Reistips

Wat mag mee in je handbagage? Nooit meer gedoe bij de douane

Vleugel van een KLM Vliegtuig

Wij zitten bijna maandelijks in het vliegtuig en zijn ondertussen aardig goed geworden in het inpakken van onze bagage. Binnen een half uurtje staat onze trolley, koffer of backpack helemaal klaar voor vertrek en we weten precies wat wel en niet mee mag in de handbagage. Om het inpakken voor jou ook makkelijker te maken, geven we je nu een overzicht van wat mee mag in je handbagage en wat niet. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan bij de douane!

 Mee in Handbagage

Vloeistoffen

Laten we meteen beginnen met hetgeen waar de meeste mensen tegenaan lopen: vloeistoffen in de handbagage. Je mag vloeistoffen meenemen, maar wel in beperkte hoeveelheden en in kleine verpakkingen:

 • De verpakkingen van de vloeistoffen mogen maximaal 100 ml bevatten. Dit betekent dat je geen grote bussen deodorant, potten gel of flessen shampoo mee mag nemen. Kleine verpakkingen zijn wel toegestaan. Kies bijvoorbeeld voor een mooie set van rituals of ga voor navulflesjes. Deze kun je zelf vullen met je eigen favoriete producten.
 • Je mag maximaal 1 liter vloeistoffen per persoon meenemen. Dit komt neer op 10 kleinverpakkingen van maximaal 100 ml.
 • Alle vloeistoffen moeten samen in één doorzichtig, hersluitbaar zakje (1L inhoud) passen. Als je deze niet hebt kun je die vaak gratis op het vliegveld krijgen.
 • Heb je vloeibare medicijnen? Zorg dan voor een doktersbewijs zodat je grotere verpakkingen mee mag nemen.
 • Babyvoeding mag ook mee, mits er een baby met je meereist.
 • Achter de douane koop je misschien nog taxfree vloeistoffen in grote flessen. Deze mogen mee als ze samen met de aankoopbon in een verzegelde zak verpakt zijn.

 

Scherpe voorwerpen

Je staat er misschien niet bij stil, maar een voorwerp als een puntige nagelvijl, een zakmesje en een paraplu met metalen punt mogen in de meeste gevallen niet in de handbagage. Er is helaas niet één uitputtende lijst van voorwerpen die niet in de handbagage mogen, maar met gezond verstand kom je al een heel eind. Stel jezelf de volgende vraag: kan dit voorwerp gebruikt worden om iemand mee te verwonden? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, is de kans groot dat het niet mee mag. Eén object waar we zelf niet zeker van waren, zijn scheermesjes. Deze mogen echter in de meeste gevallen gewoon mee. Bij twijfel raden we het je aan om even te bellen met Schiphol op 0900 0141. Zij kunnen meteen aangeven of je voorwerp mee mag in de handbagage.

Paraplu

 

Stompe voorwerpen

Elk voorwerp waarmee je iemand echt kunt verwonden is verboden. Dit geldt dus niet alleen voor scherpe voorwerpen, maar ook voor stompe voorwerpen! Natuurlijk is het logisch dat vechtsportmateriaal en een honkbalknuppel niet mee aan boord mogen, maar wat dacht je van een selfiestick? In Azië zie je op veel vliegvelden borden boven de incheckbalie waarop staat dat selfiesticks verboden zijn aan boord. Ook hiervoor geldt dat je bij twijfel even met Schiphol kunt bellen.

 

Eten en drinken

Ook voor drinken geldt de 100 ml regel, al is er een manier om toch een vol flesje water mee aan boord te nemen. Wij nemen altijd een leeg 500 ml flesje water of een dopper mee naar het vliegveld. Zodra we achter de douane zijn, vullen we deze op de wc met water. Zo heb je toch een vol flesje water wat mee kan in het vliegtuig. Als je liever wat anders drinkt, kun je na de douane bij één van de winkels een flesje drinken kopen. Deze mag gewoon mee aan boord.

Eten mag ook meegenomen worden in de handbagage. Let wel op: producten als jam, chocoladepasta en andere smeersels worden gezien als vloeistoffen. Deze mogen niet in grote verpakkingen mee. Natuurlijk kan je dit wel prima op een broodje smeren en deze meenemen. Verder zijn er geen strikte regels wat eten betreft, behalve dan dat het geen enorme hoeveelheden mogen zijn.

Vis, vlees en zuivel mag in de meeste gevallen niet. Er zit wel verschil tussen reizen binnen de EU of erbuiten. Hier lees je meer over wat mee mag en wat niet. Ik zou dit dus gewoon thuis laten. Verder wil ik er graag aan toevoegen dat het af te raden is om sterk geurend voedsel mee te nemen. Dit is in een kleine ruimte als een vliegtuig gewoon niet prettig voor je medepassagiers.

 

Juiste formaat koffer

Niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je het juiste formaat handbagagekoffer meeneemt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is een koffer van 55x40x20 cm toegestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Ryanair, Transavia en easyJet. Let erop dat je je hier zeker aan houdt. Op sommige vliegvelden wordt er ontzettend streng gecontroleerd op de afmetingen en moet je voor elke centimeter teveel fors bijbetalen. Deze koffer van SININ voldoet precies aan de gestelde eisen en is ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee.

Meer weten over vliegreizen?

 

Je ziet het wel, wat mee mag in de handbagage is niet in een uitputtende lijst te geven. Ik denk wel dat je met bovenstaande informatie een heel eind komt. Het belangrijkste is om je hoofd te gebruiken en jezelf af te vragen of iets als wapen gezien kan worden. Op die manier kom je al heel ver!

Dit vind je misschien ook leuk

55 Reacties

 • Reageer
  Marlies
  31 januari 2017 op 18:24

  Altijd handig deze informatie 🙂
  Ik heb het bijna ooit eens gehad met een selfiestick. (ja ik heb er eentje, *rode wangen*) Wist ik veel dat, dat ding niet mee in je handbagage mocht! Gelukkig heb ik het wel mogen houden 🙂 😉

  • Reageer
   Kimber
   1 februari 2017 op 04:18

   No shame in that! Soms is zo’n stick gewoon heel handig! Ik zou er zelf ook niet bij stilstaan, het is dat ik het in Taiwan overal aangegeven zag staan.

 • Reageer
  Marion
  5 februari 2017 op 10:19

  Vooral die tip van dat flesje water vind ik een goeie. Dank je wel daarvoor.

 • Reageer
  Ubeydullah
  30 juli 2017 op 22:00

  Mag je ook bijvoorbeeld een klein zakje chips of vitamines en zetpillen meenemen voor het kindje, in handbagages??

  • Reageer
   Saskia | Reisgenie
   31 juli 2017 op 05:35

   Dit mag zeker. Medicijnen/pillen kun je voor de zekerheid wel altijd het beste in de originele verpakking meenemen inclusier de bijsluiter. Fijne reis!

 • Reageer
  Hans Bruining
  28 augustus 2017 op 07:29

  Mag je een Haar Fohn meenemen in je handbagage

  • Reageer
   Kimber - Reisgenie
   28 augustus 2017 op 11:22

   Hoi Hans,
   Voor zo ver ik weet mag dit gewoon mee in de handbagage. Wil je 100% zeker zijn, dan zou ik het even bij Schiphol navragen :).

 • Reageer
  agnes
  22 september 2017 op 13:11

  vraag, mogen er ook haarspeldjes mee in de handbagage?

  • Reageer
   Veerle
   24 september 2017 op 13:50

   Hoi Agnes! Ik neem die wel altijd gewoon mee! Nooit problemen mee gehad. Ik denk altijd maar zo: als ik ze in Mn haar zou hebben, zouden ze dan vragen om ze uit te halen? Ik denk het niet: heb nog iemand zien prutsen met haarspeldjes bij de douane!

   Overigens vlieg ik elke week voor mijn werk, mocht je je afvragen wat ik ervan weet 😉

   Fijne reis!

   • Reageer
    Kimber - Reisgenie
    25 september 2017 op 17:01

    Hoi Agnes, ik sluit me bij Veerle aan. Volgens mij mogen deze gewoon mee. Goede reis gewenst!

 • Reageer
  Ilona
  27 september 2017 op 12:31

  Hallo , Wij gaan in November naar Kenia . Moet ik dan kleine flesjes shampoo ,gel e.d. mee nemen en dit in een geseald zakje doen?
  En de medicijnen van mijn man gewoon in originele verpakking laten zitten. We hebben wel een lijst van arts mee waar medicatie op vermeld word. Of moet dit ook geseald worden ?

  • Reageer
   Kimber - Reisgenie
   27 september 2017 op 15:17

   Hoi Ilona, je hoeft het zakje niet te sealen: een zakje met drukrand (bv een vershoudzakje) is voldoende. Als je deze niet zelf hebt, kun je deze gratis op het vliegveld krijgen. De medicijnen zou ik ook voor de zekerheid in eenzelfde zakje doen. Alvast een prachtige reis gewenst!

 • Reageer
  Leny
  11 oktober 2017 op 15:28

  Mag ik verpakte rookworsten, koeken en chocolaatjes mee nemen in mijn handbagage naar Hongarije?

 • Reageer
  Jan
  13 november 2017 op 19:35

  mag je muesli repen, ontbijtkoek, drop en kauwgom meenemen?

  • Reageer
   Kimber
   13 november 2017 op 20:25

   Hoi Jan, ja hoor, dat mag allemaal mee.

 • Reageer
  Marli.Hopman
  16 december 2017 op 12:13

  Ik heb een houten uitgezaagde kerstster met tekstdie nét niet in een koffer of trolley handbagage past. Heb hem nu in een vyilniszak en daarna in een plastik tas met handvaten. Mag ik die extra als handbagage meenemen ?

  • Reageer
   Kimber - Reisgenie
   17 december 2017 op 12:09

   Hoi Marli, ik durf het je niet met 100% zekerheid te zeggen. Ik raad je aan om even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en daar navraag te doen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Succes!

 • Reageer
  diane van toor
  22 januari 2018 op 18:13

  mag je een yankee candle kaars meenemen in je handbagage

  • Reageer
   Kimber
   23 januari 2018 op 08:40

   Hoi Diane, ja hoor, dat is geen probleem

 • Reageer
  Nicole
  24 januari 2018 op 21:25

  Mag je een pot met vis meenemen, denk er zelf meteen achteraan, wie wil dat nou meenemen? Nou ik dus 😁

  • Reageer
   Kimber
   25 januari 2018 op 16:02

   Hahaha, hierboven staat ook ergens een vraag over rookworst, dus wat dat betreft… ;). Vanaf waar vlieg je en zit de vis in olie of iets dergelijks? Als dit het geval is mag het niet mee want dan valt de pot onder vloeistoffen.

 • Reageer
  diorit
  31 januari 2018 op 12:34

  mag ik ook printplaatjes en soldeertin meenemen

  • Reageer
   Kimber
   1 februari 2018 op 10:03

   Daar zou ik de luchtvaartmaatschappij even over bellen. Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd 😉

 • Reageer
  SVANDENBROEK
  3 februari 2018 op 14:24

  Weet iemand of ook koeltassen mee mogen als handbagage?

  • Reageer
   Kimber
   4 februari 2018 op 09:45

   Als er vloeibare koelelementen in zitten mogen deze niet mee.

 • Reageer
  Eline
  4 februari 2018 op 23:30

  Hi!

  Mijn vriend is naar letland geëmigreerd en ik ga daar volgende week geen op vakantie met alleen handbagage. Helaas zijn de koffiecups daar heel duur dus hij heeft mij gevraagd een paar doosjes mee te nemen. Mag dit in de handbagage, en zoja is er een maximale toegestane hoeveelheid?
  Eline

  • Reageer
   Kimber
   5 februari 2018 op 09:48

   Hoi Eline,
   Gaaf dat je naar Letland gaat! Koffiecups mag je volgens mij gewoon meenemen. Het gaat bij etenswaar vooral om dingen die kunnen bederven en waar bacteriën op kunnen zitten.

 • Reageer
  Bob
  16 februari 2018 op 18:17

  Hi,

  Volgende week ga ik naar mijn vriendin in Italie, graag zou ik stroopwafels voor haar mee willen nemen? Kan ik gewoon een zak kopen bij de AH en deze meenemen in mijn handbagage?

  • Reageer
   Saskia - Reisgenie
   16 februari 2018 op 19:08

   Hi Bob, ja hoor, dat is geen probleem! We nemen zelf ook vaak stroopwafels mee. Altijd leuk voor mensen in het buitenland 😉 Alvast veel plezier in Italië!

 • Reageer
  Kobie
  22 februari 2018 op 17:56

  Hallo, Mag je ook een glazen flesje meenemen met Bisolvon hoestdrank? Het gaat mij erom dat het om een glazen flesje gaat… komt trouwens niet in handbagage.

  • Reageer
   Saskia
   25 februari 2018 op 08:41

   Hi Kobie, als je bedoelt dat je het in je ruimbagage stopt, dan is het geen probleem. Hier mag je gewoon vloeistoffen meenemen en ook glazen flesjes is geen probleem. Parfum zit bijvoorbeeld ook vrijwel altijd in een glazen flesje. Ik raad je wel aan voor de zekerheid een plastic zak of een handdoek om je glazen flesje te doen. Mocht het breken of gaan lekken, dan zit de rest van je bagage in ieder geval niet onder de hoestdrank. In je handbagage mag je de hoestdrank enkel meenemen wanneer het flesje onder de 100ml is, in je ruimbagage maakt dit niet uit.

 • Reageer
  Anita
  19 maart 2018 op 16:59

  Hallo
  Ik heb en houten wandestok vanmijn overleden vader. Het past niet in mijn ruimbagage. Zou ik het mekunnennemen als deel van handbagage.
  Alvast bedankt.

  • Reageer
   Kimber
   20 maart 2018 op 03:14

   Hoi Anita,
   Ik kan me goed voorstellen dat je deze graag mee wilt nemen. Ik vermoed dat het geen probleem is, maar ik zou het voor de zekerheid even navragen bij de luchtvaartmaatschappij. Sterkte gewenst!

 • Reageer
  Lisette
  21 maart 2018 op 22:08

  Is er iemand die weet vanuit buitenland naar Nederland of je kaas mee mag nemen

  • Reageer
   Kimber
   23 maart 2018 op 10:31

   Hoi Lisette, dat moet geen punt zijn.

 • Reageer
  Inge
  4 april 2018 op 17:03

  Ik vlieg naar Barcelona rond lunchtijd en wil wat crackers met plakje ham, wat snoeptomaatjes en een babybel kaasje meenemen om te nuttigen tijdens de vlucht. Mag dit in de handbagage?

  • Reageer
   Saskia
   4 april 2018 op 18:21

   Hi Inge, wat heerlijk dat je naar Barcelona gaat! Dit mag je gewoon meenemen in je handbagage hoor. Wij nemen ook vaak soortgelijke dingen mee en nooit problemen mee gehad. Het enige waar je op moet letten is dat je niets vloeibaars meeneemt. Veel plezier in Barcelona!

 • Reageer
  Anoniem
  4 april 2018 op 19:18

  Dit wordt dus niet door de douane weg gegooid bij inchecken? Moet ik dit nog speciaal verpakken (aangezien alles los uit mijn koelkast komt ;))

 • Reageer
  Inge
  4 april 2018 op 20:30

  Dank je wél, gaat zeker lukken 😉
  Ik mag dit dus gewoon van thuis uit meenemen?

  • Reageer
   Kimber
   5 april 2018 op 08:23

   Ja hoor, geen enkel probleem.

 • Reageer
  anita
  10 april 2018 op 06:11

  Hallo,

  Een vraagje, mag je een flesje parfum meenemen in het vliegveld( glazen flesje)

  • Reageer
   Kimber
   10 april 2018 op 19:56

   Hoi Anita. Zo lang het niet meer dan 100ml is en in het doorzichtige zakje bij je vloeistoffen past, mag je dat gewoon meenemen.

 • Reageer
  Luciano
  20 april 2018 op 01:35

  Hallo, ik heb een vraagje! Mag je fruit zoals appels en druiven meenemen in je handbagage naar Suriname?

  • Reageer
   Kimber
   20 april 2018 op 10:16

   Hoi Luciano. Dat denk ik wel. Je gaat in Nederland natuurlijk door de douane en ik neem aan dat je het fruit gewoon voor eigen consumptie in het vliegtuig meeneemt. Omdat het om een intercontinentale vlucht gaat zou ik het voor de zekerheid via de douaneapp even checken. Ook kun je bij de luchtvaartmaatschappij navraag doen.

   • Reageer
    Luciano
    20 april 2018 op 12:27

    Bedankt voor de info! Ik zal eens informeren bij schiphol.

 • Reageer
  cynthia
  24 april 2018 op 15:29

  Vraagje, we vertrekken morgen naar turkije vanuit keulen. Mogen we een blikje 7 up 0.33 l meenemen p.p. en broodjes (zoals krentenbollen) anders zal onze dochter zeuren dat ze honger heeft. Ook snoepjes, chips, bifi-worstjes.

  • Reageer
   Kimber
   24 april 2018 op 17:47

   Hoi Cynthia, nee, vloeistoffen meer dan 100ml per stuk mogen niet mee. Als je deze achter de douane koopt, mag het wel. Broodjes, snoepjes en andere snacks zijn geen probleem.

 • Reageer
  Jasmijn
  24 april 2018 op 19:29

  Hoi, ik ga morgen naar London en ik vroeg me af of ik daar losse thee en een vaste ‘ bar of soap’ kan kopen en meenemen in mijn handbagage op de vlucht terug naar Nederland.

 • Reageer
  Johanna
  6 mei 2018 op 16:19

  Mag je een swisscard meenemen? Wij nemen altijd proefmonsterscreme mee als we kort op vakantie gaan. Dat geldt ook voor parfum en after shave. Zit vaak voor 4x wel in.

  • Reageer
   Kimber
   7 mei 2018 op 08:27

   Proefmonsters bevatten minder dan 100ml vloeistof en mogen dus gewoon mee. Deze moet je wel even in een doorzichtig zakje doen (bijvoorbeeld een vershoudzakje). Ik verwacht dat je een Swisscard niet mee mag nemen, aangezien je geen scherpe voorwerpen aan boord mag hebben. Voor de zekerheid zou ik dit even navragen op de luchthaven.

 • Reageer
  Elz
  12 mei 2018 op 14:34

  mag ik rookworst meenemen in de handbagage

  • Reageer
   Saskia
   13 mei 2018 op 13:54

   Hi Elz, als je binnen Europa reist is dit geen probleem. Voor landen buiten Europa gelden soms strengere regels voor het meenemen van etenswaren. Zolang etenswaren niet vloeibaar zijn (of minder dan 100 ml bevatten), mag je het in Europa gewoon meenemen.

Reageer