Loch Katrine

Loch Katrine: het rustige alternatief voor Loch Lomond in Schotland

Home / Schotland / Loch Katrine: het rustige alternatief voor Loch Lomond in Schotland

Voor vertrek naar Schotland hoorde ik van meerdere mensen dat ik Loch Lomond niet over mocht slaan. Daarom besloot ik dit grootste meer van Schotland in mijn planning op te nemen. Toen we bij het inchecken bij onze Bed & Breakfast in Doune vertelden dat we naar Loch Lomond wilden, gaf onze host aan dat we beter voor Loch Katrine konden kiezen. “Iedereen gaat naar Loch Lomond, maar de omliggende meren zijn veel mooier.” We besloten zijn advies voor een alternatief voor Loch Lomond op te volgen en brachten de dag door aan Loch Katrine.

Verblijf in Doune

Ik koos voor een verblijf in Doune vanwege de centrale ligging van dit dorp. Vanuit hier rijd je in een half uur naar Trossachs National Park en diverse meren. Het dorp zelf wilde ik trouwens ook graag bezoeken: hier staat namelijk het kasteel van Doune. Een relatief goed bewaarde vesting die in de tv-series Game of Thrones (Winterfell), Outlander (Castle Leoch) en de film Monty Python the Holy Grail als set diende.

Van Doune naar Loch Katrine

Loch Katrine ligt op zo’n uur rijden vanaf Doune. Er zijn 2 wegen die naar het meer leiden en het is heel leuk om op de heenweg een andere route te volgen als de terugweg. De ene weg loopt namelijk langs diverse kleinere meren en door redelijk dichte begroeiing. Deze meren zijn ook al de moeite waard om even te stoppen en het is heel leuk om te zien dat er hier en daar ook wat wildkampeerders gestationeerd zijn. De andere weg lijkt juist meer op een landschap dat rechtstreeks uit Jurassic Park komt (Echt! Daar deed het me aan denken).

SchotlandSchotland

Als we aankomen bij Loch Katrine zijn we een beetje teleurgesteld: niks geen idyllisch meer helemaal voor ons alleen. Er staan een paar tourbussen op de parkeerplaats en we zien veel grijze hoofden. Dit was niet helemaal wat we in gedachte hadden. Gelukkig blijkt al snel dat deze tours hier alleen zijn voor de ouderwetse stoomboot die het meer over vaart. Voor we aan onze wandeling beginnen, drinken we een kop koffie en genieten we van een stuk taart bij het restaurant aan het meer. Het is wel aan de prijs, dus zelf wat te eten meenemen is een goede optie.

Loch Katrine

 

Fietsen, wandelen of varen

De wandelroute langs Loch Katrine is zo’n 21 kilometer. Om de hele weg langs het meer te lopen heb je zeker een uur of 5 nodig. Als je ook nog regelmatig wilt stoppen en net als ik graag foto’s maakt, kom je al gauw op 6,5 tot 7 uur uit. Gelukkig hoef je niet de hele weg weer terug te lopen: aan het einde van de route kun je de stoomboot pakken. Deze zet je netjes weer bij de Trossachs Pier af, je beginpunt. Op deze website vind je een tabel met alle vaartijden van de stoomboot en de kleinere Lady of the Lake boot. Check voor je begint zeker even hoe laat de boot terug gaat, zodat je hier je wandeling op af kunt stemmen.Loch Katrine

Bij de parkeerplaats en het restaurant zit ook een fietsenverhuurder. We informeren naar de prijs maar vinden deze nogal hoog: voor 4 uur, een tijd die we zeker wel nodig hebben om helemaal op en neer te gaan langs het meer, betaal je 15 pond per fiets. De hele dag kost 20 pond. We vinden 30 tot 40 pond voor 2 huurfietsen iets te gortig en besluiten om dan maar gewoon te gaan wandelen tot zo ver we zin hebben. Uiteindelijk vinden we dit sowieso een betere keuze, aangezien we graag foto’s maken en dat op de fiets toch altijd net wat onhandiger is. Mocht je meer willen weten, check dan hier alle informatie over het huren van een fiets bij Loch Katrine. Wil je de fiets meenemen op de boot? Dan moet je wel van tevoren een plekje reserveren. Goed om rekening mee te houden.

Oude toeristische trekpleister

Wij besluiten om gewoon maar een stuk te gaan wandelen en te zien hoe ver we komen. In het begin lopen er nog wel wat mensen om ons heen, maar na een minuut of 10 zijn we als enigen over. Blijkbaar komen veel bezoekers echt voor de boot of zelfs om alleen maar even wat foto’s te maken. Fijn voor ons, want wij lopen in alle rust verder.

Onderweg staan er verschillende informatiebordjes met uitleg over het meer. We leren dat Loch Katrine al sinds begin 19e eeuw populair is onder toeristen. Sir Walter Scott, een beroemde Schotse schrijver, schreef zijn boeken Lady of the Lake en Rob Roy bij dit meer. Hierdoor is dit één van de oudste toeristische trekpleisters van het land.

Loch Katrine Loch Katrine

Genieten van rust, ruimte en… bramen

Terwijl we wandelen worden we af en toe ingehaald door fietsers, maar veel meer mensen komen we niet tegen. We genieten met volle teugen van het prachtige uitzicht over het meer. Wat een heerlijk rustige plek is dit. Na een tijdje lopen, komen we bij een grote open plek, een soort uitkijkpunt wat zo het meer inloopt. Het is hier prachtig en we blijven er een tijdje rondhangen om foto’s te maken, wat te drinken en te genieten van de rust.

Loch KatrineLoch KatrineLoch Katrine

Na zo’n 2 uur wandelen besluiten we om te draaien en aan de weg terug te beginnen. Er lopen hier en daar wat paden boven de hoofdweg langs en omdat we het wel leuk vinden om via een andere route terug te lopen, kiezen we ervoor om zo’n pad te volgen. Het hele pad blijkt bezaaid te zijn met bramenstruiken en omdat het begin september is, hangen ze bomvol fruit. Een klein cadeautje als je het mij vraagt! Het is overduidelijk dat hier weinig mensen lopen, anders waren deze struiken wel leeggegeten.

BramenLoch Katrine

Rond een uur of 4 in de middag zijn we weer terug bij de Trossachs Pier, ons startpunt. We hebben enorm genoten van deze mooie dag en zijn blij dat we voor Loch Katrine gekozen hebben als alternatief voor Loch Lomond.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven