelijk te reserveren. Hoe langer je wacht, hoe minder aanbod er is en hoe hoger de prijzen worden. Bij Sunny Cars kun je je huurauto altijd tot 1 uur van tevoren gemakkelijk en kosteloos omboeken of annuleren.

#3 Bekijk of one-way voordelig is

Ook de plek waar je je auto inlevert kan flink schelen in de kosten. Als je een roadtrip maakt, kan het bijvoorbeeld logisch zijn om je auto op een andere bestemming in te leveren, zoals tijdens onze roadtrip van Porto naar Lissabon of onze roadtrip van Split naar Dubrovnik. In sommige gevallen brengt de autoverhuurder echter een zogeheten one-way fee in rekening. Soms kan het zomaar honderd euro schelen als je je auto inlevert in een andere stad dan waar je hem hebt opgehaald. Bekijk dus goed of het voordeliger is om een complete rondreis te maken waar je op hetzelfde punt eindigt als begint. Vaak betaal je ook enkel een one-way fee wanneer de autohuur relatief kort is. De fee vervalt soms als je je auto langer dan 7, 10 of 14 dagen huurt. Soms loont het zelfs om een dag extra autohuur te betalen waardoor de fee vervalt en je totaalprijs uiteindelijk lager wordt. Je kunt je auto dan alsnog gewoon een dag eerder inleveren, zolang je dit tijdens de reguliere openingstijden doet.

Dubrovnik Fort Loverijenac

#4 Bespaar één huurdag door je ophaal-en inlevermoment slim te plannen

Het precieze tijdstip waarop je je auto ophaalt en weer inlevert kan je ook een volledige dag aan kosten schelen. Bij het huren van een auto wordt de huur namelijk vrijwel altijd per 24 uur gerekend, in plaats van per dag. Stel dat je je auto aan het begin van je reis om 11:00u ophaalt en op de laatste dag om 12:00u terugbrengt, dan betaal je voor dat ene uur extra een volledige dag autohuur. Breng je je auto voor 11:00u terug (de tijd dat je de auto ophaalde), dan betaal je niets voor de laatste dag. Zorg er dus bij voorkeur altijd voor dat je de huurauto op een vroeger tijdstip inlevert dan ophaalt.

Mountain Zebra National Park

#5 Check of toeslagen zijn inbegrepen

Naast (verplichte) verzekeringen zijn er nog een aantal andere zaken waar je bij sommige autoverhuurders extra voor moet betalen. Denk hierbij aan een toeslag voor een tweede bestuurder, voor het oversteken van een landsgrens, voor bestuurders onder de 25 jaar of een toeslag voor extra kilometers indien je geen onbeperkt aantal kilometers hebt geboekt. Check goed of deze toeslagen op jouw reis van toepassing zijn en of ze bij het huurtarief inbegrepen zijn. Sowieso is het slim om deze zaken vooraf te regelen. Zo betaal je ter plekke vaak een stuk meer voor het toevoegen van een tweede bestuurder dan wanneer je dit gelijk tijdens het boeken al vastlegt.

Dode Zee Jordanië

#6 Kies de goedkoopste autoklasse

Als je niet zo goed weet wat voor soort auto je nodig hebt, ben je misschien al snel geneigd om dan maar voor een gemiddelde optie te gaan. Toch zouden we je in de meeste gevallen aanraden om voor de laagste categorie te gaan. Huurauto’s zijn sowieso al nieuwer, ruimer en beter uitgerust dan de meeste auto’s. Bovendien vinden wij een redelijk compacte huurauto vaak juist fijner, met name in drukke steden, op smalle wegen of bij het zoeken naar een parkeerplek. Check wel even of je bagage achterin de kofferbak past, maar verder raden we je aan om voor het goedkoopste model te gaan.

Autorijden in IJsland

#7 Bekijk de tankregeling

Als je een auto huurt, is het ook altijd slim om vooraf de tankregeling goed te bekijken. Bij veel maatschappijen krijg je een auto met een volle tank mee en lever je hem ook weer vol in. Als je hem per ongeluk niet vol weer inlevert, worden er flink wat bijkomende servicekosten gerekend wanneer zij je auto nog moeten aftanken. Zelfs als je vlakbij het vliegveld tankt waar de brandstofprijzen vaak vrij hoog zijn, is dit alsnog voordeliger om het zelf te doen. Sommige verhuurders hebben geen full-full regeling. Je haalt de auto dan wel met een volle tank op, maar mag hem met een (bijna) lege tank weer inleveren. Plan in dit geval goed hoeveel je de laatste dag(en) nog tankt, zodat je niet onnodig veel voor benzine betaalt. 

#8 Zorg zelf voor navigatie

Bij veel verhuurbedrijven kun je navigatie bij boeken. Wij raden je aan om hier geen gebruik van te maken. Vaak is dit duur en in vrijwel alle moderne huurauto’s zit al een standaard navigatiesysteem ingebouwd, waardoor een TomTom eigenlijk overbodig is. Je kunt gewoon je smartphone verbinden met de auto en via Google Maps navigeren. Heb je geen internet ter plekke, bijvoorbeeld omdat je buiten Europa verblijft? Kies dan voor een voordelige eSIM of download een offline kaart van het land via Google Maps of Maps.me. Op die manier kun je ook zonder internet gratis navigeren in het buitenland.

Zuid-Afrika live

#9 Neem je eigen autostoeltje mee

Reis je met kleine kinderen? Dan kun je een kinderzitje ook het beste zelf meenemen. Bij veel vliegmaatschappijen kun je je eigen kinderstoeltje tegenwoordig gratis of tegen een kleine vergoeding meenemen. Zie je het niet zitten om een autostoeltje mee te nemen? In veel gevallen is het zelfs goedkoper om op de plek van bestemming een autostoeltje te kopen, dan om er een te huren voor de hele reis. Vergelijk dus goed of het voordeliger is om een kinderzitje te huren, er zelf een mee te nemen of er ter plaatse een te kopen.

#10 Reserveer je huurauto zo vroeg mogelijk

Dan nogmaals de allerbelangrijkste tip: reserveer je huurauto op tijd. Hoe langer je wacht, hoe minder aanbod er is en hoe hoger de prijzen voor een huurauto worden. Zelf boeken wij onze huurauto’s eigenlijk altijd direct zodra we de vlucht geboekt hebben en dit scheelt echt enorm in de prijs die je betaalt, doordat er dan nog veel meer auto’s beschikbaar zijn.

Wil je voor je volgende reis verzekerd zijn van een huurauto, maar wel flexibel blijven tot op het laatste moment? Boek dan alvast je huurauto via Sunny Cars. Hier kun je je huurauto tot 1 uur van tevoren gemakkelijk kosteloos omboeken of annuleren.

Camps Bay

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven