Haleakala Maui

10 tips voor de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan op Maui

Home / Verenigde Staten / Hawaii / 10 tips voor de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan op Maui

Als je aan Hawaii denkt, denk je vast aan heerlijke, tropische temperaturen. Toch heb ik bewust ook mijn winterjas meegenomen. We wilden namelijk de allermooiste zonsopkomst van misschien wel heel Hawaii zien. Hiervoor moesten we in alle vroegte naar de top van de Haleakala vulkaan op het eiland Maui. Het was ijskoud, maar wat was het een geweldige ervaring om nog boven de wolken te staan en de zon hier te zien opkomen. Niet alleen de lucht had alle kleuren van de regenboog, ook het landschap zelf was adembenemend mooi en vol verschillende kleuren. Bekijk mijn tips voor de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan op Maui!

#1 Zorg dat je een reservering hebt voor de zonsopkomst

De allerbelangrijkste tip: zorg dat je een reservering hebt wanneer je de zonsopkomst vanaf de Haleakala krater wil bekijken. Nu klinkt een reservering voor een zonsopkomst misschien wat raar, maar dit reserveringssysteem is in het leven geroepen vanwege de enorme drukte rondom zonsopkomst en het beperkt aantal parkeerplaatsen op de top van de vulkaan. Vanaf 60 dagen voor je bezoek kun je een reservering maken op de officiële website van het nationale park. Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk te reserveren. De kosten bedragen $ 1.50 per auto. Je hoeft dus niet per persoon te betalen. Houd er rekening mee dat je naast deze reserveringskosten ook de reguliere entree voor het nationale park moet betalen bij aankomst. Zorg dat je je reserveringsbevestiging en je paspoort meeneemt, want deze worden bij de ingang gecontroleerd. 

Ben je al op Maui op het moment dat je dit leest en heb je nog geen reservering? Niet getreurd! 24 uur van tevoren worden er ook nog een aantal plekken vrijgegeven op de website van het Haleakala National Park. Daarnaast heb je enkel tussen 3:00u en 7:00u ’s ochtends een reservering nodig. De rest van de dag kun je de krater vrij bezoeken. Ook dan moet je uiteraard wel de entree voor het park betalen.

Haleakala MauiHaleakala Maui

#2 Kleed je warm aan

Op Maui is het over het algemeen lekker warm, dus ik kan me goed voorstellen dat deze tip wat vreemd klinkt. Toch is het op de top van de Haleakala vulkaan een heel stuk kouder dan op de rest van het eiland. Rond zonsondergang kan het er in de wintermaanden zelfs vriezen. Ook de ijle lucht op de top werkt niet mee, doordat deze lucht de warmte niet vasthoudt. Kleed je dus warm aan en neem als het even kan een warme en winddichte jas mee. Heb je geen jas bij je? Doe dan veel laagjes aan of neem je strandhanddoeken mee om om te slaan. Wij zagen zelfs mensen die hun hoteldekbed hadden meegenomen.

Haleakala Maui

#3 Huur een auto om naar de top te rijden

Veel mensen denken dat je een speciale auto nodig hebt om de top van de Haleakala vulkaan te bereiken.  In tegenstelling tot veel andere vulkanen heb je voor de Haleakala vulkaan echter geen speciale auto nodig. De weg naar boven is namelijk volledig verhard. Houd er wel rekening mee dat deze weg vrij slecht verlicht is en heel steil naar boven loopt via flink wat haarspeldbochten. Zorg dus voor een auto met goede remmen en probeer op de motor te remmen door terug te schakelen. Wij huurden onze auto op Maui bij Sunny Cars en waren daar erg tevreden over. Zie je zelf rijden niet zitten? Je kunt ook een tour boeken die je naar de top van de vulkaan brengt. Dit is over het algemeen wel wat prijziger.

Haleakala Maui

#4 Houd rekening met wagenziekte en hoogteziekte

De wegen op Maui staan bekend om de vele scherpe haarspeldbochten en de weg naar de top van de Haleakala is geen uitzondering. Bovendien is de top van de vulkaan meer dan 3.000 meter hoog. Als je snel misselijk wordt in de auto raad ik je aan om pilletjes voor wagenziekte mee te nemen. Bij veel drogisterijen op Maui kun je dramamine kopen, wat goed werkt tegen wagenziekte. Zelf nam ik de ginger chews die ik eerder op de boottocht op Kauai had gekregen. Deze gembersnoepjes werken perfect tegen misselijkheid. Naast wagenziekte kun je ook last krijgen van de hoogte. Maak af en toe een tussenstop en geef jezelf de tijd om te wennen aan het hoogteverschil.

Haleakala MauiHaleakala Maui

#5 Neem voldoende eten en drinken mee en zorg voor een volle tank

Bovenop de vulkaan zijn geen faciliteiten te vinden. Neem dus zelf een lekker ontbijtje mee, zodat je niet noodgedwongen terug naar beneden moet rijden omdat je honger of dorst krijgt. Er zijn ook geen tankstations op de weg naar boven, dus zorg voor een volle tank als je omhoog rijdt. Het beste kun je de avond van tevoren al tanken. Zorg naast eten, drinken en een volle tank natuurlijk ook voor een camera met voldoende geheugen en extra batterijen. Ook een statief kan handig zijn als je de zonsopkomst wil fotograferen.

Haleakala Maui

#6 Sta vroeg op om de zonsopkomst te bewonderen

Om de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan te bewonderen, moet je vroeg uit de veren. De zon komt namelijk al tussen half 6 en 7 uur op, afhankelijk van de periode waarin je Maui bezoekt. Bekijk voorafgaand aan je bezoek de tijdstippen van de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan per maand. Vanuit de meeste plekken op Maui is het nog een flink eind rijden naar de top van de vulkaan. Bovendien is er slechts één eenbaansweg omhoog en is dat ook niet de meest gemakkelijke en snelle weg vanwege de vele haarspeldbochten. Vaak sta je ook nog wel even in de rij voor de controle bij de entree. Wij vertrokken zelf rond 3 uur ’s nachts vanuit onze accommodatie in Kihei. Als Maui je eerste stop is in Hawaii, kun je de Haleakala vulkaan het beste op een van je eerste dagen bezoeken. Vanwege de jetlag zul je waarschijnlijk toch vroeg wakker zijn. Ondanks dat er een maximum aantal reserveringen is, staan de bovenste parkeerplaatsen vaak snel vol. Er wordt daarom geadviseerd om minstens 30 minuten voor zonsopkomst op de parkeerplaats te zijn. Gelukkig is het geen straf om eerder te zijn, want je wordt hier beloond met één van de mooiste sterrenhemels die je ooit zult zien.

Haleakala Maui

#7 Rijd naar het Haleakala Visitor Center voor het beste viewpoint

Als je een reservering voor de zonsopkomst hebt, kun je op één van de vier parkeerplaatsen parkeren om de zonsopkomst te bekijken. Van laag naar hoog zijn dit Leleiwi Overlook, Kalahaku Overlook, Haleakala Visitor Center en Pu’u Ula Ula of Red Hill Top. Ik zou je aanraden om te kiezen voor de parkeerplaats bij het Haleakala Visitor Center. Zorg wel dat je hier op tijd bent. Het lijkt hier in eerste instantie misschien wat druk door de grote groep mensen die voor het hek staat te wachten op de zonsopkomst. Je kunt echter vanaf het Visitor Center het beste nog een stuk omhoog lopen. Bij de parkeerplaats ligt een wandelpad dat je in zo’n 5 minuten naar een hoger gelegen punt brengt, waar je een geweldig uitzicht hebt. Hier is het een heel stuk rustiger en je hebt alle ruimte om wat rond te lopen en vanuit verschillende punten van het uitzicht te genieten. Nadat de zon is opgekomen, kun je doorrijden naar de wat kleinere parkeerplaats bij de Red Hill Top, om ook vanuit daar het uitzicht te bewonderen.

Haleakala MauiHaleakala Maui

#8 De Haleakala vulkaan is een beschermde plek

De Haleakala vulkaan is niet alleen een populaire toeristische attractie. Voor de Hawaiianen is de top van de vulkaan een spirituele en bijna heilige plek. Ook ecologisch gezien is dit één van de meest bijzondere plekken op aarde. Zo vind je hier meer dan 850 soorten planten, waarvan er ruim 400 uit Hawaii komen. Één van de meest bijzondere planten is de Silversword. De top van de Haleakala vulkaan is namelijk de enige plek ter wereld waar deze plant voorkomt. Ook leven op de top van de vulkaan een aantal Néne. Deze vogels, die het meest weg hebben van een gans, zijn een beschermde diersoort. Enkel op Maui en Big Island leven er nog een aantal met uitsterven bedreigde Néne. Als je de vulkaan bezoekt, heb dan respect voor de regels. Blijf op de wandelpaden zodat je de natuur niet verstoort, en rijd zachtjes, aangezien de Néne nog weleens de weg over wil steken.

Haleakala MauiHaleakala Maui

#9 Blijf ook na zonsopkomst boven

De Haleakala vulkaan is vooral bekend vanwege de prachtige zonsopkomst. Toch raad ik je aan om ook na zonsopkomst te blijven. Er is namelijk nog veel meer moois te zien. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling waarbij je afdaalt in de krater. De sliding sands trail is de populairste en meest indrukwekkende wandelroute. Wanneer je met de auto terug naar beneden rijdt, kom je onderweg ook verschillende uitzichtpunten tegen. Het is echt de moeite waard om hier even te stoppen en een korte wandeling te maken. Terwijl je bij de zonsopkomst uitkijkt over de krater zelf, heb je aan de andere kant een geweldig uitzicht over bijna het hele eiland. Ben je op zoek naar nog meer adrenaline? Het is ook mogelijk om vanaf de top van de krater weer helemaal naar beneden te fietsen. Boek hiervoor vooraf een speciale Haleakala biking tour.

Haleakala MauiHaleakala MauiHaleakala Maui

#10 Maak goed gebruik van je entreeticket en combineer je bezoek

Het Haleakala National Park beslaat een groot deel van het eiland Maui. Van het Haleakala Visitors Center op de top van de krater is het bijvoorbeeld nog 3,5 uur rijden over de beroemde Road to Hana naar de andere ingang bij het Kipahulu Visitor Center. Vanuit dit laatste punt kun je de Pipiwai trail lopen, één van de mooiste en bekendste wandelroutes van Maui. Je loopt dwars door een bamboebos om uiteindelijk uit te komen bij een prachtige waterval. Ook de Seven Sacred Pools liggen aan deze kant van het Haleakala National Park. Als je van plan bent om zowel de Road to Hana te rijden als de top van de Haleakala vulkaan te bezoeken, kun je dit het beste enigszins na elkaar plannen, omdat je entreebewijs voor het Haleakala National Park drie dagen geldig is. Wij kochten zelf ons entreebewijs bij het Kipahulu Visitor Center. Hier liepen we de Pipiwai trail en bezochten we de Seven Sacred Pools. De volgende dag reden we via de Road to Hana naar onze accommodatie in Kihei. Vanaf daar bezochten we op de derde dag met hetzelfde entreeticket de Haleakala krater.

Lees hier meer over de Pipiwai Trail.

Haleakala MauiHaleakala Maui

De zonsopkomst bovenop de Haleakala vulkaan was absoluut één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Maui. Wil je meer lezen over onze rondreis door Hawaii? Bekijk hier alle artikelen over Maui, Kauai, Big Island en Oahu.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “10 tips voor de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan op Maui”

  1. Oh my Lanta! Wat ontzettend mooi is het op Maui! Prachtige foto’s heb je gemaakt Saskia en ik wil je (jullie!) echt even complimenteren met het feit dat jullie blogposts een zaligheid zijn om te lezen als je reisplannen hebt. Jullie zijn zo gedetailleerd en met alle tips en af- en aanrader… echt super fijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven