Cranachan and Crowdie

Foodtour in Edinburgh: langs de leukste zaakjes met Eat Walk Edinburgh

Home / Schotland / Edinburgh / Foodtour in Edinburgh: langs de leukste zaakjes met Eat Walk Edinburgh

Dat Saskia en ik gek zijn op lekker eten, is denk ik geen geheim. Ik doe in een nieuwe stad altijd graag een foodtour, omdat je én van alles uit de lokale keuken proeft én meer leert over de stad waarin je bent. In Edinburgh koos ik voor een foodtour met Eat Walk Edinburgh. Deze kleinschalige organisatie biedt verschillende foodtours aan. Ik ga voor de Canongate Tour, een 3 uur durende wandeling die je langs de lekkerste zaakjes rondom de Royal Mile brengt. 

Verfijnd Scottish Breakfast

We verzamelen om 10 uur ’s ochtends bij het Raddison Blu hotel. Direct bij ontvangst wordt ons gevraagd of we een echte Bloody Mary willen of liever voor de alcohol-vrije optie gaan. Gezien het tijdstip kiezen we voor het tweede. Daarna krijgen we een verfijnde versie van een echt Schots ontbijt voorgeschoteld. Tomaat-champignon-spiesjes en shortbread met haggis. Omdat ik geen vlees eet, is er voor mij een versie met zalm. Lekker!

Bloody MaryFoodtour in Edinburgh

Lokale producten

De tweede stop tijdens deze tour vind ik ook meteen de allerleukste. We stappen binnen bij Cranachan and Crowdie, een speciaalzaak vol mooie spulletjes en lokaal geproduceerde lekkernijen. We worden ontzettend hartelijk ontvangen en vol enthousiasme vertelt het personeel over de producten. We proeven Schotse zalm, droge worst, fantastische chili gelly (klinkt gek, is zo lekker dat ik 2 potjes mee naar huis genomen heb), verschillende compotes, shortbread en romige geitenkaas. Alles is in de directe omgeving geproduceerd, iets wat ik heel leuk en belangrijk vind. Als deelnemer aan de tour krijg je korting op je aankopen. Altijd leuk meegenomen.

Cranachan and CrowdieCranachan and Crowdie

Voor de echte zoetekauwen

We lopen een stukje verder de Royal Mile af en stoppen bij The Fudge House, een waar walhalla voor zoetekauwen. De eigenaar vertelt het een en ander over het proces van fudge maken en daarna is het tijd voor het leukste gedeelte: iedereen mag een stuk fudge naar keuze kiezen om mee naar huis te nemen. Na lang twijfelen ga ik voor de salted caramel en kiest vriendlief voor de lemon meringue. Ik hoef je vast niet te vertellen dat deze stukken het einde van de dag niet gehaald hebben.

The Fudge HouseThe Fudge House

De oudste Whiskyverkoper van Schotland

Voordat ik naar Schotland vertrok, wist ik al dat er vrij veel whisky in dit land gestookt werd. Na de stop bij Cadenhead weet ik dat er enorm veel whisky gestookt wordt. Ongelooflijk hoeveel verschillende soorten whisky er zijn en hoeveel verschil er tussen de verschillende soorten bestaat. In de shop krijgen we uitleg over de whisky, de geschiedenis van de shop en kunnen we vragen stellen. Daarna krijgen we allemaal een minibar-flesje whisky mee. Zo leuk hoeveel passie er spreekt uit de verhalen!

Cadenhead Cadenhead

Lunchplateau

Het is tijd voor de lunch. Ondanks dat we toch al aardig wat op hebben, krijgen we een énorm plateau voorgeschoteld met allerlei lekkers. Vooral de ingelegde haring en de pittige kaas zijn heerlijk, maar ook het knapperige brood en de salade mogen er wezen. We eten ons buikje helemaal rond en genieten van een verfrissend Elderflowerdrankje.

Hamma in Edinburgh

Lest best

Nu is het natuurlijk heel subjectief, maar wat mij betreft is het lekkerst voor het laatst bewaard. We eindigen de foodtour door Edinburgh bij Holyrood 9A, een enorm populaire zaak waar we een avond eerder een tafeltje probeerden te bemachtigen. Uiteindelijk alleen maar goed dat dit niet gelukt was, aangezien we nu dus weer op de stoep staan. Bij Holyrood 9A krijgen we een kaasplankje vol lokale kaasjes en 2 biertjes uit Edinburgh. Alles is even lekker en wat mij betreft hadden we deze leuke tocht niet beter af kunnen sluiten.

Holyrood 9A Holyrood 9A

Nu kun je na het lezen denken: “Ik kan al deze zaakjes ook zelf bezoeken.” Dat klopt. Ben je net zo’n foodie als ik? Dan zou ik je aanraden om het met een tour te doen. Het is zo leuk om de achtergrondverhalen te horen, om te praten met de lokale ondernemers en om onderweg meer te leren over Edinburgh. Onze gids vertelde namelijk honderduit over de architectuur, de geschiedenis en de cultuur. Daarnaast konden we van alles vragen en waren we na deze 3 uur dus een stuk wijzer over zowel de stad als het eten. Een foodtour door Edinburgh met Eat Walk Edinburgh is wat mij betreft de ideale eerste kennismaking met de Schotse hoofdstad.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Foodtour in Edinburgh: langs de leukste zaakjes met Eat Walk Edinburgh”

  1. This is one of the nicest recaps of the Eat Walk Edinburgh Canongate tour and those of us at Cranachan & Crowdie feel lucky to be part of the tour. Everyone is very welcome to visit us and we always have free tastes of shortbread and Scottish gin available.

    1. Dear Beth, Thanks so much for your lovely comment! And thanks again for the amazing tasting at Cranachan & Crowdie. As I said in the article, it was by far my favorite stop in the whole tour. Wish you all the best!

  2. Wat een mooi verslag! Wij hebben ook genoten bij The Holyrood 9A; inderdaad heerlijk! De buitenkant van de winkeltjes in Edinburgh lijken soms uit een sprookjesboek ontsnapt te zijn. Als je dan binnenstapt, begint het sprookje pas!
    Graag gelezen!

    1. Hoi Mieke, daar ben ik het helemaal mee eens! Alles is zo mooi Edinburgh. En wat leuk om te lezen dat je ook zo lekker gegeten hebt bij Holyrood 9A!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven