Menu
Reistips / Reisvoorbereiding

Wat mag mee in je handbagage? Nooit meer gedoe bij de douane

Edit: dit artikel kwam voor het eerst online in 2017. De laatste update was in november 2022.

Wij zitten bijna maandelijks in het vliegtuig en zijn ondertussen aardig goed geworden in het inpakken van onze bagage. Binnen een half uurtje staat onze trolley, koffer of backpack helemaal klaar voor vertrek en we weten precies wat wel en niet mee mag in de handbagage. Om het inpakken voor jou ook makkelijker te maken, geven we je nu een overzicht van wat mee mag in je handbagage en wat niet. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan bij de douane!

Vloeistoffen in handbagage

Laten we meteen beginnen met hetgeen waar de meeste mensen tegenaan lopen: vloeistoffen in de handbagage. Je mag vloeistoffen meenemen, maar wel in beperkte hoeveelheden en in kleine verpakkingen:

 • De verpakkingen van de vloeistoffen mogen maximaal 100 ml bevatten. Dit betekent dat je geen grote bussen deodorant, potten gel of flessen shampoo mee mag nemen. Kleine verpakkingen zijn wel toegestaan. Kies bijvoorbeeld voor een mooie set van rituals of ga voor navulflesjes. Deze kun je zelf vullen met je eigen favoriete producten.
 • Je mag maximaal 1 liter vloeistoffen per persoon meenemen. Dit komt neer op 10 kleinverpakkingen van maximaal 100 ml.
 • Alle vloeistoffen moeten samen in één doorzichtig, hersluitbaar zakje (1L inhoud) passen. Als je deze niet hebt kun je die vaak gratis op het vliegveld krijgen.
 • Heb je vloeibare medicijnen? Zorg dan voor een doktersbewijs zodat je grotere verpakkingen mee mag nemen.
 • Babyvoeding mag ook mee, mits er een baby met je meereist.
 • Achter de douane koop je misschien nog taxfree vloeistoffen in grote flessen. Deze mogen mee als ze samen met de aankoopbon in een verzegelde zak verpakt zijn.

Op dit moment (2022) mag je op Schiphol en Eindhoven Airport ook grotere verpakkingen meenemen en zelfs een gevuld flesje water komt meestal moeiteloos de douane door. Let op: dit is niet gegarandeerd. Schiphol zelf geeft aan dat grotere verpakkingen toegestaan zijn mits deze gecontroleerd zijn door de securitymedewerker en de scan. Tijdens pakweg de laatste 5 tot 10 vluchten die ik vanaf Schiphol maakte had ik een vol flesje water in mijn tas en dit kwam gewoon door de douane. Bij kleinere vliegvelden geldt vaak wel nog de 100ml regel dus daar zou ik er niet op gokken dat een grotere verpakking mee mag. Zeker in het buitenland zijn ze hier heel streng op.

Scherpe voorwerpen in handbagage

Je staat er misschien niet bij stil, maar een voorwerp als een puntige nagelvijl, een zakmesje en een paraplu met metalen punt mogen in de meeste gevallen niet in de handbagage. Er is helaas niet één uitputtende lijst van voorwerpen die niet in de handbagage mogen, maar met gezond verstand kom je al een heel eind. Stel jezelf de volgende vraag: kan dit voorwerp gebruikt worden om iemand mee te verwonden? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, is de kans groot dat het niet mee mag. Eén object waar we zelf niet zeker van waren, zijn scheermesjes. Deze mogen echter in de meeste gevallen gewoon mee. Ook een paraplu kan een twijfelgeval zijn: heeft je paraplu geen scherpe punt aan de bovenkant? Dan mag deze gewoon mee.

Bij twijfel raden we het je aan om even te bellen met Schiphol op 0900 0141. Zij kunnen meteen aangeven of je voorwerp mee mag in de handbagage.

Wat mag mee in je handbagage

Stompe voorwerpen in handbagage

Elk voorwerp waarmee je iemand echt kunt verwonden is verboden. Dit geldt dus niet alleen voor scherpe voorwerpen, maar ook voor stompe voorwerpen. Natuurlijk is het logisch dat vechtsportmateriaal en een honkbalknuppel niet mee aan boord mogen in de handbagage, maar wat dacht je van een selfiestick? In Azië zie je op veel vliegvelden borden boven de incheckbalie waarop staat dat selfiesticks verboden zijn aan boord. Het ligt in andere landen echt aan de securitymedewerker of je selfiestick door de douane komt. De één laat een stick zonder problemen door en bij de ander moet je hem inleveren. Wil je zeker zijn dat je selfiestick op de plaats van bestemming aankomt dan kun je hem het beste in je ruimbagage doen. 

Eten en drinken in handbagage

Ook voor drinken geldt de 100 ml regel op andere vliegvelden dan Schiphol en Eindhoven, al is er een manier om toch een vol flesje water mee aan boord te nemen. Wij nemen altijd een leeg 500 ml flesje water of een dopper mee naar het vliegveld. Zodra we achter de douane zijn, vullen we deze op de wc met water. Zo heb je toch een vol flesje water wat mee kan in het vliegtuig. Als je liever wat anders drinkt, kun je na de douane bij één van de winkels een flesje drinken kopen. Deze mag gewoon mee aan boord.

Eten mag in de meeste gevallen ook meegenomen worden in de handbagage. Let wel op: producten als jam, chocoladepasta en andere smeersels kunnen gezien worden gezien als vloeistoffen. Deze mogen niet in grote verpakkingen mee. Natuurlijk kan je dit wel prima op een broodje smeren en deze meenemen. Vis, vlees en zuivel mag in de meeste gevallen niet. Er zit wel verschil tussen reizen binnen de EU of erbuiten. Zo mag je bij een aantal landen geen fruit of noten meenemen. Op de website van de douane lees je meer over wat mee mag en wat niet.

Afmetingen handbagage

Niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je het juiste formaat handbagage meeneemt. Onderstaand vind je een overzicht van de regels per vliegmaatschappij. We raden je aan om voor vertrek de website van je luchtvaartmaatschappij nog even te checken, aangezien de regels helaas vaak worden bijgesteld.

Luchtvaartmaatschappij Aantal stuks handbagage Maximale afmeting Maximaal gewicht Houd hier rekening mee
Ryanair 1
 • 1 handtas, rugzak of laptoptas van 40 x 20 x 25 cm
Geen maximaal gewicht Als je een trolley mee wilt nemen moet je deze tegen betaling bijboeken. De afmetingen van je trolley mogen maximaal 55 x 40 x 20 cm zijn en deze mag niet meer dan 10 kg wegen. 
Transavia 2
 • 1 koffer of tas van 55 x 35 x 25 cm
 • 1 tas van 40 x 30 x 20 cm
Maximaal 10 kilo Aan boord van het vliegtuig is plaats voor 70 trolleys. Het kan daarom zijn dat je trolley in het ruim moet. Doe daarom kwetsbare elektronica altijd in je kleine tas die mee in de cabine mag.
KLM 2
 • 1 koffer of tas van 55 x 35 x 25 cm
 • 1 accessoire, handtas of laptop van 40 x 30 x 15 cm
Totaalgewicht 12 kilo Deze regels gelden voor Economy class. Voor Business Class gelden andere regels.
Easyjet 1
 • 1 tas van 45 x 36 x 20 cm
Geen gewichtslimiet Reizigers met een upgrade mogen een extra koffer van maximaal 56 x 45 x 25 cm meenemen.

Handbagage moet in de bagagevakken boven je hoofd worden geplaatst of, in het geval van een kleine tas, onder de stoel voor je. Let erop dat je je zeker aan de maximale afmetingen houdt. Deze afmetingen zijn inclusief handvatten en wielen. Op sommige vliegvelden wordt er ontzettend streng gecontroleerd op de afmetingen en moet je voor elke centimeter teveel fors bijbetalen.

Ben je nog op zoek naar een geschikt handbagagekoffer? Deze koffers voldoen aan de gestelde eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Meer weten over vliegreizen?

Je ziet het wel, wat mee mag in de handbagage is niet in een uitputtende lijst te geven. Ik denk wel dat je met bovenstaande informatie een heel eind komt.

153 Reacties

 • Marlies
  31 januari 2017 at 18:24

  Altijd handig deze informatie 🙂
  Ik heb het bijna ooit eens gehad met een selfiestick. (ja ik heb er eentje, *rode wangen*) Wist ik veel dat, dat ding niet mee in je handbagage mocht! Gelukkig heb ik het wel mogen houden 🙂 😉

  Reageer
  • Kimber
   1 februari 2017 at 04:18

   No shame in that! Soms is zo’n stick gewoon heel handig! Ik zou er zelf ook niet bij stilstaan, het is dat ik het in Taiwan overal aangegeven zag staan.

   Reageer
 • Marion
  5 februari 2017 at 10:19

  Vooral die tip van dat flesje water vind ik een goeie. Dank je wel daarvoor.

  Reageer
 • Ubeydullah
  30 juli 2017 at 22:00

  Mag je ook bijvoorbeeld een klein zakje chips of vitamines en zetpillen meenemen voor het kindje, in handbagages??

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   31 juli 2017 at 05:35

   Dit mag zeker. Medicijnen/pillen kun je voor de zekerheid wel altijd het beste in de originele verpakking meenemen inclusier de bijsluiter. Fijne reis!

   Reageer
 • Hans Bruining
  28 augustus 2017 at 07:29

  Mag je een Haar Fohn meenemen in je handbagage

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 augustus 2017 at 11:22

   Hoi Hans,
   Voor zo ver ik weet mag dit gewoon mee in de handbagage. Wil je 100% zeker zijn, dan zou ik het even bij Schiphol navragen :).

   Reageer
 • agnes
  22 september 2017 at 13:11

  vraag, mogen er ook haarspeldjes mee in de handbagage?

  Reageer
  • Veerle
   24 september 2017 at 13:50

   Hoi Agnes! Ik neem die wel altijd gewoon mee! Nooit problemen mee gehad. Ik denk altijd maar zo: als ik ze in Mn haar zou hebben, zouden ze dan vragen om ze uit te halen? Ik denk het niet: heb nog iemand zien prutsen met haarspeldjes bij de douane!

   Overigens vlieg ik elke week voor mijn werk, mocht je je afvragen wat ik ervan weet 😉

   Fijne reis!

   Reageer
   • Kimber - Reisgenie
    25 september 2017 at 17:01

    Hoi Agnes, ik sluit me bij Veerle aan. Volgens mij mogen deze gewoon mee. Goede reis gewenst!

    Reageer
    • Wilm
     22 juni 2018 at 09:36

     Mag ik haring goed verpakt meenemen naar Noorwegen

     Reageer
 • Ilona
  27 september 2017 at 12:31

  Hallo , Wij gaan in November naar Kenia . Moet ik dan kleine flesjes shampoo ,gel e.d. mee nemen en dit in een geseald zakje doen?
  En de medicijnen van mijn man gewoon in originele verpakking laten zitten. We hebben wel een lijst van arts mee waar medicatie op vermeld word. Of moet dit ook geseald worden ?

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   27 september 2017 at 15:17

   Hoi Ilona, je hoeft het zakje niet te sealen: een zakje met drukrand (bv een vershoudzakje) is voldoende. Als je deze niet zelf hebt, kun je deze gratis op het vliegveld krijgen. De medicijnen zou ik ook voor de zekerheid in eenzelfde zakje doen. Alvast een prachtige reis gewenst!

   Reageer
 • Leny
  11 oktober 2017 at 15:28

  Mag ik verpakte rookworsten, koeken en chocolaatjes mee nemen in mijn handbagage naar Hongarije?

  Reageer
 • Jan
  13 november 2017 at 19:35

  mag je muesli repen, ontbijtkoek, drop en kauwgom meenemen?

  Reageer
  • Kimber
   13 november 2017 at 20:25

   Hoi Jan, ja hoor, dat mag allemaal mee.

   Reageer
 • Marli.Hopman
  16 december 2017 at 12:13

  Ik heb een houten uitgezaagde kerstster met tekstdie nét niet in een koffer of trolley handbagage past. Heb hem nu in een vyilniszak en daarna in een plastik tas met handvaten. Mag ik die extra als handbagage meenemen ?

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   17 december 2017 at 12:09

   Hoi Marli, ik durf het je niet met 100% zekerheid te zeggen. Ik raad je aan om even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en daar navraag te doen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Succes!

   Reageer
 • diane van toor
  22 januari 2018 at 18:13

  mag je een yankee candle kaars meenemen in je handbagage

  Reageer
  • Kimber
   23 januari 2018 at 08:40

   Hoi Diane, ja hoor, dat is geen probleem

   Reageer
 • Nicole
  24 januari 2018 at 21:25

  Mag je een pot met vis meenemen, denk er zelf meteen achteraan, wie wil dat nou meenemen? Nou ik dus ?

  Reageer
  • Kimber
   25 januari 2018 at 16:02

   Hahaha, hierboven staat ook ergens een vraag over rookworst, dus wat dat betreft… ;). Vanaf waar vlieg je en zit de vis in olie of iets dergelijks? Als dit het geval is mag het niet mee want dan valt de pot onder vloeistoffen.

   Reageer
 • diorit
  31 januari 2018 at 12:34

  mag ik ook printplaatjes en soldeertin meenemen

  Reageer
  • Kimber
   1 februari 2018 at 10:03

   Daar zou ik de luchtvaartmaatschappij even over bellen. Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd 😉

   Reageer
 • SVANDENBROEK
  3 februari 2018 at 14:24

  Weet iemand of ook koeltassen mee mogen als handbagage?

  Reageer
  • Kimber
   4 februari 2018 at 09:45

   Als er vloeibare koelelementen in zitten mogen deze niet mee.

   Reageer
 • Eline
  4 februari 2018 at 23:30

  Hi!

  Mijn vriend is naar letland geëmigreerd en ik ga daar volgende week geen op vakantie met alleen handbagage. Helaas zijn de koffiecups daar heel duur dus hij heeft mij gevraagd een paar doosjes mee te nemen. Mag dit in de handbagage, en zoja is er een maximale toegestane hoeveelheid?
  Eline

  Reageer
  • Kimber
   5 februari 2018 at 09:48

   Hoi Eline,
   Gaaf dat je naar Letland gaat! Koffiecups mag je volgens mij gewoon meenemen. Het gaat bij etenswaar vooral om dingen die kunnen bederven en waar bacteriën op kunnen zitten.

   Reageer
 • Bob
  16 februari 2018 at 18:17

  Hi,

  Volgende week ga ik naar mijn vriendin in Italie, graag zou ik stroopwafels voor haar mee willen nemen? Kan ik gewoon een zak kopen bij de AH en deze meenemen in mijn handbagage?

  Reageer
  • Saskia - Reisgenie
   16 februari 2018 at 19:08

   Hi Bob, ja hoor, dat is geen probleem! We nemen zelf ook vaak stroopwafels mee. Altijd leuk voor mensen in het buitenland 😉 Alvast veel plezier in Italië!

   Reageer
   • A. Broers
    1 december 2019 at 12:39

    Hi,
    Mag ik ook stroopwafels meenemen naar Australië en Nieuw-Zeeland in de handbagage?
    Ik weet dat ik het moet aangeven bij de douane maar wil ze in de handbagage doen.
    Ze moeten daarna nog mee naar Zuid-Afrika.

    Reageer
    • Saskia
     2 december 2019 at 08:40

     Volgens mij moet dat geen probleem zijn, maar voor de zekerheid kun je dit het beste even checken met de luchthaven zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Voor Zuid-Afrika is het sowieso geen probleem, maar ik weet niet precies hoe de regels voor Australië en Nieuw-Zeeland zijn. Alvast een fijne reis gewenst!

     Reageer
 • Kobie
  22 februari 2018 at 17:56

  Hallo, Mag je ook een glazen flesje meenemen met Bisolvon hoestdrank? Het gaat mij erom dat het om een glazen flesje gaat… komt trouwens niet in handbagage.

  Reageer
  • Saskia
   25 februari 2018 at 08:41

   Hi Kobie, als je bedoelt dat je het in je ruimbagage stopt, dan is het geen probleem. Hier mag je gewoon vloeistoffen meenemen en ook glazen flesjes is geen probleem. Parfum zit bijvoorbeeld ook vrijwel altijd in een glazen flesje. Ik raad je wel aan voor de zekerheid een plastic zak of een handdoek om je glazen flesje te doen. Mocht het breken of gaan lekken, dan zit de rest van je bagage in ieder geval niet onder de hoestdrank. In je handbagage mag je de hoestdrank enkel meenemen wanneer het flesje onder de 100ml is, in je ruimbagage maakt dit niet uit.

   Reageer
   • Eva
    13 juni 2018 at 17:52

    Dag Saskia!

    Ik vraag me af of ik zulke glazen flesjes mag meenemen in de handbagage? Ik heb drie glazen flesjes met homeopatisch middel (zonder doktersvoorschrift) en een aantal kleine nagellakflesjes.

    Reageer
    • Kimber
     14 juni 2018 at 09:44

     Hoi Eva, Zolang het niet meer dan 100ml is en in het doorzichtige zakje bij je vloeistoffen past, mag je dat gewoon meenemen! Goede reis gewenst.

     Reageer
 • Anita
  19 maart 2018 at 16:59

  Hallo
  Ik heb en houten wandestok vanmijn overleden vader. Het past niet in mijn ruimbagage. Zou ik het mekunnennemen als deel van handbagage.
  Alvast bedankt.

  Reageer
  • Kimber
   20 maart 2018 at 03:14

   Hoi Anita,
   Ik kan me goed voorstellen dat je deze graag mee wilt nemen. Ik vermoed dat het geen probleem is, maar ik zou het voor de zekerheid even navragen bij de luchtvaartmaatschappij. Sterkte gewenst!

   Reageer
 • Lisette
  21 maart 2018 at 22:08

  Is er iemand die weet vanuit buitenland naar Nederland of je kaas mee mag nemen

  Reageer
  • Kimber
   23 maart 2018 at 10:31

   Hoi Lisette, dat moet geen punt zijn.

   Reageer
   • Klaas
    28 augustus 2019 at 16:54

    Van buiten de EU mag dat NIET

    Reageer
 • Inge
  4 april 2018 at 17:03

  Ik vlieg naar Barcelona rond lunchtijd en wil wat crackers met plakje ham, wat snoeptomaatjes en een babybel kaasje meenemen om te nuttigen tijdens de vlucht. Mag dit in de handbagage?

  Reageer
  • Saskia
   4 april 2018 at 18:21

   Hi Inge, wat heerlijk dat je naar Barcelona gaat! Dit mag je gewoon meenemen in je handbagage hoor. Wij nemen ook vaak soortgelijke dingen mee en nooit problemen mee gehad. Het enige waar je op moet letten is dat je niets vloeibaars meeneemt. Veel plezier in Barcelona!

   Reageer
 • Anoniem
  4 april 2018 at 19:18

  Dit wordt dus niet door de douane weg gegooid bij inchecken? Moet ik dit nog speciaal verpakken (aangezien alles los uit mijn koelkast komt ;))

  Reageer
 • Inge
  4 april 2018 at 20:30

  Dank je wél, gaat zeker lukken 😉
  Ik mag dit dus gewoon van thuis uit meenemen?

  Reageer
  • Kimber
   5 april 2018 at 08:23

   Ja hoor, geen enkel probleem.

   Reageer
 • anita
  10 april 2018 at 06:11

  Hallo,

  Een vraagje, mag je een flesje parfum meenemen in het vliegveld( glazen flesje)

  Reageer
  • Kimber
   10 april 2018 at 19:56

   Hoi Anita. Zo lang het niet meer dan 100ml is en in het doorzichtige zakje bij je vloeistoffen past, mag je dat gewoon meenemen.

   Reageer
 • Luciano
  20 april 2018 at 01:35

  Hallo, ik heb een vraagje! Mag je fruit zoals appels en druiven meenemen in je handbagage naar Suriname?

  Reageer
  • Kimber
   20 april 2018 at 10:16

   Hoi Luciano. Dat denk ik wel. Je gaat in Nederland natuurlijk door de douane en ik neem aan dat je het fruit gewoon voor eigen consumptie in het vliegtuig meeneemt. Omdat het om een intercontinentale vlucht gaat zou ik het voor de zekerheid via de douaneapp even checken. Ook kun je bij de luchtvaartmaatschappij navraag doen.

   Reageer
   • Luciano
    20 april 2018 at 12:27

    Bedankt voor de info! Ik zal eens informeren bij schiphol.

    Reageer
 • cynthia
  24 april 2018 at 15:29

  Vraagje, we vertrekken morgen naar turkije vanuit keulen. Mogen we een blikje 7 up 0.33 l meenemen p.p. en broodjes (zoals krentenbollen) anders zal onze dochter zeuren dat ze honger heeft. Ook snoepjes, chips, bifi-worstjes.

  Reageer
  • Kimber
   24 april 2018 at 17:47

   Hoi Cynthia, nee, vloeistoffen meer dan 100ml per stuk mogen niet mee. Als je deze achter de douane koopt, mag het wel. Broodjes, snoepjes en andere snacks zijn geen probleem.

   Reageer
 • Jasmijn
  24 april 2018 at 19:29

  Hoi, ik ga morgen naar London en ik vroeg me af of ik daar losse thee en een vaste ‘ bar of soap’ kan kopen en meenemen in mijn handbagage op de vlucht terug naar Nederland.

  Reageer
 • Johanna
  6 mei 2018 at 16:19

  Mag je een swisscard meenemen? Wij nemen altijd proefmonsterscreme mee als we kort op vakantie gaan. Dat geldt ook voor parfum en after shave. Zit vaak voor 4x wel in.

  Reageer
  • Kimber
   7 mei 2018 at 08:27

   Proefmonsters bevatten minder dan 100ml vloeistof en mogen dus gewoon mee. Deze moet je wel even in een doorzichtig zakje doen (bijvoorbeeld een vershoudzakje). Ik verwacht dat je een Swisscard niet mee mag nemen, aangezien je geen scherpe voorwerpen aan boord mag hebben. Voor de zekerheid zou ik dit even navragen op de luchthaven.

   Reageer
 • Elz
  12 mei 2018 at 14:34

  mag ik rookworst meenemen in de handbagage

  Reageer
  • Saskia
   13 mei 2018 at 13:54

   Hi Elz, als je binnen Europa reist is dit geen probleem. Voor landen buiten Europa gelden soms strengere regels voor het meenemen van etenswaren. Zolang etenswaren niet vloeibaar zijn (of minder dan 100 ml bevatten), mag je het in Europa gewoon meenemen.

   Reageer
 • Silke
  24 mei 2018 at 18:36

  Nootproducten zijn geen probleem toch, wanneer je naar Amerika vliegt?
  Even zeker weten….

  Reageer
  • Kimber
   25 mei 2018 at 16:31

   Hoi Silke, dat lijkt me niet. Maar om het 100% zeker te weten zou ik het gewoon even checken via de douaneapp :). Goede reis gewenst!

   Reageer
 • mieke
  26 mei 2018 at 01:17

  Hoi, mijn gezichtsverzorgingsproducten zitten in glazen flesjes (transparant). Mogen deze mee in de handbagage? Ik heb namelijk geen ruimbagage.

  Reageer
  • Kimber
   27 mei 2018 at 19:59

   Als je ze in een transparant zakje doet en de inhoud niet meer dan 100ml is wel.

   Reageer
 • aernout
  26 mei 2018 at 13:53

  hallo,

  Ik heb van die metalen drinkflessen met schroefdop (doppers vind ik irritant) , ongeveer 3/4/ liter kan ik die aan mijn aan de rugzak geknopt,of in de hand meenemen?

  Reageer
  • Kimber
   27 mei 2018 at 19:58

   Dat wisselt per maatschappij. Bij easyJet mag je bijvoorbeeld niks in je handen hebben, nog geen zakje brood (echt meegemaakt) terwijl ze daar bij Ryanair niet moeilijk over doen. Aan je rugzak geknoopt zal niet zo’n probleem zijn, zolang de fles natuurlijk wel leeg is.

   Reageer
 • Angelique
  28 mei 2018 at 19:05

  Voor mijn huisje in spanje wil ik een keukenrolautomaat meenemen waar ook een rol plasticfolie en een rol zilverfolie in kan. Mag die in de handbagage ? (in het apparaat zit wel een heel klein mesje om de folie door te snijden….?)

  Reageer
  • Saskia
   3 juni 2018 at 06:40

   Hi Angelique, ik verwacht eigenlijk dat je deze vanwege het mesje niet mee mag nemen. Officieel mag je geen scherpe voorwerpen bij je hebben in je handbagage (niet eens een pincet of schaar). Wil je er zeker van zijn, dan zou ik even bellen naar het vliegveld vanaf waar je vliegt. Ik verwacht overigens dat je een keukenrolautomaat ook gewoon in Spanje zelf kunt kopen hoor. Alvast veel plezier in je huisje in Spanje!

   Reageer
 • Eva
  13 juli 2018 at 15:22

  Hallo, mag ik een glazen flesje van 250 ml met wat zand erin ( dus geen vloeistof ) meenemen in mijn handbagage ?

  Reageer
  • Saskia
   22 juli 2018 at 07:07

   Hi Eva, ja hoor dat is geen probleem. Het gaat puur om de vloeistof, niet om de grootte van het flesje. Wij nemen zelf bijvoorbeeld ook vaak een leeg flesje mee om na de douane te vullen.

   Reageer
  • Klaas
   18 september 2018 at 10:09

   Hangt ervanaf van waar en naar waar je vliegt. Er zijn landen waar nog geen korrel zand uit geëxporteerd mag worden. Ik zou het flesje (liefst in een handdoek of zo gewikkeld) in de ruimbagage doen als ik jou was.

   Reageer
 • Theo
  21 juli 2018 at 23:21

  Hallo, ik ben 3 weken geleden geopereerd aan mijn voorste kruisband en over 2,5 week ga ik naar Indonesië. Nou heb ik van mijn fysio zo’n massage roller (zie onderstaande link) gekregen om mijn bloedsomloop en vocht beter te reguleren. Kan niet meer zonder dat ding! Ik neem waarschijnlijk ook nog een kruk mee ter ondersteuning.

  Reageer
  • Saskia
   22 juli 2018 at 07:09

   Hallo Theo, wat vervelend van je kruisband! Ik hoop dat je snel herstelt. De massage roller mag sowieso mee in de ruimbagage, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of het in de handbagage mag. Het zou kunnen dat ze het als een soort wapen zien om mee te slaan. Ik zou het voor de zekerheid even checken bij het vliegveld. Schiphol kun je bijvoorbeeld gewoon bellen met dit soort vragen. Alvast een fijne reis gewenst en hopelijk kun je volop genieten van Indonesië!

   Reageer
 • Theo
  21 juli 2018 at 23:22
 • Maaike
  1 augustus 2018 at 14:10

  Misschien een stomme vraag, maar ik kan eigenlijk nergens duidelijk vinden of je een fles wiskey mee terug mag nemen naar Nederland. Het gaat erom of ik het mee mag nemen in mijn handbagage , en niet taxfree gekocht heb.

  Reageer
  • Kimber
   1 augustus 2018 at 15:49

   Hoi Maaike. Je mag maximaal 100ml verpakkingen met vloeistof meenemen. Een fles whiskey is meer dan dat (tenzij je de miniverpakking bedoelt) en mag dus niet mee in de handbagage. Mocht je toch de mini’s bedoelen: zorg er dan voor dat je ze in een doorzichtig zakje doet en dat de hoeveelheid vloeistoffen opgeteld maximaal 1 liter is.

   Reageer
  • Saskia
   2 augustus 2018 at 04:57

   Wat ook een optie is, is om de fles whisky na de douane te kopen. Dan mag je hem wel meenemen. Fijne reis!

   Reageer
  • Saskia
   2 augustus 2018 at 05:00

   Overigens mag je een fles whisky wel meenemen in je ruimbagage. Deze vloeistoffen regels gelden puur voor je handbagage.

   Reageer
 • giusy
  1 augustus 2018 at 20:50

  mag je makeup kwasten mee in je handbegage ? aub reageer snel

  Reageer
  • Saskia
   2 augustus 2018 at 04:58

   Hi Giusy, die mag je gewoon meenemen. Tenzij er echt scherpe delen aan zitten. Een pincet mag bijvoobeeld niet mee.

   Reageer
 • giusy
  1 augustus 2018 at 20:54

  en mag pafum ook mee in handbegage ? onder de 100ml ? of is dat verbonden omdat er alchol in zit ?

  Reageer
  • Saskia
   2 augustus 2018 at 04:59

   Parfum onder de 100 ml mag mee, mits je het in doorzichtig zakje doet bij je andere vloeistoffen en de hoeveelheid vloeistoffen opgeteld maximaal 1 liter is.

   Reageer
 • R.
  9 augustus 2018 at 14:23

  Mag je een kg hollandse kaas meenemen in je handbagage naar de Canarische eilanden?

  Reageer
  • Saskia
   12 augustus 2018 at 15:55

   Volgens mij moet dat geen probleem zijn! Je zou het voor de zekerheid nog even kunnen checken met de luchthaven. Soms gelden er voor eilanden andere regels.

   Reageer
 • Gerard
  29 augustus 2018 at 18:14

  Een scheermes mag niet mee !? Maar wegwerp scheermesjes wel ? !?
  Hebben we het gewoon over Een scheermes ( gillette) geen barbaarmes 🙂

  Reageer
  • Saskia
   29 augustus 2018 at 18:35

   Officieel mag het niet, maar wij nemen die ook gewoon mee hoor. Ik zou wel aanraden om hem niet in het zicht te leggen als je je koffer openmaakt bij de douane om je zakje met vloeistoffen of iets dergelijks eruit te halen.

   Reageer
 • Desiree
  4 september 2018 at 19:06

  Ik vlieg deze maand naar Aruba vliegen en ik wil een rozen plantje meenemen in mijn handbagage.
  Weet iemand of dat mag?

  Reageer
  • Saskia
   12 september 2018 at 19:57

   Hi Desiree, daar hebben we helaas geen ervaring mee. Je kunt dat het beste even checken in bijvoorbeeld de douane app. Voor sommige eilanden gelden er specifieke regels met betrekking tot het meenemen van bloemen, planten, vruchten en zaden. Alvast veel plezier op Aruba!

   Reageer
 • Amber
  10 september 2018 at 05:01

  Wij vliegen volgende week voor het eerst met 10 kilo handbagage(erg wennen). Begrijp ik het goed dat de gewone flessen zonnebrand niet meer mee mogen? Of ik moet ze overgieten in flesjes van max 100ml, klopt dat? Moeten die flesjes dan ook doorzichtig zijn? Zo ja, enig idee waar je die kan kopen?

  Reageer
  • Kimber
   10 september 2018 at 10:16

   Hoi Amber, klopt helemaal! Je kunt deze flesjes bij winkels als Hema, Kruidvat en Ikea kopen. Deze speciale reisflacons zijn maximaal 100ml en mogen dus mee.

   Reageer
 • Marjon
  10 september 2018 at 21:03

  Wij hopen aankomende vrijdag naar Ierland te gaan voor 4 daagjes. Om zo veel mogelijk van dit mooie land te kunnen zien, willen we zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het uitgebreid lunchen in Ierland. We vliegen vlak voor lunchtijd naar Ierland toe. Denk je dat we in onze ruimbagage twee salades mee kunnen nemen die we dan als we geland zijn daar op kunnen eten? (de kant en klare verse salades van de Albert Heijn, er zit wel een klein bakje met dressing bij waardoor ik zelf twijfelde ivm de vloeistof). Maar als ik het goed begrijp gaat het vloeistoffenverhaal voor de ruimbagage niet op toch?

  Reageer
  • Kimber
   12 september 2018 at 15:14

   Hoi Marjon, ik zou je niet aanraden om een salade in je ruimbagage in te pakken. Ik denk dat deze na een paar uur buiten de koelkast niet zo lekker meer is. Op het vliegveld kun je vast ook wel een salade of broodje halen voor onderweg :). Het verhaal over de vloeistoffen geldt inderdaad alleen voor je handbagage. Heel veel plezier gewenst!

   Reageer
 • Marga
  14 september 2018 at 16:48

  Mag je snoep mee nemen in je handbagage,heb ik los gekocht ( gewogen snoep)! Wij vliegen morgen met klm naar Curacao! De selfie stick,die moet in de koffer?

  Reageer
  • Saskia
   15 september 2018 at 07:57

   Hi Marga, de snoep mag (mits het niet vloeibaar is) gewoon mee in je handbagage. Je selfie stick zou ik voor de zekerheid in je koffer doen en niet in je handbagage inderdaad. Ik weet dat ze in Azië erg streng zijn hierover (een selfiestick mag daar absoluut niet in je handbagage), maar hoe ze daar op Schiphol en op Curacao mee omgaan weet ik niet. Heel veel plezier op Curacao de komende dagen!

   Reageer
 • Ina
  20 september 2018 at 12:45

  Hallo, mag ik van uit Griekenland een grote schelp meenemen ,een die je aan je oor zet voor het ruizen .is voor mijn kleinzoontje . Ik koop hem dan wel in een winkel.alvast bedankt voor uw reactie

  Reageer
 • Remco
  8 november 2018 at 09:16

  Hallo,
  Ik vlieg in december naar Ijsland, maar ik vroeg mij af of je een blik knakworst en blikjes leverpastei mee mag nemen in je ruimbagage, dit lijkt mij geen probleem toch?

  Reageer
  • Saskia
   19 november 2018 at 16:16

   Hi Remco, zolang je de knakworst en leverpastei in je ruimbagage stopt en niet in je handbagage, is dit voor IJsland inderdaad geen probleem. Alvast een fijne reis gewenst!

   Reageer
 • netty school
  15 december 2018 at 09:12

  Mag je de waterkoker meenemen naar Australië

  Reageer
  • Kimber
   17 december 2018 at 16:14

   Hoi Netty, ik zou deze persoonlijk niet in mijn handbagage doen. Het lijkt me praktischer om deze in je ingecheckte bagage mee te nemen. Mocht je het wel graag in je handbagage doen, dan zou ik het even bij de douane checken of dit mag.

   Reageer
 • Thea aRademaker
  13 januari 2019 at 09:55

  Ik wil graag vacuüm ingevroren satté van 100gram verpakt meenemen op korte vlucht naar Toulouse ,! Kan dit?

  Reageer
  • Kimber
   14 januari 2019 at 15:36

   Hoi Thea, ik zou dit even checken bij de luchtvaartmaatschappij, al zou ik je het liefst aanraden om het sowieso niet mee te nemen. Dat pakje gaat smelten en zal niet heel fris meer zijn tegen de tijd dat je het in de koelkast/diepvries daar kunt leggen.

   Reageer
 • Herma
  26 maart 2019 at 14:53

  Mag je batterijen meenemen in je handbagage en dan zaklamp in ruimbagage naar Amerika.

  Reageer
  • Saskia
   2 april 2019 at 19:20

   Als dit geen hele zware batterijen of accu’s zijn (zoals van een drone) dan is dat geen probleem.

   Reageer
 • ervee
  2 april 2019 at 14:29

  mag je nicotine kauwgom meenemen in handbagage?

  Reageer
  • Saskia
   2 april 2019 at 19:21

   Binnen Europa mag dit sowieso. Buiten Europa kun je dit het beste even checken met Schiphol, maar ik verwacht dat dit geen probleem zal zijn.

   Reageer
 • Gerard
  5 april 2019 at 13:08

  Beste, ik neem een koffer mee als handbagage.
  Daarnaast Neem ik een kleine schoudertas mee voor tablet, paspoort, sleutels, Dopper e.d.
  Ik neem aan dat dat is toegestaan?

  Reageer
  • Kimber
   9 april 2019 at 08:26

   Hoi Gerard, dat ligt er maar net aan bij welke maatschappij je geboekt hebt en wat je er eventueel hebt bijgeboekt. Je kunt deze informatie terug vinden in je bevestigingsmail of op je account van de desbetreffende maatschappij.

   Reageer
 • Melissa Mommers
  9 april 2019 at 21:30

  Hallo! Dit is misschien een stomme vraag maar ik kan nergens een antwoord vinden. 1mei vlieg ik naar Amerika met de KLM naar me verloofde. Toen hij hier was afgelopen zomer hadden we twee konijntjes geadopteerd. Helaas zijn die nu overleden en hij was er erg aan gehecht. Ik had nog een klein ziplock bag gevonden met de afmetingen 5cm x 7,6 cm. Daarin zit een plukje met haar van de konijnen, elk een eigen zakje. Kan ik deze in mijn ruimbagage meenmenen of liever opsturen via de mail? Hij wil het namelijk in een lock ketting doen en aan hun schilderij hangen.

  Reageer
  • Kimber
   11 april 2019 at 08:17

   Hoi Melissa, in je ruimbagage is dit geen probleem. Als je het in je handbagage mee wilt nemen zou ik het heel even checken bij Schiphol. Denk dat ook wat geen punt is, maar zou het wel navragen voor de zekerheid.

   Reageer
 • Bakker
  1 juli 2019 at 17:42

  Hallo Kimber,

  Ik vlieg morgen met KLM naar Oslo en ik wil graag nog wat groente en fruit meenemen die ik thuis over heb. Het betreft 4 limoentjes, 1 komkommer, 1 avocado. 1 dichte zak chips, dichte zak crackertjes en 1 dichte rol koekjes.

  Kan jij mij vertellen of dat mag?

  Reageer
 • Dela
  4 juli 2019 at 13:44

  Hoi, mijn vriend en ik gaan binnenkort naar Mallorca met onze baby van 9 maanden. Omdat het maar 4 dagen zullen zijn reizen we gewoon met handbagage. Ik lees overal dat je voor in het vliegtuig genoeg mee mag nemen maar voor de rest moet het in je ruimbagage gestopt worden, maarja..die hebben we niet. Ze krijgt nog 4 flesjes per dag dus ik moet best veel melkpoeder meenemen. (het liefst gewoon de Nutrilon bus zelf) maar mag dit mee in je handbagage? De fruit en groente potjes kopen we daar in Mallorca, scheelt weer! nemen wel 1 fruitpotje mee in het vliegtuig maar ik had al gelezen dat dit geen probleem is toch? het gaat me meer om de melkpoeder voor 4 dagen.

  Reageer
 • Renée Maitimu
  25 september 2019 at 18:30

  Hallo allemaal,

  Ik ga van het weekend naar Toulouse, mag ik Nespresso koffiecups mee terugnemen in mijn handbagage? We vliegen vanaf Brussel (ook terug).
  Groeten,

  Reageer
  • Kimber
   28 september 2019 at 17:06

   Hoi Renée, ja hoor, dat mag gewoon. Goede reis!

   Reageer
 • Issa Temsamani Farida
  28 september 2019 at 09:07

  Hallo kimber en Saskia, ik keer terug van Spanje naar huis (België) via Tui.
  Tot hoeveel kilo’s kiwi mag ik meeneem in mijn handbagage? Ze zijn zo lekker hier?
  Groetjes

  Reageer
  • Kimber
   28 september 2019 at 17:06

   Hoi Issa, ik ga ervan uit dat je zo veel kiwi’s mee mag nemen als je wilt. Maar om het zeker te weten zou ik je aanraden om even contact op te nemen met Tui zelf. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

   Reageer
 • Yolanda Reintjes
  11 december 2019 at 01:06

  Vraagje, mag je een lege glazen fles meenemen in je handbagage ter grootte van een bierflesje ?

  Reageer
 • Ab
  20 december 2019 at 21:10

  Even een vraagje mag je zelf iets te drinken of iets te eten meenemen omdat in de vliegtuig te drinken of eten

  Reageer
  • Kimber
   21 december 2019 at 09:32

   Hoi Ab, ja hoor, dat is geen probleem. Houd hierbij wel rekening met de richtlijnen voor vloeistoffen. Drinken zul je bijvoorbeeld na de douane moeten kopen of neem een leeg flesje mee die je na de douane kunt vullen.

   Reageer
 • Claudia
  6 januari 2020 at 21:51

  Hallo,
  Als eerste complimenten over deze site, erg leuk en informatief.
  Ik heb wel een vraagje over een heuptas. Onze zoon heeft diabetes en draagt zijn insuline en andere benodigdheden mee in een heuptas. Deze heuptas is daarmee bijna helemaal vol. Geldt een heuptas ook als handbagage en mag je dan niks anders meer meenemen? Voor de insuline en naalden heb ik een verklaring aangevraagd, is hij dan ook de enige die dat bij zich mag hebben, we nemen namelijk ook reserve materiaal mee. We gaan trouwens naar Rome met Ryanair.

  Reageer
  • Kimber
   9 januari 2020 at 09:05

   Hoi Claudia, dankjewel voor het mooie compliment! Met Ryanair mag je, als je geen trolley bijboekt, echt alleen maar 1 tas ter grootte van een rugzak meenemen. Ook een trolley is sinds vorig jaar niet meer gratis. Mocht je meer handbagage mee willen nemen dan zou ik je aanraden om deze bij te boeken. Gemiddeld kost dit zo’n 6 euro enkele reis. Als je een trolley bijboekt, mag je ook nog een losse rugzak of heuptas meenemen. Alvast veel plezier in Rome gewenst!

   Reageer
 • Gys Nancy
  5 februari 2020 at 08:36

  Mag ik in mijn handbagage naar Slowakije een blik escargots van 200 gr.?

  Reageer
  • Saskia
   5 februari 2020 at 09:02

   Hallo Gys, ik verwacht van niet, aangezien producten in blik vaak vloeistof bevatten. Voor de zekerheid zou ik dit even navragen door te bellen naar de luchthaven vanaf waar je vertrekt. Alvast een fijne reis gewenst!

   Reageer
 • Anita Verelst
  3 juli 2020 at 17:42

  Hallo,
  Mag ik Belgische pralines meenemen in mijn handbagage naar Portugal?
  Zo ja, staat er een limiet op de hoeveelheid?

  Reageer
  • Kimber
   7 juli 2020 at 13:24

   Hoi Anita ja hoor, dat mag gewoon. Ik verwacht niet dat er een limiet zit op de hoeveelheid.

   Reageer
 • Kimber
  4 juli 2020 at 13:47

  Hoi Anita ja hoor, dat mag gewoon. Ik verwacht niet dat er een limiet zit op de hoeveelheid.

  Reageer
 • Julie
  7 juli 2020 at 12:26

  Hoi mag je een pincet ook meenemen? Ik weet niet of dit geldt als scherp voorwerp namelijk. Groetjes Julie

  Reageer
  • Kimber
   7 juli 2020 at 13:25

   Hoi Julie, ik neem vrijwel altijd een pincet mee en heb hier nog nooit problemen mee gehad.

   Reageer
 • Krisje Dua
  23 juli 2020 at 10:20

  Mag een terracotta ocenschotel in de handbagage ? Vlieg morgen van Malaga naar Schiphol. Dankjewel voor de info.

  Reageer
  • Saskia
   23 juli 2020 at 12:40

   Hi Krisje, wat heerlijk dat je morgen naar Málaga gaat! Een terracotta ovenschaal meenemen mag gewoon hoor of bedoel je een schaal met eten erin? Ook dit is in principe geen probleem, zolang het maar niet vloeibaar is. Vloeistoffen mag je enkel in verpakking van maximaal 100 ml meenemen. Alvast een fijne reis gewenst!

   Reageer
 • Anja
  12 september 2021 at 09:53

  Hallo,

  Is het mogelijk om een mini karaf en een glazen mok mee te nemen in je handbagage?
  Ik ben namelijk bang dat het breekt in de grote bagage.
  Het is van Italië Napoli naar nl Amsterdam.
  Ik vlieg met EasyJet terug.

  Graag lees ik een reactie terug 🙂

  Reageer
  • John
   12 september 2021 at 20:19

   Sterk…
   Wij vliegen ook van Napels naar Eindhoven (RyanAir) en vragen ons af of we een glazen bloemenvaas in de handbagage mogen meenemen.
   Vindt via Google een commentaar dat t NIET mag (bij KLM) en een commentaar dat het WEL mag (algemene info site).
   Op jouw site (waarvoor complimenten) lees ik dat lege glazen fles of terracotta schaal wel mag.
   Wat is het juiste antwoord voor een glazen vaas?

   Reageer
   • Saskia
    14 september 2021 at 09:52

    Hallo John en Anja, voor zo ver wij weten mag je een glazen karaf of vaas gewoon meenemen in je handbagage. Je kunt deze namelijk ook kopen op het vliegveld. Zelf hebben we ook al eens terracota schaaltjes meegenomen in onze handbagage vanuit Spanje en kruiden/olijfolie in glazen potjes of flesjes (max 100 ml) vanuit Italië. De regels kunnen soms echter per land of maatschappij iets verschillen, dus als je het 100% zeker wil weten zou ik het nog even navragen op het vliegveld alvorens je incheckt (als je ook ruimbagage hebt, zodat je het dan nog daarin kunt doen, eventueel in een handdoek gerold) of even een berichtje sturen naar dit specifieke vliegveld in Napels om jullie vraag voor te leggen. Ik wens jullie beide een hele fijne tijd in Napels en ik hoop dat jullie de mooie souvenirs veilig en heel mee naar huis krijgen!

    Reageer
 • Majid
  24 september 2021 at 20:25

  Hallo,

  Ik vlieg binnenkort met Transavia naar Marokko.
  Mag ik mijn parfum (100ml) meenemen?

  Met vriendelijke groet,
  Majid

  Reageer
  • Saskia
   27 september 2021 at 09:37

   Hi Majid, je mag vloeistoffen tot 100 ml gewoon meenemen in je handbagage, mits het totaal aantal vloeistoffen wat je meeneemt de 1000 ml niet overschrijdt (dus maximaal 10 verpakkingen van maximaal 100 ml). Je moet de vloeistoffen wel in een doorzichtig tasje doen. Als je die niet hebt, kun je die vaak wel krijgen op de luchthaven. Veel plezier in Marokko!

   Reageer
 • Daisy
  16 november 2021 at 09:36

  Hoi, ik vroeg me af of mijn dochtertje haar pop mag meenemen als handbagage?

  Reageer
  • Kimber
   16 november 2021 at 10:08

   Hoi Daisy, ja hoor, dat is geen probleem

   Reageer
 • manpreet sandhu
  23 december 2021 at 05:52

  Hoi, mag een flessenwarmer(baby) in de handbagage? En een Thermosfles?

  Reageer
  • Saskia
   23 december 2021 at 13:14

   Dat mag zeker! Als je met een baby reist zijn de regels sowieso soepeler. Bij vrijwel elke maatschappij mag je babyvoeding (inclusief warm/heet water voor het maken van flesvoeding) gewoon meenemen. Een flessenwarmer en thermosfles mag sowieso! Hier vind je meer tips voor reizen met een baby: https://reisgenie.nl/tips-voor-reizen-met-een-baby-wat-meenemen/

   Reageer
 • Irene
  29 mei 2022 at 10:25

  Hoi Saskia, ik heb hard gezocht maar kan het antwoord op mijn vraag niet vinden. Weet je of ik twee lege thermosflessen van 0,7 liter mee mag nemen in mijn handbagage? Alvast dank voor je reactie. Groet, Irene

  Reageer
 • Inge
  29 mei 2022 at 10:56

  Potjes crème voor het gezicht en zonnecrème. Hoort dat ook onder de categorie vloeistof?
  Onlangs problemen gehad aan de douane in Valencia

  Reageer
  • Kimber
   7 juni 2022 at 16:01

   Hoi Inge, ja dit valt ook onder vloeistoffen. Als je ze in een plastic zakje doet is het geen probleem om deze mee te nemen (mits het maximaal 100ml is).

   Reageer
 • Lara Jeuriens
  7 juli 2022 at 15:46

  Hoi! Ik vlieg binnenkort naar Frankrijk en ik heb 1 rugzak en 1 trolley handbagage. Ik heb best wat vloeistoffen die ik mee wil nemen, mag ik in beide tassen 1 liter vloeistoffen doen? Mits ik ze goed en volgens de regels verpak natuurlijk.
  Groetjes, Lara

  Reageer
  • Kimber
   7 juli 2022 at 16:28

   Hoi Lara,
   Dat is een goede vraag. Op Schiphol is de literregel ver losgelaten (aangezien je tegenwoordig ook gewoon halve literflesjes water mee mag nemen) dus ik ga er vanuit van wel. Voor de zekerheid kun je het het beste even bij Schiphol zelf checken.

   Reageer
 • Pekmez
  20 juli 2022 at 20:11

  Hoi mag je met klm een handventilator mee in je tas

  Reageer
  • Kimber
   21 juli 2022 at 15:30

   Ja hoor, dat is geen probleem.

   Reageer
 • Corine
  9 augustus 2022 at 09:17

  Mag ik vacuüm verpakte haring meenemen naar Italië? En dan liever in handbagage of ruimbagage?

  Reageer
 • Roos
  6 september 2022 at 21:45

  Hoi. Ik vlieg volgende week naar marokko.
  Ik vroeg mij af, mag ik een zelfbereide rijst maaltijd meenemen in een tupperware bakje in handbagage? Ik heb alleen handbagage mee en de maaltijd is voor mijn vriend die ik ga opzoeken. Zijn favoriet ?

  Reageer
  • Kimber
   8 september 2022 at 09:41

   Hoi Roos, ja hoor, dat is geen probleem. Goede reis!

   Reageer
   • Roos
    17 september 2022 at 00:37

    Oh echt. Top. Kan het niet echt terugvinden ergens. En twijfelde of dit in marokko toegelaten wordt.
    Bedankt

    Reageer
 • Fimke
  4 oktober 2022 at 13:31

  Ik vlieg naar Gerona, Spanje met transatlantische, kan ik axe nova of midalgan mee nemen in de handbagage? Met vaak en veel spierpijn door fibromyalgie eigenlijk onmisbaar…

  Reageer
  • Kimber
   9 oktober 2022 at 09:45

   Hi Fimke, als je vanaf Schiphol of Eindhoven vliegt kun je grotere verpakkingen tegenwoordig gewoon meenemen, omdat ze daar speciale scanners hebben. Vanaf de kleinere vliegvelden in Nederland geldt nog steeds de 100ml per verpakking regel. Houd er wel rekening mee dat deze regel in het buitenland ook op bijna alle vliegvelden geldt, dus dat je de producenten waarschijnlijk wel in je handbagage heen kunt nemen vanuit Nederland, maar niet weer terug.

   Reageer

Laat een reactie achter