Schotland

Rondreis Schotland: onze route in 1,5 week

Three Sisters in Glencoe

Schotland kende ik van verhalen en sprookjes, van quilts en van doedelzakken. Wat betreft natuurfenomenen kwam ik niet veel verder dan Loch Ness. Ik begon dan ook met een vrij blanco beeld aan mijn rondreis door Schotland. Niet erg reisblogger-waardig, maar wel heel erg fijn voor de verandering. In anderhalve week reed ik met de auto langs de hoogtepunten van Schotland en werd ik van mijn sokken geblazen door al het natuurschoon.

 

Dag 1: Vertrek vanuit IJmuiden

Vorig jaar voeren mijn vriend en ik met DFDS naar Newcastle. Deze manier van reizen beviel ons ontzettend goed. Zodra we voet aan boord van de Princess Seaways zetten, was de vakantie begonnen. We besloten dan ook om deze bootreis opnieuw te maken en dit keer onze auto mee te nemen. Het grote voordeel hiervan is dat we de auto helemaal vol konden laden met alles wat we mee wilden nemen, zonder op het gewicht te hoeven letten. Wat een luxe, zeker als je naar een land met wispelturig klimaat gaat. Na een vlekkeloze nacht varen komen we in Newcastle aan.

Je kunt natuurlijk ook een overtocht zonder auto boeken. In dat geval raad ik je aan om een auto te huren. Je kunt deze direct bij aankomst in Newcastle reserveren óf je kunt ervoor kiezen om pas in Edinburgh de auto op te halen. Het grote voordeel van deze tweede optie is dat je geen geld kwijt bent aan dure parkeerplaatsen in de stad.

Tip: reserveer je huurauto via Sunny Cars. Dankzij de standaard all-in verzekering ga je goed verzekerd de weg op en hoef je ter plekke geen verzekeringen meer af te sluiten. 

Overnachting: op de Princess Seaways

DFDS DFDS

 

Dag 2: Vanuit Newcastle naar Edinburgh

Het van boord gaan met de auto gaat eigenlijk net zo soepel als zonder wagen en na 3 kwartier zitten we op de snelweg. Op naar Schotland! Wanneer we na een uur rijden de grens met het bordje Welcome in Scotland passeren, maakt mijn hart een sprongetje: we zijn er. De totale rit naar Edinburgh neemt zo’n 2,5 uur in beslag en we arriveren nog voor de middag bij onze Airbnb.

Na de lunch wandelen we eerst in het park bij Arthur’s Seat. De lucht trekt open en het zonnetje laat zich van haar beste kant zien. Een beter begin van deze reis hadden we niet kunnen hebben. Daarna struinen we over de beroemde Royal Mile en beklimmen we Calton Hill voor een mooie zonsondergang. Lees hier alle artikelen over Edinburgh.

Overnachting: Airbnb in hartje Edinburgh

Arthurs Seat Royal Mile

 

Dag 3: Foodtour in Edinburgh

Dag 3 begint zeer smakelijk met een ochtend vullende food tour met Eat Walk Edinburgh. Daarna wandel ik naar Dean Village, een wijk in Edinburgh die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Ik verken verder het gebied rondom de Grassmarket en Victoria Street.

Dean Village Victoria Street

 

Dag 4: Doune en Trossachs NP

Vanuit Edinburgh rijden we naar Doune. Ik stel Google Maps zo in dat we snelwegen mijden. Hierdoor touren we door het binnenland, langs weilanden en dorpen. We maken een tussenstop in Stirling en komen na het middaguur in Doune aan. ’s Middags rijden we naar Trossachs National Park om een relatief korte hike te maken. Nu al ben ik enorm onder de indruk van het natuurschoon om me heen en voel ik dat ik tot rust kom.

Overnachting: Doune B&B

Trossachs NP Trossachs NP

 

Dag 5: Loch Katrine

Eigenlijk was het de bedoeling dat we vanuit Doune een dagtrip naar Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, zouden maken. Op aanraden van onze gastheer gaan we in plaats daarvan naar Loch Katrine. “Minder toeristisch en mooier,” zo stelt hij. Dit blijkt een gouden tip te zijn geweest en we genieten van een middag bij het meer. Lees hier alles Loch Katrine.

In de namiddag wandel ik vanuit onze B&B naar Doune Castle. Voor mede film- en serie-liefhebbers: dit kasteel werd gebruikt voor Winterfell in Game of Thrones, in Monty Pythons The Holy Grail en voor Castle Leoch in Outlander. Zelf vond ik het heel tof om het nu in het echt te zien. En leuke bonus: er is een gratis Outlander-audiotour.

Loch Katrine Loch KatrineDoune Castle

 

Dag 6: Via Glencoe naar Isle of Skye

Voor vertrek keek ik het meest naar deze dag uit. We gaan vandaag namelijk in dik 4 uur vanuit Doune naar Isle of Skye rijden. Nu is 4 uur rijden niet per se mijn hobby, maar wel als de weg door één van de mooiste landschappen van Schotland voert. We rijden vandaag door Glencoe en kijken onze ogen uit. Het aantal stops wat we maken is niet te tellen en we nemen ruim de tijd voor wandelingen in het gebied. Uiteindelijk arriveren we in de avond op Isle of Skye.

Op Isle of Skye verblijven we in één van de gaafste Airbnbs, dan wel niet dé gaafste, waar ik ooit verbleven ben. We slapen namelijk in een Pod. Dit is een huisje in de vorm van een halfronde ton en het doet nog het meest denken aan een Hobbithuis. Ik ben meteen verkocht en had hier gerust een hele week willen verblijven.

Overnachting: Airbnb op Isle of Skye 

Glencoe GlencoeAirbnb Pod Airbnb Pod

 

Dag 7: The Old Man of Storr op Isle of Skye

Dag 7 is wat betreft het weer veruit de slechtste dag van onze hele reis. ’s Ochtends miezert het flink en we besluiten om de bekendste wandeling van Skye te doen: The Old Man of Storr. Ondanks de regen is het hier nog best wel druk en ik vind het slechte weer juist wel iets hebben. Het gebied krijgt er iets mysterieus van. Na deze wandeling verandert de miezer in stortregen en we zien werkelijk geen hand voor ogen. De rest van de middag blijven we dus in onze fijne pod.

The Old Man of Stor The Old Man of Stor

 

Dag 8: Hiken in Quiraing, bezoek aan de Fairy Glen en door naar Loch Ness

Zodra ik wakker word, trek ik de gordijnen open om het weer te checken. Als ik zie dat de zon voorzichtig doorkomt, ben ik tevreden: dit wordt een mooie dag! We rijden naar Quiraing, een adembenemend mooi gebied in het noorden van Skye. Hier maken we de mooiste hike van ons leven. Het hele verhaal over deze dag lees je terug in dit artikel over Quiraing. Daarna rijden we nog even door naar de Fairy Glen, een soort Shire (Lord of the Rings) maar dan in het echt. Aan het eind van de middag zeggen we Skye gedag en rijden we naar Fort Augustus, aan de zuidkant van Loch Ness.

Overnachting: Beaufort House

Quiraing QuiraingFairy Glen

 

Dag 9: Naar de noordkust

Ik ben helemaal blij met alle dagen in deze rondreis, behalve met dag 9. Omdat ik een aantal prachtige foto’s gezien heb van de noordkust, besloot ik dit deel van Schotland ook in mijn planning op te nemen. Helaas is de weg er naartoe lang en saai en blijkt er in Gardenstown, het plaatsje waar we zitten, he-le-maal niks te doen te zijn.

We maken onderweg nog wel een stop in Fortrose om een poging tot dolfijnen spotten te doen. Helaas zien we deze dieren niet, maar steekt er wel af en toe een zeehondenkopje boven het water uit. Ook leuk!

Overnachting: The Croft

Gardenstown Gardenstown

 

Dag 10 Wandelen in Cairngorms National Park

Op aanraden van onze host in Gardenstown zakken we niet verder de kust af. In plaats daarvan rijden we terug het land in en gaan we nog een nachtje naar Cairngorms National Park. Dit is het grootste nationale park van Schotland en je vindt hier zeer diverse soorten landschap. Wij verblijven in Tomintoul, een ontzettend schattig dorp in het noorden van het park. Alleen al in de directe omgeving zijn meer dan 10 hikes te doen en met moeite kies ik uiteindelijk voor het Livet Trail. Deze wandeling van 10km voert ons dwars door de velden vol koeien en schapen. Ook pakken we nog een deel van de oude smokkelaarsroute mee. Heel leuk en opnieuw is het landschap prachtig mooi.

Overnachting: Argyle Guest House

Livet Trail in Cairngorms

 

Dag 11 Terug naar Edinburgh

Het is tijd om terug te keren naar Edinburgh. Ik heb namelijk in de middag een Harry Potter wandeltour gepland staan. Vriendlief besluit niet mee te gaan en blijft in plaats daarvan in onze relaxte Airbnb in de wijk Leith. Zelf ga ik uiteraard wel en ik vind het ontzettend leuk om 2,5 uur alles te horen over de band die J.K. Rowling met de stad heeft.

Overnachting: Airbnb in de wijk Leith

Victoria Street

 

Dag 12 Tot ziens Edinburgh, op naar Newcastle

Nadat we de nodige souvenirs gekocht hebben, verlaten we Edinburgh. We rijden terug naar Newcastle om onze reis te eindigen waar we hem begonnen: op de Princess Seaways. Zodra de boot wegvaart, heb ik heimwee. Heimwee naar het adembenemend mooie Schotse landschap, naar de rust en ruimte en naar de vriendelijke Schotten.

 

Onze rondreis door Schotland was fantastisch mooi. Alleen dag 9 zou ik vervangen door een extra dag in Cairngorms, verder zou ik de route precies hetzelfde laten. Soms is het fijn om zonder veel verwachtingen ergens naartoe te gaan. Hierdoor was het écht liefde op het eerste gezicht tussen mij en Schotland. Ik zocht rust en kreeg nog veel meer dan dat. Mijn hoofd werd leeg en mijn hart liep vol. Een ding is zeker: ik keer terug. Hopelijk al in de nabije toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk

24 Reacties

 • Reageer
  Stephanie
  19 september 2018 op 08:55

  Zo mooi!!!!

 • Reageer
  Wendy (B)
  19 september 2018 op 12:44

  Gewoonweg prachtig!

  • Reageer
   Kimber
   21 september 2018 op 08:29

   Ik denk dat dat ik ook wel 10x per dag zei hoe ongelooflijk mooi het overal was 🙂

 • Reageer
  Amanda
  20 september 2018 op 11:06

  Wauw, zo gaaf! Staat ook een hele tijd op mijn verlanglijstje..

  • Reageer
   Kimber
   21 september 2018 op 08:28

   Echt eens naartoe gaan hoor! Ik vond het absoluut het mooiste land waar ik tot nu toe geweest ben.

 • Reageer
  Anne - Ditisanne.nl
  20 september 2018 op 20:52

  Leuk! Ik maakte 5 jaar geleden echt een supermooie rondreis door Schotland, het is daar echt prachtig!
  Fijn dat je het zo met het weer getroffen hebt!

  • Reageer
   Kimber
   21 september 2018 op 08:27

   Helemaal mee eens! En inderdaad, het had ook net zo goed 2 weken kunnen regenen dus zo blij met dit mooie weer.

 • Reageer
  Lotte
  22 november 2018 op 08:53

  Hoi! Ik vroeg me af wanneer deze reis gemaakt is? In welke maanden bedoel ik dan 🙂

  • Reageer
   Kimber
   22 november 2018 op 13:27

   Hoi Lotte, ik reisde begin september door Schotland!

 • Reageer
  Niels Krommenhoek
  25 november 2018 op 21:30

  Hoi Kimber!

  Mooie reis! Ik speel met het idee om mrt/apr naar Schotland te gaan. 4 of 5 dagen. 1e keer.
  Ik vlieg dan op Edinburgh.
  Welke route/plaatsen kun jij dan aanraden? oftewel waar MOET ik absoluut heen.

  • Reageer
   Kimber
   27 november 2018 op 12:02

   Hoi Niels, fijn vooruitzicht, mocht je inderdaad boeken! Als je 4 of 5 dagen hebt, zou ik je aanraden om via de meren in centraal Schotland (Loch Lomond en omgeving) naar Glencoe te rijden. Beide super mooie regio’s die je niet mag missen wat mij betreft. Edinburgh naar Glencoe is een kleine 3 uur rijden dus je kunt ervoor kiezen om 1 nacht in de omgeving van Loch Lomond (ik zou voor een van de dorpen wat verder van het meer af kiezen) en 1 nacht omgeving Glencoe te boeken. Zo houd je 2 nachten over om Edinburgh te verkennen. Als je ervoor kiezen om iets langer te gaan zou ik je aanraden om absoluut ook naar Isle of Skye te gaan. Alvast een mooie reis gewenst!

 • Reageer
  Niels Krommenhoek
  12 december 2018 op 21:54

  Bedankt nog Kimber voor de tips! Moet lukken in 5 dgn, ook Isle of Skye! Ben alleen bang in maart dat het gewoon 5 dagen regent. 4 of 5 uur rijden is geen probleem, in IJsland reed ik ook enorme afstanden. (keer 10uur)
  Die pod lijkt me ook wel gaaf! En is Edinburgh wel te doen in 1 dag?

  • Reageer
   Kimber
   17 december 2018 op 16:11

   Helaas kun je echt niets van het Schotse weer zeggen. Wel is het zo dat het meestal niet aan één stuk door regent maar dat het eerder buien zijn. Als je de kans hebt, zou ik zeker een nachtje in een pod slapen. Vond het echt zo fijn om daar te verblijven! Edinburgh in 1 dag is wel te doen als je voor de highlights gaat. Het centrum is compact en alle grote bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Natuurlijk zal het wel een volle dag zijn, maar voor een eerste indruk is het wel te doen!

 • Reageer
  Francien
  13 december 2018 op 10:01

  Hoi Kimber, Ik ben met een busreis naar Schotland geweest maar wil nog een keer met de auto. Is zo’n mooi land. Had jij de overnachtingen van te voren geboekt of is het ook wel te doen om per dag te bekijken waar je heen gaat en waar je overnacht?

  • Reageer
   Kimber
   17 december 2018 op 16:13

   Hoi Francien, dat ligt er een beetje aan wanneer je gaat. Schotland wordt steeds populairder en bijvoorbeeld Isle of Skye kan je echt niet op de bonnefooi bezoeken omdat het daar allemaal vaak al volgeboekt is. Als je kritisch bent op je verblijfplaats zou ik je wel aanraden om van te voren te boeken, zeker als je in het hoogseizoen gaat. In het naseizoen of laagseizoen is het denk ik wel goed te doen om ter plaatse je overnachtingen te regelen.

 • Reageer
  Niels
  3 april 2019 op 08:59

  Kimber, had jij goed bereik in Glencoe en Isle of Skye met je mobiel mbt internet? Las ergens dat het best drama kan zijn,
  Ben benieuwd hoe jij dit ervaren hebt?

  • Reageer
   Kimber
   3 april 2019 op 12:36

   Hi Niels, zeker! Voor zo ver ik me kan herinneren had ik nergens last van.

 • Reageer
  Annemarie
  8 augustus 2019 op 10:02

  Leuk om dit reisverslag te lezen, omdat ik zelf ook één keer in Schotland ben geweest en nog altijd de mooiste herinneringen heb aan de prachtige landschappen. Ik was er in juli 1992 , al heel lang geleden dus, en slechts 16 dagen in totaal . Bovendien hadden we de meeste dagen slecht weer en hebben daardoor ook bepaalde dingen niet kunnen doen . Zoals de Quiraing wandeling maken 🙂 . Wel hebben we de Ben Nevis beklommen , ook met slecht zicht , waardoor er geen beloning was in de vorm van een prachtig uitzicht toen we eenmaal boven waren. Maar toch onvergetelijk allemaal . Wij reisden overigens per bus /trein en liftend , met rugzak en tent , en mobiele telefonie was er nog niet. Jammer ( maar wel begrijpelijk) dat Isle of Skye nu best wel toeristisch is geworden . Nou ja, je leest het wel: jouw verslag bracht me even terug in de tijd . Dank je wel !

  • Reageer
   Kimber
   12 augustus 2019 op 09:24

   Hoi Annemarie, wauw, wat gaaf dat jullie Ben Nevis beklommen hebben! Wel heel zonde dag het weer tegen zat, al snap ik helemaal dat je alsnog mooie herinneringen aan deze reis hebt. Schotland is fantastisch, zelfs met regen :). Ben je van plan om nog een keertje terug te gaan? Bedankt voor je leuke reactie!

   • Reageer
    Annemarie
    13 augustus 2019 op 12:24

    Het is mijn droom om ooit nog eens terug te gaan. Helaas kan ik al jaren niet meer reizen ivm gezondheidsproblemen . Dus ik ‘verlekker’ me voornamelijk aan reisprogramma’s over Schotland , en mooie foto’s op het internet 🙂 . En het is helemaal waar wat je zegt: Schotland is zelfs prachtig met regen , en in een klein tentje ( al zou ik voor dat laatste nu echt niet meer kiezen ! ) .

    • Reageer
     Kimber
     13 augustus 2019 op 13:52

     Wat jammer om te horen. Wie weet, in de toekomst… ik hoop het oprecht voor je. Hahaha, ik ben geen kampeerder dus een tent heb ik niet eens, maar ik kan me goed voorstellen dat het een heel avontuur is met een tent!

 • Reageer
  Anniek
  18 oktober 2019 op 19:23

  Hoi Kimber

  Mijn vriend en ik vertrekken volgende week zaterdag voor 5 volle dagen naar Schotland en gaat een soort gelijke roadtrip maken. Ik zit alleen nog ernstig te twijfelen of we een Tomtom mee moeten nemen of dat het gewoon via ons mobieltje met Google Maps wel te doen is (in Frankrijk werkte dit top, maar ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe dit in Schotland zou zijn). Hoe heb jij dit gedaan?

  Hoor graag 🙂
  Groetjes! Anniek

  • Reageer
   Kimber
   19 oktober 2019 op 07:39

   Hoi Anniek, Wat een fijn vooruitzicht zeg! Zijn jullie van plan om in 5 dagen deze hele ronde te maken? Want dat zou ik je eerlijk gezegd afraden. Het zijn veel kilometers en er is zo veel te zien onderweg, het zou zonde zijn als je moet haasten. Wij deden deze route in 10 dagen en ik kwam eigenlijk nog tijd tekort. Wat betreft je vraag: ik heb gewoon op Google Maps genavigeerd en dit ging prima! We hebben nooit last gehad van slecht bereik dus op basis van mijn eigen ervaringen zou ik zeggen dat een TomTom niet nodig is. Alvast heel veel plezier gewenst samen!

Reageer