Menu
Reisroutes / Schotland

Rondreis Schotland: onze route in 1,5 week

Three Sisters in Glencoe

Schotland kende ik van verhalen en sprookjes, van quilts en van doedelzakken. Wat betreft natuurfenomenen kwam ik niet veel verder dan Loch Ness. Ik begon dan ook met een vrij blanco beeld aan mijn rondreis door Schotland. Niet erg reisblogger-waardig, maar wel heel erg fijn voor de verandering. In anderhalve week reed ik met de auto langs de hoogtepunten van Schotland en werd ik van mijn sokken geblazen door al het natuurschoon. Kijk mee naar mijn route door Schotland.

 

Dag 1: Vertrek vanuit IJmuiden

Vorig jaar voeren mijn vriend en ik met DFDS naar Newcastle. Deze manier van reizen beviel ons ontzettend goed. Zodra we voet aan boord van de Princess Seaways zetten, was de vakantie begonnen. We besloten dan ook om deze bootreis opnieuw te maken en dit keer onze auto mee te nemen. Het grote voordeel hiervan is dat we de auto helemaal vol konden laden met alles wat we mee wilden nemen, zonder op het gewicht te hoeven letten. Wat een luxe, zeker als je naar een land met wispelturig klimaat gaat. Na een vlekkeloze nacht varen komen we in Newcastle aan.

Je kunt natuurlijk ook een overtocht zonder auto boeken. In dat geval raad ik je aan om een auto te huren. Je kunt deze direct bij aankomst in Newcastle reserveren óf je kunt ervoor kiezen om pas in Edinburgh de auto op te halen. Het grote voordeel van deze tweede optie is dat je geen geld kwijt bent aan dure parkeerplaatsen in de stad. De overtocht van IJmuiden naar Newcastle boek je hier.

Tip: reserveer je huurauto via Sunny Cars. Dankzij de standaard all-in verzekering ga je goed verzekerd de weg op en hoef je ter plekke geen verzekeringen meer af te sluiten. 

Overnachting: op de Princess Seaways

DFDS DFDS

 

Dag 2: Vanuit Newcastle naar Edinburgh

Het van boord gaan met de auto gaat eigenlijk net zo soepel als zonder wagen en na 3 kwartier zitten we op de snelweg. We zetten koers naar Edinburgh, de start van onze route door Schotland. Het is wel even wennen dat we links moeten rijden maar eerlijk gezegd gaat het verrassend goed. Het scheelt natuurlijk dat er veel verkeer op de weg is waardoor je niet gauw geneigd bent om aan de andere kant te gaan rijden. Wanneer we na een uur rijden de grens met het bordje Welcome in Scotland passeren, maakt mijn hart een sprongetje: we zijn er. De totale rit naar Edinburgh neemt zo’n 2,5 uur in beslag en we arriveren nog voor de middag bij onze Airbnb.

Na de lunch wandelen we eerst in het park bij Arthur’s Seat. De lucht trekt open en het zonnetje laat zich van haar beste kant zien. Een beter begin van deze reis hadden we niet kunnen hebben. Daarna struinen we over de beroemde Royal Mile en beklimmen we Calton Hill voor een mooie zonsondergang. Lees hier alle artikelen over Edinburgh.

Reistijd vanaf Newcastle: 2,5 uur
Overnachting: Airbnb in hartje Edinburgh

Arthurs Seat Royal Mile

 

Dag 3: Foodtour in Edinburgh

Dag 3 begint zeer smakelijk met een ochtend vullende food tour met Eat Walk Edinburgh. Ik vind food tours altijd een ontzettend leuke, laagdrempelige manier om kennis te maken met een nieuwe stad. Al etend en pratend zie je veel én stiekem leer je ook nog best wel wat van de gids over de omgeving en niet alleen over het eten. Nadat ik in 4 uur tijd mijn buikje rond gegeten heb wandel ik naar Dean Village, een wijk in Edinburgh die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Er zijn maar weinig toeristen in dit prachtige stukje stad te vinden en ik geniet met volle teugen van de rust om me heen. Daarna loop ik terug naar het meest toeristische deel van Edinburgh en verder het gebied rondom de Grassmarket en Victoria Street.

Dean Village Victoria Street

 

Dag 4: Doune en Trossachs NP

Vanuit Edinburgh rijden we naar Doune. Ik stel Google Maps zo in dat we snelwegen vermijden. Hierdoor touren we door het binnenland, langs weilanden en dorpen. Als je genoeg tijd hebt zou ik je absoluut aanraden om dit ook te doen: door niet via de snelweg te gaan duurt de trip wat langer maar het is echt zo veel mooier! We maken een tussenstop in Stirling om Stirling Castle te bekijken en komen na het middaguur in Doune aan. ’s Middags rijden we naar Trossachs National Park om nog even een paar kilometer te wandelen. Wel zo lekker na een halve dag in de auto. De wandeling is prachtig en nu al ben ik enorm onder de indruk van het natuurschoon om me heen en ik voel dat ik na de drukte van Edinburgh helemaal tot rust kom.

Reistijd vanaf Edinburgh: 1 uur via de snelweg, 1 uur en 40 minuten via binnenwegen
Overnachting: Doune B&B

Trossachs NP Trossachs NP

 

Dag 5: Loch Katrine

Eigenlijk was het de bedoeling dat we vanuit Doune een dagtrip naar Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, zouden maken. Op aanraden van onze Airbnb-gastheer gaan we in plaats daarvan naar Loch Katrine. “Minder toeristisch en mooier,” zo stelt hij. Dit blijkt een gouden tip te zijn geweest en we genieten van een middag bij het meer. Lees hier alles Loch Katrine.

In de namiddag wandel ik vanuit onze B&B naar Doune Castle. Voor mede film- en serie-liefhebbers: dit kasteel werd gebruikt voor Winterfell in Game of Thrones, in Monty Pythons The Holy Grail en voor Castle Leoch in Outlander. Zelf vond ik het heel tof om het nu in het echt te zien. En leuke bonus: er is een gratis Outlander-audiotour. Ben jij, net als ik, een Outlander-fan maar heb je geen tijd om op eigen gelegenheid verschillende filmlocaties te bezoeken? Dan is een Outlander-dagtour vanuit Edinburgh een heel leuke optie.

Ook naar Doune Castle? Koop hier alvast je tickets zodat je zeker weet dat je erin kunt op de dag van je bezoek. Doune Castle werkt namelijk met time slots die in drukke periodes snel vol kunnen zitten.

Loch Katrine Loch KatrineDoune Castle

 

Dag 6: Via Glencoe naar Isle of Skye

Voor vertrek keek ik het meest naar deze dag uit. We rijden namelijk in dik 4 uur vanuit Doune naar Isle of Skye. Nu is 4 uur rijden niet per se mijn hobby, maar wel als de weg door één van de mooiste landschappen van Schotland voert. We rijden namelijk door het indrukwekkende Glencoe en kijken onze ogen uit. Het aantal stops wat we maken is niet te tellen en we nemen ruim de tijd voor wandelingen en lange pauzes in het gebied. Uiteindelijk arriveren we in de avond pas op Isle of Skye.

Op Isle of Skye verblijven we in één van de gaafste Airbnbs, dan wel niet dé gaafste, waar ik ooit verbleven ben. We slapen namelijk in een Pod. Dit is een huisje in de vorm van een halfronde ton en het doet nog het meest denken aan een Hobbithuis. Ik ben meteen verkocht en had hier gerust een hele week willen verblijven.

Reistijd vanaf Doune: 4,5 uur
Overnachting: Airbnb op Isle of Skye 

Glencoe GlencoeAirbnb Pod Airbnb Pod

 

Dag 7: The Old Man of Storr op Isle of Skye

Dag 7 is wat betreft het weer veruit de slechtste dag van onze hele reis. ’s Ochtends miezert het flink en we besluiten om de bekendste wandeling van Skye te doen: The Old Man of Storr. Ondanks de regen is het hier nog best wel druk en ik vind het slechte weer juist wel iets hebben. Het gebied krijgt er iets mysterieus van. Na deze wandeling verandert de miezer in stortregen en we zien werkelijk geen hand voor ogen. De rest van de middag blijven we dus in onze fijne pod.

Hier lees je meer over The Old Man of Storr.

The Old man of Storr Old Man of StorrThe Old Man of Stor

 

Dag 8: Hiken in Quiraing, bezoek aan de Fairy Glen en door naar Loch Ness

Op dag 8 vrees ik dat het weer opnieuw slecht is en zodra ik wakker word, trek ik de gordijnen open. Als ik zie dat de zon voorzichtig doorkomt, ben ik tevreden: dit wordt een mooie dag! We rijden naar Quiraing, een adembenemend mooi gebied in het noorden van Skye. Hier maken we één van de mooiste hikes die we ooit gedaan hebben. Het hele verhaal over deze dag lees je terug in dit artikel over Quiraing. Daarna rijden we nog even door naar de Fairy Glen, een soort Shire (Lord of the Rings) maar dan in het echt. Aan het eind van de middag zeggen we Skye gedag en rijden we naar Fort Augustus, aan de zuidkant van Loch Ness.

Meer lezen? In dit artikel lees je alles over Isle of Skye.

Reistijd vanaf Isle of Skye: 2 uur
Overnachting: Beaufort House

Quiraing QuiraingFairy Glen

 

Dag 9: Naar de noordkust

Ik ben helemaal blij met alle dagen in deze rondreis, behalve met dag 9. Omdat ik een aantal prachtige foto’s gezien heb van de noordkust, besloot ik dit deel van Schotland ook in mijn planning op te nemen. Helaas is de weg er naartoe lang en saai en blijkt er in Gardenstown, het plaatsje waar we zitten, he-le-maal niks te doen te zijn.

We maken onderweg nog wel een stop in Fortrose om een poging tot dolfijnen spotten te doen. Helaas zien we deze dieren niet, maar steekt er wel af en toe een zeehondenkopje boven het water uit. Ook leuk!

Reistijd vanaf Fort Augustus: 2 uur en 45 minuten
Overnachting: The Croft

Gardenstown Gardenstown

 

Dag 10 Wandelen in Cairngorms National Park

Op aanraden van onze host in Gardenstown zakken we niet verder de kust af. In plaats daarvan rijden we terug het land in en gaan we nog een nachtje naar Cairngorms National Park. Dit is het grootste nationale park van Schotland en je vindt hier zeer diverse soorten landschap. Wij verblijven in Tomintoul, een ontzettend schattig dorp in het noorden van het park. Alleen al in de directe omgeving zijn meer dan 10 hikes te doen en met moeite kies ik uiteindelijk voor het Livet Trail. Deze wandeling van 10km voert ons dwars door de velden vol koeien en schapen. Ook pakken we nog een deel van de oude smokkelaarsroute mee. Heel leuk en opnieuw is het landschap prachtig mooi.

Lees hier meer over onze wandeling in Cairngorms National Park.

Reistijd vanaf Gardenstown: 1,5 uur
Overnachting: Argyle Guest House

Livet Trail in Cairngorms

 

Dag 11 Terug naar Edinburgh

Het is tijd om terug te keren naar Edinburgh. Ik heb namelijk in de middag een Harry Potter wandeltour gepland staan. Vriendlief besluit niet mee te gaan en blijft in plaats daarvan in onze relaxte Airbnb in de wijk Leith. Zelf ga ik uiteraard wel en ik vind het ontzettend leuk om 2,5 uur alles te horen over de band die J.K. Rowling met de stad heeft.

Ook Harry Potter fan? Dan moet je dit artikel zeker even lezen.

Reistijd vanaf Tomintoul: dik 3 uur
Overnachting: Airbnb in de wijk Leith

Victoria Street

 

Dag 12 Tot ziens Edinburgh, op naar Newcastle

Nadat we de nodige souvenirs gekocht hebben, verlaten we Edinburgh. We rijden terug naar Newcastle om onze reis te eindigen waar we hem begonnen: op de Princess Seaways. Zodra de boot wegvaart, heb ik heimwee. Heimwee naar het adembenemend mooie Schotse landschap, naar de rust en ruimte en naar de vriendelijke Schotten.

Onze rondreis door Schotland was fantastisch mooi. Alleen dag 9 zou ik vervangen door een extra dag in Cairngorms, verder zou ik de route precies hetzelfde laten. Soms is het fijn om zonder veel verwachtingen ergens naartoe te gaan. Hierdoor was het écht liefde op het eerste gezicht tussen mij en Schotland. Ik zocht rust en kreeg nog veel meer dan dat. Mijn hoofd werd leeg en mijn hart liep vol. Een ding is zeker: ik keer terug. Hopelijk al in de nabije toekomst. 

Meer weten? Lees hier alle artikelen over Schotland.

31 Reacties

 • Stephanie
  19 september 2018 at 08:55

  Zo mooi!!!!

  Reageer
 • Wendy (B)
  19 september 2018 at 12:44

  Gewoonweg prachtig!

  Reageer
  • Kimber
   21 september 2018 at 08:29

   Ik denk dat dat ik ook wel 10x per dag zei hoe ongelooflijk mooi het overal was 🙂

   Reageer
 • Amanda
  20 september 2018 at 11:06

  Wauw, zo gaaf! Staat ook een hele tijd op mijn verlanglijstje..

  Reageer
  • Kimber
   21 september 2018 at 08:28

   Echt eens naartoe gaan hoor! Ik vond het absoluut het mooiste land waar ik tot nu toe geweest ben.

   Reageer
 • Anne - Ditisanne.nl
  20 september 2018 at 20:52

  Leuk! Ik maakte 5 jaar geleden echt een supermooie rondreis door Schotland, het is daar echt prachtig!
  Fijn dat je het zo met het weer getroffen hebt!

  Reageer
  • Kimber
   21 september 2018 at 08:27

   Helemaal mee eens! En inderdaad, het had ook net zo goed 2 weken kunnen regenen dus zo blij met dit mooie weer.

   Reageer
 • Lotte
  22 november 2018 at 08:53

  Hoi! Ik vroeg me af wanneer deze reis gemaakt is? In welke maanden bedoel ik dan 🙂

  Reageer
  • Kimber
   22 november 2018 at 13:27

   Hoi Lotte, ik reisde begin september door Schotland!

   Reageer
 • Niels Krommenhoek
  25 november 2018 at 21:30

  Hoi Kimber!

  Mooie reis! Ik speel met het idee om mrt/apr naar Schotland te gaan. 4 of 5 dagen. 1e keer.
  Ik vlieg dan op Edinburgh.
  Welke route/plaatsen kun jij dan aanraden? oftewel waar MOET ik absoluut heen.

  Reageer
  • Kimber
   27 november 2018 at 12:02

   Hoi Niels, fijn vooruitzicht, mocht je inderdaad boeken! Als je 4 of 5 dagen hebt, zou ik je aanraden om via de meren in centraal Schotland (Loch Lomond en omgeving) naar Glencoe te rijden. Beide super mooie regio’s die je niet mag missen wat mij betreft. Edinburgh naar Glencoe is een kleine 3 uur rijden dus je kunt ervoor kiezen om 1 nacht in de omgeving van Loch Lomond (ik zou voor een van de dorpen wat verder van het meer af kiezen) en 1 nacht omgeving Glencoe te boeken. Zo houd je 2 nachten over om Edinburgh te verkennen. Als je ervoor kiezen om iets langer te gaan zou ik je aanraden om absoluut ook naar Isle of Skye te gaan. Alvast een mooie reis gewenst!

   Reageer
 • Niels Krommenhoek
  12 december 2018 at 21:54

  Bedankt nog Kimber voor de tips! Moet lukken in 5 dgn, ook Isle of Skye! Ben alleen bang in maart dat het gewoon 5 dagen regent. 4 of 5 uur rijden is geen probleem, in IJsland reed ik ook enorme afstanden. (keer 10uur)
  Die pod lijkt me ook wel gaaf! En is Edinburgh wel te doen in 1 dag?

  Reageer
  • Kimber
   17 december 2018 at 16:11

   Helaas kun je echt niets van het Schotse weer zeggen. Wel is het zo dat het meestal niet aan één stuk door regent maar dat het eerder buien zijn. Als je de kans hebt, zou ik zeker een nachtje in een pod slapen. Vond het echt zo fijn om daar te verblijven! Edinburgh in 1 dag is wel te doen als je voor de highlights gaat. Het centrum is compact en alle grote bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Natuurlijk zal het wel een volle dag zijn, maar voor een eerste indruk is het wel te doen!

   Reageer
 • Francien
  13 december 2018 at 10:01

  Hoi Kimber, Ik ben met een busreis naar Schotland geweest maar wil nog een keer met de auto. Is zo’n mooi land. Had jij de overnachtingen van te voren geboekt of is het ook wel te doen om per dag te bekijken waar je heen gaat en waar je overnacht?

  Reageer
  • Kimber
   17 december 2018 at 16:13

   Hoi Francien, dat ligt er een beetje aan wanneer je gaat. Schotland wordt steeds populairder en bijvoorbeeld Isle of Skye kan je echt niet op de bonnefooi bezoeken omdat het daar allemaal vaak al volgeboekt is. Als je kritisch bent op je verblijfplaats zou ik je wel aanraden om van te voren te boeken, zeker als je in het hoogseizoen gaat. In het naseizoen of laagseizoen is het denk ik wel goed te doen om ter plaatse je overnachtingen te regelen.

   Reageer
 • Niels
  3 april 2019 at 08:59

  Kimber, had jij goed bereik in Glencoe en Isle of Skye met je mobiel mbt internet? Las ergens dat het best drama kan zijn,
  Ben benieuwd hoe jij dit ervaren hebt?

  Reageer
  • Kimber
   3 april 2019 at 12:36

   Hi Niels, zeker! Voor zo ver ik me kan herinneren had ik nergens last van.

   Reageer
 • Annemarie
  8 augustus 2019 at 10:02

  Leuk om dit reisverslag te lezen, omdat ik zelf ook één keer in Schotland ben geweest en nog altijd de mooiste herinneringen heb aan de prachtige landschappen. Ik was er in juli 1992 , al heel lang geleden dus, en slechts 16 dagen in totaal . Bovendien hadden we de meeste dagen slecht weer en hebben daardoor ook bepaalde dingen niet kunnen doen . Zoals de Quiraing wandeling maken 🙂 . Wel hebben we de Ben Nevis beklommen , ook met slecht zicht , waardoor er geen beloning was in de vorm van een prachtig uitzicht toen we eenmaal boven waren. Maar toch onvergetelijk allemaal . Wij reisden overigens per bus /trein en liftend , met rugzak en tent , en mobiele telefonie was er nog niet. Jammer ( maar wel begrijpelijk) dat Isle of Skye nu best wel toeristisch is geworden . Nou ja, je leest het wel: jouw verslag bracht me even terug in de tijd . Dank je wel !

  Reageer
  • Kimber
   12 augustus 2019 at 09:24

   Hoi Annemarie, wauw, wat gaaf dat jullie Ben Nevis beklommen hebben! Wel heel zonde dag het weer tegen zat, al snap ik helemaal dat je alsnog mooie herinneringen aan deze reis hebt. Schotland is fantastisch, zelfs met regen :). Ben je van plan om nog een keertje terug te gaan? Bedankt voor je leuke reactie!

   Reageer
   • Annemarie
    13 augustus 2019 at 12:24

    Het is mijn droom om ooit nog eens terug te gaan. Helaas kan ik al jaren niet meer reizen ivm gezondheidsproblemen . Dus ik ‘verlekker’ me voornamelijk aan reisprogramma’s over Schotland , en mooie foto’s op het internet 🙂 . En het is helemaal waar wat je zegt: Schotland is zelfs prachtig met regen , en in een klein tentje ( al zou ik voor dat laatste nu echt niet meer kiezen ! ) .

    Reageer
    • Kimber
     13 augustus 2019 at 13:52

     Wat jammer om te horen. Wie weet, in de toekomst… ik hoop het oprecht voor je. Hahaha, ik ben geen kampeerder dus een tent heb ik niet eens, maar ik kan me goed voorstellen dat het een heel avontuur is met een tent!

     Reageer
 • Anniek
  18 oktober 2019 at 19:23

  Hoi Kimber

  Mijn vriend en ik vertrekken volgende week zaterdag voor 5 volle dagen naar Schotland en gaat een soort gelijke roadtrip maken. Ik zit alleen nog ernstig te twijfelen of we een Tomtom mee moeten nemen of dat het gewoon via ons mobieltje met Google Maps wel te doen is (in Frankrijk werkte dit top, maar ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe dit in Schotland zou zijn). Hoe heb jij dit gedaan?

  Hoor graag 🙂
  Groetjes! Anniek

  Reageer
  • Kimber
   19 oktober 2019 at 07:39

   Hoi Anniek, Wat een fijn vooruitzicht zeg! Zijn jullie van plan om in 5 dagen deze hele ronde te maken? Want dat zou ik je eerlijk gezegd afraden. Het zijn veel kilometers en er is zo veel te zien onderweg, het zou zonde zijn als je moet haasten. Wij deden deze route in 10 dagen en ik kwam eigenlijk nog tijd tekort. Wat betreft je vraag: ik heb gewoon op Google Maps genavigeerd en dit ging prima! We hebben nooit last gehad van slecht bereik dus op basis van mijn eigen ervaringen zou ik zeggen dat een TomTom niet nodig is. Alvast heel veel plezier gewenst samen!

   Reageer
 • Italië
  26 oktober 2019 at 12:40

  Heerlijk verslag. Tips komen zeker van pas!

  Reageer
 • Jasmijn
  8 januari 2020 at 16:45

  Hoi! Wat mooi zeg! Dit jaar ga ik ook, maar twijfel nog over het seizoen. De herfstkleuren lijken me heel mooi maar de iets grotere zonkans in het voorjaar klinkt ook wel goed. Ik ben benieuwd in welk deel van het jaar jij bent geweest. Op je foto’s zie ik af en toe ook een oranjeachtige gloed?
  Groetjes

  Reageer
  • Kimber
   9 januari 2020 at 08:27

   Hoi Jasmijn, wat fijn dat je dit jaar naar Schotland gaat! Ik snap je twijfels. Ik wil zelf ook heel graag eens terug in oktober vanwege de kleuren, maar je hebt inderdaad wel meer kans op mooi weer als je wat eerder gaat. Ik was er in de eerste week van september. Dan beginnen er hier en daar wat herfstkleuren te komen maar dat is minimaal. Als je een week of 2, 3 later gaat zal het al veel meer zijn denk ik. Wat je ook kiest, Schotland is sowieso echt fantastisch mooi.

   Reageer
 • Marianne
  27 januari 2020 at 21:31

  Wat een fijn verslag en wat een prachtige reis!
  Ik heb een vraag, waar hebben jullie de auto geparkeerd in Edinburgh?

  Reageer
 • Casilda Verhoef
  17 februari 2020 at 18:31

  Hoi Kimber, wij overwegen om dit jaar in juni naar Schotland te gaan. Echter we twijfelen sterk door de verhalen over de midges. Wat is jou ervaring daarmee?
  Gr Casilda

  Reageer
  • Kimber
   18 februari 2020 at 12:55

   Hoi Casilda, ik snap het heel goed want ik lees er af en toe ook heel vervelende verhalen over. Ik was eind augustus, begin september in Schotland en toen heb ik er totaal geen last van gehad. Ze komen vooral voor in het westen en in de zomermaanden zul je er in de highlands en op Skye vrijwel zeker last van hebben. Je kunt er dus voor kiezen om het westen niet in je reis op te nemen. In juli en augustus heb je in het algemeen het meest last van midges maar afhankelijk van hoe nat de zomer is geweest kan het ook nog tot in de herfst voor overlast zorgen. Het blijft dus heel lastig om er omheen te plannen helaas.

   Reageer

Laat een reactie achter