Wat mag mee in de handbagage

Wat mag mee in je handbagage? Nooit meer gedoe bij de controle (2024)

Home / Reistips / Wat mag mee in je handbagage? Nooit meer gedoe bij de controle (2024)

Edit: Dit artikel is voor het laatst geüpdatet in juni 2024.

Wij zitten bijna maandelijks in het vliegtuig en zijn ondertussen aardig goed geworden in het inpakken van onze bagage. Binnen een half uurtje staat onze trolley, koffer of backpack helemaal klaar voor vertrek en we weten precies wat wel en niet mee mag in de handbagage. Om het inpakken voor jou ook makkelijker te maken, geven we je nu een overzicht van wat mee mag in je handbagage en wat niet. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan bij de douane!

Vloeistoffen in handbagage

Laten we meteen beginnen met hetgeen waar de meeste mensen tegenaan lopen: vloeistoffen in de handbagage. Je mag vloeistoffen meenemen, maar wel in beperkte hoeveelheden en in kleine verpakkingen:

 • De verpakkingen van de vloeistoffen mogen maximaal 100 ml bevatten. Dit betekent dat je geen grote bussen deodorant, potten gel of flessen shampoo mee mag nemen. Deo mag mee in je hangbagage als het een kleine verpakking is. Hetzelfde geldt voor andere verzorgingsproducten. Kies bijvoorbeeld voor een mooie set van rituals of ga voor navulflesjes. Deze kun je zelf vullen met je eigen favoriete producten.
 • Je mag maximaal 1 liter vloeistoffen per persoon meenemen. Dit komt neer op 10 kleinverpakkingen van maximaal 100 ml. 
 • Alle vloeistoffen moeten samen in één doorzichtig, hersluitbaar zakje (1L inhoud) passen. Als je deze niet hebt kun je die vaak gratis op het vliegveld krijgen.
 • Heb je vloeibare medicijnen? Zorg dan voor een doktersbewijs zodat je grotere verpakkingen mee mag nemen.
 • Babyvoeding mag ook mee, mits er een baby met je meereist.
 • Achter de douane koop je misschien nog taxfree vloeistoffen in grote flessen. Deze mogen mee als ze samen met de aankoopbon in een verzegelde zak verpakt zijn.

Op dit moment (2024) mag je op Schiphol en Eindhoven Airport ook grotere verpakkingen meenemen en zelfs een gevuld flesje water komt meestal moeiteloos de douane door. Let op: dit is niet gegarandeerd. Schiphol zelf geeft aan dat grotere verpakkingen toegestaan zijn mits deze gecontroleerd zijn door de securitymedewerker en de scan. Tijdens pakweg de laatste 10 vluchten die ik vanaf Schiphol maakte had ik een vol flesje water in mijn tas en dit kwam gewoon door de douane. Bij kleinere vliegvelden geldt vaak wel nog de 100ml regel dus daar zou ik er niet op gokken dat een grotere verpakking mee mag. Zeker in het buitenland zijn ze hier heel streng op.

Let op: heb je een metalen waterfles mee? Dan mag deze niet altijd gevuld mee door de security. Zorg dus dat je die eerst leegdrinkt en na de security weer vult. De scanner kan de combinatie van metaal en water blijkbaar niet goed verwerken. 

Scherpe voorwerpen in handbagage

Je staat er misschien niet bij stil, maar een voorwerp als een puntige nagelvijl, een zakmesje en een paraplu met metalen punt mogen in de meeste gevallen niet in de handbagage. Er is helaas niet één uitputtende lijst van voorwerpen die niet in de handbagage mogen, maar met gezond verstand kom je al een heel eind. Stel jezelf de volgende vraag: kan dit voorwerp gebruikt worden om iemand mee te verwonden? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, is de kans groot dat het niet mee mag. Eén object waar we zelf niet zeker van waren, zijn scheermesjes. Deze mogen echter in de meeste gevallen gewoon mee. Ook een paraplu kan een twijfelgeval zijn: heeft je paraplu geen scherpe punt aan de bovenkant? Dan mag deze gewoon mee.

Bij twijfel raden we het je aan om even te bellen met Schiphol op 0900 0141. Zij kunnen meteen aangeven of je voorwerp mee mag in de handbagage.

Wat mag mee in je handbagage

Stompe voorwerpen in handbagage

Elk voorwerp waarmee je iemand echt kunt verwonden is verboden. Dit geldt dus niet alleen voor scherpe voorwerpen, maar ook voor stompe voorwerpen. Natuurlijk is het logisch dat vechtsportmateriaal en een honkbalknuppel niet mee aan boord mogen in de handbagage, maar wat dacht je van een selfiestick? In Azië zie je op veel vliegvelden borden boven de incheckbalie waarop staat dat selfiesticks verboden zijn aan boord. Het ligt in andere landen echt aan de securitymedewerker of je selfiestick door de douane komt. De één laat een stick zonder problemen door en bij de ander moet je hem inleveren. Wil je zeker zijn dat je selfiestick op de plaats van bestemming aankomt dan kun je hem het beste in je ruimbagage doen. 

Eten en drinken in handbagage

Ook voor drinken geldt de 100 ml regel op andere vliegvelden dan Schiphol en Eindhoven, al is er een manier om toch een vol flesje water mee aan boord te nemen. Wij nemen altijd een leeg 500 ml flesje water of een dopper mee naar het vliegveld. Zodra we achter de douane zijn, vullen we deze op de wc met water. Zo heb je toch een vol flesje water wat mee kan in het vliegtuig. Als je liever wat anders drinkt, kun je na de douane bij één van de winkels een flesje drinken kopen. Deze mag gewoon mee aan boord.

Eten mag in de meeste gevallen ook meegenomen worden in de handbagage. Let wel op: producten als jam, chocoladepasta en andere smeersels kunnen gezien worden gezien als vloeistoffen. Deze mogen niet in grote verpakkingen mee. Natuurlijk kan je dit wel prima op een broodje smeren en deze meenemen. Vis, vlees en zuivel mag in de meeste gevallen niet. Er zit wel verschil tussen reizen binnen de EU of erbuiten. Zo mag je bij een aantal landen geen fruit of noten meenemen. Op de website van de douane lees je meer over wat mee mag en wat niet.

Babyvoeding

Babyvoeding mag mee in je handbagage, ook als dit een grotere verpakking dan 100ml is. Hetzelfde geldt voor speciale dieetvoeding. 

Afmetingen handbagage

Niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je het juiste formaat handbagage meeneemt. Onderstaand vind je een overzicht van de regels per vliegmaatschappij. We raden je aan om voor vertrek de website van je luchtvaartmaatschappij nog even te checken, aangezien de regels helaas vaak worden bijgesteld.

Luchtvaartmaatschappij Aantal stuks handbagage Maximale afmeting Maximaal gewicht Houd hier rekening mee
Ryanair 1
 • 1 handtas, rugzak of laptoptas van 40 x 20 x 25 cm
Geen maximaal gewicht Als je een trolley mee wilt nemen moet je deze tegen betaling bijboeken (minimaal €6 per vlucht). De afmetingen van je trolley mogen maximaal 55 x 40 x 20 cm zijn en deze mag niet meer dan 10 kg wegen. 
Transavia 1
 • 1 tas van 40 x 30 x 20 cm
Geen maximaal gewicht Als je een trolley mee wilt nemen moet je deze tegen betaling bijboeken (€10 per vlucht). De afmetingen van je trolley mogen maximaal 55 x 35 x 25 cm zijn en deze mag niet meer dan 10 kg wegen. 
KLM 2
 • 1 koffer of tas van 55 x 35 x 25 cm
 • 1 accessoire, handtas of laptop van 40 x 30 x 15 cm
Totaalgewicht 12 kilo Deze regels gelden voor Economy class. Voor Business Class gelden andere regels.
Easyjet 1
 • 1 tas van 45 x 36 x 20 cm
Geen gewichtslimiet

Reizigers met een upgrade (vanaf €8 per vlucht) mogen een extra koffer van maximaal 56 x 45 x 25 cm meenemen.

Handbagage moet in de bagagevakken boven je hoofd worden geplaatst of, in het geval van een kleine tas, onder de stoel voor je. Let erop dat je je zeker aan de maximale afmetingen houdt. Deze afmetingen zijn inclusief handvatten en wielen. Op sommige vliegvelden wordt er ontzettend streng gecontroleerd op de afmetingen en moet je voor elke centimeter teveel fors bijbetalen.

Ben je nog op zoek naar een geschikt handbagagekoffer? Deze koffers voldoen aan de gestelde eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Meer weten over vliegreizen?

Je ziet het wel, wat mee mag in de handbagage is niet in een uitputtende lijst te geven. Ik denk wel dat je met bovenstaande informatie een heel eind komt.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

169 reacties op “Wat mag mee in je handbagage? Nooit meer gedoe bij de controle (2024)”

 1. Hoi wij gaan vrijdag naar Curaçao en nu vraag ik me af of ik zelfgemaakte broodjes mag meenemen in het vliegtuig

  1. Wat een heerlijk vooruitzicht Martin! Je mag de zelfgemaakte broodjes gewoon meenemen in het vliegtuig hoor. Alvast een fijne reis gewenst!

  1. Hi Ans, als je zeker wilt zijn dat het mee kan, moet je het in je ruimbagage doen. Het ligt een beetje aan de security of je het mee mag nemen. In principe is appelstroop vloeistof, dus de kans is aanwezig dat ze het in beslag nemen. Groentes mogen gewoon mee.

 2. Vraagje ik ga volgende week met gezin naar Marokko mijn jongste heeft zonne-allergie en verkoelingsgel gekregen met paspoort maar ik moet zowieso aardig wat zonnebrand en afpersen mee nemen voor haar huid. Zit ik dan ook gebonden aan 100ml want heb al 5 flesjes gekocht namelijk omdat ze om het half uur moet smeren.

  Groet chantal

 3. Hoi hoi,

  Ik heb een homeopatisch middel in de vorm van korrels die ik mee wil nemen in mijn handbagage. Kan dit gewoon bij de rest? Of behoort deze ook tot de 1 Liter aan vloestoffen?

  1. Hoi Mane, ja hoor, dat lijkt me geen probleem. Als het een vaste substantie is (korrels), wordt dit niet als vloeistof gezien.

 4. Ik ben werkzaam bij de douane, je krijgt doorgaans niet met de douane te maken wanneer je door de security check gaat. Dat zijn twee hele verschillende dingen. Na de security check evt een paspoort check bij de Koninklijke Marechaussee . Dus sowieso geen ‘ gedoe bij de douane ‘ gelukkig maar,dan kan je reis prettig beginnen 😀

 5. Ik vlieg naar Gerona, Spanje met transatlantische, kan ik axe nova of midalgan mee nemen in de handbagage? Met vaak en veel spierpijn door fibromyalgie eigenlijk onmisbaar…

  1. Hi Fimke, als je vanaf Schiphol of Eindhoven vliegt kun je grotere verpakkingen tegenwoordig gewoon meenemen, omdat ze daar speciale scanners hebben. Vanaf de kleinere vliegvelden in Nederland geldt nog steeds de 100ml per verpakking regel. Houd er wel rekening mee dat deze regel in het buitenland ook op bijna alle vliegvelden geldt, dus dat je de producenten waarschijnlijk wel in je handbagage heen kunt nemen vanuit Nederland, maar niet weer terug.

 6. Hoi. Ik vlieg volgende week naar marokko.
  Ik vroeg mij af, mag ik een zelfbereide rijst maaltijd meenemen in een tupperware bakje in handbagage? Ik heb alleen handbagage mee en de maaltijd is voor mijn vriend die ik ga opzoeken. Zijn favoriet ?

 7. Lara Jeuriens

  Hoi! Ik vlieg binnenkort naar Frankrijk en ik heb 1 rugzak en 1 trolley handbagage. Ik heb best wat vloeistoffen die ik mee wil nemen, mag ik in beide tassen 1 liter vloeistoffen doen? Mits ik ze goed en volgens de regels verpak natuurlijk.
  Groetjes, Lara

  1. Hoi Lara,
   Dat is een goede vraag. Op Schiphol is de literregel ver losgelaten (aangezien je tegenwoordig ook gewoon halve literflesjes water mee mag nemen) dus ik ga er vanuit van wel. Voor de zekerheid kun je het het beste even bij Schiphol zelf checken.

 8. Potjes crème voor het gezicht en zonnecrème. Hoort dat ook onder de categorie vloeistof?
  Onlangs problemen gehad aan de douane in Valencia

  1. Hoi Inge, ja dit valt ook onder vloeistoffen. Als je ze in een plastic zakje doet is het geen probleem om deze mee te nemen (mits het maximaal 100ml is).

 9. Hoi Saskia, ik heb hard gezocht maar kan het antwoord op mijn vraag niet vinden. Weet je of ik twee lege thermosflessen van 0,7 liter mee mag nemen in mijn handbagage? Alvast dank voor je reactie. Groet, Irene

 10. Hallo,

  Ik vlieg binnenkort met Transavia naar Marokko.
  Mag ik mijn parfum (100ml) meenemen?

  Met vriendelijke groet,
  Majid

  1. Hi Majid, je mag vloeistoffen tot 100 ml gewoon meenemen in je handbagage, mits het totaal aantal vloeistoffen wat je meeneemt de 1000 ml niet overschrijdt (dus maximaal 10 verpakkingen van maximaal 100 ml). Je moet de vloeistoffen wel in een doorzichtig tasje doen. Als je die niet hebt, kun je die vaak wel krijgen op de luchthaven. Veel plezier in Marokko!

 11. Hallo,

  Is het mogelijk om een mini karaf en een glazen mok mee te nemen in je handbagage?
  Ik ben namelijk bang dat het breekt in de grote bagage.
  Het is van Italië Napoli naar nl Amsterdam.
  Ik vlieg met EasyJet terug.

  Graag lees ik een reactie terug 🙂

  1. Sterk…
   Wij vliegen ook van Napels naar Eindhoven (RyanAir) en vragen ons af of we een glazen bloemenvaas in de handbagage mogen meenemen.
   Vindt via Google een commentaar dat t NIET mag (bij KLM) en een commentaar dat het WEL mag (algemene info site).
   Op jouw site (waarvoor complimenten) lees ik dat lege glazen fles of terracotta schaal wel mag.
   Wat is het juiste antwoord voor een glazen vaas?

   1. Hallo John en Anja, voor zo ver wij weten mag je een glazen karaf of vaas gewoon meenemen in je handbagage. Je kunt deze namelijk ook kopen op het vliegveld. Zelf hebben we ook al eens terracota schaaltjes meegenomen in onze handbagage vanuit Spanje en kruiden/olijfolie in glazen potjes of flesjes (max 100 ml) vanuit Italië. De regels kunnen soms echter per land of maatschappij iets verschillen, dus als je het 100% zeker wil weten zou ik het nog even navragen op het vliegveld alvorens je incheckt (als je ook ruimbagage hebt, zodat je het dan nog daarin kunt doen, eventueel in een handdoek gerold) of even een berichtje sturen naar dit specifieke vliegveld in Napels om jullie vraag voor te leggen. Ik wens jullie beide een hele fijne tijd in Napels en ik hoop dat jullie de mooie souvenirs veilig en heel mee naar huis krijgen!

 12. Krisje Dua

  Mag een terracotta ocenschotel in de handbagage ? Vlieg morgen van Malaga naar Schiphol. Dankjewel voor de info.

  1. Hi Krisje, wat heerlijk dat je morgen naar Málaga gaat! Een terracotta ovenschaal meenemen mag gewoon hoor of bedoel je een schaal met eten erin? Ook dit is in principe geen probleem, zolang het maar niet vloeibaar is. Vloeistoffen mag je enkel in verpakking van maximaal 100 ml meenemen. Alvast een fijne reis gewenst!

 13. Hoi mag je een pincet ook meenemen? Ik weet niet of dit geldt als scherp voorwerp namelijk. Groetjes Julie

 14. Anita Verelst

  Hallo,
  Mag ik Belgische pralines meenemen in mijn handbagage naar Portugal?
  Zo ja, staat er een limiet op de hoeveelheid?

  1. Hallo Gys, ik verwacht van niet, aangezien producten in blik vaak vloeistof bevatten. Voor de zekerheid zou ik dit even navragen door te bellen naar de luchthaven vanaf waar je vertrekt. Alvast een fijne reis gewenst!

 15. Hallo,
  Als eerste complimenten over deze site, erg leuk en informatief.
  Ik heb wel een vraagje over een heuptas. Onze zoon heeft diabetes en draagt zijn insuline en andere benodigdheden mee in een heuptas. Deze heuptas is daarmee bijna helemaal vol. Geldt een heuptas ook als handbagage en mag je dan niks anders meer meenemen? Voor de insuline en naalden heb ik een verklaring aangevraagd, is hij dan ook de enige die dat bij zich mag hebben, we nemen namelijk ook reserve materiaal mee. We gaan trouwens naar Rome met Ryanair.

  1. Hoi Claudia, dankjewel voor het mooie compliment! Met Ryanair mag je, als je geen trolley bijboekt, echt alleen maar 1 tas ter grootte van een rugzak meenemen. Ook een trolley is sinds vorig jaar niet meer gratis. Mocht je meer handbagage mee willen nemen dan zou ik je aanraden om deze bij te boeken. Gemiddeld kost dit zo’n 6 euro enkele reis. Als je een trolley bijboekt, mag je ook nog een losse rugzak of heuptas meenemen. Alvast veel plezier in Rome gewenst!

  1. Hoi Ab, ja hoor, dat is geen probleem. Houd hierbij wel rekening met de richtlijnen voor vloeistoffen. Drinken zul je bijvoorbeeld na de douane moeten kopen of neem een leeg flesje mee die je na de douane kunt vullen.

 16. Issa Temsamani Farida

  Hallo kimber en Saskia, ik keer terug van Spanje naar huis (België) via Tui.
  Tot hoeveel kilo’s kiwi mag ik meeneem in mijn handbagage? Ze zijn zo lekker hier?
  Groetjes

  1. Hoi Issa, ik ga ervan uit dat je zo veel kiwi’s mee mag nemen als je wilt. Maar om het zeker te weten zou ik je aanraden om even contact op te nemen met Tui zelf. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

 17. Renée Maitimu

  Hallo allemaal,

  Ik ga van het weekend naar Toulouse, mag ik Nespresso koffiecups mee terugnemen in mijn handbagage? We vliegen vanaf Brussel (ook terug).
  Groeten,

 18. Hoi, mijn vriend en ik gaan binnenkort naar Mallorca met onze baby van 9 maanden. Omdat het maar 4 dagen zullen zijn reizen we gewoon met handbagage. Ik lees overal dat je voor in het vliegtuig genoeg mee mag nemen maar voor de rest moet het in je ruimbagage gestopt worden, maarja..die hebben we niet. Ze krijgt nog 4 flesjes per dag dus ik moet best veel melkpoeder meenemen. (het liefst gewoon de Nutrilon bus zelf) maar mag dit mee in je handbagage? De fruit en groente potjes kopen we daar in Mallorca, scheelt weer! nemen wel 1 fruitpotje mee in het vliegtuig maar ik had al gelezen dat dit geen probleem is toch? het gaat me meer om de melkpoeder voor 4 dagen.

 19. Hallo Kimber,

  Ik vlieg morgen met KLM naar Oslo en ik wil graag nog wat groente en fruit meenemen die ik thuis over heb. Het betreft 4 limoentjes, 1 komkommer, 1 avocado. 1 dichte zak chips, dichte zak crackertjes en 1 dichte rol koekjes.

  Kan jij mij vertellen of dat mag?

 20. Melissa Mommers

  Hallo! Dit is misschien een stomme vraag maar ik kan nergens een antwoord vinden. 1mei vlieg ik naar Amerika met de KLM naar me verloofde. Toen hij hier was afgelopen zomer hadden we twee konijntjes geadopteerd. Helaas zijn die nu overleden en hij was er erg aan gehecht. Ik had nog een klein ziplock bag gevonden met de afmetingen 5cm x 7,6 cm. Daarin zit een plukje met haar van de konijnen, elk een eigen zakje. Kan ik deze in mijn ruimbagage meenmenen of liever opsturen via de mail? Hij wil het namelijk in een lock ketting doen en aan hun schilderij hangen.

  1. Hoi Melissa, in je ruimbagage is dit geen probleem. Als je het in je handbagage mee wilt nemen zou ik het heel even checken bij Schiphol. Denk dat ook wat geen punt is, maar zou het wel navragen voor de zekerheid.

 21. Beste, ik neem een koffer mee als handbagage.
  Daarnaast Neem ik een kleine schoudertas mee voor tablet, paspoort, sleutels, Dopper e.d.
  Ik neem aan dat dat is toegestaan?

  1. Hoi Gerard, dat ligt er maar net aan bij welke maatschappij je geboekt hebt en wat je er eventueel hebt bijgeboekt. Je kunt deze informatie terug vinden in je bevestigingsmail of op je account van de desbetreffende maatschappij.

  1. Binnen Europa mag dit sowieso. Buiten Europa kun je dit het beste even checken met Schiphol, maar ik verwacht dat dit geen probleem zal zijn.

 22. Thea aRademaker

  Ik wil graag vacuüm ingevroren satté van 100gram verpakt meenemen op korte vlucht naar Toulouse ,! Kan dit?

  1. Hoi Thea, ik zou dit even checken bij de luchtvaartmaatschappij, al zou ik je het liefst aanraden om het sowieso niet mee te nemen. Dat pakje gaat smelten en zal niet heel fris meer zijn tegen de tijd dat je het in de koelkast/diepvries daar kunt leggen.

  1. Hoi Netty, ik zou deze persoonlijk niet in mijn handbagage doen. Het lijkt me praktischer om deze in je ingecheckte bagage mee te nemen. Mocht je het wel graag in je handbagage doen, dan zou ik het even bij de douane checken of dit mag.

 23. Hallo,
  Ik vlieg in december naar Ijsland, maar ik vroeg mij af of je een blik knakworst en blikjes leverpastei mee mag nemen in je ruimbagage, dit lijkt mij geen probleem toch?

  1. Hi Remco, zolang je de knakworst en leverpastei in je ruimbagage stopt en niet in je handbagage, is dit voor IJsland inderdaad geen probleem. Alvast een fijne reis gewenst!

 24. Hallo, mag ik van uit Griekenland een grote schelp meenemen ,een die je aan je oor zet voor het ruizen .is voor mijn kleinzoontje . Ik koop hem dan wel in een winkel.alvast bedankt voor uw reactie

 25. Mag je snoep mee nemen in je handbagage,heb ik los gekocht ( gewogen snoep)! Wij vliegen morgen met klm naar Curacao! De selfie stick,die moet in de koffer?

  1. Hi Marga, de snoep mag (mits het niet vloeibaar is) gewoon mee in je handbagage. Je selfie stick zou ik voor de zekerheid in je koffer doen en niet in je handbagage inderdaad. Ik weet dat ze in Azië erg streng zijn hierover (een selfiestick mag daar absoluut niet in je handbagage), maar hoe ze daar op Schiphol en op Curacao mee omgaan weet ik niet. Heel veel plezier op Curacao de komende dagen!

 26. Wij hopen aankomende vrijdag naar Ierland te gaan voor 4 daagjes. Om zo veel mogelijk van dit mooie land te kunnen zien, willen we zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het uitgebreid lunchen in Ierland. We vliegen vlak voor lunchtijd naar Ierland toe. Denk je dat we in onze ruimbagage twee salades mee kunnen nemen die we dan als we geland zijn daar op kunnen eten? (de kant en klare verse salades van de Albert Heijn, er zit wel een klein bakje met dressing bij waardoor ik zelf twijfelde ivm de vloeistof). Maar als ik het goed begrijp gaat het vloeistoffenverhaal voor de ruimbagage niet op toch?

  1. Hoi Marjon, ik zou je niet aanraden om een salade in je ruimbagage in te pakken. Ik denk dat deze na een paar uur buiten de koelkast niet zo lekker meer is. Op het vliegveld kun je vast ook wel een salade of broodje halen voor onderweg :). Het verhaal over de vloeistoffen geldt inderdaad alleen voor je handbagage. Heel veel plezier gewenst!

 27. Wij vliegen volgende week voor het eerst met 10 kilo handbagage(erg wennen). Begrijp ik het goed dat de gewone flessen zonnebrand niet meer mee mogen? Of ik moet ze overgieten in flesjes van max 100ml, klopt dat? Moeten die flesjes dan ook doorzichtig zijn? Zo ja, enig idee waar je die kan kopen?

  1. Hoi Amber, klopt helemaal! Je kunt deze flesjes bij winkels als Hema, Kruidvat en Ikea kopen. Deze speciale reisflacons zijn maximaal 100ml en mogen dus mee.

 28. Ik vlieg deze maand naar Aruba vliegen en ik wil een rozen plantje meenemen in mijn handbagage.
  Weet iemand of dat mag?

  1. Hi Desiree, daar hebben we helaas geen ervaring mee. Je kunt dat het beste even checken in bijvoorbeeld de douane app. Voor sommige eilanden gelden er specifieke regels met betrekking tot het meenemen van bloemen, planten, vruchten en zaden. Alvast veel plezier op Aruba!

 29. Een scheermes mag niet mee !? Maar wegwerp scheermesjes wel ? !?
  Hebben we het gewoon over Een scheermes ( gillette) geen barbaarmes 🙂

  1. Officieel mag het niet, maar wij nemen die ook gewoon mee hoor. Ik zou wel aanraden om hem niet in het zicht te leggen als je je koffer openmaakt bij de douane om je zakje met vloeistoffen of iets dergelijks eruit te halen.

  1. Volgens mij moet dat geen probleem zijn! Je zou het voor de zekerheid nog even kunnen checken met de luchthaven. Soms gelden er voor eilanden andere regels.

  1. Parfum onder de 100 ml mag mee, mits je het in doorzichtig zakje doet bij je andere vloeistoffen en de hoeveelheid vloeistoffen opgeteld maximaal 1 liter is.

 30. Misschien een stomme vraag, maar ik kan eigenlijk nergens duidelijk vinden of je een fles wiskey mee terug mag nemen naar Nederland. Het gaat erom of ik het mee mag nemen in mijn handbagage , en niet taxfree gekocht heb.

  1. Hoi Maaike. Je mag maximaal 100ml verpakkingen met vloeistof meenemen. Een fles whiskey is meer dan dat (tenzij je de miniverpakking bedoelt) en mag dus niet mee in de handbagage. Mocht je toch de mini’s bedoelen: zorg er dan voor dat je ze in een doorzichtig zakje doet en dat de hoeveelheid vloeistoffen opgeteld maximaal 1 liter is.

 31. Hallo, ik ben 3 weken geleden geopereerd aan mijn voorste kruisband en over 2,5 week ga ik naar Indonesië. Nou heb ik van mijn fysio zo’n massage roller (zie onderstaande link) gekregen om mijn bloedsomloop en vocht beter te reguleren. Kan niet meer zonder dat ding! Ik neem waarschijnlijk ook nog een kruk mee ter ondersteuning.

  1. Hallo Theo, wat vervelend van je kruisband! Ik hoop dat je snel herstelt. De massage roller mag sowieso mee in de ruimbagage, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of het in de handbagage mag. Het zou kunnen dat ze het als een soort wapen zien om mee te slaan. Ik zou het voor de zekerheid even checken bij het vliegveld. Schiphol kun je bijvoorbeeld gewoon bellen met dit soort vragen. Alvast een fijne reis gewenst en hopelijk kun je volop genieten van Indonesië!